Geri Dön
Teknoloji Trendyol’a görme engelli kullanıcılar için Sesli Rehber özelliği geldi

Trendyol’a görme engelli kullanıcılar için Sesli Rehber özelliği geldi

E-ticaret platformlarından Trendyol, on binlerce görme engelliyi online alışveriş deneyiminden faydalandırmak üzere BlindLook ile bir iş birliği yaptıklarını duyurdu. Sesli Simülasyon (Audio Simulation) teknolojisini web sitesine ve mobil uygulamasına entegre eden şirket, böylelikle Türkiye’nin en yüksek kullanıcı sayısına sahip EyeBrand sertifikalı e-ticaret platformu olduğunu açıkladı.

Trendyol’a görme engelli kullanıcılar için Sesli Rehber özelliği geldi

Görsel odaklı olan e-ticaret dünyasını Sesli Simülasyon ile görme engelliler için erişilebilir hale getiren bu işbirliği ile görme engelli tüketiciler, sunulan her ürün ve hizmeti yardıma ihtiyaç duymadan kullanabilecekler.

“GÖRME ENGELLİ BİREYLERİN ÖZGÜRCE HAYATA KATILMA HAKKINI DESTEKLİYORUZ”

Sürdürülebilirliği tüm boyutlarıyla değerlendirerek herkes için kapsayıcı ve uygulanabilir çözümler üretmek üzere çalıştıklarını ifade eden Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz, “EyeBrand sertifikası ile BlindLook’un Görme Engelliler için Marka Ağı’na katılmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Müşterilerimize kusursuz bir e-ticaret deneyimi sunarak pozitif etki yaratmak bizim temel misyonumuz. Bu etkiyi daha eşit ve daha kapsayıcı bir dünya adına kullanarak ülkemizde 1 milyon, dünyada 285 milyon görme engelli bireyin özgürce hayata katılma hakkını destekliyoruz. Sesli rehber özelliği sayesinde artık görme engelliler, platformumuzda bulunan 200 milyonu aşkın ürünü inceleyebilecek, kendi kararlarını kendileri vererek kolay ve güvenilir alışveriş olanağından yararlanabilecekler. 30 milyonu aşkın müşterimizle Türkiye’nin en yüksek kullanıcı sayısına sahip EyeBrand sertifikalı e-ticaret platformu olmak bizim için gurur kaynağı. BlindLook iş birliğimizle, Sürdürülebilir Etki Planımız doğrultusunda hedeflediğimiz sosyal sorumlu dönüşümü hızlandırıyoruz” diye konuştu.

“GÖRME ENGELLİLER İÇİN %100 SES ODAKLI BİR DÜNYA YARATIYORUZ”

BlindLook kurucu ortakları Sadriye Görece ve Cihat Ersin Aydın ise ortak yaptığı açıklamada, “EyeBrand ağımızın bir parçası olarak, Trendyol’un yapay zekâ destekli sesli özgürlük dünyamıza katılmasından dolayı çok mutluyuz. Biz BlindLook olarak, iletişimin %80 görme odaklı olduğu bu dünyada, görme engelliler için %100 ses odaklı bir dünya yaratıyoruz ve bunu gelişen teknolojiyi de içine katarak büyütüyoruz. Trendyol gibi kullanıcı sayısı yüksek, görme engelli bireylerin ihtiyaçlarına cevap verecek, e-ticaretin önemli bir markasıyla birlikte çalışmaktan dolayı çok mutluyuz. Eşit, erişilebilir ve kapsayıcı dünya hayalimizi adım adım gerçekleştirme yolunda bizimle birlikte yürüdüğü için Trendyol’a çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştular.

SESLİ SİMÜLASYON (AUDİO SİMULATİON) NASIL ÇALIŞIYOR?

BlindLook tarafından geliştirilen ses odaklı erişilebilirlik teknolojisi Sesli Simülasyon, görme engelliler için ürün ve hizmetleri erişilebilir hale getiriyor ve tam veya kısmi görme engelli bireylerin dijital ürün ve hizmetleri yardıma ihtiyaç duymadan kullanmalarına olanak sağlıyor. Ekran okuyucu programlarla paralel bir biçimde çalışan teknoloji, herhangi bir web sitesi veya uygulamayı kullanırken alınması gereken aksiyonları sesli bir biçimde aktararak kullanıcıları yönlendiriyor.

Görme engelli, BlindLook platformuna kaydolduktan sonra Trendyol’a ait simülasyonlar görme engellinin ekran okuyucu programıyla uyumlanır. Daha sonra görme engelli, sesli yönlendirme ile web sitesi veya mobil uygulamasında ürün seçenekleri arasında gezinebilir.