Geri Dön
İstanbul Türkiye İş Bankası 19'uncu İstanbul Yarı Maratonu koşuldu

Türkiye İş Bankası 19'uncu İstanbul Yarı Maratonu koşuldu

Türkiye İş Bankası 19'uncu İstanbul Yarı Maratonu koşuldu

Türkiye İş Bankası 19'uncu İstanbul Yarı Maratonu koşuldu

- İstanbul Yarı Maratonu'nu erkeklerde Hicham Amghar, kadınlarda ise Sheila Chelangat kazandı

Sezer AFŞAR - Olgucan KALKAN / İSTANBUL, (DHA)- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul’un düzenlediği Türkiye İş Bankası 19'uncu İstanbul Yarı Maratonu’nu erkeklerde Faslı atlet Hicham Amghar 59.47’lik derecesiyle kazandı. Maratonun kadınlardaki kazananı ise 1:06.46’lık derecesiyle Kenyalı atlet Sheila Chelangat oldu.

Dünyanın en iyi 11, Avrupa’nın da 4 “Gold Label” yarı maratonundan biri olan İstanbul Yarı Maratonu, Tarihi Yarımada parkurunda “En Hızlı Yarı” sloganıyla 10K ve 21K kategorilerinde koşuldu. Maratonun startı saat 09.15’te Yenikapı’dan verildi. Atletler, Kumkapı, Cankurtaran, Çatladıkapı, Sarayburnu, Sirkeci Işıklar ve Eminönü’nden sonra Galata Köprüsü’nden Karaköy’e geçti. Köprü bitimindeki ışıklardan “U” dönüşü yapan atletler, Eminönü, Unkapanı, Cibali, Abdülezelpaşa Caddesi, Ayvansaray, Haliç köprüsüne varmadan yine bir “U” dönüşü yaparak, ters istikamette aynı sahil yolunu kullanıp Yenikapı’da başladığı noktada yarışı tamamladı. Yarışı elit erkekler kategorisinde Faslı atlet Hicham Amghar, kadınlar kategorisinde ise Kenyalı atlet Sheila Chelangat kazandı. Erkekler kategorisinde Etiyopyalı atlet Dinkalem Ayele 59.53 ile 2’nci, aynı ülkeden Gemechu Bute ise 1:00.02 ile 3’üncü oldu. Kadınlar kategorisinde ise Kenyalı atlet Miriam Chebet 1:07.11 ile 2’nci, Etiyopyalı atlet Zewditu Aderaw ise 1:08.16 ile 3’üncü sırayı elde etti.

TÜRKİYE YARI MARATON ŞAMPİYONLARI BELLİ OLDU

Türkiye İş Bankası 19’uncu İstanbul Yarı Maratonu ayrıca Türkiye Yarı Maraton Şampiyonası özelliği de taşıyor. Bu yıl maratonda elit atletler kategorisinde 5’i erkek, 2’si de kadın olmak üzere 7 Türk atlet yarıştı. Erkekler kategorisinde yarışan milli atlet Ali Kaya yarışmayı 1:02.42’lik derecesiyle tamamladı ve Türk sporcular arasında ilk sırada yer aldı. Kadınlarda ise Özlem Kaya, 1:13.52’lik derecesiyle yarı maratondaki en iyi Türk kadın atlet oldu.

YARIŞI KAZANAN ATLETLER 15’ER BİN DOLAR ÖDÜLÜN SAHİBİ OLDU

19’uncu İstanbul Yarı Maratonu’nu elit erkekler ve kadınlar kategorisinde kazanan sporcular, 15’er bin Dolar ödül elde etti. 2’nciler 10 bin Dolar, 3’üncüler ise 8 bin Doların sahibi olurken erkek ve kadınlarda ilk sekiz içinde alan sporculara toplam 106 bin dolar para ödülü verildi.

İYİLİK PEŞİNDE KOŞTULAR

19’uncu İstanbul Yarı Maratonu’nda 34 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) adına bin 500 gönüllü, bağış toplamak için koştu. Yarı maratonda son 3 yılda yaklaşık 12 milyon liralık bir bağış toplanmıştı.

Öte yandan İstanbul Yarı Maratonu, ülkemizde 16 yaş ve üstü atletlerin koşacağı ilk 21K maratonu olarak da adını tarihe yazdırdı. Maratona, 16-18 yaş arası yaklaşık 2 bin koşucu katıldı.

İ. RENAY ONUR: BİR SENEDE YÜZDE 18 BÜYÜME İYİ BİR RAKAM

İBB Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur, 19’uncu İstanbul Yarı Maratonu’na katılımın kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Geçen senenin yüzde 18 üzerinde kit dağıtımı yapıldı. Bir senede yüzde 18 büyüme iyi bir rakam. Dünyada da yarı maraton, maratondan daha hızlı büyüyor. Burada da bunu görüyoruz. Türkiye’de ilk atletizm rekoru bu parkurda kırıldı. Her sene buraya bir rekor daha kırılır mı diye geliyoruz. Bu sene maalesef olmadı. Rüzgar da yağmur da bizden yana değildi. Derinliği iyi olan elit atlet grubu vardı” dedi.

Yarı maratona yabancı katılımın her geçen yıl arttığını belirten Onur, “Burada rekor kırılması, buranın daha çok konuşulmasını sağladı. Elit atletler puan almak için buraya geliyor. Avrupa katılımcıları, 2013’ten sonra azalmıştı. Son 3 yıldır fuarlara da katılıyoruz. Hızlı bir şekilde yabancı katılımcıların da arttığını görüyoruz. Burası 2-3 sene sonra maratondan daha fazla kişinin koştuğu bir yarı maraton haline gelecek” şeklinde konuştu.

LANDRUT: UMARIM BU YARIŞ BAŞKA ŞEHİRLERE DE İLHAM KAYNAĞI OLUR

19’uncu İstanbul Yarı Maratonu’na katılan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut ise yaptığı açıklamada, “Öncelikle belediyeyi bu inanılmaz yarışı organize ettikleri için kutluyorum. Pek çok tarihi yeri görerek bu parkurda ilerliyorsunuz. Bir sürü insanla birlikte koşuyorsunuz ve yağmur da bir sorun teşkil etmiyor. Umarım bu yarış başka şehirlere de ilham kaynağı olur. Sonuçta hareket etmek, hepimizin sağlığı için gerekli. Fiziksel durumuma bağlı olarak önümüzdeki yıl da yarışa katılabilirim” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber