Geri Dön
Edirne EDİRNE 'de 1 Mayıs kutlamasına 2 bin kişi katıldı

EDİRNE 'de 1 Mayıs kutlamasına 2 bin kişi katıldı

EDİRNE 'de 1 Mayıs kutlamasına 2 bin kişi katıldı

EDİRNE 'de 1 Mayıs kutlamasına 2 bin kişi katıldı

EDİRNE'de bir araya gelen sivil toplum örgütleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, gerçekleştirilen yürüyüş ve trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi'ndeki programla kutladı.

Edirne'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında yürüyüş düzenlenirken, devamında Saraçlar Caddesi'nde kutlama programı yapıldı. Atatürk Bulvarı üzerinde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik sivil toplum örgütü üyeleri, cadde boyunca ellerinde pankart ve dövizlerle yürüdü. Korteje, vatandaşlar da alkış tutarak destek verdi. Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın'ın da katıldığı yürüyüşün ardından program, trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi'nde devam etti. İlçe belediye başkanlarının da katıldığı kutlama programında Başkan Akın, Türk-İş Edirne İl Temsilcisi Zeki Şişko, Tez-Kooh İŞ Sendikası Başkanı Mehmet Meral, DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Caner Makasçı, Birleşik Kamu-İş İl Temsilcisi Nedim Zobar, KESK Edirne Platform Sözcüsü Ahmet Acet, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yılmaz Eren ve Edirne Tabip Odası Başkanı Gürcan Altun ile birlikte sahneye çıkarak katılımcıları selamladı.

Programda, DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Caner Makasçı, 1 Mayıs Edirne Tertip Komitesi adına açıklamayı okudu. İşçiler, emekçiler ve emeklilerin Türkiye'nin çoğunluğu olduğunu söyleyen Makasçı, "Bizler üretiyoruz, bizler çalışıyoruz, bizler bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini emeğimizle var ediyoruz ve insanca yaşamayı hak ediyoruz. Ancak bugünlerde değil insanca yaşamak, hayatta kalmak dahi giderek zorlaşıyor. İnsanca yaşayamıyorsak bu ülke fakir olduğu için değil; ülkenin kaynakları yetersiz olduğu için değil. Bu ülkenin kaynakları hepimizi insanca yaşatmaya yeter. Yeter ki kaynaklarımız rantçılara, sermayeye, faize, şatafata, silaha, savaşa değil işçilere, kamu emekçilerine, emeklilere ve kamu hizmetlerine kullanılsın" dedi.

Tüm dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'nin gıda enflasyonunda açık ara birinciliğini koruduğunu dile getiren Makasçı, "Alım gücümüz enflasyona ezdirilirken KDV-ÖTV, gelir vergisi, vergi dilimi derken cebimiz boşaltılıyor. Dünyanın en uzun çalışan, en az izin kullanan, durmaksızın iş cinayetlerine kurban giden emekçileri bu ülkede yaşam savaşı veriyor. Ülkemiz bir ucuz emek cenneti haline getirilmek istenirken Türkiye dünyada işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasında. 2018 yılında kadro verdik aldatmacası ile belediye şirketlerine aktarılan işçiler kamu hizmeti yapıyorlar. Ama kadroları yok, ilave tediye hakları yok. Bizlerde buradan diyoruz ki kadro hakkımızı alana kadar durmak yok. Bu nedenle demokrasi mücadelesi 2024 1 Mayıs’ının en asli gündemlerinden biridir. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), bütün dünyada otoriter rejimlerin yükselişine, demokrasinin gerilemesine ve buna bağlı olarak işçi haklarının zayıflamasına karşı 'demokrasi İçin' başlıklı küresel bir kampanya başlatmıştır. Bu 1 Mayıs ülkemizde ve dünyada, sermaye düzeninin ve bunlara bağlı otoriter rejimlerin tahrip ettiği demokrasiyi yeniden inşa edecek olan kolektif öznenin meydanlarda boy göstereceği tarih olacaktır" ifadelerini kullandı.(DHA)

Haber - Kamera: Olgay GÜLER - Umut IŞIK / EDİRNE, (DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber