Geri Dön
Gündem Staj başvurusunu başörtüsü nedeniyle kabul etmemekle suçlanan eski kolej müdürü: İstifaya zorlandım, haksız yere suçlandım

Staj başvurusunu başörtüsü nedeniyle kabul etmemekle suçlanan eski kolej müdürü: İstifaya zorlandım, haksız yere suçlandım

Başörtülü olduğu için üniversite öğrencisi Nezaket A'nın staj başvurusunu kabul etmediği iddiasıyla  10 yıla kadar hapsi istenen o dönem kolejin ilkokul müdürü olan Özlem Ö. hakim karşısına çıktı. Özlem Ö. staj belgesi olmadığı için şikayetçinin başvurusunu kabul etmediğini belirterek " Kamuoyu baskısı sebebiyle okuldan istifaya zorlandım ve ertesi gün istifa ettim. Haksız yere suçlandım" diyerek beraatini talep etti.

Staj başvurusunu başörtüsü nedeniyle kabul etmemekle suçlanan eski kolej müdürü: İstifaya zorlandım, haksız yere suçlandım

İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Özlem Ö. gelirken; şikayetçi Nezaket A. ise duruşmaya katılmadı. Duruşmada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı da hazır bulundu.

BERAATİNİ TALEP ETTİ

Savunması sorulan Özlem Ö.  "O dönem kolejin ilkokul müdürü olarak görev yapıyordum. Şikayetçi Nezaket ve arkadaşı okulumuzda staj yapmak istemişler. Staj işleriyle ben ilgilenmiyordum. Anaokulu müdürümüz Sakine hanım onları karşıladı. Sakine hanım yoğun olduğu için benim ilgilenmemi istedi. Şikayetçi ve arkadaşına belgeleri olup olmadığını sordum. Üniversiteler bize stajyerler gönderileceği bilgisini verir öncesinde, ancak gelen herhangi bir e-posta ya da belge yoktu. Bunun üzerine staj işlemlerine burada başlamayacaklarını söyledim. Şikayetçi bu duruma sinirlendi. 'Ben de burada staj yapmak istemiyorum' diyerek arkadaşıyla çıktı. Beş dakika sonra tekrar görüşmek istediğini söyledi. Bana bu konuyla ilgili kimle görüşebilirim' dedi. Ben de bunu genel müdürümüz Buket hanım ile görüşebileceğini söyledim. Bana 'Burada staj yapmak istiyordum, neden böyle oldu?' dedi. Buket hanıma sorun dedim. Telefon numarasını aldım Buket hanımın ulaşması için. Daha sonra ayrıldı aynı gün hakkımda asılsız iddialarla suç duyurusunda bulundu. Adliyeden çıkınca basın açıklaması yapmış. Fail ben görünüyorum ama asıl mağdur benim. Kamuoyu baskısı sebebiyle okuldan istifaya zorlandım ve ertesi gün istifa ettim. Başörtüsü kılık kıyafet nedeniyle bir şey konuşulmadı. Başörtüsü nedeniyle staj yapılamayacağına dair bir şey söylemedim" dedi. Haksız yere suçlandığını belirten Özlem Ö. okulda başka başörtülü çalışanlar da olduğunu belirterek beraatini talep etti. Sanık avukatı da şikayetçinin okula staj evraklarının gelip gelmediğinin sorulmasını ve tanıkların dinlenmesini talep etti.  

 

AİLE BAKANLIĞI AVUKATI: "CEZALANDIRILSIN"

Aile Bakanlığı avukatı ise "Şikayetçi ile sanık arasında bir husumet söz konusu değil. Sanığın eylemleri psikolojik ve ekonomik şiddet kapsamındadır. Bu nedenle sanığın cezalandırılmasını talep ederim" dedi. Mahkeme, şikayetçinin arkadaşı Çağla Ö. ve okul çalışanlarının tanık olarak dinlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

 

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Kağıthane’de bulunan bir koleje 21 Eylül 2022’de staj yapması için yönlendirilen başörtülü öğrenci Nezaket A.'yı (22), okulun yönetmeliğini gerekçe göstererek alamayacaklarını söylediği iddia edildi. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 3.sınıf öğrencisi Nezaket A'nın savcılığa şikayette bulunduğu, başörtüsü gerekçesiyle staja kabul etmediğini ifade ettiği kaydedildi. Sanık Özlem Ö'nün "Kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi" suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar hapsi talep edildi.