Geri Dön
Gündem 7'nci yılında 15 Temmuz darbe davalarındaki son durum

7'nci yılında 15 Temmuz darbe davalarındaki son durum

Fetullah Terör Örgütü /Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) kalkıştığı darbe girişiminin üzerinden 7 yıl geçti. Türkiye genelinde 58 ilde darbe yargılamaları yapıldı ve 293 darbe davası görüldü.

7'nci yılında 15 Temmuz darbe davalarındaki son durum

 

15 Temmuz darbe teşebbüsünün 7'nci yılında darbe davalarındaki son duruma ilişkin şehit ve gazi yakınlarını temsil eden 15 Temmuz Darbe Davaları Platformu adına Avukat Mehmet Ali Alagöz tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Darbe girişimi sonrasında 58 ilde darbe yargılamaları yapılmış olup Türkiye genelinde başlangıçta 289 dava ile 4 ek dava olmak üzere toplam 293 fiili darbe davası görülmüştür. Mahkemelerce yapılan tefrikler, istinaf ve Yargıtay aşamalarındaki kısmi bozulmalar sonrasında dosya sayısı 400'ü aşmış durumdadır. Başlangıçta açılan fiili darbe davasının tamamı ilk derece mahkemelerinde karara bağlanmış, İstanbul ilinde açılan 4 ek dava ile tefrik ve bozma sonrası yargılamalar ise devam etmektedir" denildi. 

TOPLAM 8 BİN 724 KİŞİ HAKKINDA KARAR VERİLDİ

Darbeciler tarafından 27 farklı noktadan saldırı yapılan İstanbul'da şehit ve yakınlarının bulunduğu ilk derece mahkemelerindeki davaların tamamında ilk kararların verildiği, istinaf ve Yargıtay süreçlerinin devam ettiği kaydedildi. 265 davanın Yargıtay aşamasında olduğu, onama kararı verilen 176 dava ile kanun yoluna başvurulmayan 4 dava olmak üzere toplam 180 davanın tüm aşamalardan geçerek kesinleştiği belirtildi. Türkiye genelinde ilk derece mahkemelerince 289 fiili darbe davasında toplam 8 bin 724 kişi hakkında karar verildiği, İstanbul'daki yargılamalarda 2 bin 423 sanık hakkında, Ankara'daki yargılamalarda 3 bin 460 sanık hakkında hüküm kurulduğu anlatıldı.

2 BİN 70 SANIK BERAAT ETTİ

Açıklamaya göre Türkiye genelinde bin 634 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, bin 366 sanığa müebbet, bin 890 sanığa 1 yıl 2 ay ile 20 yıl arasında değişen sürelerde süreli hapis cezası, 2 bin 70 sanığa beraat, 964 sanığa ise ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verildi. Toplam 85 general ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılırken; 24 general beraat etti. 

ÖZELLİKLE ALT RÜTBELİ SANIKLAR YÖNÜNDEN KARARLAR BOZULDU

Açıklamada, özellikle alt rütbeli sanıklarla ilgili olarak darbe suçundan değil de darbeye yardım etmek suçundan cezalandırılmaları gerektiği yönünde bozma kararları verildiği, bazı sanıklar hakkında Bylock, ankesör-ardışık arama kayıtları, aleyhlerine tanık beyanlarının ortaya çıkması gibi yeni delillerin ortaya çıkması nedeniyle sanıkların örgütsel konumlarının incelenmesi yönünde bozma kararlarının verildiği değerlendirildi.