Geri Dön
Politika TBMM Başkanı Yıldırım: Merkezi Atlantik ötesindeki FETÖ, çok tehlikeli örgüt

TBMM Başkanı Yıldırım: Merkezi Atlantik ötesindeki FETÖ, çok tehlikeli örgüt

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İzmir'de gerçekleştirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 8'inci Genel Kurulu'na başkanlık yaptı. Konuşmasında, katılımcılara FETÖ/PDY uyarısında bulunan Yıldırım, "Sadece Türkiye'nin değil, sizlerin de gelecekte güvenlik ve istikrarını hedef alma potansiyeli olan FETÖ örgütü ve mensuplarıyla mücadelemizde desteğinize güveniyoruz. Merkezi Atlantik ötesinde bulunan bu örgüt, 'eğitim faaliyetli yardım' adı altında gündeme gelse de gizli yönü olan emperyalizme hizmet eden çok tehlikeli bir örgüttür" dedi.

TBMM Başkanı Yıldırım: Merkezi Atlantik ötesindeki FETÖ, çok tehlikeli örgüt

İzmir'de dün başlayan ve dönem başkanlığının Türkiye'ye geçtiği TÜRKPA'nın oturumunda konuşan TBMM Başkanı Yıldırım, İzmir'in, Türkiye'nin 3'üncü büyük şehri olduğuna dikkat çekti. Yıldırım, kentin, hem iktisadi hem kültürel olarak Türkiye'nin Akdeniz ve Avrupa'ya açılan önemli kapılarından olduğunu söyledi. Aynı zamanda AK Parti İzmir Milletvekili olduğunu dile getiren Yıldırım, "Sizleri İzmir'de misafir etmekten mutluluk duyuyorum. TÜRKPA'nın bugün 10'uncu yılını tamamlamasını kutluyoruz. Gelecek yıllarda çok daha başarılı hizmetlere imza atacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıl genel kurul Azerbaycan'da yapılacak. Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan kurucu ülkelerine verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bağımsız Türk devletleri olarak baktığımızda toplam nüfus 155 milyon civarında. Gayri safi milli hasılaları yaklaşık 1 trilyon 200 milyar dolar civarındadır. TÜRKPA ülkesi üyeler olarak kurulduğumuz günden bu yana pek çok faaliyeti gerçekleştirdik; ancak bunu yeterli görmüyoruz. Hedefe ulaşmak için gideceğimiz çok mesafe var. Yapmamız gereken çok iş var" diye konuştu.

'YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR'

Parlamenter demokrasinin gelişmesi çerçevesinde meclisler arası ilişkilere önem verdiklerini vurgulayan Yıldırım, ortak mirası korumak ve zenginleştirmek için kayda değer çalışmalar yaptıklarını belirtti. Yıldırım, "Bizler Türk dünyası olarak aynı tastan su içmiş, bir ekmeği bölüp yemiş bir ecdadın torunlarıyız. Aramızda dil din inanç birliği vardır. Aynı atanın evladı olarak uzun yıllar birbirimizden uzak kalmamızın hasretini yaşadık. Aramızda farklılıklar oluştu. Şimdi hedeflerimize ulaşmak için çalışıyoruz. İş birliğini artırarak sinerji meydana getirmeliyiz. Birlik olmayınca dirlik olmaz. Artık birliğimizi verimli bir şekilde bir sonuca dönüştürmeliyiz. Yapacağımız çok iş var" dedi.

'BİRLİKTE HAREKET EDERSEK TAŞIN SUYUNU ÇIKARIRIZ'

Türk devletleri olarak çok büyük imkanlara sahip olduklarını kaydeden Yıldırım, "İnsan kaynağımızı, teknik kapasitemizi daha da geliştirmeliyiz. Bölgesel çatışmalar, ulusal sorunlar bizleri meşgule etse de hazırlıklarımız uzun vade için olmalıdır. Dünya devletler ailesi arasında itibarlı yerimizi daha da güçlendirmek için planlarımızı gelecek nesillerimizi düşünerek yapmalıyız. İnsan istese taştan su balçıktan gül çıkarır. Birlikte hareket edersek taşın da suyunu çıkarırız" diye konuştu.

'FETÖ İLE MÜCADELEMİZDE DESTEĞİNİZE GÜVENİYORUZ'

Türkiye'de 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişimini hatırlatan TBMM Başkanı Yıldırım, FETÖ ile mücadelenin önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Türkiye olarak büyük bir ihanetle karşı karşıya kaldık. FETÖ'ye mensup hainler cumhurbaşkanı ve hükümetimizi hedef alıp ülkemizi kaosa sürüklemek istediler. Aziz milletimizin hürriyet ve demokrasiye olan inancını hesaba katamadıkları için sonunda büyük bir yenilgi ve hezimete uğradılar. Devletimizi istikrarsızlığa sürüklemek isteyen FETÖ'cü hainlerin darbe girişimini ilk günden beri kınayan siz kardeşlerimiz oldunuz. Bu sebepten dolayı sizlere şükranlarımı sunuyorum. Sadece Türkiye'nin değil sizlerin de gelecekte güvenlik ve istikrarını hedef alma potansiyeli olan FETÖ örgütü ve mensuplarıyla mücadelemizde desteğinize güveniyoruz. Merkezi Atlantik ötesinde bulunan bu örgüt eğitim faaliyetli yardım adı altında gündeme gelse de gizli yönü olan emperyalizme hizmet eden çok tehlikeli bir örgüttür."

Konuşmaların ardından toplantı, basına kapalı sürdürüldü.

TÜRKPA'DA İZMİR BİLDİRGESİ KABUL EDİLDİ

İzmir'de düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkelerin Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA) 8'inci Genel Kurulu, yapılan basın toplantısının ardından son buldu. Basın toplantısında alınan kararlara dair açıklama yapan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, genel kurulun ardından 'İzmir Bildirgesi' adını verdikleri bir bildirge hazırladıklarını söyledi. TÜRKPA'nın dönem başkanlığını Kırgızistan Cumhuriyeti'nden devraldıklarını anımsatan Binali Yıldırım, bu görevi layıkıyla yerine getirmek için çalışmaları sürdüreceklerini ifade etti. Yıldırım, "TÜRKPA'nın 10'uncu yıl dönümünü idrak ediyoruz. Ne tevafuktur ki; 2008'de İstanbul'da yapılan toplantıyla temeli atılan TÜRKPA, 7 toplantıda aldığı kararlarla kurumsallaşma sürecinde kayda değer başarılara imza atmıştır. Türk dili konuşan ülkelerle birlikte uzman komisyon raporları, bütçe gibi konular ele alınmış ve karara bağlanmıştır. Ayrıca genel kurul vesilesiyle İzmir'e gelen üye ülkelerin meclis başkanlarıyla birebir görüşmeler yaptık. Bütün bu görüşmelerde kardeşlik bağlarını daha da geliştirmek için görüş alışverişinde bulunduk" dedi.

'İŞ BİRLİĞİNE DİNAMİZİM KAZANDIRMAK İSRİYORUZ'

Türk dili konuşan ülkeler arasındaki ülkelerin birlik ve dayanışma sergilemesi açısından önemli bir merhale elde ettiklerini söyleyen Binali Yıldırım, bunun önümüzdeki süreçte yol gösterici olmasını dileyerek, şunları söyledi:

"Kardeşlik esasına dayalı aramızdaki bağları canlandırmak, işbirliğine daha da dinamizm kazandırmak, halklarımız arasındaki yakınlığı güçlendirmek, dünyanın içinden geçtiği yeni tehditlerin olduğu süreçte hayati öneme sahiptir. Çalışmalarımız Türk dünyasına ev sahipliği yapan Avrasya bölgesinde yaşam alanı oluşturmasına imkan sağlayacaktır. Önümüzdeki dönemde Özbekistan ve Türkmenistan'ı da gerek Türk Konseyi, gerek de TÜRKPA'nın üyesi olarak görmekten memnuniyet duyacağız. Türk Konseyi, TÜRKPA'nın katılımıyla daha da güçlenecektir. 2 günlük programımız sonrasında İzmir bildirisini de kabul ettik. 2 gündür devam eden TÜRKPA genel kurulu 10'uncu yılı kuruluş etkinliklerinde Türk dünyasının tüm sorunları tüm boyutlarıyla ele alınmıştır."

'HAYATİ ÖNEME SAHİP KONULAR ELE ALINDI'

Gelecek vizyonu hedeflerinin neler olduğu konusu üzerinde durduklarını söyleyen Yıldırım, "Göç, bölgesel barışın korunması, ülkelerin egemenlik haklarına yönelik tehditler, ülkelerimiz arasındaki ortak dil, kültür, tarih bilincinin geliştirilmesi gibi hayati öneme sahip konular tek tek ele alınmıştır. Karabağ gibi, KKTC gibi ihtilafların da çözümlenmesi konusundaki irade ortaya konmuştur. TÜRKPA dönem başkanlığımızın süresi içinde de bugüne kadar kuruluşun, teşkilatın yapmış olduğu çalışmaların dünyadaki ve bölgemizdeki gelişmelerin ışığında daha da ileri taşınması için Türkiye Cumhuriyeti olarak bizlerin elimizden gelen tüm gayreti göstereceğimizi ifade etmek istiyorum. Üye ülkelerin cumhurbaşkanlarına TÜRKPA'ya verdikleri sınırsız destekten dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yıldırım, yaptıkları çalışmaların, yapacakları çalışmalardan fazla olduğunu da ekledi.

'BİR BİRİMİZİ DESTEKLEMEMİZ GEREKİYOR'

Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Oktay Asadov, bu toplantının herkes tarafından desteklendi ve hiçbir gözlemci heyetin başkanı İzmir bildirisinden memnuniyetsizlik ifade etmediğini belirtti. Asadov, şunları söyledi:

"TÜRKPA artık olgunlaşmış bir kurumdur. Bundan sonra da TÜRKPA olarak birbirimizi çok iyi anlamamızı ve desteklememizi istiyorum. Artık Özbekistan temsilci heyeti de burada yer aldı. Şimdi Macaristan da aramıza katıldı. Bunlar hepimizin samimi çabalarının sonucudur. Katılmak isteyenler de yine katılsınlar. Çok üst düzey bir toplantıydı, Türkiye'ye geldiğimizde üst düzey misafirlikten başka bir şey göremiyoruz zaten."

Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin da bugün 10 yaşına giren TÜRKPA'da, sonuç bildirisinin hazırlanması ile ilgili Kazakistan olarak tekliflerini verdiklerini kaydetti. Nurlan Nigmatulin, "Gelecek dönemde Türk halkları arasındaki kardeşliği yakınlaştırmak için gerekli çalışmalara devam edeceğiz. Özbekistan'dan gelen konuk heyetin katılımı bile bizim için büyük sevinçtir. Gelecek sene Bakü'deki toplantımızda daha büyük başarılara imza atacağız diye inanıyorum" dedi.

TEMENNİ KARARI ALINDI

Kırgızistan Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ise, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan, türlü siyasi olaylarda söylediklerini biliyoruz. Sayın Erdoğan, Türk devletlerinin çıkarını her zaman desteklediğini görüyoruz. Dünyada hiçbir zaman savaş olmasın, barış olsun; bizim çocuklarımız ölmesin. İzmir deklarasyonunda güzel şeyler söylendi. Hepsi bir atanın çocukları olduğumuzu gösteriyor. 2018 senesinde birçok işler yaptık, birlik olursak dünyadaki en iyi uluslararası kurumların lideri olacağız" diye konuştu.

Toplantıda ayrıca insan ticareti, köle ticareti ve uyuşturucu ve benzeri suçların da terör suçları arasında sayılması için katılan ülkelerce tavsiye kararı alındı.