Geri Dön
Politika Yıldırım, TBMM Başkanlığı görevini devretti

Yıldırım, TBMM Başkanlığı görevini devretti

TBMM Başkanlığı görevinden dün akşam istifa eden AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, görevi  TBMM Başkanvekili Celal Adan'a devretti.

Yıldırım, TBMM Başkanlığı görevini devretti

TBMM Başkanlık makamında gerçekleşen devir teslim törenine AK Partili ve MHP'li milletvekilleri katıldı. Devir teslim töreninde konuşan Binali Yıldırım, 24 Haziran seçimlerinin ardından, 12 Temmuz 2018'de Meclis Başkanı seçildiğini, 31 Mart yerel seçimleri için TBMM Başkanlığı'ndan dün itibariyle çekildiğini hatırlattı.

'GÖNLÜM RAHAT'

Yeni Meclis Başkanı seçilene kadar en yaşlı TBMM Başkanvekili İstanbul Milletvekili Celal Adan'a görevi devrettiğine vurgu yapan Yıldırım, şöyle konuştu:

"7 aylık süre içinde TBMM’nin yeni dönemine uygun şekilde uzlaşmayı esas alan, daha az münakaşa, daha fazla uzlaşma prensibiyle tüm gruplarla uyum içinde çalışmaya gayret ettim. Görevi bırakırken gönlüm rahat. Kurtuluş Savaşı'na şahitlik etmiş, vesayete ve darbelere rağmen güçlenerek bugüne gelmiş Meclisimiz, bundan sonra yürütmeyle yasama arasındaki ilişkilerin daha da net olarak belirlendiği, daha çok milletimizin ihtiyacı olan yasaların yapılması ve millet adına denetim faaliyetlerini sürdürmesi, ayrıca ülkemizi yurt dışında parlamenter diplomasiyi geliştirme yönünde faaliyetlerini ifa edecektir. Meclis'in bu anlamdaki gücü daha da artmış olacaktır. Yeni dönemde TBMM'nin çalışmalarının çok daha verimli olacağına inanıyorum. Görevi Sayın Celal Adan Bey'e teslim ediyorum."

'OY KULLANACAĞIM'

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yıldırım, AK Parti İzmir Milletvekili olarak kendi imzasının da yer aldığı 'Hayvan Hakları' ile 'Teknoloji Bağımlılığı' konusundaki iki ayrı araştırma önergesini TBMM Başkanlığı'na sunduklarını bildirdi. Yıldırım, soru üzerine 24 Şubat Pazar günü yapılacak yeni Meclis Başkanı seçimi için, oy kullanacağını da söyledi.

LALE FİGÜRLÜ TABAK

Yıldırım'a İstanbul'un sembollerinden lale figürlü tabak hediye eden TBMM Başkanvekili MHP'li Celal Adan da, "Uzun yıllardır tanıdığım, Meclis'te de çalışma imkanı elde ettiğim Sayın Başkan, Türkiye'nin önemli siyaset adamıdır. Türkiye'nin baştan başa inşasına öncülük yapmıştır. Tarihi şanla, şerefle dolu bir başkanlık makamıdır. Sayın Başkanımız makamları elinin tersiyle itmeyi başarmış bir devlet adamıdır. Kendisi İstanbul'a hizmet etmek için yola çıkmıştır. İstanbullular için bir şans olarak görüyorum" dedi.

Yıldırım, Meclis personeli ve basın mensuplarıyla vedalaşarak TBMM'den ayrılırken, hızlı tren ile İstanbul'a yola çıktı.

TBMM'DE SEÇİM TAKVİMİ BAŞLADI

Yıldırım'ın istifasının ardından TBMM'de seçim takvimi başladı. TBMM İçtüzüğü uyarınca, Meclis Başkanı adayları, Meclis üyeleri içinden, TBMM Başkanı'nın istifası sonrasında Genel Kurul'un toplandığı günden itibaren 5 gün içinde Başkanlık Divanı'na bildirilecek. Sonraki 5 gün içerisinde ise başkanlık seçimi yapılacak. TBMM Başkanlığı için adaylık başvurularının sona erdiği günün ertesinde Genel Kurul, Başkan seçimi için toplanacak. Adaylık başvuru süresi Cumartesi günü bittikten sonra, Genel Kurul 24 Şubat’ta toplanacak. Planlanan takvime göre, 24 Şubat Pazar günü yeni Meclis Başkanı seçilecek.

GİZLİ OYLA YAPILACAK

Gizli oyla yapılacak seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Meclis Başkanlığı seçiminin 24 Şubat Pazar günü yapılacağını ve yeni başkanın aynı gün seçileceğini belirtti.

İSTANBUL'A HIZLI TREN İLE GİTTİ

AK Parti'nin İstanbul adayı Binali Yıldırım, devir teslim töreninden sonra eşi Semiha Yıldırım ve torunları ile birlikte hızlı tren ile İstanbul'a gitti. Seyir halindeki trende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Binali Yıldırım, İstanbul'un müjdelenmiş bir şehir olduğunu söyledi. Yıldırım, "Dünya başkenti bir şehre hizmet etmeyi borç biliyorum. İstanbul’a geldiğimde 11 yaşındaydım. Lise, üniversite okudum, evlendim, çocuklarım oldu. İstanbul beni ben yapan, bu konuma getiren bir şehir ve bundan dolayı İstanbul’a hizmet etmek büyük bir onur. Bu kararı tabii İstanbul halkı verecek. Belediye Başkanı seçilirsek İstanbul için yapacağımız çok güzel hizmetler var. İstanbul’un sorunlarını biliyoruz, İstanbulluların beklentilerini biliyoruz. Bu tecrübeyle İstanbul’da da güzel işler yapılacağına inanıyorum" dedi.

'ANKARA'YA GELECEĞİZ, TEMELLİ TERK ETMİYORUZ'

Ankara'nın Türkiye'nin Başkenti, İstanbul’un da ekonomi, kültür ve ticaretin başkenti olduğunu, belirten Yıldırım, "2002'den bu yana sürekli Ankara'dayız, Bakanlık, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı görevlerinden dolayı. 'Ankara'yı öğrendik' dersek yanlış olur. Bir şehri öğrenmek, yürüyerek şehirde kaybolmak demek. Ankara'da 4 tane kapı öğrendik. Bakanlık kapısı, Meclis’in kapısı, Çankaya Köşkü'nün kapısı, Beştepe’nin kapısını öğrendik. Şehrin sosyal, kültürel, gündelik hayatına yönelik çok fazla vaktimiz olmadı. Ankara her şeye rağmen siyasetin kalbidir. Zaman zaman Ankara’ya geleceğiz, temelli terk etmiyoruz" şeklinde konuştu.

'YAPTIKLARIMIZ YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATIDIR'

Seçimlere kalan 39 gün içinde her ilçede programlar yapılacağının altını çizen Yıldırım, şöyle dedi:

"İstanbul Türkiye’nin özetidir. İstanbul, Türkiye'nin birliği ve beraberliğinin en güzel şekilde temsilidir. Amacım, İstanbulluları, nereden gelirse gelsin ister Hakkari’den ister Edirne’den gelsin, kendi memleketine olan sevgisi devam etsin; ama 'İstanbulluyum, İstanbul benim geleceğim' diyebilsin istiyoruz. İstanbul aidiyetini çok önemsiyoruz. Bir şehrin sahiplenilmesi, o şehirde yaşayanlar tarafından ne kadar fazla olursa, şehir o kadar güçlü olur. Eğer İstanbullu bize destek verir, güvenir, belediye başkanı yaparsa öncelikli hedefim İstanbul aidiyetini, kimliğini daha da güçlendireceğiz. İstanbul ekonomisini büyütmek demek Türkiye’nin büyümesi demek. Bu şehrin mutlaka öncü rolünün devam etmesi lazım. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır."

Binali Yıldırım'ın torunlarıyla sohbeti ortamda gülüşmelere neden olurken, eşi Semiha Yıldırım ise yaptığı açıklamada, "İnşallah hayırlısı olur. Bizim için daha iyi, çocuklar ve torunlar orada, en azından beraber oluruz" dedi.

BİNALİ YILDIRIM HIZLI TREN İLE GELDİĞİ İSTANBUL'DA AÇIKLAMA YAPTI

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Yüksek Hızlı Trenle geldiği Pendik'te açıklamalarda bulundu. Eşi Semiha Yıldırım'la birlikte geldiği İstanbul'da basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yıldırım " Dün itibariyle yürütmekte olduğum Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığından malum 31 Mart'ta yapılacak seçimler dolayısıyla -adaylığımız bugün resmiyet kazandı- ayrıldık. Ve Bismillah deyip; Eyüpsultan'dan bugün çalışmaları başlatıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Allah mahcup etmesin. Tabii kalan 39 gün içerisinde bütün ilçelerimizi ziyaret edeceğiz. Daha çok dinleyip daha az konuşacağız. Ben 15-16 yıldır hep öyle yapıyorum. Yavaş konuşurum ama adım gibi iş yaparım" dedi.


YOLCULUK GAYET RAHAT KEYİFLİ BİR YOLCULUK OLDU

Yüksek Hızlı Trenle yolculuğun rahat ve keyifli olduğunu belirten Yıdlırım, "Yolculuk gayet rahat keyifli bir yolculuk oldu. Tabii biz yaptık. Bunun yapımında ben her ay bu hat boyunca mutlaka incelemelerde bulundum. Çalışmaları bizzat takip ettim. Bu büyük bir proje. Kolay olmadı. Ama insanların seyahat ederken yüzündeki mutluluğu görmek bütün yorgunluğa değiyor" ifadelerini kullandı.


"GENÇLERİ HAYATIN İÇİNDE DAHA FAZLA GÖRMEK İSTİYORUZ"

“Ankara'dan İstanbul'a yüksek hızlı trenle geldiniz. İstanbul'dan yola devam mesajı mıydı?" sorusuna Yıldırım, şu yanıtı verdi:


"Gelmemiz gereken yere geldik. Dünya şehri İstanbul'a geldik. İstanbul'dan yolculuğumuz başlamıştı Ankara'ya. Şimdi tekrar bizi biz yapan çocuk yaşta geldiğimiz bu şehir bize her şeyi verdi. Bakan olduk. Başbakan olduk. Meclis başkanlığı yapmak da nasip oldu. Şimdi de bizi buralara getiren İstanbul'a borcumuzu ödemek için, şehrin belediye başkanı olmak için İstanbul'dayız. İstanbulluların desteği ile bu göreve de gelirsek ne yapacağımızı biliyoruz. Çünkü 15 yıllık arkada çok kıymetli tecrübelerimiz var. Altyapı, trafik, ulaşım… Bunlar zaten olacak. İstanbul'un daha fazla yeşil alana ihtiyacı var. İstanbul'un daha fazla otoparka ihtiyacı var. Bunları biliyoruz. Bunlar bizim işimiz. Bundan daha önemlisi gençler. İstanbul'da dört milyona yakın genç var. Gençleri hayatın içinde daha fazla görmek istiyoruz. Gençler bizim geleceğimiz. Dolayısıyla gençlerle birçok ortak proje yapacağız. Çünkü bilgi iletişim teknolojilerine gençler çok daha hakim. Biz onların bu özelliklerinden çok daha fazla yararlanmak istiyoruz. Kadınların İstanbul yönetiminde daha fazla yer almasını istiyoruz. Kadınlarımızın hayata katılmalarını daha çok önemsiyoruz. İstanbul'u İstanbullularla beraber yöneteceğiz. Gelecek kuşaklara bırakmayı birlikte başaracağız."


1994'ten beri İstanbul'u yönettiklerini belirten Yıldırım, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığından beri, biz yönetiyoruz. Ve geride kalan 25 yılı iyisi ile kötüsü ile bütün sorumluluğu bize ait. Bu sorumluluğu da biliyoruz. 1994'te çöplerin alınmadığını suların akmadığını, hava kirliliğinin, had safhaya ulaştığı İstanbul vardı. Ama z kuşağı bunu bilmiyor. Zannediyor ki İstanbul böyleydi. Tabii zaman değişiyor. İhtiyaçlar değişiyor" dedi. İdris TİFTİKÇİ/İSTANBUL, (DHA)