Geri Dön
Kültür&Sanat Ünlü kadınlar şiddete karşı yeniden ‘Kanatlandılar’

Ünlü kadınlar şiddete karşı yeniden ‘Kanatlandılar’

Ünlü kadınların poz verdikleri fotoğraflardan oluşan ‘Kanatlandılar’ sergisi açıldı. Şiddet gören kadınların sesi olan ve Türkiye’nin ünlü kadınlarının özgürlük, cesaret ve gücün simgesi kanatlarıyla poz verdikleri fotoğraflardan oluşan ‘Kanatlandılar’ sergisi, yeniden kitlelerle buluşarak Memorial Bahçelievler Hastanesi Sanat Galerisi’nde ziyarete açıldı.

Memorial Sağlık Grubu’nun katkıları, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) desteğiyle daha önce hayata geçirilen ve Türkiye’nin ünlü kadınlarını bir araya getiren projenin sergisi, Memorial’ın şiddet gören kadınlara psikolojik destek projesinin bir parçası olarak bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel, gün ışığına çıktı.

Türkiye’nin ünlü kadınlarının fotoğraflarından oluşan, ulusal ve uluslararası alanda pek çok ödül sahibi olan ‘Kanatlandılar’ sosyal sorumluluk sergi projesinin lansmanı gerçekleştirildi. ‘Kanatlandılar’ sergisi, ünlü kadınların sessizce dile getirdiği ‘şiddet karşıtı’ mesajlarını tüm Türkiye’ye aktarmayı hedefliyor.

Lansmanda konuşan Memorial Sağlık Grubu CEO'su Bora Uludüz, sanata çok önem verdiklerini vurgulayarak “Bugün sanatla kadın bir araya geldi. Kadının gücünü gösteren kanat simgesiyle birleşen bu projeyi 8 Mart nedeniyle tekrar hayata geçirdik. Kadınların gücüne ve önemine dikkat çekmek istiyoruz. Herkese örnek olmasını diliyoruz. Kadınların daha fazla değer gördüğü, yere sağlam bastığı bir dünya ümidiyle bu çalışmaya destek veriyoruz” dedi.

Uludüz, şöyle devam etti:

"Tüm dünyanın en önemli sorunlarından biri olan kadına şiddetle dikkat çekmek için etkin adımlar atıyoruz. Bu alanda öncü rol oynayan markalar arasında yer alıyoruz. Bir örneğini de bu yıl Bahçelievler Hastanemiz Sanat Galerisi’nde ziyarete açtığımız ‘Kanatlandılar’ sergimizle sunuyoruz. Grubumuzun katkıları ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) desteği ile hayata geçen sergimiz, İyi Niyet Derneği iş birliği ile yürüttüğümüz ve 2021 yılından bu yana devam eden ‘kadınlara psikolojik destek projesinin’ bir parçası olarak ziyaretçilerimizle buluştu. Şiddetin yol açtığı ruhsal olumsuzluklarla mücadele eden kadınları psikolojik destekle sosyal yaşama kazandırmayı amaçlayan bu ve bunun gibi pek çok anlamlı projenin, toplumu bilinçlendirmeye katkı sağladığına inanıyorum."

Eski Türkiye ve Avrupa güzeli Ressam Banu Sağnak da “Dünyada artık üretkenlik, doğurganlık baş aşağı döndü. Kadının yeri bu anlamda çok önemlidir. Çünkü kadın demek üretmek demektir. Böyle sosyal sorumluluk projelerini hastanelerin desteklemesini çok önemsiyorum. Dünya daha iyi bir hal almıyor, yüreğe sevgi almak lazım. Projede birbirinden değerli isimler yer alıyor. Ben de sonuna kadar destekliyorum. Çok güçlü kadınlarımız var, hepsine güveniyorum. Türkiye’yi hatta dünyayı kadınlar bir araya getirecek” diye konuştu.

Oyuncu Merve Boluğur da “Böyle bir proje hayata geçirildiği için çok mutluyum. Kadına karşı şiddet ne yazık ki dünyanın sorunu. Bunun önüne geçebilmek adına bugün burada bulunmak benim için gurur vericidir. Şiddete tepki göstermek adına ve bunun için farkındalık oluşturmak adına hayata geçirilen projeleri desteklemek, yapılan tüm çalışmaların daha da artması için ön ayak olmayı diliyorum. Misyon olarak ünlülerin bunları yerine getirmesi lazım. Tabii ki erkekler de çok değerli ama kadınların daha nahif olduğunun unutmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ŞİDDET GÖREN KADINLARA ÜCRETSİZ PSİKOLOJİK DESTEK VERİLİYOR

Memorial, İyi Niyet Derneği iş birliği ile 2021 yılından beri şiddetin yol açtığı ruhsal olumsuzlukla mücadele eden kadınlara psikolojik yardım sağlanıyor. Bu şekilde onları sosyal yaşama yeniden kazandırmak amaçlanıyor. Terapiler, 3 yıllık süreçte ihtiyaçlar doğrultusunda öncelikle haftalık, daha sonra aylık, üç aylık ve 6 aylık periyotlarla devam ediyor. Kadınlar, aldıkları terapilerle kendine yeniden güvenme cesaretine kavuştuklarını, hem aile hem de sosyal yaşamlarının iyileştiğini, çocuklarına daha iyi bir anne olabildiklerini, kendilerini daha değerli hissettiklerini ve ayakları üzerinde durabildiklerini, meslek sahibi olarak sosyal yaşama adapte olabildiklerini ve hayal kurup bunu cesurca dile getirebildiklerini anlatıyor.

“BİZ ÇOK DEĞERLİYİZ, ÖZELİZ HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYORUZ”

İyi Niyet Derneği ve Memorial’a çalıştığı şirket aracılığıyla ulaşan 40 yaşındaki Yeter T., “Terapilerde, o günlerde yaşadığım sorunlar için konuşmaya başladık, sonrasında geçmişte olan durumları, üstünü örttüğüm sorunları ortaya çıkararak yüzleşmemi sağladılar. Bu bana çok iyi geldi, hayatımda daha iyi işler yapabileceğimi de bu sayede öğrendim. Kusacak gibi geziyordum, seansları almaya başladıktan sonra bulantılarım geçti. Beni en çok motive eden şey önemsenmek oldu. Eskiden kurumsal bir firmada çaycılık yapıyordum, aldığım psikolojik destek sayesinde özgüvenimi kazandım ve iş değişikliği yapabildim. Kadınlar öncelikle ‘ben’ demeyi öğrenmeli ve psikolojik destek almaktan korkmamalı. Biz çok değerliyiz, özeliz her şeyin en iyisini hak ediyoruz. Kimsenin bunu elimizden almasına izin vermemeliyiz. Bir kadın her anlamda sağlıklı olmazsa ne çocuğuna ne de eşine faydalı olabilir. İyi ki yolum onlarla kesişti, çocuklarım ve ben her şeyi onlara borçluyuz” dedi.

KADERİYLE BİRLİKTE ADI DA DEĞİŞTİ

Doğduğunda kendisine konulan ‘Keder’ adından her zaman mutsuz olan ve isimlerin, bir şekilde hayatı etkilediğine inanan 32 yaşındaki Kübra T. de aldığı terapilerin olumlu etkilerini gördükten sonra mahkeme kararı ile adını değiştirme cesareti bulmuş, yeni adı ‘Kübra’ ile farklı bir yaşam kurmuş. Terapi almaya ise oğlunun, uzun süren ağlamalarına ara vermesini ve kendisine çikolata sürülmüş eklem yedirmesini istemesi üzerine karar vermiş.

Kübra, bu sürece yönelik şunları söyledi:

“Memorial ve İyi Niyet Derneği’nin desteği ile psikolojik destek almaya başlamadan önce ilaç kullanıyor ve iki çocuğumla yeteri kadar ilgilenemiyordum. İçime kapanıktım ve üstüne kanser hastası olan iki kardeşimi art arda kaybettikten sonra kendimi daha da değersiz hissetmeye başladım. Sürekli ağlıyordum. Yine bu ağlama ataklarından birinde oğlum odaya gelerek, ‘“Annecim, bana çikolatalı ekmek sürdükten sonra ağlayabilir misin’ diye sordu. O gün oğlumun söylediği cümle beni çok etkiledi. Bir anne olduğumu, ayakta durmam gerektiğini fark ettim. 2 yıl boyunca aldığım destek ile iyileşmeye, kendimin farkına varmaya başladım. Terapiler özgüvenimi yeniden kazanmama ve kendimi değerli hissetmeme yardımcı oldu. Adım Keder’di. Bundan çok mutsuzdum. Hayatımı olumsuz etkilediğini düşünüyordum. Ayaklarımın üzerinde durmaya başladığımda, adımı mahkeme kararı ile değiştirmek için başvuruda bulundum. Adım artık Kübra. Anlamı çok güzel olan adımın verdiği enerji ile artık başaracağıma inanıyorum. Şimdi çocuklarım ve kendi hayatım için gelecek planları yapıyorum.”

Yapım ve Genel Koordinatörlüğünü Zuhal Ceran’ın yaptığı projedeki sergi fotoğraflarının çekimleri, ulusal ve uluslararası alanda birçok başarıya imza atmış yönetmen ve fotoğraf sanatçısı Cemil Ağacıkoğlu’na ait. Styling çalışmalarında ise moda tasarımcısı Murat Aytulum’un imzası bulunuyor.

Projeye destek veren ünlü isimler şöyle:

“Ayça Bingöl, Arzu Yanardağ, Akasya Aslıtürkmen, Belçim Bilgin, Beren Saat, Büşra Pekin, Cansu, Demet Tuncer, Deniz Türkali, Derya Alabora, Ece Vahapoğlu, Feride Çetin, Görkem Yeltan, Günce Koral, Hale Caneroğlu, Hale Soygazi, Jehan Barbur, Jülide Kural, Melike Güner, Meltem Cumbul, Nihal Yalçın, Ömür Gedik, Rojda Demirer, Seda Akman, Sibel Tüzün, Sinem Kobal, Songül Öden, Şenay Gürler, Yeşim Salkım, Yonca Lodi ve Zeynep Beşerler.”

Sergi 10 Nisan’a kadar Memorial Bahçelievler Hastanesi’nde ziyaret edilebilir.