Geri Dön
Gündem Tüm yurtta 100. yılda Cumhuriyet Bayramı coşkusu

Tüm yurtta 100. yılda Cumhuriyet Bayramı coşkusu

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü, tüm yurtta büyük bir coşkuyla kutlanıyor. 7'den 70'e milyonlarca kişi alanlara akın etti. İşte tüm yurttan 100. yıl görüntüleri...

Tüm yurtta 100. yılda Cumhuriyet Bayramı coşkusu

ANITKABİR'DE 100'ÜNCÜ YIL COŞKUSU

Anıtkabir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanının katıldığı resmi törenin ardından halkın ziyaretine açıldı.

Her yaştan çok sayıda vatandaş, Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla Anıtkabir’de Ata'nın huzuruna çıktı. Kimi ailesiyle, kimi arkadaşlarıyla kimi de yalnız başına Anıtkabir’e akın eden vatandaşlar, hatıra fotoğrafı çektirip, özel günü ölümsüzleştirdi. Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi SoloTürk de, Anıtkabir üzerinde Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Vatandaşlar, gösteri uçuşunu heyecanla ve coşkuyla izledi. SoloTürk’ün gösterisi, vatandaşlar tarafından alkış aldı.

100’ÜCÜ YILIN BEBEKLERİ ANITKABİR’DE

Cumhuriyet'in 100’üncü yılında doğan Çağan İpek ve Maya Aksu da anne ve babalarıyla birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. 6 aylık olan Çağan bebeğin babası Utku İpek, Anıtkabir’e gelmek için sabah erken saatlerde evlerinden çıktıklarını ifade ederek, “Oğlum 2023 doğumlu. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, oğlumun da burada bulunmasını istedik. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Cumhuriyet Bayramı yaşamak için ailecek buraya geldik. Biz, anne-babası olarak 1’inci yüzyılı yaşadık. Muhtemelen 2’inci yüzyılı görmeyeceğiz. Umarım 2’inci yüzyılı gören, yaşayan torunlarım olur" dedi.

Maya bebeğin babası Tolga Aksu da Cumhuriyet coşkusunu ailece yaşamak için Anıtkabir’e geldiklerini ifade ederek, "Cumhuriyet’in 100’ncü yılında, kızım Maya ile beraber Ata’mızı ziyarete geldik. Cumhuriyet, her zaman yaşayacak. Biz, Atatürk’ün çocuklarıyız. O bize, zorluklarla kurduğu bu ülkeyi emanet etti. Bize de düşen de 2’inci, 3’üncü yüzyılda Cumhuriyet’e sonsuza kadar sahip çıkmaktır. Umarım çocuklarımıza da güzel bir dünya bırakabiliriz" ifadelerini kullandı.

'YENİ YÜZYILDA MEMLEKETE HUZUR DİLİYORUM'

Cumhuriyet’in ilk yüzyılına tanıklık eden vatandaşlar da Anıtkabir’deydi. Mehmet (84) ve Sultan Turalı (79) çifti Anıtkabir'de 100’üncü yıl coşkusunu yaşadı. Mehmet Turalı, bugün farklı bir bayram yaşandığını söyleyerek, “Bizler, Atatürk oldukça varız. Onun izinden çıkmayız. Bugün burası çok kalabalık. Gençler, burada çok fazla. Kaç saattir buraya gelmekte zorlanıyorlar kalabalıktan dolayı. Yeni yüzyılda memlekete huzur diliyorum" dedi.

Oğuzhan SAR- Samet ÖKSÜZ/ANKARA, (DHA)

ANKARA'DA 100'ÜNCÜ YIL COŞKUSU

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü nedeniyle Kızılay'da çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Yollar trafiğe kapatılırken, binlerce kişi ellerinde Türk bayrakları ile caddeleri doldurdu. Kutlamalar kapsamında halk oyunları gösterileri yapıldı, bando konserleri düzenlendi.

Saat 14.00'de ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden 1’inci Meclis'e kurum ve kuruluşların katılımıyla resmi geçit töreni gerçekleştirildi. Etkinlikler gün boyu devam etti.

ASKERİ BANDO VE MEHTERAN BİRLİĞİ KONSERİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında TBMM ön bahçesinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri bandoları ile Mehteran Birliği tarafından konser verildi. Ankara Valisi Vasip Şahin'in katıldığı konserde, askeri marşlar ile Cumhuriyet'in 100'üncü yılı için bestelenen marş seslendirildi.

Ardından, Atatürk ve milli mücadele kahramanları için saygı duruşu gerçekleştirildi. İstiklal Marşı'nın da okunmasının ardından, TBMM'den Ulus'taki 1'inci TBMM binasına kortej başlatıldı. Askeri bando, kortej sırasında marşları çalmaya devam etti. Kortejin arka sıralarında Türkiye'nin yerli otomobili Togg ile pek çok klasik otomobil de yer aldı.

Rukiye MEYVECİ- Ali Eren İĞDE- Elif ER BULUT- Umutcan ÖREN/ANKARA, (DHA)

VATAN CADDESİ’NDE CUMHURİYET BAYRAMI 100’ÜNCÜ YIL TÖRENİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100’üncü yıl dönümü kutlamaları nedeniyle Fatih'teki Vatan Caddesi sabah saatlerinde trafiğe kapatıldı.

Resmi geçit törenine İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1. Ordu ve Garnizon Komutanı Ali Sivri katıldı. Kutlamalar kapsamında Gül, İmamoğlu ve Sivri; üstü açık araç üzerinden vatandaşları selamladı. Tören, İstiklal Marşı ve Saygı duruşuyla beraber başladı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.

 

"KİMSESİZLERİN KİMSESİ OLARAK DOĞAN CUMHURİYETİMİZİ İLELEBET PAYİDAR KILMAK, EN ÖNEMLİ VAZİFEMİZDİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 100’üncü yılını tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, "Köklü tarihimizden ve kadim değerlerimizden aldığımız ilhamla, Cumhuriyetimizi daha da güçlendirerek, yeni asrına hazırlamanın gayreti içindeyiz. Bizzat Gazi Mustafa Kemal’in ifadesiyle 'kimsesizlerin kimsesi' olarak doğan Cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılmak, en önemli vazifemizdir. Bu anlayışla son 22 yılda ülkemizi başarıdan başarıya, zaferden zafere koşturduk. Asırlık ihmalleri ve eksikleri gidererek yatırımlarla, Cumhuriyetimizi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkaracak adımları attık. Demokrasiden ekonomiye, güvenlikten adalete, eğitimden sağlığa, tarımdan dış politikaya varıncaya kadar her alanda tarihi reformları hayata geçirdik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle, Gazi Mustafa Kemal’in “Millî mücadelenin maksat ve gayesi, milletin tam istiklâlini ve kayıtsız, şartsız egemenliğini sağlamak ve sürdürmektirö diyerek ortaya koyduğu idealini, yaklaşık bir asır sonra da olsa, gerçeğe dönüştürdük" ifadelerini kullandı.

“TÜM DÜNYADA “KİMSESİZLERİN KİMSESİ OLMAYI SÜRDÜRÜYORUZ"

Erdoğan, "Şimdi de 'Türkiye Yüzyılı' hedefiyle Cumhuriyetin ikinci asrını dünyada milletimizin asrı yapmak için canla-başla çalışıyoruz. Büyüyen ekonomimiz, güçlenen demokrasimiz, artan itibarımız, genişleyen nüfuz alanımız, ilkeli ve vizyoner dış politikamızla ülkemizle birlikte tüm dünyada “kimsesizlerin kimsesiö olmayı sürdürüyoruz. Türkiye’nin her başarısının bölgemizdeki ve dünyadaki tüm mazlumlar tarafından umutla takip edildiğini görmekten bahtiyarlık duyuyoruz. Harici ve dâhili bedhahlara aldırmadan büyük ve güçlü Türkiye ülküsünü yüceltmekte kararlıyız. Emperyalistlerin tetikçiliğini yapan terör örgütlerine, hala bir asır önceki hesapların peşinde koşan müstevlilere, ülkemizin başarılarından rahatsız olan kifayetsiz muhterislere, hâsılı, millet ve memleket düşmanlarına rağmen diğer hedeflerimiz gibi, inşallah Türkiye Yüzyılını da hayata geçireceğiz" dedi.

"DERDİMİZ; BU ÜLKEYİ MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNİN ÜSTÜNE ÇIKARMAKTIR"

Törede konuşan Vali Gül, "Aziz milletimiz mâziden atiye hiçbir surette esarete, zillete boyun eğmemiştir. Bu eşsiz karakter, ecdadımıza nice destanlar yazdırmıştır. Anadolu’nun kapılarını açtırmış, cihan imparatorluğu kurdurmuştur. Sevr’i parçalayıp tüm emperyalist devletlerin suratına tokat gibi çarpmıştır. Nihayetinde tüm ihtişamıyla “ezelden beri hür yaşamış" bu milletin evlatlarının omuzlarının üstünde yükselen Türkiye Cumhuriyeti var olmuştur. Siyasi, sosyal ve ekonomik alanda attığı adımlarla bölgesindeki ve dünyadaki önemini daha da pekiştirmiştir. Bugün de güçlü demokrasisi ile Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyıl’ını inşa etme yolunda emin adımlarla yürüyüşüne devam etmektedir" şeklinde konuştu. Gençlere de seslenen Gül “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Yeryüzünün en çetin mücadelesiyle kurulan milli onurumuzun simgesi Cumhuriyetimizin, sizlerin omuzlarında yükseleceğini bildiriyor. Allah’ın izniyle, 'fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller' Gazi’nin tevdi ettiği bu görevi layıkıyla yerine getirmektedir. Yürekten inanıyoruz ki getirmeye de devam edeceklerdir" dedi.

Törende liseli öğrencilerden oluşan koro tarafından şarkılar söylenirken il genelinde yapılan şiir yarışmasında birinci olan öğrenciler şiirlerin okundu. Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 100 öğrenciden oluşan halk oyunları gösterisi büyük ilgi gördü.

Törene gelen çok sayıda vatandaş söylenen şarkı ve türkülere ellerindeki Türk bayraklarıyla eşlik etti. Program polis özel harekat helikopterinin gösterileriyle devam etti. Kutlamalar,  resmi geçit töreni ile son buldu.

Hazal Mihrace GÖKSUN - Altan ÇİMEN - Feridun AÇIKGÖZ /İSTANBUL - (DHA)

ESKİŞEHİR’DE CUMHURİYET’İN 100’ÜNCÜ YILINA ÖZEL KOREOGRAFİ

Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi, geleneksel hale getirdiği ay yıldız koreografisini bu kez Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için özel olarak hazırladı.

Yeşilköy Mahallesi'ne çevre illerden ellerinde Türk bayraklarıyla gelen gönüllü yaklaşık 1000 kişi, 100 rakamını oluşturdu.

Türkiye'nin ilk kadın akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener'in akrobasi uçağı ise yıldızı oluşturarak koreografiyi tamamladı. Cumhuriyet Bayramı özel koreografisinin ardından etkinliğe katılanlardan 100 kişi, M.S.Ö. Hava & Uzay Müzesi envanterindeki uçak ve helikopterle ilk kez uçuş deneyimi yaşadı.

‘ATATÜRK'ÜN SÖZLERİ BANA BÜYÜK BİR ENERJİ VERİYOR’

Geleneksel koreografinin ardından Semin Öztürk Şener, akrobasi uçağıyla gösteri yaptı. Katılımcıların ilgiyle izlediği Şener, uçuşun ardından imza dağıttı. Şener’in hayranları, imza çadırı önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Sivrihisar Havacılık Merkezi'nde her sene Cumhuriyet Bayramı’nı büyük bir coşkuyla kutladıklarını ifade eden Şener, “Tabii bu sene çok farklı çünkü 100’üncü yılını kutluyoruz Cumhuriyetimizin. Tabii benim yaptığım bu uçuş da çok anlam yüklüydü. Çok büyük gurur duyuyorum böyle bir organizasyonda yer aldığım için. Organizasyonda 7'den 70'e herkes tek bilek, tek yürek. Gerçekten herkesin gözünde o Atatürk sevgisi, vatan aşkı okunuyor. Cumhuriyetimiz çok yaşasın. Atatürk'ün sözleri yer alıyor uçağımda ve bunlar bana her zaman çok büyük bir enerji veriyor, güç veriyor ve motive ediyor” diye konuştu.

CUMHURİYET'İN SEMBOL FOTOĞRAFI, ORDU’DA CANLANDIRILDI

Uşak'ta 1933'te Hüseyin Kazım Özler tarafından çekilen, Milli Mücadele döneminde Anadolu insanını yansıtan ‘Cumhuriyet'i biz böyle kazandık’ fotoğrafının canlandırılması için Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu (OBBKT) oyuncuları çalışma yaptı.

Altınordu ilçesinde kentin çeşitli mevkilerinde sergilenen etkinlikte oyuncular milli mücadelenin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi şartlarda kurulduğunu gösteri olarak sahneledi.

Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği, duygusal anların yaşandığı oyun büyük ilgi gördü.

Mustafa KIRLAK/ORDU, (DHA)-



SAMSUN’DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Samsun'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni Vali Orhan Tavlı'ın Valilik Binası'nda tebrikleri kabulü ile başladı. Tebriklerin ardından İlkadım ilçesindeki Kurtuluş Yolu'na geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Samsun Valisi Orhan Tavlı, şunları söyledi:



"Bugün, Milli Mücadele’nin ilk adım şehri Samsun’umuzda, Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere kahraman ecdadımızın ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda, Türkiye Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıl dönümüne kavuşmanın onur, gurur ve heyecanını hep birlikte yaşıyoruz. Tarih boyunca birçok büyük devlet kurmuş ve medeniyet inşa etmiş olan Aziz Türk milleti, her daim barışı, huzuru, kardeşliği, hoşgörüyü, adaleti ve inançlara saygıyı tesis etmiştir. Asırlar boyunca bu değerler üzerine hüküm süren Osmanlı Devleti döneminde huzur ve güvenin hakim olduğu coğrafyalar, Osmanlı Devleti'nin tarih sahnesinden çekilmesiyle birlikte emperyalist güçlerin zulmüne maruz kalmıştır. Yüzyıl önce ülkemizin dört bir tarafı işgal edilmiş, milletimiz çok büyük acılar çekmiştir. Aziz milletimiz tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen umutsuzluğa kapılmadan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde inanç ve kararlılıkla sürdürdüğü mücadeleyle böylesine zorlu bir süreçten başarıyla çıkmıştır. Türk milletinin makus talihini değiştiren Bandırma Vapuru’yla 16 Mayıs 1919'da İstanbul'dan yola çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da karaya çıkarak Milli Mücadele’nin ilk adımını Samsunlularla birlikte atmıştır. Bugün 100’üncü yılını kutladığımız Cumhuriyetimiz, Samsun’dan başlayan İstiklal mücadelemizin bize bıraktığı en önemli miraslardan birisi olarak Aziz Türk milletinin tarih sahnesinde yeniden dirilişinin sembolü olmuştur. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla kurulan ve köklü bir tarihin mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kurulduğu günden bu yana gelişerek büyümüş ve başta mazlum milletler olmak üzere yeniden dünyanın umudu haline gelmiştir” dedi.

ŞİİRLER OKUNDU, BANDO GÖSTERİSİ YAPILDI

Konuşmaların ardından öğrenciler kürsüye gelerek şiirler okudu. Daha sonra halk oyunları, öğrencilerin bando gösterisi ve Kavak Jandarma Bölüğü’nün gösterisi büyük ilgi çekti. Samsun Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'na bağlı Bölge Bandosu'nun gösterisinin ardından geçit töreniyle etkinlikler sona erdi.

Törene Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı.

Öte yandan İlkadım ilçesinde bulunan Kazımpaşa İlkokulu’nda da Cumhuriyet'in 100'üncü yılı coşkuyla kutlandı. Öğrenciler, öğretmenleri eşliğinde yaptıkları gösterilerle Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. 2-C sınıfı öğrencisi serabral palsi hastası 8 yaşındaki Asrın Demir de bayramı coşkuyla kutlayanlar arasındaydı. Hastalığı nedeniyle yürüyemeyen Asrın’ı, okul öğretmenlerinden Mehmet Aşar taşıdı.

Gökhan İÇKİLLİ- Ersin DEMİR/SAMSUN, (DHA)-

ANTALYA'DA F-16'LARDAN 100'ÜNCÜ YIL GÖSTERİSİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla turizm kenti Antalya'da havada, karada ve denizde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

4 adet F-16 savaş uçağı Konyaaltı Sahili ve falezler üzerinde uçarak özel bir şov gerçekleştirdi. Erken saatlerde binlerce vatandaş, sahile inen varyantta yerini alıp uçakları bekledi.

Varyanttaki Türk bayrağının olduğu falezlerden uçuşlarına başlayan F-16 pilotları, Konyaaltı Sahili'nde kendilerini selamlayan vatandaşa akrobasi hareketleri yaparak gösteri sundu. Sahilin iki ucundan uçarak gelen F-16 pilotları manevra yaparak birbirine yakın geçiş yaptı. Pilotların bu hareketi büyük beğeni topladı.

Gösteriyi ilgiyle takip edenler kadar zaman zaman korkanlar da oldu. Yüksek hızlara çıktıkları sırada ses hızını geçen savaş uçaklarının ortaya çıkardığı sonik patlamalar nedeniyle bazı kişiler kulaklarını kapatırken, çocuklar ise korkup ağladı. Gözyaşlarını tutamayan 8 yaşındaki Elif Doğa “Çok korktum. Çok yakın uçtular" dedi.

Her yıl gösteriyi izlemek için geldiğini söyleyen Çiğdem Şimşek ise “Tüylerim yine diken diken oldu. Bu güzel günü yaşamaktan oldukça gururluyuz. Kelimelerimi tarif edemiyorum" ifadelerini kullandı.

Alparslan ÇINAR- Semih ERSÖZLER/ANTALYA, (DHA)-

ZONGULDAK'TA CUMHURİYET COŞKUSU; VATANDAŞLAR ALANA SIĞMADI

Zonguldak’ta Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamalarında Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçileri, iş elbiseleriyle yürüyüş yaptı.

Resmi geçit töreni ve etkinliklerin yapıldığı programda, alana sığmayan vatandaşlar, barikatla kapatılan bölümden töreni göremedikleri için tepki gösterdi.

Kent merkezinde Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamak için Gazipaşa Caddesi’ndeki Madenci Anıtı’nda resmi geçit töreni ve etkinlikler düzenlendi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü İlker Kömürcü’nün yazıp bestelediği 100’üncü Yıl Marşı, koro tarafından seslendirildi. Vali Osman Hacıbektaşoğlu, Kömürcü’ye plaket takdim etti. Resmi geçit töreninde başta okullar ve diğer devlet kurumlarının personeli olmak üzere Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan maden işçileri de yürüdü.

VATANDAŞLARDAN 'İZLEYEMEME' TEPKİSİ

Bu arada, Gazipaşa Caddesi’nin bir bölümü tören düzeni sağlanabilmesi için polis barikatlarıyla kapatıldı. Cadde boyunca toplanan vatandaşlar ise etkinliklerin yapıldığı alana sığmadı. Polis barikatının arkasında uzakta kalıp etkinlikleri göremeyen bazı kişiler tepki gösterdi. Tören alanının ilerisinde, cadde üstünde cep telefonlarını bağladıkları hoparlörlerden marşlar açan vatandaşlar, resmi geçit töreni başlayana kadar bayram coşkusunu kendilerince yaşadı. Geçit töreninin başlamasıyla polis barikatları kaldırıldı. Vatandaşlar da alkışlarla geçiş yapan korteji selamladı.

Emekli maden işçisi Şükrü Çabri de evinden getirdiği Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük fotoğrafını tören boyunca havada tuttu. Çabri, zaman zaman cadde boyunca yürürken, vatandaşlardan alkış aldı. Resmi geçit töreninde kortejlerin ardından, kurum, kuruluş ve derneklere ait araçlar da protokolü selamladı.


8 BİN KİŞİ CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ

Zonguldak kent merkezinde Cumhuriyet'in 100'üncü yılı etkinlikleri kapsamında fener alayı düzenlendi. 8 binden fazla Zonguldaklı bayraklar, meşaleler ve Atatürk fotoğraflarıyla akşam saatlerinde Milli Egemenlik Caddesi üzerindeki TIR Parkı önünde toplandıktan sonra bandonun çaldığı marşlar eşliğinde Valilik binasına yürüdü. Etkinliğin devamında havai fişek gösterisi ve müzik dinletisi yapıldı. Vatandaşlar sıklıkla ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganı attı.

 

Ali Sencer ARSLAN/ZONGULDAK, (DHA)

ERZURUM VE IĞDIR'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU

Erzurum'da Cumhuriyet Bayramı, Hastaneler Caddesi'nde kutlandı. Vali Mustafa Çiftçi, 9'uncu Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tevfik Algan, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in halkın bayramını kutladığı törende, şiirler okundu, halk oyunları gösterileri yapıldı.

Vali Mustafa Çiftçi konuşmasında, "1877 yılının 9 Kasım gecesi Rus işgalinin sabah ezanıyla duyurulması üzerine bebeğini beşiğinde bırakıp savaş meydanına koşan Nene Hatun'un ruhuyla şehrimiz, Çanakkale Zaferi'ne, Sakarya'ya, adeta bir haberci olmuştur. Bir milletin dini ve vatanı için gösterdiği en büyük kahramanlık örneği olan Çanakkale Zaferi, Mehmet Akif'in 'Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhid'i… Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi'' dizelerinde askerlerimizi, Bedir Savaşı'ndaki sahabilerin cesaretine benzetmesi ile can bulmuştur. Bu iman gücüne karşın Mondros Mütarekesi ile garbın afakını saran çelik zırhlı emperyalist devletler, asırlardan beri çözmeye çalıştıkları 'Şark Meselesi' ile aziz milletimizi ‘Tarihin nesnesi’ haline getirmek istemiştir" dedi.

Vali Çiftçi, “'Hattı müdafaa yoktur, sath-ı müdafa vardır, o satıh bütün vatandır' diyen Başkomutan Mustafa Kemal Paşa önderliğinde, maneviyatından ve kendi asli köklerinden aldığı iman, inanç ve güçle milletimiz küllerinden yeniden doğmuş ve Türkiye Cumhuriyeti devleti tarih sahnesindeki yerini tekrar almıştır. Toprağı vatan yapan tüm değerlerimizle birlikte vatan bir bütündür. Hamdolsun ki bizler, 2200 yıllık devlet geleneğimizle yaşadığımız coğrafyadaki bin yıllık Selçuklu ve Osmanlı mirasının varisleri olarak Türkiye Cumhuriyetimizin 100. yılına erişmesinin haklı gururunu yaşıyoruz. Bu coşkuyu kadim şehrimiz Erzurum'da yaşamak ise ayrı bir heyecan. Bilge Kağan'ın Cumhuriyet'e miras bıraktığı Türk töresi, Erzurum'da toplanan kongre ile “Ya istiklal ya ölümö özdeyişiyle yeniden biçimlendirilmiş, Türk halkının millî karakterine en uygun yönetim biçimi olarak cumhuriyet seçilmiştir. Bundan yüz yıl önce bize emanet edilen, millet iradesinin mutlak üstünlüğü, “Egemenlik Kayıtsız şartsız milletindir' şiarı ile gelecek kuşaklara devredilecektir" diye konuştu.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın konseri sonrası geçit töreni başladı. Vatandaşların büyük bir ilgiyle izlediği geçit töreninde askeri birlikler ve gaziler alkışlar arasında tören alanından geçti. Polis meslek yüksekokulu öğrencileri, 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağını vatandaşlar ayakta alkışlarken, Türkiye'nin milli ve yerli otomobili Togg geçit töreninde büyük ilgi gördü. Resmi kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarına ait araçların geçişiyle tören sona erdi.

BUZ PİSTİNDE KUTLAMA 

Bu arada Türkiye Buz Pateni Federasyonu, Erzurum'daki buz pateni salonunda kutlama düzenledi. Buz pateni ve sürat pateni sporcuları, buz üstünde Türk bayrağı açtı. Türk bayrağıyla pisti turlayan sporculara Buz Pateni Federasyonu Teknik Kurul Başkanı Duygu Belir ile sürat pateni antrenörü eşi Adem Belir, kucaklarında 8 aylık Asela ile katıldı. Buz pateni salonunda gösteri yapan sporcular, marşlar eşliğinde yaptıkları gösterinin ardından saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı okudu. Sporculara Buz Pateni Federasyonu Yöneticileri Naci Korucu, Zekeriya Deniz, Köksal Kaçmaz, Özcan Işık ve aileleri de eşlik etti. 

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNDEN 100'ÜNCÜ YIL KOREAGROFİSİ

Palandöken ilçesindeki Şehit Polis Murat Ellik İlkokulu’nda okuyan 300 ilkokul öğrencisi anlamlı bir koreografi yaptı. Cumhuriyet'in 100'üncü yılına ithafen 100 sayısını oluşturan öğrencilerin çalışması dron kamerasıyla kaydedildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler beğeni topladı.

IĞDIR'DA KOMANDOLAR GÖSTERİ YAPTI

Iğdır’da ise Zübeyde Hanım Bulvarı'nda düzenlenen törene vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Vali ve Belediye Başkanı Ercan Turan ile Garnizon Komutanı Piyade Albay Cavit Tütüncü'nün halkın bayramını kutladığı törende öğrenciler şiir okudu. Vali Turan, "Dünyanın en kıymetli toprakları olan aziz vatanımız üzerinde, bağımsız ve ayrılmaz bir bütün olarak bu milletin ilelebet var olacağına olan inancımı belirterek, hepinizin Cumhuriyet Bayramı'nı kutlarım. Bugün geçmişimizden aldığımız güçle, ezelden ebede büyük umutlar ve emin adımlarla, birlik ve beraberlik içerisinde yürürken geleceğimizin teminatı ve dirilişin sembolü olan Cumhuriyetimizi kutluyorum" dedi. 

Törende, Iğdır İl Jandarma Komutanlığı, Suveren Jandarma Komando Tabur Komutanlığı'nda görevi komandoların silahlarıyla yaptığı gösteri ilgi gördü.

Salih TEKİN- Özkan AYDIN/ERZURUM, IĞDIR, (DHA)-

 

VAN'DA CUMHURİYET COŞKUSU

Kentte Cumhuriyet Caddesi'nde Valilik binası önünde gerçekleştirilen törene, Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ozan Balcı, AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi, Van Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve gaziler katıldı.

Vali Ozan Balcı ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi, kutlamalara katılan vatandaşlar ve birliklerin bayramını kutladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı bandosu marşlar çaldı.

Günün öneminin anlatıldığı şiirlerin okunduğu programda Gençlik ve Spor Müdürlüğü sporcularının ve ekiplerin halk oyunları gösterilerinin ardından konuşmalar yapıldı.

Törende, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen şiir, kompozisyon ve spor yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini de Vali Balcı verdi. Asker, polis ve öğrencilerin geçiş töreniyle sona eren törenlerde ilk kez jandarma ve polis atlı birlikleri yer alırken, askeri ve polis helikopterleri de havada gösteri yaptı.

'KURTULUŞ DESTANI'

Vali Ozan Balcı, törende yaptığı konuşmada, "Türk milleti, istiklalini ve istikbalini engelleyen saldırılara karşı kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısı, genciyle her şart ve ortamda kısıtlı imkanlar içerisinde kararlılıkla tek vücut tek yürek olarak şanlı tarihimizden aldığı ilham ve milli birliğimizin gücüyle kahramanca mücadele etmiş kurtuluş destanımız şehit ve gazilerimizin kanlarıyla yazmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak başlatmış olduğu Kurtuluş Savaşımızın zaferle sonuçlanmasıyla 29 Ekim 1923 yılında ilan ettiği Cumhuriyetimizin tam 100'üncü yılını sizlerle kutlamaktan gurur duyuyorum. Küllerinden doğan yeni Türkiye Cumhuriyeti'ni bizlere armağan eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi kahraman gazilerimizi rahmet minnet ve şükranla yad ediyorum, ruhları ebediyen şad olsun. 100'üncü yılımız kutlu olsun" dedi.

Behçet DALMAZ- Orhan AŞAN/VAN, (DHA)-

ÇUKUROVA'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla Adana'nın Seyhan ilçesi Uğur Mumcu Meydanı'nda tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 6'ncı Kolordu ve Müşterek Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Mehmet Özeren, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, milletvekilleri ve bölge halkı katıldı. Vali Köşger, Tümgeneral Özeren ve Belediye Başkanı Karalar, törene katılanları selamlayıp, bayramlarını kutladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajının okunmasının ardından, törende konuşan Vali Köşger, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı, geçimişimize duyduğumuz saygıyı ve geleceğimize duyduğumuz umudu simgeliyor. Büyük ve güçlü Türkiye ideali için birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize, barış ve kardeşliğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

Kutlamalar kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Öğrencilerin okuduğu şiirler, halk oyunları gösterisi ve tören yürüyüşü, izleyenlerin beğenisini topladı.

MERSİN

Mersin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 100'üncü yıl dönümü kutlamaları, Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Törende Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer halkı selamladı. Törene sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri, kurum amirleri ve görevlileri, şehit aileleri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Bölge halkı törene Türk bayraklarıyla katıldı. Konuşmaların ardından jandarma komando ekipleri, tüfekli hareketler gösterisi sunup zeybek oynadı. Halk oyunları ekibi de mini bir gösteri sundu. Mut ilçesinde de 100 öğretmen, zeybek oynadı.

HATAY

Depremin en çok yıkıma neden olduğu Hatay'da, kutlamaların adresi Antakya ilçesi Atatürk Caddesi oldu. Vali Mustafa Masatlı’nın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Hatay yöresine ait folklor gösterisi yapıldı, öğrenciler şiir okudu. Törende Vali Masatlı, 8'inci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Mete ile Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fedai Yücedal, katılımcıların bayramını tebrik etti. İskenderun ilçesinde ise denizde 123 metrelik dev Türk bayrağı dalgalandırıldı.

OSMANİYE

Osmaniye'deki törene Vali Erdinç Yılmaz, 12’nci Komando Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Burak Yürüten, Belediye Başkanı Kadir Kara, milletvekilleri Seydi Gülsoy ve Asu Kaya, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı. Protokol üyeleri, öğrencilerin, tören birliklerinin ve Osmaniyelilerin Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Törende daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Vali Erdinç Yılmaz, “Dünyanın en kıymetli toprakları olan aziz vatanımız üzerinde, bu büyük milletin Cumhuriyet idaresiyle beraber, hür, bağımsız, bir ve bütün olarak dünya durdukça yaşayacağına inancımı belirtiyor, bir asır önce kurulan Cumhuriyetimizi şehitler diyarı Osmaniye’mizde kutlamanın büyük heyecanını, mutluluğunu, gururunu yaşıyorum” dedi.

NİĞDE

Niğde'de ise Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Vali Cahit Çelik ve Belediye Başkanı Emrah Özdemir, halkın bayramını kutladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Niğde Valisi Cahit Çelik yaptı. Vali Çelik'in konuşmasının ardından öğrenciler, şiir ve kompozisyonlar okudu. Atatürk'ün sevdiği şarkıların seslendirildiği programda Niğde yöresi halk oyunları gösterisi sahnelendi. Jandarma Asayiş Komando Bölük Komutanlığı gösterisinin yapıldığı törende Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı ve Özel Harekat Başkanlığı'na bağlı pilotlarla Emniyet teşkilatının çelik bileği özel harekat neferlerinin kent semalarında yaptığı 'Piramit Gösterisi' ise nefes kesti. Cumhuriyet meydanında düzenlenen kutlama programı, tören geçişiyle son buldu.

Anıl ATAR-Eser PAZARBAŞI-Soner AYDIN-Adnan ÇELEBİ-Samim SELÇUK-İbrahim EMÜL/ ADANA, MERSİN, NİĞDE, HATAY, OSMANİYE, (DHA)-

BOLU’DA 14 YIL ARADAN SONRA STADYUMDA BAYRAM COŞKUSU

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100’üncü yılı, Bolu’da coşkuyla kutlandı. 14 yıl aradan sonra yeniden Bolu Atatürk Stadyumu’nda gerçekleştirilen kutlamalara yaklaşık 15 bin vatandaş katıldı.

Stadyumun tamamı Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle kutlamalara gelen vatandaşlarla doldu.

Program, Vali Erkan Kılıç, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu 2'nci Komando Tugayı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Gökhan Çelik’in vatandaşlarla dolan tribünleri selamlamasıyla başladı. Programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden programın açılış konuşmasını Vali Erkan Kılıç yaptı. Konuşmanın sonrasında kutlama etkinlikleri gerçekleştirildi. Halk oyunları gösterisi yapıldı. Ardından Bolu Mehteran ekibi marşlar söyledi. Kutlama programı ilkokul öğrencisi 2 çocuğun zeybek gösterisiyle devam etti. 

Kutlamalar kapsamında Cumhuriyet’in 1923 yılında ilan edilmesine özel gösteri hazırlandı. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, 1923 kişiyle Harmandalı oynandı. Katılımcıların alkışlarıyla eşlik ettiği Harmandalı büyük beğeni topladı.

14 yıl aradan sonra Atatürk Stadyumu’nda gerçekleştirilen kutlamada okulların, sporcuların ve komandoların kortej geçişi de oldu. Sis bombaları içerisinde yürüyen Bolu 2'nci Tugay Komutanlığı'na bağlı komandolar, vatandaşlar tarafından ayakta alkışlandı. Tüm stadyum, Türk bayraklarıyla komandoların, okulların ve sporcuların geçişine eşlik etti.

Oğuzhan EKE/BOLU, (DHA)-

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA CUMHURİYET'İN 100'ÜNCÜ YILI, COŞKUYLA KUTLANDI

Diyarbakır'daki tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, şiirler okundu. Halk oyunları gösterileri yapıldı. Askeri birlikler ve polisler ile öğrenciler geçit töreni yaptı. Türk bayraklarıyla geçişinin ardından Jandarma Hava Grup Komutanlığı’na bağlı 5 askeri helikopterin pilotları gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Etkinliğe, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ali İhsan Su, 7'nci Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Fedai Ünsal, emniyet personeli, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şehit ve gazi aileleri, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

ŞIRNAK’TA KOMANDOLAR SOKAKLARI SLOGANLARLA İNLETTİ

Şırnak'ta Vali Cevdet Atay’ın Valilikte tebrikleri kabul etmesiyle başlayan tören, Cumhuriyet Meydanı'nda devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Vali Atay, Belediye Başkanı Mehmet Yarka, 23’üncü Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Emre Tayanç, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutladı. Konuşmaların ardından şiirler okundu, şiir, kompozisyon ve resim dallarında dereceye giren öğrencilere ödüller verildi. Ardından yapılan resmi geçit töreninde 23’üncü Piyade Tümen Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı ve Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutanlığı’na bağlı komandolar, ‘Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez’, ‘Vatan Sana Canım Feda’ ‘Her şey Vatan İçin’ sloganları ile yürüdü.

SİLOPİ’DE TRİBÜNDE OTURACAK YER KALMADI

Şırnak’ın Silopi ilçesinde şehir stadındaki kutlamalara, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Törene Kaymakam Cihat Koç, 172’nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Ensar Bulutoğlu, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı, tribünlerde yer kalmadı. Birçok kişi programı ayakta izleyerek coşkuya ortak oldu. Törende, ilçe genelinde ‘29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ardından halk oyunları oynandı, çeşitli spor gösterileri sunuldu. Öğretmen ve öğrenciler tarafından hazırlanan siyah zemin üzerine beyaz toz ile Atatürk portresi çalışması, büyük alkış aldı. Program geçit töreni ile sona erdi.

BATMAN’DA ÖĞRENCİLERDEN KOREOGRAFİ

Batman’da Vali Ekrem Canalp'in makamında tebrikleri kabul etmesinden ardından, Turgut Özal Bulvarı’nda tören düzenlendi. Törene Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Koç, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Şahingöz, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, kamu kurumları yöneticileri, öğretmen, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu. Vali Canalp ve Tuğgeneral Koç, tören aracıyla vatandaşlar ve öğrencilerin bayramını kutladı, öğrenciler şiirler okudu, halk oyunları gösterisi sunuldu. Vali Canalp'in konuşmasının ardından çeşitli yarışmalarda derece giren öğrencilere ödülleri verildi. Hasankeyf ilçesindeki meydanda düzenlenen törende de, Hasankeyf Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin katılımıyla, koreografi çalışması yapıldı. 4 büyük  bayrak açan ve 3 gün süren hazırlıkta öğrenciler, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutladı.

SASON’DA KORODAKİ ÖĞRENCİ BAYGINLIK GEÇİRDİ

Batman’ın Sason ilçesinde tören, Sason Gençlik ve Spor Salonu’nda düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, çeşitli gösteriler, müzik korosu, folklor gösterisi ve spor dallarında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesiyle devam etti. Programa Kaymakam Murat Mete, Belediye Başkanı Mehmet Şafi Yavuz, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Programda Sason Anadolu Lisesi’nin düzenlediği müzik korosunda bir kız öğrenci, baygınlık geçirdi. Öğrenciye salonda bulunan sağlık ekipleri müdahale etti. İlk müdahalenin ardından Sason Devlet Hastanesi’ne kaldırılan öğrencinin, sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Gercüş ilçesinde Hükümet Konağı bahçesinde düzenlenen törene Kaymakam Muhammed Öztaş, Belediye Başkanı Gündüz Günaydın, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı. Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Etkinlik, Kaymakam Öztaş’ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşması, öğrencilerin okuduğu şiir ve folklor gösterilerinin ardından sona erdi.

MARDİN’DE COŞKULU KUTLAMA

Mardin’deki tören, 21 Kasım Şehir Stadyumu’nda düzenlendi. Törene, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Akbulut, 70’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Yaşar Dener, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İdris Tataroğlu, İl Emniyet Müdürü Cebrail Buğday, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları, gaziler, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı. Kutlamalarda şiirler okundu, halk oyunları ve spor gösterileri sunuldu, geçit töreni yapıldı.

Derik ilçesinde tören, Mehmet Ayaydın İlkokulu bahçesinde düzenlendi. Törene Kaymakam ve Belediye Başkanvekili Evren Çakır, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Şahin, İlçe Emniyet Müdürü Serdal Akgün, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Mevlid Taş, kurum amirleri, öğretmenler, öğrenciler ile sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kaymakam Çakır bir konuşma yaptı. Şiir ve dans gösterilerinin ardından halk oyunları gösterileriyle, tören sona erdi.

SİİRT’TE ZIRHLI ARAÇLARLA GEÇİT TÖRENİ

Siirt'te 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törene Vali Kemal Kızılkaya, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Tuğan Sarıca, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Hakan Yıldırımoğlu ve il protokolü katıldı. Törende, halk oyunları ekibi ve bazı sporcular gösterileri düzenledi, zırhlı araçlarla geçit töreni düzenlendi.

BİNGÖL’DE ŞEHİR STADYUMU'NDA KUTLAMA

Bingöl’de tören, Şehir Stadyumu'nda düzenlendi, atletizm yarışmaları yapıldı ve öğrenciler şiirler okudu, karate, tekvando ve halk oyunları gösterileri izlendi. Törene, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yarışmalarda başarılı olan öğrencilere protokol tarafından ödüller verildi.

TUNCELİ’DE HELİKOPTERLERLE GÖSTERİ UÇUŞU

Tunceli’de tören, Vali Bülent Tekbıyıkoğlu’nun makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Kutlamalara daha sonra Atatürk Stadyumu’nda devam edildi. Törene Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Nuh Köroğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Enver Eroğlu, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, kurum amirleri, öğrenciler ile öğretmenleri ve vatandaşlar katıldı. Buradaki tören, Vali Tekbıyıkoğlu’nun öğrenci, askeri birlikler ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı. İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşan Vali Tekbıyıkoğlu, “Yıllar önce sabrımızı, gücümüzü ve azmimizi gösterdiğimiz yedi düvele bu sefer birliğimizi, dirliğimizi ve sevincimizi göstermek için toplandık. Cumhuriyet'i kuranlara şükranlarımızı ifade etmek için toplandık. Hepimizin bu büyük bayramı ve Cumhuriyet'i kutlu olsun” dedi.

Konuşmaların ardından öğrencilerin çeşitli gösterileri sergilendi. Daha sonra İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı helikopterler, stadyumun üzerinde gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Gösterilerinin ardından tören, çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ve geçit töreniyle son buldu.


BATMAN'DA FENER ALAYI

Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında Batman'da binlerce kişi fener alayı ve bayrak yürüyüşü gerçekleştirdi.

Turgut Özal Bulvarında başlayıp belediye binasına kadar devam eden yürüyüşe Vali Ekrem Canalp de katıldı. Belediyede vatandaşları mehter takımı karşıladı. Mehter takımı Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel marşlar ve şarkılar söyledi. Program düzenlenen resepsiyonla sona erdi.

Burak EMEK, Gıyasettin TETİK, Sekvan KÜDEN, Mehmet Selim YALÇIN, Bayram AYHAN, Saim ÖZMEN, Remziye ÖNER, Salih KESKİN, Emrullah KARAKAŞ, Akif ÖZALP, Aziz ÖNAL, Serhat Ozan YILDIRIM, Bayram AYHAN, Bayram AYHAN/ (DHA)

CUMHURİYET’İN 100’ÜNCÜ YILI KUTLAMALARINDA DENİZDE 1923 METREKARELİK BAYRAK AÇILDI

Kocaeli’de Cumhuriyet’in 100’üncü Yılı kutlamaları kapsamında, gönüllü dalgıçlar tarafından denizde 1923 metrekarelik dev bayrak açıldı. Bayrak açıldığı sırada denizdeki tekne ve gemiler de sirenleri ile kıyıdaki vatandaşları selamladı.

Sekapark sahilinde gerçekleştirilen programda, bayrağın açılmasının ardından 10’uncu Cumhuriyet Koşusu’nun başlangıç düdüğü çaldı. Koşunun 10 kilometre uzunluğundaki profesyonel parkurunda 15 ülkeden bin 86 sporcunun yarıştı. Kutlamalara Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, milletvekilleri ve binlerce vatandaş katıldı.

Dinçer AKBİR/İZMİT (Kocaeli), (DHA)-

TRAKYA'DA CUMHURİYET'İN 100'ÜNCÜ YIL COŞKUSU

Edirne'de Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kutlamaları Vali Yunus Sezer'in, Valilik makamında bayram tebriklerini kabulüyle başladı. Garnizon Komutanı Tuğgeneral Berat Acar ve Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın da eşlik ettiği valilikteki programın ardından, kutlamalar, Atatürk Bulvarı'ndaki tören alanında devam etti. Vali Sezer, Tuğgeneral Acar ve Belediye Başkanı Gürkan, burada halkı selamladı. İstiklal Marşı'nın okunduğu programda, öğrenciler günün anısına şiirler okudu. Edirne Valisi Yunus Sezer ise buradaki konuşmasında, 29 Ekim tarihinin, aziz milletin kalbinde derin izleri olan bir sevdanın, cesaretin, onur ve kahramanlığın kutlaması olduğunu belirtti.

ŞEHİT BABASI GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Vali Sezer'in konuşmasının ardından, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Haftası kapsamında düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon alanında dereceye giren öğrencilere ödülleri de Vali Sezer, Garnizon Komutanı Acar ve Belediye Başkanı Gürkan tarafından verildi. Garnizon Komutanı Tuğgeneral Acar, öğrencilere ödüllerini, protokoldeki Şehit Üsteğmen Efkan Yıldırım'ın babası Nejdet Yıldırım'ı da yanına alarak birlikte verdi. Şehit babası Nejdet Yıldırım, gözyaşlarına hakim olamadı. Edirne'deki törenler, halk oyunları gösterisi ile öğrenciler, askeri birlikler ve sivil toplum kuruluşlarının geçişiyle sona erdi.

PARAMOTOR BAYRAK UÇUŞU YAPTI

Edirne'nin Keşan ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinliklere, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erhan Akgül, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Hilal Bozdağ, daire amirleri, askeri erkan ve bölge halkı katıldı. Program, protokolün halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Daha sonra saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz yaptı. Daha sonra Keşan Belediyesi ve Keşan Saros Doğa ve Spor Derneği (SARDOS) iş birliğiyle '100'üncü yılda Cumhuriyet'in Yolunda' etkinliği kapsamında Anıtkabir Komutanlığı'ndan alınan ve bisikletlerle 750 kilometre katedilip Keşan'a getirilen Türk bayrağı, Kaymakam Yılmaz'a teslim edildi. THK Keşan Şubesi Paramotor Pilotu Yılmaz Özkaya da meydan üzerinde paramotor bayrak uçuşu yaptı. Kutlamalar, geçit töreniyle son buldu.

TEKİRDAĞ'DA KORTEJ OLUŞTURULDU

Tekirdağ'da Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında akşam saatlerinde binlerce vatandaşın katıldığı kortej gerçekleştirildi. Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan, CHP Tekirdağ milletvekilleri İlhami Özcan Aygun, Nurten Yontar, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar'ın da bulunduğu korteje katılanlar, ellerinde Türk bayraklarıyla  Süleymanpaşa ilçesinin Köprübaşı mevkisinde toplanıp, valilik önüne kadar  yürüdü. Kortejde mavi bereli askerler de Atatürk'ün büyük bir posterini ve Türk bayrağını taşıdı. Yürüyüşe katılanlara yol boyunca vatandaşlar sevgi gösterilerinde bulundu.

EDİRNE'DE FENER ALAYI

Edirne Belediyesi tarafından, Cumhuriyet Bayramı'nın 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında, fener alayı yürüyüşü gerçekleştirdi. Şükrüpaşa İlkokulu önünde toplanan binlerce vatandaş ellerinde bayraklar ve meşalelerle Atatürk Bulvarı boyunca kent merkezindeki Atatürk Anıtı'na yürüdü. Atatürk anıtında Cumhuriyet'in 100'üncü yılı anısına bestelenen marşların çalındığı etkinlikte, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Cumhuriyet'in 100'üncü yılını Edirne'de binlerce vatandaşla kutladıklarını belirtti. Gürkan, "Cumhuriyet'in kenti Edirne'den ulu önder Atatürk'ün huzurunda, ona ve devrimlerine bağlılığımızı, Cumhuriyet'i ilelebet payidar kılacağımızı bir kez daha haykırıyoruz, çok yaşa Cumhuriyet. Türk milleti Atatürk'ümüzü Allah'ımıza, geri kalan herşeyi de Atatürk'ümüze borçludur. Büyük Türk milleti ebediyen var olacaktır, büyük Türk milleti var oldukça Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır" dedi.

Gürkan'ın konuşmasının ardından kutlamalar, Saraçlar Caddesi'nde sanatçı Onur Akın konseriyle devam etti.

ÇORLU'DA KUTLAMALAR SÜRDÜ

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde de Şehitlikte başlayan fener alayı yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe çok sayıda vatandaş katıldı. Şehitlikte başlayıp Cumhuriyet Parkı'nda sona eren yürüyüşte marşlar okundu. Çorlu'daki kutlamalar Hüsnü Şenlendirici ve Hakan Altun konseriyle devam etti.

TEKİRDAĞ'DA PİNHANİ KONSERİ

Tekirdağ'da ise Süleymanpaşa sahil dolgu alanda Pinhani grubu konser verdi. Konsere binlerce Tekirdağlı vatandaş katıldı. Konser sırasında, Tekirdağ açıklarında bulunan dünyanın en büyük Konteynır gemisi olan MSC Türkiye’den havai fişek gösterileri yapıldı. Konserde konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; "Tekirdağlıların elbette ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk sevgisi hiç bitmedi arttı, artmaya da devam edecek, ilelebet sürecektir. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun" dedi.

Mehmet YİRUN- Olgay GÜLER- Abdullah YALÇIN/ EDİRNE- TEKİRDAĞ, (DHA)

 

TEKİRDAĞ'DA ATATÜRK BULVARI'NDA TÖREN

Tekirdağ'da ise Cumhuriyet'in 100'üncü yılı etkinlikleri kapsamında Atatürk Bulvarı'nda geçit töreni yapıldı. Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, tören aracıyla kutlamalara katılanların Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, komandolar ile Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı motosikletli polis ekipleri gösteriler sundu. Jandarma Komutanlığı'nda görevli K9 köpeklerinin gösterisi yapıldı. Tören öğrenciler, askerler ve araçların geçidiyle sona erdi.

ÇORLU'DA HALKA 15 BİN BAYRAK DAĞITILDI

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programı, Kaymakam Murat Eren, 5'inci Kolordu ve Garnizon Komutan Tümgeneral Muammer Alper, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Gökhan Diktaş'ın kaymakamlık makamında tebrikleri kabulüyle başladı. Tebriklerin ardından Atatürk Meydanı'ndaki kutlamalara geçildi. Halkın yoğun katılım gösterdiği törende Çorlu Belediyesi tarafından vatandaşlara ve esnafa 15 bin Türk bayrağı dağıtıldı. Dereceye giren öğrencilere hediyelerinin verildiği kutlamalar, halk oyunları gösterileri ve tören geçişiyle sona erdi.

KIRKLARELİ'DE KUTLAMALAR

Kırklareli'deki kutlamaların adresi ise Özgürlük ve Demokrasi Meydanı oldu. Kırklareli Valisi Birol Ekici, 55'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Cüneyt Arıkan ve Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu'nun halkı selamlamasıyla başlayan programda, hafta kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Program, öğrenciler, askeri birlikler ve sivil toplum kuruluşlarının geçişleriyle sona erdi.

Mehmet YİRUN-Olgay GÜLER-Ünsal YÜCEL-Abdullah YALÇIN/ EDİRNE, (DHA)



 

BURSA ATLISPOR KULÜBÜ SPORCULARINDAN CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMASI

BURSA’da Atlıspor Kulübü’nden 16 binici atlarıyla birlikte manejde Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

Türkiye Binicilik Federasyonuna bağlı Bursa Atlıspor Kulübü’nün yaşları 9 ile 16 arasında değişen sporcuları, atlarıyla birlikte maneje çıkarak Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Engel atlamada dereceleri bulunan sporcular, atlarını Türk bayraklarıyla süsledi. Binicilerin, marşlar ve şarkılar eşliğindeki gösterisi, coşkuyla izlendi.

Esra TÜRKER/BURSA, (DHA)


ERZURUM'DA BİN KİŞİYLE 'CUMHURİYET BARI'

Cumhuriyet'in 100'üncü yıl etkinlikleri kapsamında Erzurum'da, yaklaşık bin vatandaş bar tuttu. Trafiğe kapatılan Cumhuriyet Caddesi'nde 7'den 70'e bar bilenler, davul-zurna eşliğinde oynadı.

Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında 'Bu oyunda gör bizi' sloganıyla Erzurum baş bar etkinliği düzenlendi. Cumhuriyet Caddesi'ni trafiğe kapatarak bar için hazırlıklar yapılırken, '7den 70'e vatandaşların yer aldığı ekipler de oluşturulmaya başlandı. Erzurum Baş Barı'nı bilenlerin katıldığı ekipler, yoğun kalabalık sebebiyle oynamak için bir süre caddenin boşaltılmasını bekledi. Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz'ın yoğun uğraşları sonucu cadde oynamaya hazır hale gelince davul ve zurna çalmaya başladı. Bar şiirinin okunmasıyla birlikte ekipler Erzurum baş barı için el tuttu. İzleyenlerin cep telefonlarıyla kayda aldığı ekipler, başarıyla oyunlarını tamamladı. Barı izleyen vatandaşlardan Rümeysa Kayhan, "Cumhuriyet'in 100'üncü yılına, Erzurum'a yakışır bir etkinlik oldu" dedi.

Erzurum Halk Oyanları ve Halk Türküleri Derneği Başkanı Selahattin Öğdüm, "Güzel bir etkinlik oldu. Kişinin kendi yöresine ait Erzurum barını oynaması, sergilemesi beni gururlandırdı. Organize edenleri katılanları kutluyorum" diye konuştu.

'YENİ YÜZYILA BARLA BAŞLANMASINI İSTEDİK

Cumhuriyet'in 100'üncü yılını Erzurum baş bar oyunuyla kutlamak istediklerini belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, şunları söyledi:

"Malumunuz Cumhuriyet'in 100'üncü yılı. Son yüzyılın en onurlu savaşı olan Kurtuluş Savaşı'nın Cumhuriyet'le taçlandığı 100'üncü seneyi devriyesinde bulunuyoruz. Yeni bir yüzyıla başlıyoruz. Biz buna Türkiye Yüzyılı diyoruz. Erzurum olarak yeni yüzyıla Türkiye Yüzyılı'nı savaş oyunlarının en güzeli baş barla kutlanması ve baş barla başlanmasını istedik."

Salih TEKİN/ERZURUM, (DHA)

 

JAK TİMLERİ, ULUDAĞ’IN ZİRVESİNDE TÜRK BAYRAĞINI DALGALANDIRDI

Bursa’da, Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, tırmandıkları Uludağ’ın zirvesinde Türk bayrağını dalgalandırdı.

İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı JAK timleri, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında ‘Uludağ 2543 Rakımlı Büyük Zirve Tırmanışı’ gerçekleştirdi. Tırmanış faaliyeti sırasında güzergah olarak, Uludağ Milli Parkı içerisinde yer alan 1’inci Oteller Bölgesi, Cip Yolu, Maden mevkii, Kapı mevkii, Küçük Zirve, Rasat Düzü, Yasemin Geçidi, Baykan Sırtları Karakayalar ve Büyük Zirve rotası takip edildi. 12 kilometrelik parkuru 8 saatte tamamlayan JAK timleri, Türk bayrağı ile Atatürk posterini Uludağ’ın zirvesinde dalgalandırdı.

Esra TÜRKER/BURSA, (DHA)

 

TAV HAVALİMANLARI’NDA CUMHURİYETİN 100. YILI KUTLANDI

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100.yılı, Ankara Esenboğa, Antalya, İzmir Adnan Menderes, Milas-Bodrum ve Gazipaşa-Alanya havalimanlarında coşkuyla kutlandı.


TAV Havalimanları’nın Türkiye'de işlettiği beş havalimanı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Havalimanı yolcu salonları bayraklar ve ay yıldızlı balonlarla süslendi. Tüm terminallerde bando eşliğinde milli marşlar seslendirilirken, folklor ekipleri bölgelere ait danslarla izleyenleri büyüledi. Duygu dolu anlar yaşanan bu özel günde "flash mob" ve müzik gösterisiyle Cumhuriyet coşkusunu yaşayan yolcular hatıra fotoğrafkarı çektirdi. Ankara Esenboğa Havalimanı'nda “Vecihi Hürkuş” canlı heykel performansı ve mozaikle Türk Bayrağı ve Atatürk posteri oluşturma etkinliği büyük ilgi gördü. Antalya Havalimanı'nda ise opera sanatçıları gösterileriyle izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. Gün boyu süren etkinlikler sırasında çocuk yolculara da ay yıldızlı balonlar dağıtıldı.

“CUMHURİYETİN DEĞERLERİNE SIKI SIKIYA BAĞLIYIZ”

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, “Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yaşını gurur ve mutlulukla kutluyoruz. Kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları Cumhuriyetin ana hedefini çağdaş medeniyetlerin seviyesine ulaşmak olarak gösterirken bunun yolunun da bilimden geçtiğini vurguluyordu. Parçası olduğumuz havacılık sektörü, Cumhuriyetimiz gibi 20. yüzyılın ve insanlığın bilimsel ilerlemesinin bir sonucu olarak ortaya çıktı ve gelişti. Türkiye Cumhuriyeti’nin eşitlik, bağımsızlık ilkeleriyle ve bir asra ulaşan birikimiyle yetişen insanların emekleriyle yola çıktık ve bugün dünyanın sayılı havalimanı işletmecilerinden biri haline geldik. TAV Havalimanları olarak, Cumhuriyetin değerlerine sıkı sıkıya bağlıyız,” dedi.

TAV Havalimanları, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı kutlamaları çerçevesinde "Cumhuriyet'in Kadınları: 1923-2023" sergisini yolcularla buluşturmuştu. Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın işbirliğiyle oluşturulan ve Cumhuriyet'in 100 yılında farklı zaman, kültür, eğitim ve coğrafyalardan elli Cumhuriyet kadınının biyografileri ve fotoğraflarından oluşan sergi Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya havalimanlarında sergileniyor.

İSTANBUL, (DHA)

CUMHURİYET’İN 100’ÜNCÜ YILINA FENER ALAYLI KUTLAMA

Antalya´da, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı binlerce kişinin katıldığı fener alayı ile kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. Antalya’da 2 gündür farklı etkinliklerle kutlamalar devam ederken bugün ise Antalya Valiliği koordinasyonunda fener alayı düzenlendi. Binlerce vatandaşın ellerinde bayraklarla yer aldığı yürüyüşe, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya milletvekilleri ve STK üyeleri ve binlerce vatandaş katıldı. 

Konyaaltı Caddesi üzerindeki varyantta toplanan binlerce kişi, ellerinde cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk posteri, bayrak ve meşaleler ile yürüyüşe başladı. Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamak için güzergah boyunca marşlar söyleyen grupta çok sayıda çocuğun da olduğu görüldü. Yürüyüşe kimileri bebek arabalarıyla kimileri ise evcil hayvanlarıyla katıldı.

Yürüyüşe katılanlar arasında yer alan üniversite öğrencisi İsmail Furkan Çobanoğlu, “Burada olduğum için çok mutlu ve heyecanlıyım. Çok gurur verici bir olay” dedi.

SAAT 19.23'TE 1923 KİŞİ ZEYBEK OYNADI

Antalya'nın farklı noktalarında Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları devam ediyor. Konyaaltı Belediyesi tarafından düzenlenen ‘1923 Zeybek Ata’yı Selamlıyor’ etkinliği, belediye binası önünde yoğun katılımla gerçekleştirildi. 1923 kişi saat 19.23’te zeybek oynamaya başlayarak görsel şölen oluşturdu. Katılımcıların büyük beğenisini kazanan etkinlik büyük alkış aldı. Etkinlik Leman Sam konseri ile devam edecek.

500 DRON İLE GÖSTERİ 

Antalya Cumhuriyet Meydanı’ndaki Sefo konserinin ardından dron gösterisi yapıldı.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına fener alaylı kutlama Antalya Cumhuriyet Meydanı’ndaki Sefo konserinin ardından dron gösterisi yapıldı. Farklı renkler oluşturan 500 dronun kullanıldığı gösteride Kaleiçi Yat Limanı üzerinde Türk bayrağı, 100’üncü yıl logosu, Mustafa Kemal Atatürk silüeti, Türkiye haritası, '29 Ekim 1923' yazıları oluşturuldu. Büyük beğeni toplayan gösteri izleyen vatandaşlar tarafından da cep telefonları ile görüntülendi.

 

Farklı renkler oluşturan 500 dronun kullanıldığı gösteride Kaleiçi Yat Limanı üzerinde Türk bayrağı, 100’üncü yıl logosu, Mustafa Kemal Atatürk silüeti, Türkiye haritası, '29 Ekim 1923' yazıları oluşturuldu.

Büyük beğeni toplayan gösteri izleyen vatandaşlar tarafından da cep telefonları ile görüntülendi.

Semih ERSÖZLER- Tolga YILDIRIM- Alparslan ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)

ESKİŞEHİR’DE CUMHURİYET’İN 100’ÜNCÜ YILINA ÖZEL, GONDOLLARLA FENER ALAYI

Eskişehir'de, Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü nedeniyle Porsuk Çayı’nda gondollarla fener alayı düzenlendi. Binlerce Eskişehirli çay kıyısında, alayı Türk bayraklarıyla karşıladı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Porsuk Çayı’nda gondol ve teknelerle fener alayı düzenledi. Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü nedeniyle  düzenlenen fener alayında binlerce Eskişehirli, gondolların gelişini çalınan marşlar eşliğinde  bekledi. Fener alayı Köprübaşı mevkisinden başlarken, çay kıyısında bekleyenler ellerinde bayraklarla fener alayının geçişini izleyip, bu anları cep telefonlarına kaydetti.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, gondolundan halkın bayramını ve fener halayını kutlarken, gondol ve teknelerden yakılan meşaleler renkli görüntüler oluşturdu. Etkinlikler kapsamında ışık gösterisi ile fener alayının geçişi sonunda Porsuk Çayı üzerinde flyboard gösteri yapıldı. Gökyüzü atılan havai fişekler aydınlandı.

Engin ÖZMEN- Sarp DEMİRHAN/ ESKİŞEHİR, (DHA)

KONYA'DA ON BİNLERCE KİŞİ ATATÜRK ANITINDA CUMHURİYET'İN 100'ÜNCÜ YILINI KUTLADI

Konya'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 100'üncü yıl dönümü dolasıyısyla on binlerce vatandaş ellerinde Türk bayrağı ve meşalelerle Atatürk Anıtı'na yürüdü. 

Cumhuriyet Bayramı'nın 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla Kültürk Park'ta toplanan vatandaşlar, Atatürk Anıtı'na yürüyüşe geçti. Ellerinde Türk bayrağı ve meşalelerle yürüvan vatandaşlar, yol boyunca marşlar söyledi. Yürüyüşün sonunda on binlerce Konyalı, anıt alanında toplandı.

Türk bayraklarıyla donatılan alanda toplanan kalabalık, marşlar ve şarkılar söyleyerek Cumhuriyetin 100'üncü yılını kutladı.


Hasan DÖNMEZ/KONYA, (DHA)