Geri Dön
Beyoğlu İstanbul-Dünya Kızılay Kızılhaç günü dolayısıyla Yüzyıllık Emanet Kızılay Esir Mektupları Sergisi açıldı

İstanbul-Dünya Kızılay Kızılhaç günü dolayısıyla Yüzyıllık Emanet Kızılay Esir Mektupları Sergisi açıldı

İstanbul-Dünya Kızılay Kızılhaç günü dolayısıyla Yüzyıllık Emanet Kızılay Esir Mektupları Sergisi açıldı

İstanbul-Dünya Kızılay Kızılhaç günü dolayısıyla Yüzyıllık Emanet Kızılay Esir Mektupları Sergisi açıldı

Murat DELİKLİTAŞ-Mustafa Mert KARACA/İSTANBUL, (DHA)-DÜNYA Kızılay ve Kızılhaç Günü nedeniyle, Kızılay arşivlerinde bulunan, Birinci Dünya Savaşı’nda esir düşen askerlere ait mektup, zarf ve kartların yer aldığı sergi Karaköy'de bulunan Paket Postanesi'nde açıldı.

8 Mayıs Dünya Kızılay ve Kızılhaç Günü nedeniyle, Kızılay arşivlerinde bulunan, 1’inci Dünya Savaşı’nda esir düşen askerlerin mektupları, kartlar, listeler, defterler, döneme ait pul ve zarflar ile fotoğrafların yer aldığı sergi Karaköy’deki Paket Postanesi’nde açıldı. Bu tarihi belgelerin içinde yer alan Esir Mektupları, günümüz Türkçesine çevrilerek Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından ve TRT'nin yaptığı katkılarla bir sergiye dönüştürüldü. Sergiye, Kızılay Genel Sekreter Yardımcısı Murat Ellialtı, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) yetkilileri, diplomatik misyon temsilcileri ile davetliler katıldı. Kızılay Genel Sekreter Yardımcısı Murat Ellialtı, Kızılay ile Kızılhaç’ın kurulduğu günden bu yana tarihi role sahip olduğunu belirterek “Dünya Kızılay ve Kızılhaç hareketi modern zamanların ilk organize küresel hareketedir. Bu ilk iyilik hareketidir modern zamanlarda. İnsanlığın asırlardır biriktirdiği bu savaşçı ruhuna inat birçok ülkeden iyi insanlar bir araya gelerek 1.5 asır önce bu gönüllük hareketini kurdular. Bu hareketin bir diğer özeliği de gönüllülük temeli üzerinde yükselmesidir. Dünyanın farklı coğrafyalarından, farklı renklerde, farklı şeylere inanan, farklı dinlere mensup, farklı renklerden birçok ülkeden iyi insanlar bir araya gelmişlerdir bu hareket vesilesiyle. Hareketin kurulmasına savaş alanında terk edilmiş insanlara ayrım yapmaksızın yardım etme duygusu vesile olmuştur. Sonra bu hareket nerede bir insani kriz varsa, onun doğurduğu acıları dindirmeyi amaçlayarak bugüne kadar gelmiş, bundan sonra da gidecektir. Bu harekete mensup 191 ülkede birçok iyi insan var. Dünya haritasını önümüze koyup, elimizi nereye dokundurursak biliriz ki; orada bu hareketin mensubu gönüllüler, çalışanlar ve onlara destek veren iyi insanlar var. Ülkemiz bu hareketin saygın üyelerinden biridir. Çünkü milletimiz bu harekete güç verir. Bağışçılarımız ve gönüllülerimiz nerede bir insani kriz olsa orada olmamız için bize desteklerini esirgemiyorlar" dedi.

"YÜZYILLIK EMANET ESİR MEKTUPLARI SERGİLENİYOR"

Etkinliğin düzenlendiği alanda aynı zamanda 1’inci Dünya Savaşı’nda esir düşen askerlerin mektuplarının sergilendiğini belirten Ellialtı, "Bugünün bir başka anlamı da bu mekânda yüzyıllık emanet esir mektuplarını sergiliyor olmamızdır. Birinci Dünya savaşı esnasında, düşman ülkelerin eline esir düşüp, ailelerinden haber alamayan, ailelerine haber gönderemeyenler o zamanki Kızılay yani Hilal-i Ahmer Esirler Komisyonuna mektup yazmış, kendi halleri, durumları hakkında bilgi vermiş, ailelerinden bilgi alıp, kendilerine ulaşmalarını istemişlerdir Kızılay’dan. Burada, o günle günümüz arasında ilişki kurmayı sağlıyor bu mektuplar. Çok güzel hikâyeler var, çok nezih Türkçeyle yazılmış. Bir annenin mektubu var mesela. Oğlunun şurada, şurada esir olduğunu bildiğini ama haber alamadığını ve haber almak istediğini, kendisinden de ona haber ulaştırılmasını istediğini söylüyor. Yine askerlerin mektupları var, nefis bir Türkçeyle yazılmış. O günün ruhunu bugünlere taşıyor adeta. Onlar da yine ailelerinden haber almak, ailelerine haber ulaştırmak adına müracaat etmişler" ifadelerini kullandı.

Görüntü dökümü

Sergi alanından görüntüler

Yas odasından görüntü

Dijital odadan görüntü

Murat Ellialtı’nın konuşması

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber