Geri Dön
Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan New York'ta önemli görüşmeler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan New York'ta önemli görüşmeler

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan New York'ta önemli görüşmeler

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, NEW YORK'TA '13'ÜNCÜ CONCORDİA YILLIK ZİRVESİ'NE KATILDI

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, '13'üncü Concordia Yıllık Zirvesi'ne katıldı. Zirvede konuşan Erdoğan, Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin, "Atacağımız böyle bir adımla yeni bir dünyayı inşa etme fırsatını bulacağız" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Concordia Zirvesi kapsamında soruları cevapladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından, Fas ve Libya'da meydana gelen felaketlerin acısını Türkiye'nin bildiğini belirtti.

'VATANDAŞLARIMIZ BİR AN ÖNCE EVLERİNE YERLEŞSİN İSTİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çünkü biz bunu yaşadık. Bizim 50 bin kaybımız oldu. Konutlara gelince, 11 vilayetimizde çok ciddi kayba uğradık. Tabii şimdi büyük bir hedefimiz var. Bu hedefle de biz süratle 1-2 yıl içerisinde konutları inşa edelim ve burada konutları yıkılan vatandaşlarımız da bir an önce evlerine yerleşsin istiyoruz" diye konuştu. Burada normal konutlar, köy evleri ve dükkânlar olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanının ekibiyle beraber yoğun olarak çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

EKİPLERİMİZ LİBYA'DA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR"

Fas ve Libya'da meydana gelen felaketleri anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Libya'ya da Fas'a da yardım için hazır olduğunu, buna rağmen henüz Fas'tan geri dönüş alınmadığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geri dönüş alınan Libya'ya ilk etapta üç 'dev' nakliye uçağı ve üç gemi ile araç-gereç ve gıda gönderdiklerini belirtti.

Talep olması durumunda her türlü yardımı göndermeye hazır olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu an itibarıyla ekiplerimiz Libya'da çalışmalarını sürdürüyor. Bunu insani bir görev olarak telakki ediyoruz ve göndermeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

'2024'E ÇOK DAHA FARKLI BİR ŞEKİLDE GİRECEĞİZ'

Enflasyonla mücadeleye yönelik soru üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Şu anda küresel enflasyon tüm dünyayı tehdit eden bir durum. Bunun karşısında özellikle birinci derecede küresel enflasyonun egemen olduğu ülkelerin attığı, atacağı adımlar büyük önem arz ediyor. Aynı şekilde biz de bu enflasyonun şu anda bedelini ödedik, ödüyoruz. Fakat ekonomi ekibimiz bu konularda yoğun bir gayretin, çalışmanın içerisinde. Başarılı bir süreci yönetiyorlar ve bu başarılı süreçte, inanıyorum ki yılsonu, bilemedin yılın başında bunu başaracağız ve buradan da gerekli olumlu neticeleri alacağız ve bununla birlikte 2024'e çok daha farklı bir şekilde gireceğiz."

Yeni anayasaya ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda parlamentoda bizim gücümüz Anayasa'yı değiştirmeye muktedir değil" diye konuştu.

Bu konuda parlamentodaki tüm gruplara çağrıda bulunduklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Eğer parlamentoda grubu olanlar, bu çağrımıza onlar da olumlu cevap verecek olurlarsa o zaman beraber, birlikte bu Anayasa'yı değiştirmeyi başarırız. Böylece tüm parlamento bu anayasa değişikliğini başarıyla gerçekleştirmiş oluruz. Bu çağrımı yaptım, yapıyorum, yapmaya devam edeceğim. Bu çünkü bizim ortak meselemiz, bunu da birlikte çözmemiz lazım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında, Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin, "Atacağımız böyle bir adımla yeni bir dünyayı inşa etme fırsatını bulacağız" dedi.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ABD'DE FAALİYET GÖSTEREN DÜŞÜNCE KURULUŞU TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de faaliyet gösteren düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Amerika Birleşik Devletleri ile olan iş birliğimizin gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78'inci Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New York'ta, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve SETA tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantısında ABD'li bazı düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada, toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye açısından tarihi ve sembolik anlamı yüksek bir yılı idrak ediyoruz. Cumhuriyet'imizin yüzüncü yıl dönümüne ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyet'imizin ikinci asrına 'Türkiye Yüzyılı' vizyonuyla hazırlanıyoruz" dedi. Bu vizyonun temel sacayaklarından birini dış politikanın oluşturduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Dış politikamız, küresel ve bölgesel sorunların çözümünü, yakın bölgemizde barış, istikrar ve refah kuşağı tesis etmeyi, uluslararası sistemin adaletsizliklerini gidermeyi hedefliyor. Cumhuriyetimizin ikinci asrına güçlü ve öz güvenli şekilde girmekte olduğumuzun birçok emaresi mevcut. 6 Şubat'ta insanlık tarihinin en büyük tabii afetlerinden birini yaşamış olsak da depremin yaralarını hızla sarıyoruz. Ekonomide 2023'ün ilk yarısında yüzde 3,9 oranında büyüme kaydederek büyüme performansımızı kesintisiz on iki çeyreğe çıkardık. İhracatta da yılın ilk sekiz ayında 165 milyar doları, yıllık bazda 253,5 milyar doları yakaladık. Gizli-açık kısıtlamalara rağmen savunma sanayii alanında küresel oyuncu hâline geldik. 2023'ün ilk yarısında savunma ihracatımız 2 milyar 400 milyon dolara ulaştı. Önümüzdeki dönemde bu ivmeyi yukarılara çıkaracağız."

'TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUK ALANINDAKİ KONUMUNU PEKİŞTİRDİK'

Türkiye'nin 260 dış temsilcilikle dünyanın en geniş diplomasi ağına sahip ilk beş ülkesi arasında yer aldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgesel ve küresel krizlerde üstlendiğimiz kritik rollerle arabuluculuk alanındaki konumumuzu pekiştirdik" ifadesini kullandı.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın adil barışla sonuçlanmasına yönelik arabuluculuk, kolaylaştırıcılık çabalarının devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birleşmiş Milletlerle iş birliği içinde hayata geçirdiğimiz Karadeniz Girişimi, 33 milyon ton tahılın boğazlardan sevkiyatını sağlayarak gıda krizinin kötüleşmesine engel oldu. Esir takasları ve İstanbul süreciyle savaş ortamında bile tarafları bir araya getirmeyi başardık. Rusya ile Ukrayna arasında adil ve kalıcı bir barışın tesisi için diyalog ve diplomasiye öncelik vermeyi sürdüreceğiz" dedi.

'Bizim amacımız, dostlarımızın sayısını mümkün olduğunca çoğaltmaktır' ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Karşılıklı diyalogla ilk etapta çözümsüz görünen birçok meselenin üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz. Körfez'den Batı dünyasına pek çok bölgeyle bunu başardık. Kazan-kazan anlayışı içinde ilişkilerimizde yeni bir sayfa açtık, çok kısa sürede çok büyük mesafeler aldık. Bunu ilerletmekte kararlıyız. İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresi açıldığını görüyoruz. Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz. Şüphesiz tek başına bizim istememiz yeterli değildir. Bu gayretlerimizin hedefine ulaşmasında AB'nin tavrı da belirleyici olacaktır."

'HER İKİ ÜLKE İÇİN DE TEHDİT KAYNAĞI OLAN TERÖR KONUSUNDA İŞ BİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-ABD iş birliğinin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Sayın Biden'la yaptığımız görüşmelerde tıkanıklıkların önemli kısmını aştık, pozitif gündem çerçevesinde temaslarımızı artırma kararı aldık. Her iki ülke için de tehdit kaynağı olan terör konusunda iş birliğimizi güçlendireceğiz" dedi.

Bölgede yaşanan her gelişmenin 'iyi terörist-kötü terörist' ayrımının ne kadar yanlış olduğunu gösterdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her zaman söylediğimiz gibi teröristle müzakere olmaz, dostluk, ortaklık kurulmaz. Terörle ancak mücadele olur. DEAŞ'tan PKK ve FETÖ'süne kadar insanımızın canına, devletimizin bekasına ve demokrasimize kasteden tüm yapılarla mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

KURALLARA DAYALI VE ADİL BİR ULUSLARARASI DÜZENİ SAVUNUYORUZ'

Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olarak Suriyeli sığınmacıların güvenli, onurlu ve gönüllü geri dönüşlerini teşvik ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Şimdilik 600 bine yaklaşan geri dönen sayısına şu an yapımı süren kalıcı konutların tamamlanmasıyla 1 milyon kişi daha eklenecektir. Ancak bu alanlarda ülkelerin münferit çabalarının yeterli olmadığını, uluslararası dayanışmanın artırılmasının gerektiğini görüyoruz. Küresel güç rekabetinin uluslararası sisteme verdiği zarardan endişe duyuyor, kurallara dayalı ve adil bir uluslararası düzeni savunuyoruz. Bu bağlamda Güvenlik Konseyi başta olmak üzere Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların günümüzün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde reforma tabi tutulması gerektiği kanaatindeyiz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri de geçtiğimiz günlerde bu noktaya değinerek 'İkinci Dünya Savaşı sonrası inşa edilen çok taraflı kurumların bugünün dünyasını yansıtmadığını' belirtti. Özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde daha fazla temsilin olması gerektiğine dikkati çekti. Bu görüş, bizim uzun zamandır dile getirdiğimiz 'Dünya beşten büyüktür' tespitimizi teyit ediyor."

'TÜRKİYE, TEPKİSİNİ EN NET BİÇİMDE ORTAYA KOYMUŞTUR'

İslam düşmanlığı ile dinî kutsallara yönelik saldırıların vahim bir noktaya geldiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Irkçılık, yabancı karşıtlığı ve bu temelde işlenen ancak kimi ülkelerde ifade özgürlüğü öne sürülerek müsamaha gösterilen nefret suçları, hepimiz için büyük bir tehdide dönüşmektedir. Daha fazla vakit kaybedilmeden bu konuda harekete geçilmesi gerekiyor. Diğer türlü, kışkırtmalar çoğaldıkça farklı inanç grupları arasında üzüntü verici olayların yaşanma ihtimali de artmaktadır. İnsanların barış içinde yaşama iradesini dinamitleyen bu tür eylemler karşısında Türkiye, tepkisini en net biçimde ortaya koymuştur. Bundan sonra da hukuk ve demokrasi zemininde tepkimizi göstereceğiz. Bu konuda uluslararası alanda farkındalık oluşturma noktasında sizlere de görev düştüğüne inanıyorum." 

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG'İ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkevi'nde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i kabul etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78'inci Genel Kurulu temasları çerçevesinde New York'taki Türkevi'nde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile BM 78'inci Genel Kurulu marjında bir araya geldik, gündemimizdeki bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdik. Her zaman olduğu gibi NATO misyonlarına en aktif destek veren ülkelerden biri olmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. (DHA)

 

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, CEZAYİRLİ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile Türkevi'nde görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78'inci Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New York'ta, Türkevi'nde Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Dost ve kardeş Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile Türkevi'nde bir araya geldik. Köklü bağlara sahip olduğumuz Cezayir ile iş birliğimizi her alanda geliştirmeyi sürdüreceğiz" dedi. 

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, POLONYALI MEVKİDAŞI DUDA İLE GÖRÜŞTÜ

ANKARA, (DHA)- CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile Türkevi'nde görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78'inci Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New York'ta, Türkevi'nde Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile bir araya geldi.

'BÖLGESEL MESELELERİ ELE ALDIK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile Türkevi'nde gerçekleştirdiğimiz görüşmede, ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel meseleleri de ele alma fırsatı bulduk. Sayın Duda ile görüşmemizin ülkelerimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadesini kullandı.