Geri Dön
Gündem Kakava’da dilekler Tunca Nehri’ne bırakıldı

Kakava’da dilekler Tunca Nehri’ne bırakıldı

Edirne'de, 'baharın habercisi' olarak kabul edilen Kakava- Hıdırellez Şenlikleri’nin 2'nci gününde, Romanlar ile kente gelen yerli ve yabancı turistler Sarayiçi'nde Tunca Nehri kıyısına akın etti. Nehir kıyısında toplanan kalabalık kağıtlara yazdıkları dileklerini suya bırakıp, ağaçlara asarak geleneği yaşattı.

Kakava’da dilekler Tunca Nehri’ne bırakıldı

Edirne’de 4-5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan baharın habercisi Kakava- Hıdırellez Şenlikleri, bu yıl Türkiye’nin dört bir yanı ve Balkanlardan gelen 90 bini aşkın katılımıyla kutlandı. Edirne Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Bu yıl Kakava- Hıdırellez Şenlikleri için 90 bini aşkın misafirimiz Edirne’mizin konuğu oldu” denildi.

Sarayiçi'nde dün dev ateşin yakılmasıyla başladı. Romanlar ve yerli ve yabancı binlerce kişi, alanda sabahın ilk ışıklarına kadar dans edip eğlendi. Tunca Nehri'nin geçtiği bölgedeki şenliklerde, sabahın ilk ışıklarıyla yüzünü nehirde yıkayanlar, dileklerini yazdıkları kağıtları suya bıraktı. Ardından kapıya asınca bereket getirdiğine inandıkları ağaç dallarını koparan katılımcılar, geleneklerini yerine getirmenin mutluluğuyla evlerinin yolunu tuttu.

‘EDİRNE'NİN TURİZM POTANSİYELİ GİTTİKÇE ARTIYOR’

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, sabah saatlerinde Tunca Nehri’ni çiçek bıraktı. Akın, “Üç günlük şenliğimizin son gününde baharı karşıladık hep beraber. Dileklerimizi tuttuk. Bu sene tüm dileklerimiz Edirne ve Edirneli hemşehrilerimiz içindi oldukça güzel iki gün geçirdik. Dediğim gibi bugün de son günü. Çok güzel sahne performansları izledik. Gelen misafirlerimizden çok olumlu eleştiriler aldık. Görüyoruz ki her geçen gün Edirne'nin turizm potansiyeli gittikçe artıyor. Biz de bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Tabii dediğim gibi gelen bütün misafirlerimizden çok güzel eleştiriler aldık ama muhakkak ki eksiklerimiz vardır. Biz bu anlamda sade bir anket çalışması da yaptırdık. İnşallah önümüzdeki sene bu eksikliklerimizi tamamlamış bir şekilde daha iyi şartlarda şenliğimizi sürdüreceğiz. Çok kalabalıktı. Gerçekten muazzam bir kalabalık vardı. Bu bizi çok memnun etti. Hem Edirneli hemşehrilerimizin ilgisi çok yoğundu. Hem dışarıdan gelen yurt içinden ve yurt dışından gelen turistlerimizin sayısı oldukça fazlaydı. Misafirlerimizin sayısı oldukça fazlaydı. Şu an tam sayı bilemiyorum ama yani bizim bu alanda gördüğümüz ya da şehirde gördüğümüz geçen senenin çok çok üstündeydi” dedi.

'DİLEKLERİMİZİ DİLEDİK, SUYA BIRAKTIK'

Kocaeli’nden Kakava Şenlikleri için gelen Nagihan Köseoğlu, “Dileklerimizi tuttuk. Gece ağaç dibine koyduk. Sabah da geldik nehre attık. Ağaç dallarımızı da elimize aldık ama aşağıya inilmiyor o yüzden nehirde yüzümüzü yıkayamadık. İyilik, sağlık olsun. Bütün dünya için huzur olsun. Dileklerimizin en başında bunlar geliyor” dedi. Edirneli Nurten Özer, “Dün akşam buradaydık. Sabahın ilk saatlerinde dileklerimizi dilemek sıraya girdik. Allah kabul eder inşallah” ifadelerini kullandı. Edirneli Bülent Yılmaz da, “Buraya gelmek baya zor olduk kalabalıktan dolayı, kutlamalar çok güzeldi. Dileklerimizi diledik suya bıraktık. İnşallah gerçekleşir” dedi.

KAKAVA-HIDIRELLEZ COŞKUSU KENT MERKEZİNDE DEVAM ETTİ

Edirne'de Kakava-Hıdırellez Şenlikleri'nin son gününde, sabah Tunca Nehri kıyısında kağıda yazdıkları dileklerini suya atan ve ağaçlara asan vatandaşlar, öğle saatlerinde kent merkezindeki oyun havalarıyla eğlendi. Şenliklerin son etkinliğinde, trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi'nde Mor-İz Kadın Meclisi Darbuka Topluluğu ve Edirne Belediyesi Bando Grubu'nun gösteri sergiledi. Caddedeki gösterileri izleyen çok sayıda vatandaş, çalan müziklere danslarla eşlik etti. Etkinliğe katılan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da darbuka çaldı.

‘DAHA GÜZEL ŞENLİKLER VE FESTİVALLER YAPACAĞIZ’

Festivalin çok güzel geçtiğini söyleyen Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, "Çok güzel bir 3 gün geçirdik. Bugün de organizasyonumuzun son günü. Bu son gün de Mor İz Kadın grubumuzla beraberiz. Edirne tam da böyle bir şehir. Şehir dışından gelen kadınlarımız, özgürce, gönüllerince eğlendiler. Çok güzel sahne performansları izledik. Muazzam bir kalabalık vardı. Sayısal olarak henüz elimde net rakamlar yok ama önceki senelere nazaran çok daha fazla bir kalabalık vardı. Bu çok güzel ama bize daha fazla bir sorumluluk yüklüyor. Biz boş durmadık. Bir taraftan da alanda anket yaptırdık. Eksikliklerimiz neler, neleri tamamlarsak önümüzdeki sene daha iyi bir organizasyon yaparız diye. Bu bir başlangıçtı. Daha güzel şenlikler ve festivaller yapacağız. Bugün de kapanışımızı kadın odaklı olması beni çok memnun etti" dedi.

Yaklaşık 2 saat süren etkinlikte; caddede toplanan kalabalık, kadınlardan oluşan darbuka topluluğu ve Edirne Belediye bandosunun gösterileriyle dans etti.

'KAKAVA VE HIDRELLEZ ŞENLİKLERİ'NDE 3 GÜNDE 100 BİN ARAÇ GELDİ'

Edirne Valisi Yunus Sezer, geride kalan Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri'nde 3 günde şehre 1300 tur otobüsüyle birlikte 100 bin araç girişi olduğunu belirterek, "Şehrin mevcut sistemiyle bunu kaldırma olasılığı yok. Ona göre bizim de şimdi arkadaşlar değerlendirme raporu hazırlıyorlar. Ona göre önümüzdeki yıllar içinde bir tedbir almamız lazım" dedi.

Edirne Valisi Yunus Sezer, kentte görev yapan kolluk kuvvetleri ve kurum temsilcileriyle yapılan aylık asayiş toplantısının ardından basına bilgilendirmede bulundu. Kentteki yasadışı göçmen hareketliliği ve asayiş gibi olaylara ilişkin rakamlar paylaşan Vali Sezer, özellikle 4-5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ndeki Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri'nde kente 3 günde 100 bin araç girişi olduğunu söyledi.

'KENTTE TRAFİK TAMAMEN KİLİTLENDİ'

Edirne'ye 3 gün boyunca yoğun ziyaretçi olduğunu dile getiren Vali Sezer, "Bu hafta sonu Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri'ni gerçekleştirdik, bugün de son günüydü. 3 gün boyunca ilimizde yoğun bir ziyaretçi akını söz konusu oldu. Şehrin kapasitesinin çok çok üzerinde bir araç girişi söz konusu. 1300'e yakın sadece tur otobüsünün geldiğini biliyoruz. Aynı zamanda 100 bini aştı gelen araç sayısı ki bu çok önemli. Bizim emniyetimizin tespitleri bunlar. Bu konuda bazı tedbirler aldık, özellikle şehir içerisinde bazı noktaları tek yöne çevirdik gün içerisinde çünkü trafik tamamen kilitlendi. Onun dışarısında harfiyat kamyonları ve bazı yük araçlarının şehir içerisine girişlerine izin vermedik. Bunun da ötesinde önümüzdeki dönem Kırkpınar Yağlı Güreşleri var. Bu organizasyonla ilgili de bizim ciddi manada oturup bir değerlendirme yapıp, ona göre de trafiği düzenlememiz lazım. Sevindirici olan asayişle ilgili alınan tedbirlerin sonuç verdiğini görüyoruz. Burada otoparklar yetersiz ama herhangi bir kaos söz konusu olmadı. Alınan güvenlik tedbirlerinin etkisini gördük" dedi.