Geri Dön
Spor Dersimiz Futbol Projesi’nin bilgilendirme toplantısı yapıldı

Dersimiz Futbol Projesi’nin bilgilendirme toplantısı yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu arasında yapılan işbirliği ile uygulanmaya başlanan Dersimiz Futbol Projesi’nin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Dersimiz Futbol Projesi’nin bilgilendirme toplantısı yapıldı

Riva’da bulunan Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Tesisleri’ndeki törene; Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF Yönetim Kurulu Üyeleri, A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Futbol Gelişim Projesi 16 İl Spor Koordinatörü, Projeye katılan yaklaşık 500 öğrenci ve üniversite rektörleri katıldı.

Geçtiğimiz günlerde kutlanan 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir kez daha kutlayarak konuşmasına başlayan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Küçük hanımlar, küçük beyler, sizler hepiniz geleceğin birer gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli değerli olduğunu düşünerek, ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz’ her futbolseverin kalbinde tutku, sadakat ve sarsılmaz bir bağlılıkla örülmüş bir hikaye yatıyor. Yalnız bu sebeple bile futbol sadece futbol değil. Çünkü futbol sadece bir oyun değil bir duygu yolculuğu. İnişler, çıkışlar, yenilgiler ve zaferlerle dolu. Gözyaşları, sevinç tezahüratları, öfkelenmeler, şefkatle birbirimize sarılmalar. Estetik bir çalımla yükselen uğultular, bir son dakika golü ile yeşeren umutlar. Futbol hayata benzediği kadar tam da oradan fethetmiş bir kez kalbimizi. Bizim için futbol bundan biraz daha fazlası. Biz ilk günden beri futbola değer katmak için buradayız. Yan yana, omuz omuza yürüdüğümüz bu ülkenin futbol markalarını büyütmek için bir aradayız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da önce kendimize olan inancımızla, birbirimize duyduğumuz güvenle, oyunu öğrenmenin, oyunu paylaşmanın, oyunu yaşamanın coşkusuyla, mücadele ruhuyla ve kararlılıkla, futbola gönül veren çocukların hayalleriyle, ilk maçına çıkan bir gencin dualarıyla bir aradayız. Evladı milli takım forması giydiği gün gözleri sevinçle dolan annenin gururuyla, biz, memleketin futbolunu omuzlarımızda taşımanın heyecanlıyla yarınları birlikte büyütmek için yola çıktık. Eylül 2023’de iki bakanlığımız ile protokol imzaladık. Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik Spor Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu olarak 22 Eylül 2023 tarihinde futbol gelişim projesi iş birliği protokolü imzaladık. 500 bin çocuğumuza ulaştık. İmzaladığımız protokolün kağıtta kalmaması için hemen harekete geçtik. 6 ay gibi kısa bir sürede 16 pilot ilimizde 500 bine yakın çocuğumuzu futbol ile tanıştırdık. Yeni hedef 1 milyon çocuk. 16 pilot ilimizde başlattığımız projemizi 41 ilimize çıkartarak 1 milyon çocuğumuzu futbol ile tanıştırmak istiyoruz” diye konuştu.

“HEDEF 2032’DE AVRUPA ŞAMPİYONU OLMAK”

Türkiye’nin EURO 2024’e Avrupa’nın en genç kadrosuyla katılacağını belirten Büyükekşi, “Türkiye futbolcu fabrikası olarak bugün Avrupa’nın en genç A Milli Takımı ile 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na hazırlanıyoruz. Milli takımımız tarihinde ilk kez eleme gruplarını lider tamamlayarak Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı. Hedef 2032’de Avrupa şampiyonu olmak, İtalya ile birlikte ev sahipliği yapma hakkı kazandığımız 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Avrupa şampiyonu olma hedefiyle çalışıyoruz. Atatürk’ün ‘Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim’ sözü doğrultusunda ‘İyi birey, iyi vatandaş, iyi sporcu’ prensipleriyle futbolcularımızı Fair-Play ruhuyla yetiştireceğiz” ifadelerini kullandı.

GENÇLİK VE SPOR BAKANI BAK: PROJEDE EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Projenin oldukça önemli olduğunu belirten Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, “İnanıyorum ki çok güzel antrenmanlar yaptınız. Arkadaşlıklar edindiniz. Devamı gelecek güzel bir proje. Projenin anlaşmasını Mili Eğitim Bakanımız, federasyon başkanımız ile imzaladık. 500 bin öğrenciye ulaşılmış. 1 milyon, 1.5 milyon öğrenciye ulaşmak hedefimiz. Genç bir nüfusumuz var. Biz de bakanlık olarak projeyi yakından takip ediyoruz. Daha önce yetenek taraması yaparak 4.5 milyon çocuğumuza ulaşmıştık. Bu çocuklarımızı ilgili branşlara yönlendirdik. Yine okul spor kulüpleri kurmaya devam ediyoruz. Sadece İstanbul’da 3 bin okul spor kulübü kurduk. Sayın bakanım, beden eğitimi derslerini artırmanızı istiyoruz. Daha çok beden dersi, yüzme dersi istiyoruz. Lütfen bunu dikkate almanızı rica ediyorum. Obezite artıyor. Spor oldukça önemli. Onun için herkesi spor yapmaya, yüzmeye davet ediyoruz. Spor kültürünü artırmaya devam edeceğiz. Ben TFF yönetimine, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Olimpiyatları ve EURO 2024’ü takip edeceğiz. 18 Haziran’da ilk maçımız var. Orada takımımızı takip edeceğiz. Aynı zamanda amatör spor kulüplerimizi desteklemeye devam ediyoruz. Sporu tabana yaymamız lazım. Kötü alışkanlıklarla mücadele etmemiz lazım. Onun için böyle projeleri destekliyoruz” şeklinde konuştu.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI TEKİN: BİZİMLE ÇALIŞMAK İSTEYEN HER FEDERASYONA, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜNE İHTİYACIMIZ VAR

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın spor derslerinin artırılması isteğine karşılık verdi. Bakan Tekin, Bakan Bak ve TFF Başkanı Büyükekşi’den projedeki 640 okuldan en az 1’er öğrencinin EURO 2024’e milli takımın maçlarını takip etmek için götürülmesi ricasında bulundu.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasının kendileri için heyecan dolu geçtiğini belirten Bakan Tekin, “23 Nisan haftası bakanlığımız için heyecan dolu bir hafta. Yaklaşık 44 bin okulumuzda coşkuyla kutladık. Bu projeye katkı vermemizin birkaç sebebi var. Bunlardan bir tanesi başta dijital olmak üzere her türlü bağımlılığa karşıyız. Kötü bağımlılıklar kadar dijital bağımlılığa da dikkat edilmesi gerekiyor. Aldığımız kararla, yaz aylarında okul bahçelerini oyun alanlarına dönüştürmeye karar verdik. 2’nci olarak spor kültürünün, ahlakının gelişmesi ancak eğitim ve öğretim alanlarında mümkün olabilir. Bu projeyi önemsiyoruz. Böyle bir faydası var. Obezite asrın hastalıklarından bir tanesi. Bununla mücadeleyi önemsiyoruz. Akademik araştırmaların tamamı başarı için çocukların fiziksel aktivite yapması gerektiğini ifade ediyor. Çocukların akademik başarılarının yükseltilmesini merkeze aldık. Ben Türkiye’de sportif altyapının küçük yaşlardan itibaren geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Daha önce 2 yıl boyunca Spor Bakanlığı’nda çalıştım. Bu konuyu gerçekten önemsiyorum. Biz tematik spor liseleri kurmaya başladık. Şimdi geldiğimiz noktada aslında lise bu iş için geç kalınmış bir dönem. Biz ekim ayında şöyle bir karar aldık. Müzik ilkokul ve ortaokul projesi yaptık. Biz belli spor dallarında ilkokul ve ortaokul düzeyinde sportif ve akademik eğitimlerin verildiği okulları hayata geçirebiliriz. TFF’ye ve iş birliği yaptığımız federasyonlara teşekkür etmek istiyorum. 15 il ve 640 okul dendi. Geriye 55 bin okul kaldı. 640 okulda proje gerçekleştirdik. Yürüyecek çok yolumuz var. Geride 19 milyon 500 bin öğrenci var. Genç bir nüfusumuz var. Bizim çağ nüfusumuz 1 milyon. Oğuz hocamızın söylediği rakam her yıl tutturmamız gereken rakam. Her yıl 1 milyon öğrenciyi hedeflememiz lazım. Daha beceri ağırlıklı müfredat gerekiyor. Sportif aktivite ile dersleri artırın demişti sayın bakan. Önüne spor salonu yaptığınız her okulda beden eğitimi derslerinin sayısını artıracağız. Bahçesinde yüzme havuzu yaptığınız her okulda zorunlu yüzme dersi koyacağız. Sürece emek veren herkese teşekkür ediyorum. Bizimle çalışmak isteyen her federasyona, sivil toplum örgütüne ihtiyacımız var” dedi.

TFF FUTBOL GELİŞİM DİREKTÖRÜ OĞUZ ÇETİN: PROJEMİZ SEVGİ VE SAYGIYA DAYALI FUTBOL KÜLTÜRÜ OLUŞTURMAK

Türkiye’nin 20 milyon gence sahip olduğunun altını çizen TFF Futbol Gelişim Direktörü Oğuz Çetin, “Proje FIFA ve UEFA tarafından oldukça önemseniyor ve destekleniyor. Ülkemizde futbola ilgi çok büyük. Herkesi oyunun içine çekiyor. 85 milyon nüfusa dahil ülkemizde 20 milyon çocuk ve gence sahibiz. Projemizin temel amacı Fair-Play’a, sevgi ve saygıya dayalı futbol kültürü oluşturmak" diye konuştu.