Geri Dön
İstanbul DHA İSTANBUL ÜLTENİ - 3

DHA İSTANBUL ÜLTENİ - 3

DHA İSTANBUL ÜLTENİ - 3

DHA İSTANBUL ÜLTENİ - 3

1- VALİ GÜL'DEN 1 MAYIS ÖNCESİ TAKSİM’DE İNCELEME VE AÇIKLAMA (GENİŞ METİN)

Hasan YILDIRIM/İSTANBUL,(DHA) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi İstanbul Valisi Davut Gül, Taksim’de incelemelerde bulundu. Vali Gül “Taksim başta olmak üzere bu 40 alanın dışındaki yerlerde herhangi bir yasa dışı gösteriye, toplantıya doğal olarak izin vermiyoruz, veremiyoruzö dedi.

İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi Beşiktaş ve Taksim’de incelemelerde bulundu. Taksim’in toplantı ve gösterilere açık olan 40 alandan bir olmadığını söyledi. Şu ana kadar da herhangi bir kuruluş ve grubun yasal etkinlik yapmak için müracaatının olmadığını söyledi.

İstanbul Valisi Davut Gül “Yarın 1 Mayıs. Bununla ilgili tedbirleri Emniyet müdürümüz ve kaymakamlarımızla yerinde inceliyoruz. Tek isteğimiz vatandaşlarımızın burnunu katamadan bu süreçte 1 Mayıs’ın anlamına uygun bir şekilde kutlanması. İstanbul’da 40 tane toplantı ve gösteri yapılabilecek yasal meydanımız var. Şimdiye kadar bunlarla ilgili bir müracaat olmadı. Dolayısıyla İstanbul’da bu saat itibarıyla yasal olarak etkinlik yapma ile ilgili olarak herhangi bir kuruluşun, bir grubun müracaatı olmadı. Olmayınca yarın daha çok yasa dışı gösteriler ile ilgili çeşitli çağrılar var. Bunula ilgili İstanbul’umuzun huzurunun bozulmaması için vatandaşlarımızın her hangi bir sıkıntı yaşamaması için güvenlik tedbirlerini en üst seviyede tutarak arkadaşlarımızla birlikte alanda bakıyoruzö dedi.

İSTANBUL’DA ŞUAN YASAL BİR TALEP YOK

Herhangi bir yasa dışı etkinliğe izin vermediklerini söyleyen Davut Gül “Taksim başta olmak üzere bu 40 alanın dışındaki yerlerde herhangi bir yasa dışı gösteriye, toplantıya doğal olarak izin vermiyoruz, veremiyoruz. Kapalı sokaklar, caddeler var. Vatandaşlardan ricamız olabildiğince bu bölgelere gelmemeleri. Trafik anlamında bir sıkıntı yaşanacak. Bir yoğunluk yaşanacak. Yarın böyle olmasını biz de istenmezdik. İsterdik ki Yenikapı’da, Maltepe’de vatandaşlarımızın coşku içerisinde kutlayacakları bir alan olsun. Taksim’e de çocuklarını, eşlerinin elinden tutarak gezmeye gelsin. Maalesef öyle bir imkan olmadı. Bütün Konfederasyonlarla, sendikalarla konuştuk ama şuan itibarıyla yasal bir talep yok. Yasal olarak verilmiş bir izin yok. Dolayısıyla biz tedbirlerimizi gözden geçiriyoruz. 1 Mayıs’ta 42 binin üzerinde güvenlik personelimiz sahada olacakö diye konuştu.

CHP’NİN ŞU AN TAKSİM’E ÇELENK KOYMA MÜRACAATI YOK

CHP İstanbul İl Başkanının 1 Mayıs için Taksim’e yönelik çağrısına Vali Gül “Herkes için belli bir sayıda Taksim’e çelenk koymak isteyenlere emniyet teşkilatımız rehberlik ederek Taksim’e kadar getiriyor. Çelenk sunmalarını ve kısıtlı sayıdaki kişinin karanfil bırakmasına rehberlik ediyoruz. CHP’nin şuan itibarıyla Taksim’e çelenk koyma ya da karanfil koyma ile ilgili bir müracaatı yok. İl başkanını aradım. Kendisine de hatırlattım. Eğer yarın çelenk koyma isteniyorsa bugünden müracaatlarını yapmaları gerektiğini, müracaat yaparlarsa belli bir sayıdaki kişiye çelenk koyma, karanfil koyma ile ilgili rehberlik edeceğimizi söyledimö şeklinde konuştu.Taksim’de güvercinlere yem atan vali ve beraberindekiler Taksim’den ayrıldı.

Görüntü Dökümü:

-----

Taksim’de açıklama yapan Vali Gül

Güvercinlere yem atılması

Genel ve detaylar

==============================

2- BAKAN ERSOY: MİLLİYET FARKI ÖDEMESİ ALAN OTELE 54 BİN 694 LİRA CEZA UYGULANDI (Geniş haber)

Hasan YILDIRIM/İSTANBUL,(DHA) KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2024 yılı ilk çeyrek turizm verileri ve turizmdeki yeni hedefleri açıklamak üzere Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) basın toplantısı düzenledi. Mehmet Nuri Ersoy konuşmasında, Antalya'daki bir otele rezervasyonunu bir İngiliz internet sitesi üzerinden yapan Türk vatandaşının, 120 euro "Milliyet Farkı" ücreti ödemesiyle ilgili konuya değindi. Ersoy," 'Milliyet farkı' ödemesi alan firmaya 54 bin 694 lira idari para cezası verildi ve firma tarafından alınan ücret farkı da misafire iade edildi." dedi.

Bakan Ersoy, Formula 1 yarışlarının İstanbul'da yapılmasıyla ilgili ise, "Mayıs'ın ilk haftası içerisinde mevcut kiracının yeri boşaltması ve yeni kiracıya devir teslim yapılacak. Sonrasında da hızlı bir şekilde 2026 itibarıyla Formula 1 yarışlarının İstanbul'a getirilmesiyle ilgili kontratlama süreci başlayacak." diye konuştu.

"İLK ÇEYREKTE İRAN BİRİNCİ ÜLKE"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2024 yılı ilk çeyrek turizm verileri ve turizmdeki yeni hedefleri açıkladı. Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) basın toplantısı düzenleyen Mehmet Nuri Ersoy 2024’ün ilk çeyreğinin turizmde rekorlarla başladığını belirtti. Bakan Ersoy "İlk çeyrekte 9 milyon ziyaretçiyle kapattık. Yani geçen seneyle kıyasladığınızda yüzde 16.7'lik artış gerçekleştirdik. Geçen sene 2023'te 56.7 milyon ziyaretçiydi .Yıl sonu hedefimiz de 60 milyon ziyaretçiydi. Kısaca diyebiliriz ki yıl sonu ziyaretçi hedefine uyumlu bir şekilde gidiyoruz. İlk üç pazara baktığımız zaman birincilik İran'da ikinci Almanya, üçüncü Rusya. İran Nevuz dönemine denk geldiği için ilk çeyrekte İran birinci olarak çıkıyor. Klasik destinasyonlarımız Almanya ve Rusya ise, ikinci ve üçüncü sıraları paylaşıyorlar " dedi. İlerleyen çeyrek raporlarda sıralamanın değişeceğini söyleyen Bakan Ersoy, Almanya ve Rusya'nın sıralarını koruyacağını İngiltere'nin de üçüncü pazar olacağını düşündüklerini belirtti.

"KİŞİ BAŞI HARCAMA 93 DOLARA ÇIKTI"

Bakan Ersoy, "İlk çeyrekte 11.1 ortalama kalış süresi gerçekleşti. Yıl sonunda ortalama 9.7 ortalama kalış hedefimiz vardı. İlk çeyrekte bu 11.1 olarak gerçekleşti. Hedefimizle uyumlu bir şekilde ilk çeyrek kalış sürelerinin gerçekleşmelerinin olduğunu söyleyebiliriz. Geçe sene ilk çeyrek 84 dolarla kapandı. Bu dönem ilk çeyrek ise, 93 dolar olarak gerçekleşti.Yıl sonu beklentisi geçen sene 99 dolar olarak açıklanmıştı. Yıl sonu beklentimiz 103 dolar olarak yeni revizyonla belirlendi. Geçmiş yıllarla kıyasladığınız zaman rekor bir kişi başı gecelik harcama rakamına Türkiye'nin geldiğini görebiliyorsunuz " dedi.Ersoy, 2024 yılı ilk çeyreğinde 8.8 milyar dolar gelir elde ettiklerini söyleyen Ersoy, yıllık turizm gelirlerinin ise 60 milyar dolarla rekor beklediklerini de açıkladı.2024 yılından itibaren özellikle ilk çeyrekte 34 ülkede ulusal televizyon kanallarında yayın yaptıklarını belirten Nuri Ersoy, dijital iletişimde 67 ülkede 4.3 milyar gibi rekor bir görüntüleme elde ettiklerini de dile getirdi. Ersoy, sosyal medya kanallarında dünyada en çok takipçisi olan ikinci ülke durumuna geldiklerini de söyledi.

"2026'DA FORMULA 1'İN İSTANBUL'A GETİRİLMESİYLE İLGİLİ KONTRATLAMA SÜRECİ BAŞLAYACAK"

Formula 1 ile ilgili ihale sürecinin başarıyla tamamlandığını da dile getiren Bakan Ersoy, "İkinci aşamaya geçtik. Mayıs'ın ilk haftası içerisinde mevcut kiracının yeri boşaltması ve yeni kiracıya devir teslimi yapılacak. Sonrasında da hızlı bir şekilde 2026 itibarıyla Formula 1 yarışlarının İstanbul’a getirilmesiyle ilgili kontratlama süreci başlayacak.Planlandığı şekilde süreç devam ediyor." dedi.

"FİRMAYA 54 BİN 694 LİRA İDARİ PARA CEZASI VERİLDİ"

Ersoy, Antalya'da bir otelde "Milliyet farkı" ücreti alınmasıyla ilgili konuya da değinerek "Bu ilgili otelde bakanlığımızca denetim yapıldı. Yapılan inceleme sonucunda misafir rezervasyonunun tesis tarafından konfirme edildikten sonra ‘Milliyet farkı' şeklinde haksız bir gerekçeyle 120 Euro karşılığında 4 bin 778 lira ücret farkı alınması nedeniyle firmaya 54 bin 694 lira idari para cezası verildi ve firma tarafından alınan ücret farkı da misafire iade edildi." dedi. Bakan Ersoy, " Booking.com’un faaliyetlerinin Türkiye’de bakanlığımız tarafından engellendiği iddiası vardı.Bu iddia da gerçek dışı.Bakanlık tarafından yapılmış bir engelleme yok.Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği tarafından 2015 yılında açılmış bir dava. Kesinleşmiş bir mahkeme sonucu var. " diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-----

- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıklamaları

- Sunumdan görüntü

- Genel ve detay görüntüler

=============================

3- BAKAN BOLAT: DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZDA 122 MİLYAR DOLARDAN 92 MİLYAR DOLARA GERİLEMEYİ BAŞARDIK

Rojda ALTINTAŞ - Feridun AÇIKGÖZ / İSTANBUL, (DHA)- Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi'nde konuştu. Bolat, "Son 9 ayda dış ticaret açığımızda 122 milyar dolardan 92 milyar dolara gerilemeyi başardık. Yaklaşık 29 milyar dolarlık bir azaltma gerçekleşti. Aynı şekilde cari açığımız son 9 ayda 60.1 milyar dolardan 31.8 milyar dolara geriledi. Bu şu demek. Daha az dövize ihtiyacımız gerçekleşti. Döviz yeterliliği daha fazla arttı. Kurun üzerindeki yukarı yönlü baskılar bu anlamda azalmış oldu. Bu durum enflasyon ile mücadeleye katkı yapmış oldu" dedi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi' başladı. Zirveye Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Nurettin Canikli katıldı. Bakan Bolat, İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi'nde ihracatçılara yeni desteği açıkladı. Bakan Bolat, ihracat destek programı çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) ile yeşil mutabakat konusunda danışmanlık hizmetleri giderlerinin yüzde 50'sinin Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanacağını açıkladı. Bolat katılımcılara, danışmanlık için ilgili birimlere başvurabilecekleri bilgisini verdi.

"122 MİLYAR DOLARDAN 92 MİLYAR DOLARA GERİLEMEYİ BAŞARDIK"

Bakan Bolat, "Son 9 ayda dış ticaret açığımızda 122 milyar dolardan 92 milyar dolara gerilemeyi başardık. Yaklaşık 29 milyar dolarlık bir azaltma gerçekleşti. Aynı şekilde cari açığımız son 9 ayda 60.1 milyar dolardan 31.8 milyar dolara geriledi. Bu şu demek. Daha az dövize ihtiyacımız gerçekleşti. Döviz yeterliliği daha fazla arttı. Kurun üzerindeki yukarı yönlü baskılar bu anlamda azalmış oldu. Bu durum enflasyon ile mücadeleye katkı yapmış oldu. Bu çabalar devam edecek. Bunu mal ve hizmet ihracatımızdaki artışları devam ettirerek sağladık. Hizmetler kalemi içinde bu anlamda müteahhitlik kaleminde geçen yıl 28 milyar dolarlık proje kazanımı gerçekleşti. Dizi film ihracatında yaklaşık 600 milyon dolarlık gelirimiz oldu. Turizm de 54 milyar dolar, lojistik hava kara demiryolu taşımacılığında 35 milyar dolar bir gelir kalemimiz oldu. Uluslararası eğitimde 850 milyon dolar, sağlık hizmetlerinde 2.8 milyar dolar gelirimiz oldu. Bundan 30 yıl önce yabancılarla karşılaştığımızda Türk malı için dudak bükmeler, burun kıvırmalar ile karşılaşıyorduk. Şimdi ise övgü dolu sözler işittikçe gurur duyuyoruz, iftihar ediyoruz. Serbest bölgelerimiz 19'a yükseldi. Şimdiden Bergama'ya siparişler doldu. Yaklaşık 2 sene içinde 200 tane ihracat amaçlı kurulacak fabrikaların açılışını hep birlikte yapacağız. Serbest bölgelerimizden de bugüne kadar 12,5 milyar ihracat gerçekleşti. Bunları geliştirmeye devam edeceğiz, sırada birkaç tane daha serbest bölge açılışımız olacak" dedi.

"YÜZDE 50'SİNİ TİCARET BAKANLIĞI KARŞILAYACAK"

Bakan Bolat, yeşil mutabakatta danışmanlık giderlerinin yarısı Ticaret Bakanlığı karşılayacağını açıklayarak "Bu yıl 21,5 milyar lira destek paketi açıkladık. Avrupa Birliği komisyonu oldukça bir yapıcı raporu Avrupa Birliği konseyine Aralık ayının başında sunmuştu fakat Avrupa Birliği içindeki bazı ülkelerin maalesef çekingen tutumu yüzünden bu rapor konusunda konseyimiz komisyona 'Tamam Türkiye ile gümrük birliği modernizasyon görüşmelerine başla' diyemedi. Ümidimiz Haziran zirvesinde. Ticaret diplomasisini en sonuna kadar kullanıyoruz. Hizmetler ticaretinde de serbest ticaret konusunda müzakereleri başlattık. Doğrudan yatırımlar noktası büyük bir başarı hikayesi. Bugün ihracatımızın 3'te birini doğrudan yatırım yapan yabancı firmalar yapmakta. Türkiye olarak gümrüklerde daima yatırım yapıyoruz. Yeşil mutabakat konusunda size bir müjdemiz olsun. Ticaret Bakanlığı olarak, ihracat destek programı çerçevesinde, Avrupa Birliği ile yeşil mutabakat uyum noktasında şirketlerimize danışmanlık hizmetleri olarak 5 yıl boyunca yapacağınız danışmanlık hizmetleri giderlerinin yüzde 50'sini Ticaret Bakanlığı karşılayacak" dedi.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Bakandan detay

-Bakan konuşması

=========================

4- İMAMOĞLU'NDAN EDANUR AÇIKLAMASI

Altan ÇİMEN / İSTANBUL - (DHA) İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Küçükçekmece'de İBB'nin kazı çalışması yaptığı alanda oluşan su birikintisine düşerek hayatını kaybeden Edanur Gezer için sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, " Olayın hemen ardından başlattığımız teftiş süreci yakında tamamlanacak. Sorumluluları cezasız bırakmayacağız. Adli makamların da soruşturması devam ediyor" dedi.

İmamoğlu, geçtiğimiz Cumartesi günü İBB'nin Küçükçekmece'de yaptığı kazı çalışması sırasında oluşan su birikintisine düşerek hayatını kaybeden Edanur Gezer için X hesabından açıklama yaptı. İmamoğlu paylaşımında, "Küçük Edanur'un, İBB'ye ait bir parkta yaşamını kaybetmesinin yasını tutuyoruz. Olayın hemen ardından başlattığımız teftiş süreci yakında tamamlanacak. Sorumluluları cezasız bırakmayacağız. Adli makamların da soruşturması devam ediyor. Minik yavrumuzun acısını yaşarken, bu olayın her zaman olduğu gibi siyasal istismar malzemesi haline getirilmesini de utanarak izliyoruz. Bu ülkede kah tren kazalarındaki ihmallerde, kah maden facialarındaki ihmallerde çok sayıda vatandaşımızı kaybettik. Bu olaylarda ağızlarını bıçak açmayanların, ya da 'Ölüm bu işin fıtratında var. Güzel öldüler.' diyebilenlerin sözde vicdani çıkışlarına itibar etmiyoruz. 5 yaşındaki bir yavrumuz ne yazık ki yaşamdan kopmuştur. Üstelik, olayla ortaya çıkan aile trajedisi ise, iktidarın çocuklarımızı koruyup kollamada ne kadar başarısız kaldığının kanıtıdır. Kuşkusuz olayla ilgili soruşturma gibi, 5 yaşındaki bir çocuğun anne babasından ayrı oluşu ve bu yüzden cenazesinin kaldırılmasının dahi 2 gün alması da incelemeye muhtaçtır. Yaşamını yitiren bir yavrumuzun ardından, sıfatı büyük devlet adamlarının sadece siyasi saiklerle yaptıkları açıklamaları vicdanlı kamuoyunun takdirine bırakıyor, yavrumuza Allah'tan rahmet diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Görüntü Dökümü

----

- İmamoğlu'nun sosyal medya paylaşımı

==========================

5- İMAMOĞLU: 1 LİTRE SUYU BİLE ÖNEMSEMEK ZORUNDAYIZ

Altan ÇİMEN - Fırat ALKIZ / İSTANBUL, (DHA) İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avrupa Yakası İçme Suyu yatırımları toplu açılış töreninde konuştu.

İmamoğlu, İSKİ Avrupa Yakası İçme Suyu Yatırımları Toplu Açılış ve Temel Atma Törenine katıldı. Artistanbul Feshane'de düzenlenen törene Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen, İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa ve çok sayıda meclis üyesi katıldı. İSKİ yatırımları ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Genel Müdür Şafak Başa'nın ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da bir konuşma yaptı. İmamoğlu, "1 litre suyu bile önemsemek zorundayız. Böylesi bir yerde her damla suyun önemi olduğu bir noktada, biz özellikle tasarrufa ve verimliliğe yüksek seviyede önem veriyoruz" diye konuştu.

"İNSANLARIMIZIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK İÇİN YOL YÜRÜDÜK"

"Bizim için hedef hiçbir zaman seçimi kazanmak değildi" diyerek sözlerine başlayan Ekrem İmamoğlu, "Seçimi kazanacağız elbette ama o bir günlük mesele. Esas olan sonrası 5 yıllık mesele. O da aslında hedefimiz olan İstanbul'un sorunlarını çözmek, 16 milyonun hayatını kolaylaştırmak, güzelleştirmek, hedefimiz İstanbul'da yaşam kalitesini yükseltmek. Bu konuda da çok kararlıyız, odaklandığımız, kilitlendiğimiz hedef budur. Seçim kazandığımız zaman değil, bu hedefe ulaştığımız zaman biz kazanmış olacağız ve mutlu olacağız. Bunu her yerde beyan ettik. Onun için tam yol ileri diyerek hızımızı artırdık ve seçimden bu yana yine açılışlarımızı yapıyoruz, temel atma törenlerimizi yapıyoruz, hizmetlerimizi tanıtıyoruz. Plansız, projesiz seçimde insanların gözlerini boyamak için değil, insanları aldatmak için değil, insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için yol yürüdük. Sözde yatırımların devrini zaten milletimiz bu seçimde bitirdi.Yatırımlarımızla toplumsal bütünlüğü adalet duygusunu dayanışmayı ve kardeşliği de güçlendiriyoruz" dedi.

"TASARRUFA VE VERİMLİLİĞE YÜKSEK SEVİYEDE ÖNEM VERİYORUZ"

655 milyon yatırımla 12 ilçeyi kapsayan İSKİ yatırımlarından da bahseden İmamoğlu, "1 litre suyu bile önemsemek zorundayız. Artık mevsimleri farkında mısınız bilmiyorum ama ne yazık ki yaşayamıyoruz. Bazen içiçe geçiyor, bazen bir mevsimi yaşamadan öbür mevsime geçiyoruz. Bu bakımdan bu yaptığımız çalışmaların bu zor günlere doğru giden dünyanın bu mücadeleyi verirken yapması gereken işler olduğunu da altını çizmek lazım. Çeşitli noktalarda aynı zamanda dere ıslahı ve kesip genişleme çalışmalarını da yürüttük. Bu anlamda dere ıslahları çok önemli. Hem oraları doğal haliyle korumak bu ıslah çalışmalarında özellikle dere yataklarımızın, derelerimizin atık sulardan arındırılmasını sağlamak çok güzel bir zaman yaratıyor İstanbul'un geleceğine. İstanbul gibi içme suyunun temini kritik bölgelerden ve özellikle şehrin ne kadar uzaktan su taşıdığını biliyoruz tarih boyunca. Böylesi bir yerde her damla suyun önemi olduğu bir noktada, biz özellikle tasarrufa ve verimliliğe yüksek seviyede önem veriyoruz" diye konuştu.

"ÇÖZÜMÜ BİRLİKTE ARASAK DAHA GÜÇLÜ İŞLER YAPARIZ"

İmamoğlu, " 'İstanbulumuzun 50 yıllık, 60 yıllık su sorununu çözdük' , diye tariflenen Melen Barajı, 2016'da açılması planlanmış Melen Barajı konusunda hala sorun çözülmedi. Orada kocaman, çatlak bir gövdeyle bir inşaat duruyor. Nasıl düzeltileceği, nasıl yönetileceği konusunda harekete geçilmiyor. Ben bu manada, bu olumsuzluğun kurumsal olarak bütün kurumlara iletildiğini ifade edeyim. Cevap bile yazılmıyor; yazılamıyor; üzülüyoruz. Bu konuyu bizimle masalarda konuşsalar, çözümü birlikte arasak, sorunu birlikte çözsek; daha güçlü işler yaparız. Kurumların arasına bu soğukluğu sokan, bir siyasi anlayıştır. O siyasi anlayışı her ne kadar bu seçimde, yerel yönetimlerden uzaklaştırmışsak da, hala hükümetin bazı kanallarında aynı anlayış devam ediyor. Bunun, onlara siyasi olarak da faydası olmadığını, bu seçim gösterdi" ifadelerini kullandı.

"BU BAYRAMI ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

1 Mayıs İşçi bayramını kutlayan Ekrem İmamoğlu, "Yarın, işçinin ve emekçinin bayramı. Biz, bu bayramı çok önemsiyoruz. Bayram, tabii ki aynı zamanda bizim dertlenme günümüz. Dertleneceğiz işçimizin, emekçimizin derdine. Çözüm bulma konusunda bize düşen payıyla, en üstün sorumluluğu üzerimize alacağız; ama ülkemizde biliyoruz ki, ne yazık ki işçinin, emekçinin ve de ne yazık ki, çok yazık ki, çok üzülerek söylüyorum ki, özellikle emeklinin derdi büyük. Bu manada biz elbette dayanışmayı, yardımlaşmayı, bizim özellikle emekli büyüklerimizin, ama aynı zamanda toplumun her kesiminin yanında olacak şekilde, bu yatırımların yanı sıra, artırmayı da o insanlarımıza destek olmayı da birinci sırada tutarak, bu zor günleri birlikte atlatacak dayanışmacı belediyeciliği de o halkçı belediyeciliğin altındaki en baştaki birinci sıra iş olarak da önümüze koyduğumuzu, bütün yurttaşlarımıza buradan duyurmak istiyorum. İşçimizin emekçimizin bayramı kutlu olsun" dedi.

Görüntü Dökümü:

--------------

- Programdan görüntüler

- Ekrem İmamoğlu'nun konuşması

- Genel ve detay görüntüler

============================

6- BOĞULARAK ÖLDÜRÜLEN KADININ KATİLİ EVDE 9 AY KALAN EŞİNİN YEĞENİ ÇIKTI

Ali AKSOYER / İSTANBUL, (DHA)- BAŞAKŞEHİR'de iki çocuğunun gözü önünde boğularak öldürülen Suriye uyruklu Emine Derviş'in katili, 9 ay evde misafir olarak kalan kocasının yeğeni çıktı. Cinayetin ardından Kilis'e kaçan şüpheli polis tarafından gözaltına alındı. Şüphelinin öldürdüğü Emine Derviş'in ziynet eşyaları ile cep telefonunu da gasp ettiği öğrenildi. Şüphelinin eve geldiği ve cinayetin ardından ayrıldığı anların güvenlik kamerası ortaya çıktı.

Başakşehir, Güvercintepe Mahallesinde 22 Nisan Pazartesi günü 35 yaşındaki Emine Derviş evinde boğularak öldürülmüş olarak bulunmuştu. Cinayetin işlendiği anda Emine Derviş'in iki çocuğunun da evde olduğu ortaya çıkmıştı.

KOCA EVDE 9 AY KALAN YEĞENİNİN İSMİNİ VERDİ

Cinayet Büro Amirliği tarafından olayla ilgili başlatılan çalışmada polis olay sırasında işte olan koca A.H.'nin ifadesine başvurdu. Gözü yaşlı koca "Sabah saat 07.00 de evden çıktım. Daha sonra komşularım beni arayarak evden bazı sesler geldiğini çocuklarımın yardım istediğini söyledi. Hemen işten izin alarak eve gittim. İçeri girdiğimde eşimi yatağın yanında boğazında bir eşarpla boğulmuş halde buldum. Polise haber verdim. Eşimin ziynet eşyaları ile cep telefonu da alınmıştı" dedi. Koca, yeğeninin 9 ay kendi evlerinde kaldığını daha sonra eşiyle kavga ederek evden ayrıldığını cinayeti onun işlemiş olabileceğini belirtti.

GÜVENLİK KAMERA GÖRÜNTÜLERİNE ULASILDI

Bu gelişme üzerine soruşturma yapan polis, yeğen Heysem H.'nin olay sabahı eve geldiği, cinayetin ardından ayrıldığı güvenlik kamera görüntülerine ulaştı. Görüntülerde şüphelinin eve doğru yürüdüğü görüldü. Bir süre sonra aynı kameranın açısına giren şüphelinin cinayetin ardından hızlı adımlarla uzaklaştığı görüldü. Polis, Suriye uyruklu Heysem H.'nin peşine düştü. Şüphelinin çalıştığı yere giden ekipler, olay günü normalden daha geç geldiğini, yüzünde ve ellerinde bazı tırnak izleri gören arkadaşlarına "Önemli bir şey yok. Düştüm." dediğini öğrendi. Şüphelinin akşam saatlerinde bütün eşyalarını toplayarak iş yeri sahibine "Ben gidiyorum. Polis gelirse burada çalıştığımı söylemeyin" dediği de öğrenildi.

KİLİS'TE GÖZATINA ALINDI

Cinayet Büro Ekipleri peşine düştükleri şüphelinin izini Kilis'te buldu. Kısa bir takibin ardından yakalanan şüpheli Heysem H., İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğüne getirildi. Şüphelinin emniyette verdiği ifadesinde suçunu itiraf ederek Emine Derviş'i boğarak öldürdüğünü söylediği öğrenildi.

Emniyette işlemleri tamamlanan şüpheli adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü:

------------------

-Şüphelinin adliyeye sevki

============================

7- DİYETİSYEN ENDER SARAÇ'A 'CİNSEL İSTİSMAR' DAVASINDA BENAN SARAÇ ŞİKAYETÇİ OLMADI

Özden ATİK / İSTANBUL, (DHA) Beslenme ve diyet uzmanı Ender Saraç'ın 13 yaşındaki oğluna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada, anne Benan Saraç ifade verdi. Benan Saraç, "Cinsel istismar olmadığı için ben şikayetçi değilim. Olduğuna inansaydım şikayetçi olurdum" dedi.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Ender Saraç avukatlarıyla birlikte geldi. Anne Benan Saraç da duruşmaya geldi. Mağdur çocuk M.S. ise duruşma esnasında pedagog eşliğinde ayrı bir odada bekletildi. İfadesi alınan anne Benan Saraç, cinsel istismar olayına bizzat şahit olmadığını söyleyerek, "Çocuğum okula gitmeden iki hafta önce bana anlatmıştı. Böyle bir şey olabileceğine inanmadım, oğlumu sorguladım, konduramadım. Dolayısıyla hemen şikayetçi olmadım. Çünkü çocuğumun babasına sinirli olduğunu biliyordum. Ender Saraç, çocukların önünde benimle çok kavga ediyordu. Okulda rehber öğretmenler de neden şikayetçi olmadığımı sordular. Oğlumun babasına karşı sinirli olduğunu düşündüğüm için şikayetçi olmadığımı onlara da söyledim. Boşanma davası açmayı düşündüğüm dönemde oğlum bana bununla geldi. Kamuoyunda yanlış ithamlarda bulundular. Oğlumu bunun içine ben atmışım gibi. Anne olarak benim için en zor zamandı. Oğlumu yönlendirmedim" diye konuştu.

"ŞİKAYETÇİ DEĞİLİM"

Oğlunun daha sonra gerçeği anlattığını belirten Saraç, "Oğlumu ara ara sorguladığımda gerçeği bana ağlayarak anlattı. Böyle bir olayın yaşanmadığını söyledi. Babasına karşı hayal kırıklığı içindeydi. Çocukların önünde benimle sürekli kavga ediyordu ve şiddet uyguluyordu. Ama hiçbir zaman darp raporu almaya gitmedim çünkü olayın basına yansımasını istemiyordum. Benim bunları para için yaptırdığım şeklinde algı yapıldı. Bu kesinlikle doğru değil. Cinsel istismar olmadığı için ben şikayetçi değilim. Olduğuna inansaydım şikayetçi olurdum" dedi. Benan Saraç'ın ifadesinden sonra rehber öğretmenler de tanık olak dinlendi.

"HAYATIMI GERİ İSTİYORUM"

Söz verilen sanık Ender Saraç, "Şiddet uyguladığım konusu kesinlikle yalan. Sadece bir kere oğlumun üstü kıyafetliyken, çok kötü koktuğu için kolundan tutup banyonun önüne kadar götürdüm, bir defasında da vegan olmuştu ve aç kaldığı için kıyamıyordum, çatala yemek koyup ağzına götürdüm şiddet dedikleri bundan ibarettir. Evde çıplak gezdiğim iddialarına da gülüp geçiyorum. Evin her yerinde kamera var. Maddi manevi zarara uğradım. Suçu işlemediğim barizdir. Hayatımı geri istiyorum. Bir an önce beraat etmek istiyorum ve normal hayatıma dönmek istiyorum" dedi.

Aile Bakanlığı avukatı, annenin şikayetçi olmaması nedeniyle mağdur çocuğa temsil kayyımı atanmasını talep etti. Mahkeme heyeti, 15 yaşından küçük olan çocuğa temsil kayyımı atanmasının istenmesi için sulh hukuk mahkemesine müzekkere yazılmasına hükmetti. Duruşma ertelendi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, mağdur çocuk M.S'nin 5 Aralık 2023 günü öğrenim gördüğü okuldaki öğretmenlerine, babasından cinsel istismar gördüğüne dair beyanda bulunduğu, öğretmenlerinin ve okul idaresinin tutmuş olduğu tutanakların polise bildirildiği ve savcılıkça soruşturma başlatıldığı belirtildi. Mağdur çocuğun 7 Aralık 2023 günü Çocuk İzlem Merkezinde (ÇİM) ilk verdiği ifadesinde, istismara uğradığını anlattığı, ancak 13 Aralık 2023'te ÇİM'de ek ifade vererek bu kez babasının annesine ve kendilerine kötü davrandığı için babasına ders vermek amacıyla cinsel istismara maruz kaldığını söylediğini, istismara maruz kalmadığını, şikayetçi olmadığını söylediği iddianamede yer aldı. Benan Saraç'ın da 13 Aralık 2023 tarihinde polise ek ifade verdiği, çocuğu ile yapmış olduğu görüşmede oğlunun babası hakkında yalan beyanda bulunduğunu kendisine bildirdiğini, babasını ailelerinden uzak tutmak için çocuğun babası hakkında cinsel istismar olayını uydurduğunu, bu nedenle şüpheli hakkındaki şikayetlerinden vazgeçtiklerini söylediği belirtildi. İddianamede, mağdur çocuğun ilk aşamada vermiş olduğu ayrıntılı beyanlarının samimi ve gerçeği yansıtır mahiyette olduğuna kanaat getirildiği, olay yargıya taşındıktan ve basında yer aldıktan sonra mağdur çocuğun şikayetten vazgeçmesine itibar edilmediği vurgulandı. Ender Saraç'ın "Çocuğun Cinsel İstismarı" suçundan 12 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi istendi.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Benan Saraç duruşmadan çıkarken

-Ender Saraç avukatıyla çıkarken

-Genel ve detaylar

==========================

8- ŞİŞLİ VE BEYOĞLU'NDA 1 MAYIS ÖNCESİ DENETİM

Mustafa Mert KARACA / İSTANBUL, (DHA)- ŞİŞLİ ve Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi genel asayiş denetimi yaptı. Denetim sırasında aranması olan bir kişi gözaltına alındı.

Şişli ve Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi çeşitli noktalarda genel güvenlik ve asayiş denetimi yaptı. Denetimlere Özel Harekat Şube Müdürlüğü, Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, TEM Şube Müdürlüğü, Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri de katıldı. İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'ın talimatlarının ardından Şişli İlçe Emniyet Müdürü Özay Kayhan'ın polislere yaptığı konuşma ile denetimler başladı.

DURDURULAN ARAÇLAR DİDİK DİDİK ARANDI

Kurtuluş Caddesi'nde kurulan denetim noktasında şüphe üzerine durdurulan araçlar didik didik aranırken, sürücü ve yolculara da Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgusu yapıldı. Denetimler sırasında aranması olan bir kişi yakalanarak polis merkezine götürüldü.

150 polisin katıldığı denetimlerin saat 18.00'a kadar süreceği öğrenildi.

Görüntü dökümü:

-------

(Cep telefonu görüntüsü)

-Taksim meydan polis araçlarının çıkışı

(Havadan görüntü)

-Ekiplerin çıkması

(Aktüel görüntü)

-Kurtuluş caddesi denetim görüntüler

-Durdurulan araçların aranması

-Aranması olan kişinin gözaltına alınması

-Özel Harekat polislerinden görüntüler

-Genel ve diğer detaylar

==============================

9- BEŞİKTAŞ'TA 8 ARACIN KARIŞTIĞI ZİNCİRLEME KAZANIN GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI

Mustafa Mert KARACA-Yılmaz OKUR/İSTANBUL,(DHA) - BEŞİKTAŞ'ta seyir halindeki hafif ticari araç sürücüsü, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybederek karşı şeritten gelen araçlara çarptı. Toplam 8 aracın karıştığı kazada 2'si ağır 8 kişi yaralandı. Kazanın güvenlik kamerası ortaya çıktı.

Kaza, pazar günü saat 12.00 sıralarında Beşiktaş Büyükdere Caddesi Levent istikametinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre seyir halindeki 34 CYR 227 plakalı hafif ticari araç, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle refüje çıktı. Ardından demir bariyerleri yıkarak karşı yönden gelen araçların üzerine uçtu. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri yolu kapatıp çevrede güvenlik önlemleri alırken, itfaiye ekipleri araç içerisinde sıkışanları kurtarmak için çalışma başlattı. Bir süre sonra araç içerisindeki sıkışan vatandaşlar kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Sağlık ekipleri olay yerinde yaptıkları ilk müdahalenin ardından yaralanan 8 kişiyi çevredeki hastanelere kaldırarak tedavi altına aldı. Yaralılardan 2'sinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Öte yandan kazanın güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde kayan aracın savrularak hızla karşı şeride geçtiği görülüyor.

Görüntü dökümü:

-----------------

KAZA ANI (güvenlik kamerası)

==============================

10- FATİH'TE YUMRUK ATARAK YERE DÜŞÜRDÜKLERİ ŞÜPHELİYİ GASBETTİLER

Ahmet YEŞİLMEN- Utku Can Sönmez / İSTANBUL, (DHA)- FATİH'te sokak ortasında yürüyen bir kişi, 2 şüpheli tarafından gasbedildi. Şüphelilerin adama yumruk atarak yere düşürdüğü ve çantayı alıp kaçtığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Olay, 25 Mart'ta saat 09.30 sıralarında Fatih Laleli'de meydana geldi. İddialara göre, sokak üzerinde yürüyen bir kişi 2 şüpheli tarafından takip ediliyordu. Şüphelilerden biri, önlerinde yürüyen kişiye yaklaşıp arkasından yumruk attı. Adam aldığı darbeyle yere düşerken sırtındaki çantayı diğer şüpheli aldı. Şüpheliler çevredekilerin bakışlarına aldırış etmeden olay yerinden koşarak uzaklaştı. Gasbedilen kişi vatandaşların yardımıyla ayağa kalkabildi. Şikayet üzerine harekete geçen polis ekipleri şüphelilerden birini yakalayarak gözaltına alırken diğer şüpheliyi yakalama çalışmaları devam ediyor.

GASP ANI KAMERADA

Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde şüphelilerden birinin yolda yürüyen adama yumruk attığı diğer şüphelinin ise çantayı aldığı anlar yer alıyor.

Görüntü Dökümü:

--------------

-Gasp anlarının güvenlik kamera görüntüleri

=============================

11- GÜNGÖREN'DE İKİ KAHVEHANEYE UZUN NAMLULU SİLAHLARLA SALDIRI(Ek görüntüyle)

Oğuzhan CİN / İSTANBUL,(DHA) GÜNGÖREN'de aynı mahallede bulunan iki kahvehaneye uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Kahvehanelerden birine 1 hafta önce de silahlı saldırı düzenlendiği öğrenildi. Şüphelilerin kahvehaneye saldırdığı anlar bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

Olay, dün sabah saat 05.00 sıralarında Hazneder Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre; aralarında yaklaşık 500 metre bulunan iki kahvehaneye gelen motosikletli 2 şüpheliden biri, iş yerlerine 5'er dakika arayla uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Saldırılar sırasında ölen ya da yaralanan olmazken iş yerlerinde maddi hasar meydana geldi. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri yaptıkları incelemelerin ardından şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. Kahvehanelerden birine 23 Nisan Salı günü saat 05.00 sıralarında da uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendiği öğrenildi.Maddi hasar meydana gelen kahvehanelerde esnaf temizlik yaparken, iş yerlerinin camları ve duvarlarındaki mermi izleri de görüntülendi.

SALDIRI ANLARI KAMERADA

Kahvehaneye yapılan silahlı saldırı bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde, motosikletle sokağa gelen şüpheliler, ilk saldırıyı gerçekleştirdikleri kıraathanenin önünde duruyor. Motosikletten inen şüphelilerden biri, kıyafetinin içine sakladığı uzun namlulu silahı çıkararak kahvehaneye ateş ediyor. Motosiklete binerek uzaklaşan şüpheliler, kısa süre sonra ikinci kahvehanenin önüne geliyor. Şüphelilerden biri, uzun namlulu silahla kahvehaneye defalarca ateş ediyor. Şüphelilerin, saldırının ardından hızla olay yerinden uzaklaştığı da görülüyor. Diğer kamera görüntüsünde ise, motosikletli 2 şüpheliden birinin önce elindeki silahı kontrol ettiği ardından da kahveheneye ateş ettiği anlar görülüyor.

"BİR HAFTA İÇİNDE İKİNCİ SALDIRI"

Mahalle sakini İbrahim Kartal, "Sabaha karşı 05.00 sıralarındaydı. Çok yoğun bir şekilde silah sesine uyandık, anladık makineli tüfekle ateş edildiğini. Ardından scooter tarzı bir motosikletle olay yerinden ayrıldılar." dedi. Olayın yaşandığı sokakta oturan Nuran Hamzaoğlu ise, "İlk defa böyle bir olayla karşı karşıya kalıyorum. Oldu ki gece vakti hastaneye veya gezmeye gideceğim, Allah muhafaza kör kurşuna gideceğiz. Şikayetçiyim. Bana torunlarıma birşey olsa bunun hesabını kimse verecek ?Buna bir çözüm bulunmalı. Ezanla silah sesleri aynı anda geldi. Bir hafta içinde iki kez oldu" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

----------------------

(Güvenlik kamerası 1

-Şüphelilerin sokağa girişi

-Şüphelinin kıraathaneyi kurşunlama anı

(Güvenlik kamerası 2 )

-Şüphelinin silahını hazırlayıp ateş etme anı

-İbrahim Kartal ile röportaj

-Çevre sakini Nuran Hamzaoğlu ile röportaj

(Aktüel)

-Güvenlik kamera görüntülerinin olduğu kıraathaneden görüntüler

-Kıraathanenin kırılan camları

-İkinci kez kurşunlanan kıraathaneden görüntüler

-Genel ve detay görüntüler

=========================

12- ZEYTİNBURNU D-100 KARAYOLUNDA MOTOSİKLET KAZASI KASK KAMERASINDA

Özgür EREN / İSTANBUL, (DHA)- ZEYTİNBURNU D-100 Karayolu'nda motosiklet sürücüsü, başka bir motosikletliye çarparak yaralandı. Kaza anı trafikteki başka bir motosikletlinin kask kamerasına yansıdı.

Kaza, D-100 Karayolu Maltepe mevki Edirnekapı İstikametinde meydana geldi. Bir motosiklet sürücüsü, direksiyon hakimiyetini kaybedip önünde ilerleyen başka bir motosiklete çarptı. Kazanın etkisi ile çarpan motosiklet sürücüsü yola savruldu. Yola savrulan motosiklet sürücüsü yaralanırken kaza anı başka bir motosikletlinin kask kamerasına yansıdı.

Görüntü Dökümü:

-------------------

(Kask Kamerası)

-Motosiklet sürücüsünün ilerlemesi

-Sürücünün önünde ilerleyen motosiklete çarpması

-Sürücünün yola savrulması

-Diğer motosiklet sürücülerinin yardıma gitmesi

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber