Geri Dön
Gündem Adli emanette kaybolan 6 kilo kokain davasında sanık avukatından 'saflık derecesi farklı' savunması

Adli emanette kaybolan 6 kilo kokain davasında sanık avukatından 'saflık derecesi farklı' savunması

Antalya Adliyesi Adli Emanet Memurluğu'nun uyuşturucu muhafaza edilen bölümünden 6 kilo kokain çalınmasına ilişkin 5'i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davanın duruşmasında savunma yapan sanık avukatları, adli emanette eksik çıkan kokain ile sanıklardan Berkay Kılınç'ın üzerinden çıkan kokainin saflık derecesinin farklı olduğunu belirterek, ele geçirilen uyuşturucu maddenin emanete teslim edilme kayıtlarının detaylı şekilde incelenmesini talep etti.

Adli emanette kaybolan 6 kilo kokain davasında sanık avukatından 'saflık derecesi farklı' savunması

 

Antalya İl Emniyet Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geçen yıl 28 Nisan'da Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi'ndeki bir eve operasyon düzenledi. Evdeki Berkay Kılınç ile Antalya Adliyesi Adli Emanet Memurluğu'nda görevli zabıt katibi Gençay Hacı Aytan, gözaltına alındı. Kılınç'ın üzerinde daralı 117 gram kokain bulundu. Aytan'ın da evine giden ekipler, daralı 10 gram esrar ile 1 hassas terazi ele geçirdi. Ayrıca Aytan ve Kılınç'ın dijital materyallerine el konuldu. Berkay Kılınç, ilk ifadesinde, uyuşturucu maddeyi Gençay Hacı Aytan'dan aldığını söyledi. Aytan ve Kılınç, geçen 29 Nisan'da tutuklandı. Soruşturma kapsamında olayla ilişkisi olduğu belirlenen Koray Güneş de geçen 10 Haziran'da tutuklandı. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, Gençay Hacı Aytan'ın Adli Emanet Memurluğu'nda görevli zabıt katibi olması nedeniyle idari soruşturma başlattı. Bu kapsamda Adli Emanet Memurluğu'nun uyuşturucu muhafaza edilen bölümünde yapılan kontrolde, 6 kilo kokainin olmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine başsavcılık yeni bir soruşturma başlattı. Gencay Hacı Aytan ve Berkay Kılınç'ın tutuklandıkları süreçte alınan kolluk ve savcılık ifadelerinde; uyuşturucu ödemesinin Bitcoin üzerinden yapılacağına yönelik beyanların bulunması ile şüphelilerin genel bankacılık hareketlerinin tespiti amacıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu'ndan (MASAK) rapor talebinde bulunuldu. Aytan ve Kılınç'ın dijital materyalleri ve MASAK verileri üzerinden yapılan incelemede, şüpheliler arasında uzun süredir uyuşturucu madde trafiği olduğu anlaşıldı. Bu süreçte etkin pişmanlıktan faydalanan Berkay Kılınç, 18 Ağustos'ta ek ifade verdi. Kılınç ifadesinde, Gençay Hacı Aytan ile arasındaki uyuşturucu ticaretine ilişkin detaylı bilgiler verdi. İfadesinde, Adli Emanet Memurluğu'nda görevli zabıt katibi Özlem Özabay'dan (41) uyuşturucu madde aldığını söyleyen Kılınç, MASAK raporunda da tespiti yapılan para transferi ile ilgili detayları anlattı.

UYUŞTURUCU TİCARETİ YAPTIKLARI ANLAŞILDI

Soruşturmanın devamında, Gençay Hacı Aytan, Özlem Özabay ve Berkay Kılınç'ın süreklilik arz edecek şekilde örgütlü bir faaliyet içerisinde uyuşturucu madde ticareti yaptıkları anlaşıldı. Berkay Kılınç'ın ayrıca Koray Güneş adlı kişinin Gençay Hacı Aytan'dan uyuşturucu alması için aracılık ettiğini, kendisine temin edeceği uyuşturucuyu Aytan'ın yönlendirmesi ile yine Emanet Memurluğu'nda görevli Sedef Sayan'ın (36) yardımıyla aldığına yönelik ifadesi, dijital materyal tespitleri ile doğrulandı. MASAK verilerinde yapılan incelemede de yoğun para akışları tespit edildi.

2 DOSYA BİRLEŞTİ

Antalya Adliyesi Adli Emanet Memurluğu'nda 6 kilo kokainin kaybolmasına yönelik soruşturmanın yanı sıra yine Adli Emanet Memurluğu'ndan uyuşturucu madde çıkarıldığına yönelik ihbara ilişkin soruşturma dosyaları birleştirildi. Soruşturma kapsamında geçen 30 Ağustos'ta adli personellerin de aralarında bulunduğu Özlem Özabay, Sedef Sayan, Enes Y., Soner Ş., Tarık P., Ayşe Ç., Kubilay D., Sait K., Ali C., Cumhur U., Ali A. ve Aydın Adil A. gözaltına alındı. Ayşe Ç. ifadesinde, "Adli Emanet Memurluğu'nda görevli Gençay Hacı Aytan'ın uyuşturucu madde kullandığını biliyordum. Şahsın esrar içtiğine defalarca şahit oldum. Kokain kullandığına denk gelmedim" dedi.

ADLİ EMANET ÇALIŞANLARI TUTUKLANDI

Şüphelilerden Ayşe Ç., Kubilay D., Sait K., Ali C., Cumhur U., Ali A. ve Aydın Adil A. ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Enes Y., Tarık P. ve Soner Ş., adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Soruşturma sürecinde Enes Y. ve Tarık P.'nin tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Adli emanet çalışanları Özlem Özabay ile Sedef Sayan ise tutuklandı. Ayrıca 10 Haziran'da Koray Güneş ve arkadaşları hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda, Serhat Ç. ve Ensar B.'nin uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama suçlarından yakalandığı, tutuksuz yargılanmasına karar verildiği öğrenildi.

İDDİANAME HAZIRLANDI

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nca hazırlanan iddianame, 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Gençay Hacı Aytan'ın 'nitelikli zimmet, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, suç işlemek amacıyla örgüt kurma' suçlarından, Özlem Özabay ve Sedef Sayan'ın ise 'nitelikli zimmet, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' suçlarından cezalandırılması talep edildi. Soruşturma esnasında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Berkay Kılınç ve Koray Güneş'in 'uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' suçlarından cezalandırılması istendi. Enes Y.'nin 'uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' suçundan, Ensar B. ve Serhat Ç.'nin 'uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama' suçlarından, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifadesi alınan Tarık P.'nin ise 'uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama' suçlarından cezalandırılması istendi.

SANIKLAR İLK KEZ HAKİM KARŞISINDA

Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya sanık Gençay Hacı Aytan, Özlem Özabay ve Sedef Sayan, Berkay Kılınç, Koray Güneş, Enes Y. ve Serhat Ç. katılırken, Ensar B. ise SEGBİS ile katıldı. Salonda sanık avukatları ile Adalet Bakanlığı avukatı hazır bulundu. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan sanık Berkay Kılınç, olay günü uyuşturucu temini için Gençay Hacı Aytan'ın evine gittiğini, evden çıkarken polislerin eve geldiğini anlattı. Aytan'ın uyuşturucu maddeyi limandan temin ettiğini söylediğini, Sedef Sayan'ın olayın içerisinde olduğunu bilmediğini, Özlem Özabay'ın evinden uyuşturucu maddeyi aldığını, Enes Y. ile 10 seneden fazla arkadaş olduklarını aktaran Kılınç, 2022-2023 yıllarında Aytan'a ve Özabay'a gönderdiği paraların uyuşturucu karşılığında gönderilen paralar olduğunu, Bitcoinden kazanç sağlamak için olmadığını, Koray Güneş ile Gençay Hacı Aytan'ın uyuşturucu ticareti üzerine iletişimleri olduğunu iddia etti. Berkay Kılınç, “Gençay'dan aldığım uyuşturucuyu para karşılığında Koray'a veriyordum. Koray'ın bana verdiği parayı da Gençay'a veriyordum. Koray ile Gençay arasında kokain karşılığında esrar alışverişi oluyordu. Adli emanette kaybolan 6 kilo kokain hakkında bilgim yok" dedi.

Sanık Gençay Hacı Aytan, iddianamede ismi geçen Koray G., Ensar B., Soner Ç., Serhat Ç.'yi tanımadığını, ilk defa duruşma salonunda gördüğünü ifade etti. Suç tarihinde uyuşturucuyu bırakmak için 2 doktordan tedavi gördüğü sırada Berkay Kılınç'ın kendisini arayarak Kültür Mahallesi'ne gideceğini, sonrasında kendi evine gelmek istediğini anlattı. Eve geçtiğinde Berkay Kılınç'a haber verdiğini, Kılınç'ın o sırada telefonda görüşme yaptığını belirten Aytan, “Eve girip üstümü değiştirdim. Berkay'ı uyuşturucuları mutfak terazisinde tartarken gördüm. Polisler kapıyı açarak eve girdi. Üzerimde, evimin içerisinde ve bahçede arama yaptılar ama uyuşturucu çıkmadı. Polis uyuşturucuyu kimden temin ettiğini sorduğunda beni işaret edip gösterdi ve 'Bundan aldım' dedi. Kokain parası vardır diye polisler arama yaptılar ama hiç para çıkmadı. Ancak kullanmak amacıyla aldığım esrar maddesini polise teslim ettim. Sonra tutuklandım. Berkay'ın beyanlarını kabul etmiyorum" diye konuştu.

'ADLİ EMANETTE KAYBOLAN 6 KİLO KOKAİN İLE ALAKAM YOKTUR'

Gençay Hacı Aytan, “Adli emanette kaybolan 6 kilo kokain ile ilgim alakam yoktur. Ben esrar kullanıcısıyım. Sedef, imam nikahlı eşim olur. Düğün hazırlığı yaptığım Sedef kardeşinden borç aldı, kredi çekti. Bu paraları toplayıp Berkay'a Bitcoinde değerlendirmesi için verdim. Örgütle alakalı hiçbir şeyi kabul etmiyorum. Emanetin anahtarı sorumludadır. Depoya herkes kapıyı çaldığında girebiliyor. Bazen deponun kapısı havalansın diye açık bırakılıyordu" dedi.

ADLİ EMANETTEN ÇIKARILAN KOKAİN İLE DIŞARIDA YAKALAN KOKAİNİN FARKLI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Avukatı ise Gençay Hacı Aytan'ın evinde uyuşturucuyla yakalanan Berkay Kılınç'ın üzerindeki kokain ile Antalya Adliyesi emanetinden eksik çıkan 6 kilo kokainin saflık oranının farklı olduğunu, aynı madde olmadığını belirterek, “Berkay'ın üzerinde çıkan uyuşturucunun saflık oranı yüzde 76, emanetten 6 kilo eksik çıkan uyuşturucu maddenin saflık oranı yüzde 52'dir. Saflık derecesi örtüşmemektedir. 6 kilo kokain 600 bin dolar tutuyor. Bunun parası ortada yoktur. Adli emanette kaybolan 12 Ekim 2022 tarihinde Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın operasyonunda ele geçirilen uyuşturucu maddenin emanete teslim edilirken kayıtlarının detaylı şekilde incelenmesini talep ediyoruz" dedi.

ADLİ EMANETTE 'ANAHTAR VE ALARM' ÖNLEMİ

Sanık Özlem Özabay ise 2016 yılında Antalya Adliyesi'ne geldiğini o günden itibaren adli emanette görev yaptığını, emanetin 2 bölümden oluştuğunu, kendisinin ilk olarak imza karşılığında kayıt girişlerini yaptığını anlattı. Özabay, “Depo emanetteki görevlilerin görevleri farklıdır. 2 farklı demir kapıdan ayrılır. İçeriye giren şifreyi 3 saniye içerisinde girmezse alam çalar. Oda anahtarları hiç benim elimde olmadı. Kapı açık kalmışsa havalandırmak için yapmış olabilirler ama genel itibarıyla kapalıdır. Tek personelde anahtar vardır. Anahtar olmadan, kapının şifresini bilmeden oraya girilemez. Sadece depo anahtarı olan kişiler içeri giriş çıkış yapabilir. Zili çalıp içeriye girebiliyorduk. Hiçbir şekilde yalnız depoya girmedim. Depo görevlileri kapıyı açmadığı müddetçe içeri girmedim. Berkay'ın benden uyuşturucu temin ettiği yönündeki ifadesi doğru değildir. Suçtan kurtulmaya yönelik böyle ifade vermiştir. Emanette kaybolan kokain ile alakam yoktur" dedi.

EMANETTEKİ UYUŞTURUCU SAYIMINDA 'YIRTIK ÇUVAL' İDDİASI

Aytan tutuklandıktan sonra emanetteki sayımda yer aldığını anlatan Özlem Özabay, “Sabah erken gittim. Her yer kargaşa halindeydi. İlk sayımda herhangi bir eksik yoktu. Kendi aralarında 'tekrar sayalım' dediler. Bir çuvalda önce yırtık olduğunu tespit ettiler. Bunu savcıya anlattım. Uyuşturucunun olduğu bölüme sayım günü hiç girmedim. Daha önce görevliyle girmiştim. Tek başıma yetki olmadan girmedim" diyerek, suçlamaları reddetti.

'EMANETTE, UYUŞTURUCU MUHAFAZA EDİLEN BÖLÜM FARKLIDIR'

Sanık Sedef Sayan ise adli emanette çalıştığını anlatarak, “Bende anahtar yoktur. Çok nadir depoya giriyordum. Uyuşturucu muhafaza edilen bölüm farklıdır. Oraya gitmedim. Zimmetle ilgili ifadem alınmadı. Uyuşturucu ticaretine yönelik beyanlarım alındı. Suçlamaları reddediyorum. Berkay'ın beyanlarını kabul etmiyorum" dedi.

Diğer sanıkların ve tanıkların dinlenmesinin ardından duruşmaya ara verildi. Aranın ardından mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.