DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

1- PENDİK'TE TEKMELİ YUMRUKLU SİNYAL KAVGASI KAMERADA
Cengiz ÇOBAN-Hiba KARGI/İSTANBUL,(DHA)- PENDİK'te, iddiaya göre iki araç sürücüsü arasında sinyal verme tartışması kavgaya dönüştü. Sürücülerden biri, diğer sürücüyü araçtan çekerek yere düşürdü. Sürücü yere düşen araç sürücüsüne yerde tekme ve yumruklarla saldırdı. Kavga anları cep telefonuyla kaydedildi.
Olay, dün akşam saatlerinde Yenişehir Mahallesi Orkide Sokak'ta meydana geldi. İddiaya göre, trafikte iki araç sürücü arasında sinyal verme tartışması çıktı. Kavgaya dönüşen olayda, sürücülerden biri direksiyondaki sürücüyü araçtan çekerek yere düşürdü. Araç sürücüsü yere düşen sürücüyü yerde de tekmelemeye devam etti. Bu sırada araç kaymaya başlayınca başka bir kişi, kaza yaşanmadan aracı durdurdu. Olaya şahit olanlar kavgayı engellemeye çalışsa da öfkeli sürücüyle araç sürücüsü arasındaki kavga bir süre daha devam etti. Kısa süre sonra ayağa kalkan sürücü, aldığı yumruk ve tekme darbeleriyle yeniden yere düştü. İki araç sürücüsü arasındaki kavga çevredekiler tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.
Görüntü Dökümü
---------
(Cep telefonu)
-Araç sürücüsünün diğer sürücüyü araçtan çekmesi
-Yere düşürmesi ve tekmelemesi
-Arkadaşının araya girmeye çalışması
-Bir kişinin kayan aracı durdurması
-Yerdeki sürücünün ayağa kalmaya çalışması
-Sürücüye yumruk atarak yere düşürmesi
-Yerde tekmelenen sürücü
-Genel ve detay görüntüler
=========
2- KAREKODLARDA 'SANAL TUZAK' UYARISI
Kübra SONKAYA - Ömer HASAR- Feridun AÇIKGÖZ/ İSTANBUL, (DHA)- CEP telefonları üzerinden skuter kiralama, otobüs durağına yaklaşan otobüsleri takip etme, kafe ve restoranların menülerini görüntüleme gibi amaçlarla sıkça kullanılan karekod okutma işlemi ile ilgili uzmanlar uyarıda bulundu. Birbirinden farklı linklere yönlendiren karekodlar, amacı dışında dolandırıcılar tarafından da sıklıkla kullanılabiliyor. Kişisel bilgilerin de çalınabileceğini söyleyen Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, "Bunlar arkasında maalesef bir siber tehdit barındırıyor. Dolandırıcılar sık kullanılan teknolojileri kendi menfaatleri için kullanabilecek potansiyele sahipler. Kendi hazırladıkları barkodları farklı barkodların üzerlerine yapıştırarak sanal bir tuzak kurabiliyorlar. Vatandaşlar, okutmak istedikleri barkodu mutlaka elleriyle kontrol etsinler. Bu fiziksel olarak yapılabilecek bir kontrol" dedi.
Cep telefonları üzerinden skuter kiralama, otobüs durağına yaklaşan otobüsleri takip etme, kafe ve restoranların menülerini görüntüleme gibi amaçlarla sıkça kullanılan karekod okutma işlemiyle ilgili uzmanlar uyarıda bulundu. Birbirinden farklı linklere yönlendiren karekodlar, amacı dışında dolandırıcılar tarafından da sıklıkla kullanılabiliyor. Kişisel bilgilerin çalınabileceğini söyleyen Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, "Bunların arkasında maalesef bir siber tehdit barındırıyor. Dolandırıcılar sık kullanılan teknolojileri kendi menfaatleri için kullanabilecek potansiyele sahipler. Kendi hazırladıkları barkodları farklı barkodların üzerlerine yapıştırarak sanal bir tuzak kurabiliyorlar. Vatandaşlar, okutmak istedikleri barkodu mutlaka elleriyle kontrol etsinler. Bu fiziksel olarak yapılabilecek bir kontrol" dedi.
'KOD KULLANMA ALIŞKANLIĞIMIZDAN VAZGEÇMEDİK; DOLANDIRICILAR DA BUNUN FARKINDA'
Konuyla ilgili konuşan Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, "Özellikle pandemi döneminde barkodlar hayatımıza tamamen girdi. Temassız iletişimin sağlanabileceği teknolojik bir platform olarak girdi. Biz barkodlarımızı okutarak menülere ulaştık ya da ulaşmak istediğimiz diğer platformlara da barkodları okutarak ulaştık. Bunlar arkasında maalesef bir siber tehdit barındırıyor; çünkü pandemi her ne kadar geçmiş olsa da barkod kullanma alışkanlığımızdan vazgeçmedik. Dolandırıcılar da bunun farkında; çünkü dolandırıcılar sık kullanılan teknolojileri kendi menfaatleri için kullanabilecek potansiyele de sahipler. Bunların başında barkodlar geliyor. Bugün birçok alanda barkodlar var; otobüs duraklarında barkodları görebiliyoruz, skuterleri kiralarken yine barkodlarla kiralıyoruz bunun dışında kafeteryalarda ya da yemek yediğimiz alanlarda menüleri barkodlarla çağırıyoruz. Dolandırıcılar da kendi hazırladıkları barkodları, bu barkodların üzerlerine yapıştırarak aslında sanal bir tuzak kurabiliyorlar vatandaşa" dedi.
'DOLANDIRICILAR FARKLI KAREKODLAR YAPIŞTIRIYOR'
Barkodların kesilip yapıştırılabildiğine dikkat çeken Demircan, "Örneğin otobüs durağında bir barkodu okuttunuz, otobüsüm neredeyi öğrenmek için ya da bir skuter kiralamak için skuterin barkodunu okuttunuz; eğer bir dolandırıcı tarafından oraya daha farklı bir barkod üzerine yapıştırıldıysa ve bu da fark edemeyeceğiniz bir şekilde kesilmiş bir barkodsa, sonuç olarak siz aslında o kurumun barkodunu değil apayrı bir yeri okutuyorsunuz. Bunun sonrasında da maalesef bir resim açılıyor olabilir, bir web sayfası açılıyor olabilir, üyeliğin başlatılması için ya da uygulamanın çalışabiliyor olması için telefonunuza bir uygulama yüklenmesi isteniyor olabilir ya da sizden bol miktarda kişisel veri isteniyor olabilir. İşte bunların tamamı dolandırıcıların ellerine onların hazırladıkları barkodlarla geçebiliyor" şeklinde konuştu.
'KİŞİSEL VERİLERİNİZ ÇALINIYOR YA DA TELEFONUN TÜM KONTROLÜ ELE GEÇİRİLİYOR'
Kapalı hatların açılmasını vadeden dolandırıcıların da bu yönteme başvurduğunu ifade eden Demircan, "Tüm bunların yanında son dönemde yurtdışından gelen telefonların kapanmasına karşı birçok hizmet verdiğini iddia eden kurumlar var. Bu kurumlar özellikle e-SIM uygulamalarıyla telefonların açılabildiğini iddia ediyorlar. e-SIM uygulamasını aktif hale getirmek için de size bir barkod gönderiliyor ve telefonunuza bu barkodu okutmanız söyleniyor. Bu barkod okutulduğunda, telefona bir uygulama kurulması isteniyor ve bu uygulama mağazalarda bulunan bir uygulama değil; bir web sayfasından geliyor. Eğer vatandaş bu tuzağın içerisine düşüp de o uygulamayı telefona yüklerse telefonun tüm kontrolünü kötü niyetli kişilerin eline verebiliyor. Bu şekilde SMS verilerine erişilebileceği için tüm SMS doğrulamalı uygulamalar, bankacılık uygulamaları, sosyal medya uygulamaları ele geçebileceği gibi; yine telefonun içerisindeki özel yazışmalar, fotoğraflar ve kullanılan uygulamaların şifrelerine de maalesef erişim sağlanabiliyor. Normal şartlarda oltalama saldırıları, mesajlaşma uygulamaları, SMS ya da mail yoluyla gelen linkler şeklinde karşımıza çıkıyor ve bunlar tıklanıyor. Tıklandığı zaman aslında gerçek felaket başlıyor ve kişisel veriniz çalınıyor ya da tüm telefonunuzun kontrolü ele geçiyor. Barkodta ise siz barkodu okutur okutmaz bir link açılabiliyor, telefonunuzda da güncellemeler eksikse, güvenlik açıkları mevcutsa, doğrudan açılan bu link, zararlı yazılımların cep telefonunuza kurulmasına ya da bilgisayarınıza kurulmasına neden olabiliyor" diye konuştu.
'OKUTMAK İSTEDİKLERİ BARKODU ELLERİYLE KONTROL ETSİNLER'
Vatandaşları sanal tuzak hakkında uyaran Demircan, mutlaka fiziki kontrol yapılması gerektiğini belirterek, "Okutmak istedikleri barkodu mutlaka elleriyle kontrol etsinler, üzerine herhangi bir şekilde ekstra bir barkod yapıştırılmış mı diye. Bu fiziksel olarak yapılabilecek bir kontrol. Bunun dışında yine eğer şüphelenirlerse barkodun doğruluğundan, barkodu okutmak istedikleri kurumla da iletişime geçiyor olabilirler. Genel olarak dolandırıcı, çok kaliteli bir kağıda kendi barkodunu basıp o ürünün üzerine kendi barkodunu yapıştırarak sanki firmanın barkoduymuş gibi davranıyor. Burada hafifçe tırnağımızla kontrol ettiğimiz zaman bile aslında onun üzerinde bir barkod olduğunu tespit edebiliyoruz. Bunun fiziksel kontrolünün dışında maalesef herhangi bir kontrol yöntemi yok. Barkodları kamusal alanlarda da fazlaca görebiliyoruz ev arıyorsanız barkodu okutun, iş arıyorsanız barkodu okutun şeklinde birçok barkod yapıştırılıyor. Hatta herhangi bir uyarı koymadan herhangi bir yazı yazmadan merak uyandıracak şekilde barkodlar da konuyor. Bu barkodların kesinlikle okutulmaması gerekiyor çünkü bu barkodlar, dolandırıcılar tarafından hazırlanmış olabilir ve banka hesaplarınız başta olmak üzere tüm hesaplarınız hedeflenmiş olabilir" dedi.
'DAHA DİKKATLİ OLMAYA ÇALIŞACAĞIM'
Karekod tuzağının kendisini tedirgin ettiğini belirten Fatmanur Aslan Karayaka, "Genelde restoranlara gittiğimizde orada kullanıyoruz çünkü artık menü getirmiyorlar masalara. Bundan dolayı da direkt masalara QR kod koyuyorlar, oradan okutmak zorunda kalıyoruz maalesef. Tedirgin eder tabii ki çünkü şu an teknoloji çağındayız herşey dijitalde, bankadaki hesaplarımız, tüm herşeyimiz dijitalde. Ama yeni bir uygulama getirilmişti, tam emin değilim ama mekan girişlerine menüyü açmak zorundalar. Oradan yine belki bakıp öyle girebiliyoruz mekanlara ama dikkat ederim bundan sonra QR kod uygulamalarına. Menüyü isteriz restoran garsonlarından. Onları hiç okutmuyorum genelde ne olur ne olmaz diye çünkü dediğiniz gibi dolandırıcılar çok yükseldi artık o yüzden dikkat ederiz. Otobüse binerken de bundan sonra duraktaki barkodları değil de İstanbul Senin uygulamasından bakar kullanırım" ifadelerini kullandı.
Salih Atılgan ise, "Çok sık kullanmıyorum aslında şu ana kadar herhalde 1 ya da 2 defa kullandım. Dediğiniz şeyi ben de duymuştum; ama duyduktan sonra, malum dolandırıcılık oranları da çok artmaya başladı, çok fazla yöntemler gelişmeye başladı, bundan sonra daha dikkatli olmaya çalışacağım ben de açıkçası. Kafelerde var ya da ATM'lerde var. ATM'lerde kullanmak belki biraz daha kolay daha güvenilir olabilir çünkü direkt oradaki cihazı okutuyorsunuz ama kafelerdeki menüler belki biraz daha tehlikeli olabilir. O konularda biraz daha dikkatli olmak lazım ya da fiziki menü istenebilir bu gibi önlemlerle belki biraz daha mücadele edilebilir" diye konuştu.
'FİZİKİ OLARAK KONTROL ETMEYE BAŞLAYABİLİRİM'
QR kodları skuterlerde sık kullandığını söyleyen Serkan Aydın ise, bundan sonra fiziki kontrol yapacağını belirterek, "Bazen kısa mesafelerde gitmek için kullanıyorum onlar da QR'la çalışıyor. Eğer bu QR'ların içerisine zararlı bir yazılım yüklerlerse yüksek ihtimal haberim bile olmaz. Tabii ki dikkat ederim ama sonuç olarak menüye veya uygulamayı kullanmak için QR kodu okutmaya ihtiyacım var, yoksa menü veya kullanacağım uygulama karşıma çıkmıyor kullanamıyorum. Nasıl bir önlem alınabilir bilmiyorum ama artık en azından bir fikrim var. Ben de artık QR kodları fiziki olarak kontrol etmeye başlayabilirim önlem almak için" dedi.
Görüntü Dökümü:
-----------
-Sokaktaki karekodlardan görüntü
-Osman Demircan ile röportaj
-Fatmanur Aslan Karakaya ile röportaj
-Salih Atılgan ile röportaj
-Serkan Aydın ile röportaj
-Genel ve detay görüntüler
=========
3- AVCILAR'DA 1 DAKİKADA MİNİBÜS ÇALAN HIRSIZLAR KAMERADA
İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- AVCILAR'da park halindeki minibüs, 4 şüpheli tarafından bir dakikada çalındı. Hırsızlar, güvenlik kamerası tarafından kaydedilen olayda kaçarken başka bir araca çarparak hasar verdi.
Olay, dün gece 04.00 sıralarında Gümüşpala Mahallesi D-100 yan yol Eski Londra Asfaltı mevkiinde meydana geldi. Park halindeki 59 AJU 082 plakalı minibüsün yanına gelen dört şüpheliden üçü etrafı kontrol ederken biri kapıyı açarak sürücü koltuğuna oturdu. Saniyeler içinde minibüsü çalıştıran şüpheli diğer kapıları da açarak arkadaşlarını araca aldı. Bir dakika süren hırsızlığın ardından kayıplara karışan şüpheliler manevra sırasında başka bir otomobile de çarparak hasar verdi. Polis, güvenlik kamera kayıtlarını incelemeye alarak kaçan şüphelilerin yakalanabilmesi için çalışma başlattı.
Görüntü Dökümü:
-------------------
(Güvenlik kamerası)
-Şüphelilerin aracın yanına gelmesi
-Bir şüphelinin araca binip çalıştırması
-Diğer şüphelilerin araca binmesi
-Kaçarken otomobile çarpması
-Çalınan araç (Fotoğraf)
===========
4- FATİH'TE POLİS DENETİMİNDEN KAÇAN MOTOSİKLETLİ YAKALANDI
Utku Can SÖNMEZ/İSTANBUL, (DHA)- FATİH'te uyuşturucu ticaretinden aranması olan şüpheli polisin takibiyle yakalandı. O anlar çevredekilerin cep telefonu kameralarına yansıdı.
Olay, dün akşam saatlerinde Yedikule Mahallesi'nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, motosikletli şüpheli denetim yapan polis ekiplerini fark edince kaçmaya başladı. Ekipler şüpheliyi kısa sürede yakaladı. Gözaltına alınan şüphelinin 'uyuşturucu ticareti yapma' suçundan aranması olduğu öğrenildi. Şüphelinin yakalandığı o anlar çevredekilerin cep telefonu kameralarıyla kaydedildi.
Görüntü Dökümü:
----------------------------
(Cep Telefonu)
- Olay anı
==========
5- SULTANGAZİ'DE DEM PARTİ İLÇE BİNASINA DÜZENLENEN SİLAHLI SALDIRI: 2 KİŞİ GÖZALTI
Baran AKKAYA/İSTANBUL,(DHA)-SULTANGAZİ'deki DEM Parti ilçe binasına düzenlenen silahlı saldırı sonrası, olayı gerçekleştiren M.K. ve olay öncesi irtibat halinde olduğu T.Ç. yakalanarak gözaltına alındı. Polis ekipleri diğer şüpheli İ.G.'yi yakalamak için çalışma başlattı.
Saldırı, Cumartesi günü saat 12.30 sıralarında DEM Parti Sultangazi İlçe Başkanlığına düzenlendi. İstanbul Emniyetinin yaptığı çalışma sonrasında, sahte plakalı bir araçla olay yerine gelen şüphelinin M.K. olduğu tespit edildi. Ekipler belirlenen adreslere operasyon düzenledi. Operasyonda saldırıyı gerçekleştiren M.K. gözaltına alınırken, saldırıda kullanılan araç ve silahlar da ele geçirildi. M.K.'nin poliste daha önceden 2 ayrı 'Kasten yaralama', 'Parada sahtecilik', '6136 sayılı kanuna muhalefet', 'Mala zarar verme ve konut dokunulmazlığının ihlali' suçlarından kaydı bulunduğu da tespit edildi.Devam eden çalışmalarda, M.K.’nin olaydan önce T.Ç. ve İ.G. ile irtibata geçtiği de anlaşıldı. Ekipler 2 şüpheliden T.Ç.'yi yakalayarak gözaltına alınırken İ.G.'nin yakalanması için çalışmalar sürüyor.
Görüntü Dökümü
-------------
-Operasyondan görüntü
-Gözaltına alınanlar
-Ele geçirilen silahlardan görüntü
==========
6- HİZBULLAH LİDERİ HASAN NASRALLAH'IN ÖLDÜRÜLMESİ İSRAİL BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE PROTESTO EDİLDİ
Emre KURT/İSTANBUL, (DHA)- HİZBULLAH lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail'in düzenlediği hava saldırısında öldürülmesi, İsrail Başkonsolosluğu önünde protesto edildi.
İsrail İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan grup, İsrail aleyhine sloganlar atarak Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesini protesto etti. Grup adına basın açıklaması yapan Hüseyin Ali Bahşi, "Son bir yıldır dünyanın gözleri önünde ne Birleşmiş Milletlerin ne de diğer devletlerin çağrılarına aldırış etmeden, cahiliye döneminde bile yapılmayan evrensel savaş kurallarını ve insan haklarını hiçe sayan; bebek, çocuk, kadın, genç, yaşlı demeden öldüren. Hastane, okul, park, çadır demeden her yeri bombalayan, katil ve Siyonist İsrail son olarak Gazze'deki Müslümanlara kendi canını ve emrindeki yüzbinlerce gencin canını feda etmeye hazır olan Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ı hedef aldı. Bizler biliyoruz bu şehadet yeni bir başlangıcın ilk işareti olacak. Musa Sadrların, Abbas Musavilerin ve Hasan Nasrallah'ın liderliğini yaptığı bu davanın yolu yeni mücahitlerle daha güçlü devam edecektir ve Siyonist rejimin sonu her geçen gün daha da yaklaşıyor olacaktır" dedi. Grup yapılan basın açıklamasının ardından sloganlar atarak dağıldı.
Görüntü Dökümü:
------------
-Protesto gösterisinden görüntüler
-Hüseyin Ali Bahşi'nin basın açıklaması
-Genel ve detay görüntüler
==========
7- AVCILAR'DA MOTOSİKLETLİ ÇİFTİN KAVGASI KAMERADA
İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- AVCILAR'da motosikletli çiftin yol kenarında kavga ettiği anlar kameraya yansıdı.Çiftinb yol kenarındaki kavgası cep telefonu kamerasına yansıdı.
Olay, dün öğle saatlerinde Firuzköy Mahallesi'ndeki Plevne Caddesi'nde meydana geldi. Yol kenarına park eden motosikletli bir çift arasında bilinmeyen bir nedenle tartışma başladı. Kadının zaman zaman çığlık attığı tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. İddiaya göre motosikleti kullanma konusunda çıkan kavga sırasında erkek kadının motosikleti kullanmasına izin vermedi. Sinirlenen kadın, bir ara kaskıyla erkek arkadaşına vurdu, motosiklete ise tekme attı. Kavgayı gören bir kamyonet sürücüsü yol kenarında bir süre durdu. Kamyonetin yol kenarından ayrılmasından sonra bir süre daha devam eden kavga, çiftin motosiklete binerek olay yerinden uzaklaşmasıyla son buldu.
Görüntü Dökümü
----------
(Cep telefonu)
-Yol kenarında park eden motosikletli
-Çiftin kavgası
-Yoldan geçen bir aracın durması
-Kadının çığlık atması
-Kadının motosiklete tekme atması
======
8- AVCILAR'DA YARALI KEDİYİ İTFAİYE KURTARDI
İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- AVCILAR’da bir bahçeden diğer bahçeye geçmeye çalışan kedi tel çite sıkıştı. Bacağından yaralanan kedi itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.
Olay, Denizköşkler Mahallesi Tel Sokak’ta meydana geldi. Bir binanın bahçesinden diğerine atlamaya çalışan kedi tel çitlere sıkıştı. Arka bacağı tele sıkışan kedinin sesini duyan mahalle sakinleri, itfaiye ekiplerine ihbarda bulundu.Olay yerine gelen itfaiye ekipleri kediyi kurtarmak için tel çiti kesmeye başladı.Bu sırada kedinin kurtarılma anlarını çevre sakinleri de balkonlarından izledi. Tellerin kesilmesiyle kurtarılan ve kafese alınan kedi tedavi ettirilmek üzere olay yerinden götürüldü. Bina sakinlerinden Yusuf Atmaca, "Kedi bahçede tele sıkışmış nasıl müdahale edeceğimizi sordular. İtfaiyeyi aramamızı söylediler. Kemiği kırıktı. Kemik çıktığı için biz müdahale edemedik. Elimizle dokunduk ama saldırdı. İtfaiyeyi aradık sağolsun arkadaşlar da hemen geldi" dedi.
Görüntü Dökümü
-----------
-Tele sıkışan kediden görüntü
-İtfaiye erlerinin kediyi kurtarma çabası
-Çalışmaları balkondan izleyen kadından görüntü
-Kedinin kurtarılması
-Bina sakini Yusuf Atmaca ile röportaj
-İtfaiye aracı ve itfaiyecilerden görüntü








