Geri Dön
Erzurum Ağız-diş sağlığı için ıspanaklı sakız ürettiler

Ağız-diş sağlığı için ıspanaklı sakız ürettiler

Ağız-diş sağlığı için ıspanaklı sakız ürettiler

Ağız-diş sağlığı için ıspanaklı sakız ürettiler

Salih TEKİN / ERZURUM,(DHA)-TRABZON Faruk Başaran Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri Furkan Alper Aydemir ve Kenan Kadıoğlu, ıspanaktan sakız yaptı. Ağız ve diş sağlığını koruma amacıyla yaptıkları çalışmayla TÜBİTAK tarafından Erzurum Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen proje sergisini katılan Aydemir ve Kadıoğlu, ürettikleri sakızı davetlilere ikram etti.

Trabzon Faruk Başaran BİLSEM'de okuyan Furkan Alper Aydemir ve Kenan Kadıoğlu, kimya dersinde pH değeri yüksek sebzelerin özellikle ağız-diş sağlığına olumlu etkisini öğrenince bu konuda çalışma yapmaya karar verdi. Kimya öğretmeni Bahtışen Ramoğlu'nun danışmanlığında pH'ı yüksek bitkilerden ağız-diş sağlığını koruyucu sakız yapmayı hedefleyen iki arkadaş, çeşitli bitkiler üzerinde deneme yaptı. pH değeri en yüksek olan avokadodan fiyatı sebebiyle vazgeçen öğrenciler pH değeri 6.4 olan ıspanağı kullanmaya karar verdi. Sakız mayası, ıspanak suyu ve tatlandırıcı olarak da balı kullanan öğrenciler, ıspanaklı sakızı geliştirdi. Yeni sakızı arkadaşları arasında deneyen öğrenciler olumlu geri dönüş alınca çalışmalarıyla bu yıl 18'incisi düzenlenen TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na katıldı.

AMACIMIZ DİŞ ÇÜRÜMELERİNİ ÖNLEMEK

Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislim ve Mimarlık Fakültesi salonunda kurulan stantta çalışmalarını anlatan Kenan Kadıoğlu, derste pH değerlerini öğrenirken kendi aramızda şakalaşıyorduk "Sebzeleri mi çiğneyelim?" diye şaka yaparken aklımıza ıspanaklı sakız yapmak geldi. Yemeklerden sonra ağzımızın pH değeri düşüyor. Derste ıspanağın pH değerinin yüksek olduğunu öğrendikten sonra bu sakızı yapmaya karar verdik. Amacımız diş çürümelerini önlemek" dedi.

AVOKADO YERİNE ISPANAK

TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda çalışmalarını tanıtan Furkan Alper Aydemir, "pH değerinin 5.5'in üzerinde olması halinde dişlerimizin çürümesini engelleyecek bir yapıya sahip olduğunu öğrendik. Biz de bunu bu bitkilerde denedik. En uygun olanların avokado ve ıspanak olduğunu gördük. Avokado daha pahalı olduğu için bunun yerine ülkemizde bolca bulunan ıspanakla çalışmaya karar verdik. Sakız mayası, bal ve ıspanak suyunu karıştırarak bir sakız elde ettik. Ayrıca ıspanak suyu ile diş macununu karşılaştırmak için bir deney yaptık. Bu deneyimizde 3 yumurta alıp birisini ıspanak suyuyla, diğerini bir diş macunuyla fırçaladık. Bir diğerini fırçalamadık. Sonra bu yumurtaları 2 gün boyunca sirkede bekleterek hangi yumurtalarda ne kadar yumuşama olacağını gözlemledik. Yaptığımız araştırmanın sonucunda ıspanak suyunun diş macunu kadar etkili olduğu sonucuna vardık."

Kadıoğlu ve Aydemir, ürettikleri sakızları ikram ettikleri davetlilerden olumlu yanıtlar aldı. Sakızı çiğneyen çoğunluğu öğrenci çok sayıda davetli beğendiğini söyledi.(DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber