Geri Dön
Dünya Rusya, Kakhovka hidroelektrik santralini vurdu: Herson’da tahliyeler başladı

Rusya, Kakhovka hidroelektrik santralini vurdu: Herson’da tahliyeler başladı

Ukrayna’nın güneyinde, Herson yakınlarında bulunan Kakhovka Hidroelektrik Santrali’nde meydana gelen patlama sonucu baraj çöktü. Herson kentindeki Ukrayna vatandaşları olası su baskınlarına karşı uyarılırken, tehlike altındaki bölgelerde tahliye kararı verildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın Herson yakınlarında bulunan Kakhovka Hidroelektrik Santrali’ni vurduğunu ve barajın çöktüğünü duyurdu. Görüntülerde, barajın çöken noktasından hızlı bir akıntı oluştuğu görüldü. Zelenski, yaptığı açıklamada, “Kakhovka Hidroelektrik Santrali barajının yıkılması, Rusya’nın Ukrayna topraklarının her köşesinden kovulması gerektiğini tüm dünya için teyit etmektedir. Onlara tek bir metre bile bırakılmamalıdır, çünkü her metreyi terör için kullanıyorlar. Güvenliği geri getirecek olan sadece Ukrayna'nın zaferidir. Bu zafer gelecektir. Teröristler Ukrayna'yı su, füze ya da başka bir şeyle durduramayacaklar. Tüm servisler çalışıyor. Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'ni topladım. Lütfen sadece resmi ve doğrulanmış bilgileri yayınlayın” dedi.


HERSON’DA TAHLİYE OPERASYONU

Ukrayna Ulusal Polisi’nden yapılan açıklamada, barajın yakınlarında bulunan Herson kenti ve çevresindeki tehlike altındaki bölgelerden tahliyelerin başladığını duyurdu. Polisten yapılan açıklamada, “Ulusal Polis ve Herson Bölgesi Devlet Acil Durum Servisi birimleri, Dnipro Nehri'nin sağ kıyısındaki Mykolaivka, Olhivka, Lyovo, Tyaginka, Poniativka, Ivanivka, Tokarivka, Poniativka, Prydniprovske, Sadove köyleri ve Herson şehrinin bir kısmı, Korabel Adası gibi potansiyel sel bölgelerindeki sivil nüfusu uyarmak ve tahliye etmek üzere alarma geçirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Polis, vatandaşları elektronik aletlerin kapatılması, önemli evrak ve eşyaların güvenli bir yere koyulması konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca Rusya’nın yanıltıcı bilgiler yaydığı, sadece Ukrayna’nın yetkili kurumlarının paylaştığı bilgilerin dikkate alınması gerektiği vurgulandı.


“ÇEVREYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK”

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu’ndan (Energoatom) yapılan yazılı açıklamada, barajın yıkılmasının çevreyi ve bölgede yaşayanları olumsuz etkileyeceği ifade edilerek, “Kakhovka hidroelektrik santralinin yıkımı, çevreyi ve önümüzdeki yıllarda yüz binlerce insanın hayatını olumsuz yönde etkileyecek olan, son yıllarda dünyada yaşanan en büyük insan yapımı ve insan kaynaklı felakettir. Ukrayna ordusunun taarruzunu durdurmak, yenilgi ve utançtan kaçınmak için Kremlin suçluları harekete geçiyor. Bu savaşta çıtayı yükseltmek için her şeyi yapmaya hazırlar. Günümüz Rusya'sı küresel bir tehdittir. Bu sorunu sadece güç çözebilir” denildi.

IAEA: DURUMU YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki uzmanların, Kakhovka barajındaki yıkıma ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti. Ajanstan yapılan açıklamada, “IAEA, Ukrayna'nın Kakhovka barajındaki hasar raporlarından haberdar. Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki IAEA uzmanları durumu yakından takip etmektedir. Santralde acil bir nükleer güvenlik riski yok” denildi.

 

AVRUPA KONSEYİ’NDEN ‘KAKHOVKA BARAJI’ AÇIKLAMASI

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, sivil altyapıya yönelik saldırıların ‘savaş suçu’ olduğunu belirterek, Rusya’nın bu saldırılardan sorumlu tutulacağını belirtti.

Kakhovka barajındaki patlamanın ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Avrupa Konseyi Başkanı Michel, “Kakhovka barajındaki patlama karşısında şok oldum. Sivil altyapının yok edilmesi açıkça bir savaş suçu olarak nitelendirilir ve Rusya‘yı sorumlu tutacağız. Konuyu Avrupa Konseyi’nde gündeme getireceğiz ve su basan alanlara daha fazla yardım göndermeyi önereceğiz. Düşüncelerim bu felaketten etkilenen herkesledir” dedi.

LETONYA CUMHURBAŞKANI LEVITS’TEN AÇIKLAMA

Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Rusya'nın terörizmi yeni bir boyuta ulaştı. Barajları havaya uçurmak kitlesel yıkıma ve ölümlere neden oluyor. Geçici bir özel mahkeme Rusya'yı sorumlu tutacaktır. Hepimizin iyiliği için Ukrayna bu savaşı kazanmalıdır” dedi.

BM’NİN ‘RUS DİLİ GÜNÜ’ PAYLAŞIMINA TEPKİ

Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefançuk, Birleşmiş Milletler’in sosyal medya hesabından ‘Bugün Rus Dili Günü’ başlığıyla paylaştığı gönderiye tepki gösterdi. Stefançuk, gönderiyi alıntılayarak, “Bugün anadili Rusça olanlar Kakhovka hidroelektrik santralini havaya uçurdu. Ancak BM'nin tutumuna bakılırsa, Rus dili günü Ruslar tarafından işlenen çevre katliamından daha önemli. Nasıl yani? BM, hasta mısın?” ifadelerini kullandı.

STOLTENBERG: ÇİRKİN BİR EYLEM

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Kakhovka barajındaki patlamanın ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Kakhovka barajının yıkılması binlerce sivili risk altına sokmakta ve çevreye ciddi zarar vermektedir. Bu, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının acımasızlığını bir kez daha gösteren çirkin bir eylemdir” ifadelerini kullandı.

 



UKRAYNA EKONOMİ BAKANI SVYRYDENKO: BARAJIN YIKILMASI GIDA KRİZİ RİSKİ OLUŞTURUYOR

Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Svyrydenko, Kakhovka barajının yıkılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, barajın yıkılmasının ülkenin güneyindeki sulama sistemlerinin yok olması anlamına geldiğini belirterek, bunun yeni bir gıda krizi tehdidi oluşturduğunu söyledi.

Ukrayna Ekonomi Bakanı Svyrydenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna, küresel gıda güvenliğinin önde gelen garantörlerinden biridir. Kakhovka Hidroelektrik Santralinin yıkılmasının sonuçlarından biri de Ukrayna'nın güneyindeki sulama sistemlerinin yok olmasıdır. Bu da dünyada bir başka gıda krizi tehdidi yaratmaktadır. Gezegen ölçeğindeki bu suçun ikinci sonucu ise Karadeniz'in kuzeyindeki ekosistemlerin yok olmasıdır. Dünya kamuoyunun Rusya'nın anlaşma yapılamayacak bir terörist devlet olduğuna dair daha ne kadar kanıta ihtiyacı var?” dedi.

 

HERSON’DA TAHLİYELER BAŞLADI: SU SEVİYESİ ÇOK HIZLI YÜKSELİYOR

 Ukrayna Ulusal Polisi, Kakhovka barajının yıkılmasının ardından Herson’da tahliyelere başladı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı da şu ana kadar 742 kişinin tahliyesinin tamamlandığını duyurdu.

Ukrayna Ulusal Polisi’nden yapılan açıklamada, “Herson'un en tehlikeli bölgelerinden tahliyeler devam ediyor. Ruslar gece saatlerinde Kakhovka hidroelektrik santralinin barajını havaya uçurdu. İnsan olmayanlar tüm Ukraynalıları yok etmeyi amaçlayan başka bir terör eylemi gerçekleştirdi. Herson devriyeleri olay yerinde bulunmakta ve vatandaşların tahliyesine yardımcı olmakta, otobüslere eşlik etmekte ve olay yerinin güvenliğini sağlamaktadır. Su seviyesi çok hızlı bir şekilde yükseliyor” denildi.

UKRAYNA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: 742 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, şu ana kadar 742 kişinin tahliyesinin tamamlandığını açıkladı. Bakanlık, bazı yolların sular altında kalması nedeniyle ulaşımda karmaşanın yaşandığını, bazı yerleşim yerlerine ulaşmayı imkansız hale getirdiğini bildirdi. Açıklamada, “Bu durum bazı yerleşim yerlerine ulaşımı imkansız hale getiriyor. Tahliye ekipleri başka yollar arıyor. Yaklaşık 80 yerleşim yeri potansiyel sel bölgesinde” denildi.

ZELENSKİ'DEN ACİL 'KAKHOVKA BARAJI' TOPLANTISI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna’nın güneyinde, Herson yakınlarında bulunan Kakhovka Hidroelektrik Santrali’ndeki durumla ilgili Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi üyeleriyle acil toplantı düzenledi.

Ukrayna Başkanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Zelenski’nin, Kakhovka Hidroelektrik Santrali’ndeki durumla ilgili Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’ni acil olarak topladığı belirtildi. Açıklamaya göre, İçişleri Bakanı Ihor Klymenko, Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Ukrhydroenergo CEO'su Ihor Syrota, Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakan Birinci Yardımcısı Oleksandr Krasnolutskyi ve Energoatom Başkanı Petro Kotin raporlarını sundu. Yaşanan olayın ardından tüm acil servisler ve ordunun derhal konuyla ilgili olarak bilgilendirildiği, 80 yerleşim yerinin sel bölgesinde bulunduğu, herhangi bir sivil ya da askeri kaybın bildirilmediği ifade edildi.

“150 TON MAKİNE YAĞI DNİPRO NEHRİ’NE KARIŞTI”

Açıklamada, “Konsey üyelerine en az 150 ton makine yağının Dnipro Nehri'ne karıştığı ve 300 tondan fazla sızıntı riski bulunduğu bilgisi verildi. Toplantı katılımcıları, Rusların bu tür eylemlerinin Cenevre Sözleşmesi'nin ihlal edildiğine dair açık işaretler taşıması nedeniyle, BM Güvenlik Konseyi'nin toplantıya çağrılması, uluslararası çevre örgütlerine ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurulması da dahil olmak üzere bir dizi uluslararası tedbir üzerinde anlaşmaya vardı. Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi üyeleri ayrıca Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki mevcut durum hakkında da bilgilendirildi. Santraldeki Ukraynalı personel durumu kontrol altında tutuyor ve herhangi bir gelişmeyle başa çıkabilecek araçlara sahip” denildi.