Geri Dön
İzmir EGİAD'dan Bakü'ye 2'nci iş gezisi

EGİAD'dan Bakü'ye 2'nci iş gezisi

EGİAD'dan Bakü'ye 2'nci iş gezisi

EGİAD'dan Bakü'ye 2'nci iş gezisi

İZMİR, (DHA)-EGE Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Uluslararası İlişkiler Komisyonu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye 52 kişilik bir heyetle, bir iş gezisi daha organize etti. EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticari ilişkilerin daha da derinleştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

EGİAD Uluslararası İlişkiler Komisyonu'nun organizasyonuyla, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkenti Bakü'ye 2013 senesinde düzenlediği iş gezisinden 11 yıl sonra 52 kişilik bir heyetle, bir iş gezisi daha organize etti. Bakü'nün, son yıllarda hızla gelişen ve büyüyen bir ekonomiye sahip olan bir şehir olarak dikkat çektiğini hatırlatan EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, bu bağlamda, EGİAD üyeleri olarak, Bakü'de iş dünyasının nabzını tutmak, yerel iş fırsatlarını değerlendirmek ve iş birliği olanaklarını araştırmak amacıyla bu önemli şehre ziyarette bulunduklarını ifade ederek, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticari ilişkilerin daha da derinleştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca, EGİAD üyelerinin Bakü'deki iş dünyasıyla bir araya gelerek karşılıklı deneyim paylaşımı yapmalarının ve iş birliği olanaklarını değerlendirmelerini önemli buluyoruz. Her sektörden arkadaşımız katılım sağladı. Özellikle enerji sektörü, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkilerin önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu tür altyapı projeleri hem Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamasına hem de Azerbaycan'ın enerji kaynaklarını dünya pazarlarına ulaştırmasına olanak tanıyor" ifadelerini kullandı.

'DIŞ TİCARET RAKAMLARINA DA OLUMLU YANSIYOR'

Yelkenbiçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca, Bakü'nün ekonomik potansiyeli Türk iş dünyası için cazip bir yatırım fırsatı sunuyor. İnşaat, turizm, finans, gıda ve tarım gibi alanlarda Türk şirketleri, Bakü'de çeşitli projelere ve iş birliği olanaklarına katılarak yerel ekonomiye katkı sağlıyor. Bu yatırımlar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkilerin derinleşmesine ve güçlenmesine önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bu tür dostane ilişkileri dış ticaret rakamlarına da olumlu yansıyor. Türkiye'nin Azerbaycan'a ihracatı 2022 yılında yüzde 10'luk artışla 2 milyar 26 milyon dolardan 2 milyar 221 milyon dolara çıkmış bulunuyor. Bakü'nün ekonomik potansiyeli ve Türkiye'nin dinamik iş dünyası, gelecekteki iş birliği ve yatırım fırsatlarının daha da artacağını gösteriyor."

EGİAD HEYETİ, İLGİYLE KARŞILANDI

Kardeş ülkedeki iş imkanlarını yerinde tespit etmek amacıyla düzenlenen 4 günlük iş gezisinin ilk gününde EGİAD'ın 16. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Sevim Doğanoğlu'nun firmasında buluşma gerçekleşti. STK, iş gezisinin ikinci gününde ise bir otelde düzenlenen Türk Ülkeleri Ekonomik Forumu 2024'e katıldı. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Gelişimi Ajansı (KOBİA), Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) iş birliğiyle, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği Derneği (KOBSKA) ve Azerbaycan Franchise Derneği'nin (AFA) ortak organizasyonuyla gerçekleştirilen Türk Devletleri Ekonomi Forumu 2024'e katılan EGİAD heyeti, ilgiyle karşılandı. Türk dili konuşulan ülkeler arasında ilk defa düzenlenen etkinlik, bu ülkeler arasındaki mevcut pazar ve yatırım fırsatlarını incelemeyi, markaların uluslararası alana entegrasyonunu, şirketler arası ticari ilişkilerin geliştirilmesini, yabancı yatırımcıların ve şirketlerin ülkeye çekilmesini desteklemeyi ve Türk dili konuşulan ülkeler arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi amaçlıyor.

DOÇ. DR. BAĞCI'YA TEŞEKKÜR PLAKETİ

İki grup halinde gezen heyet STP-Sumgayıt Teknoparkı da ziyaret etti. EGİAD heyeti, bilgilendirme sunumu dinleyerek fabrika ziyaretlerinde bulundu. EGİAD, ziyaretler kapsamında Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı'yı ziyaret ederek, Ticaret Ateşeleri Yakup Sefer ve Ahmet Erdal ile bir araya geldi. İki ülke arasındaki iş birliği ve kardeşlik ilişkilerinin önemine değinilen ziyarette, bölgesel konjonktürün ticaret hacminin geliştirilmesinde kilit rol oynadığına vurgu yapıldı. EGİAD'a teşekkür eden Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı'ya, EGİAD Başkanı Yelkenbiçer de Bakü'nün modern görünümüyle Azerbaycan'ın dünyaya açılan penceresi olduğunu dile getirerek, misafirperverliğinden ötürü teşekkür plaketi takdim etti.

ZİYARETLER YAPILDI, İŞ BİRLİĞİNE VARILDI

EGİAD Heyeti SOCAR'ın Bakü şehrinde bulunan Haydar Aliyev Bakü Petrol Rafinerisi'ni ziyaret etti. Yetkililerle bir araya gelen EGİAD heyeti şu anda Azerbaycan'da günde yaklaşık 120.000 varil rafine ürün üretme kapasitesine sahip tek petrol rafinerisi gezerek bilgi aldı. EGİAD Azerbaycan-Türkiye İş Adamları Derneği'ni (ATİB) de ziyaret etti. EGİAD, iş birliğine yönelik dernek projelerini aktardı. ATİB ise EGİAD ile iş birliğine hazır olduklarını kaydetti. EGİAD Başkanı Yelkenbiçer, ATİB Başkanı iş insanı Mürsel Rüstemov'a teşekkür plaketi takdim etti. Öte yandan Azerbaycan'da faaliyet gösteren bir mühendislik şirketiyle EGİAD üyesi bir enerji şirketi ise iş gezisinde iş birliği anlaşmasına vardı. Anlaşma kapsamında enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması başlıklarında bilimsel ve teknik bilgi alışverişi, seminerler, özel kurslar hazırlanarak birlikte yol alınması hedeflendi. İş gezisi, gala yemeği ile son buldu.(DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber