Geri Dön
İzmir MAST İzmir Boat Show kapılarını açtı

MAST İzmir Boat Show kapılarını açtı

MAST İzmir Boat Show kapılarını açtı

MAST İzmir Boat Show kapılarını açtı

İZMİR, (DHA)-MAST İzmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, ikinci kez Fuar İzmir'de kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ikinci yılında yüzde 50 büyümeyle 300'den fazla teknenin sergilendiği fuarın ortak akılla dünya çapında marka olma potansiyeli olduğunu ifade etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve ED Fuarcılık ortaklığında bu yıl ikinci kez düzenlenen MAST İzmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, Fuar İzmir'de kapılarını açtı. Tarihi liman ve denizcilik kenti İzmir'de, dünyaca ünlü tekne markaları, sektörün büyük yerli üretici tekne, ekipman ve aksesuar firmalarını buluşturan MAST İzmir Boat Show, 5 Mayıs tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. Fuarın açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Başkan Vekili Cem Hüroğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sektör profesyonelleri ve çok sayıda ziyaretçi katıldı.

300'DEN FAZLA TEKNE SERGİLENİYOR

Geçen yıl yerli ve yabancı toplam 20 bin 540 kişinin ziyaret ettiği fuarı, bu yıl 30 binden fazla kişinin ziyaret etmesinin beklendiği belirtildi. Fuarda boyları 3 metreden 16 metreye kadar değişen motoryat, yelkenli, trawler, sürat tekneleri, son teknoloji botlar ile ekipman ve aksesuarları yer aldı. 300'den fazla teknenin sergilendiği Fuar İzmir B ve C hollerinde düzenlenen fuar 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuarın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İZTO, EBSO, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İMEAK DTO, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR), YATED, İzmir Tekne İmalatçıları ve Tedarikçileri Dayanışma Derneği (TEKİMDER), TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) tarafından desteklendiği bildirildi.

'BU FUAR ÇOK DAHA FAZLA İLGİYİ HAK ETTİĞİNİ GÖSTERDİ'

Açılış konuşmasında MAST İzmir Boat Show'un Marble Mermer Fuarı gibi dünya çapında başarı potansiyelinin olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “İZFAŞ'ın ev sahipliği yaptığı tüm fuarları dikkatle takip ediyorum. Geçtiğimiz günlerde mermer fuarımızı 39'uncu kez açtık. İlk fuardan bugüne katettiğimiz yolu ve fuarın dünyadaki prestijini konuştuğumuzda inandığımız yolda neleri başarabileceğimizi hissettik. Bugün ikincisini düzenlediğimiz MAST İzmir Boat Show, gördüğü ilgi ve katılımcı sayısıyla ve paydaşlarının vizyonuyla çok daha fazla ilgiyi, yatırımı ve çabayı kesinlikle hak ediyor" dedi. İkinci yılında yüzde 50 büyümeyle 300'den fazla teknenin sergilendiği fuarın ortak akılla dünya çapında marka olma potansiyeli olduğunu dile getiren Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başkanlığım döneminde Körfez'in temizliğini ve Körfez etrafında birkaç tane marina yapılmasını vadettim. Bu geçerlidir. Ben bu güzel şehrin insanlarına, potansiyeline inanıyorum."

'İZMİR'DE ÜRETİM YAPABİLİRİZ'

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, fuarın tüm holleri dolduracak potansiyele sahip olduğunu ve daha geniş bir alanda yapılabileceğini söyledi. Dünyada şehirlerin yarıştığına dikkati çeken Yorgancılar, “Bu fuar geliştikçe alanında dünyadaki önemli fuarlarla yarışacaktır. Üç tarafı denizle çevrili olan bir ülkede yaşıyoruz. Sektör çok büyüyor. Alacağımız daha çok yol var. Mega yatlar ve küçük boyutlu tekneleri İzmir'de yapabilecek imkanımız var; hepsini İzmir'de üretebilme kapasitesine sahibiz" ifadelerini kullandı.

'ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA KABINA SIĞMAYACAK'

İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, fuarın ilk yıla göre güzel bir ilerleme kaydettiğini belirterek, “Düzenlendiği ilk yıl 73 katılımcıyı ağırlayan fuar bu yıl 113 katılımcıya ev sahipliği yapıyor. Katılımcı sayısındaki yüzde 50 üzerindeki bu artışı, önümüzdeki yıllarda kabına sığmayacak uluslararası bir etkinliğin habercisi olarak görüyoruz. Sektör kapsamında ülkemizin 2023 yılındaki yat ihracatı 2022'ye kıyasla yüzde 33 artarak 1,5 milyar dolardan 1 milyar 900 bin dolara yükseldi. 2023 yılındaki gemi, yat ve hizmetlerin ihracatı ise yüzde 100 artış kaydederek, 129 milyon dolardan yaklaşık 260 milyon dolara ulaştı. Bu yıl ise toplam ihracatın yaklaşık 3 milyar euro olması bekleniyor" dedi.

'TURİZM GELİRİNİN 4'TE 1'İNİ DENİZ TURİZMİNDEN ELDE EDİYORUZ'

DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ise “İlk Türk denizcisi Çaka Bey'in vatanı olan İzmir, yakın tarihimize kadar Türkiye'nin en önemli gemi imalat noktalarından biri olmuştur. Türkiye birbirinden güzel koyları ve 20 bin yat bağlama kapasitesine sahip marinalarıyla önemli bir deniz turizmi kapasitesine sahiptir. Türkiye'deki turizm gelirinin 4'te 1'ini deniz turizminden elde ediyoruz. 2028 yılındaki turizm hedefimizin 100 milyar dolar olduğunu var sayarsak bunun 25 milyar doları deniz turizminden sağlanacaktır. Deniz araçlarımızla kaliteli hizmet vermeliyiz. İzmir deniz turizminin göz bebeğidir. Daha iddialı duruma gelebilmemiz için koylarımızı gözümüz gibi korumalıyız. Marinalardaki bağlama kapasitesini yükseltmeliyiz" açıklamalarında bulundu.

YATED Başkan Vekili Cem Hüroğlu da “50 bin metrekarelik alanda 30 bine aşkın ziyaretçi beklentisiyle bu fuara giriyoruz. Denizcilik bir tutkudur. Denizlerle çevrili bir ülke olsak da deniz turizminde maalesef lider bir ülke olamadık. Bugün Norveç'te 13 kişiye 1 tekne düşerken Türkiye'de 750 kişiye bir tekne düşmektedir" dedi.

Açılış töreninin ardından Tugay, protokol eşliğinde B ve C holünde sergilenen MAST İzmir Boat Show'u gezdi. Fuar turu sırasında GİSBİR standını ziyaret eden Tugay'a GİSBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Torlak ise plaket takdim etti. Tugay, turun ardından MAST İzmir Boat Show ile eş zamanlı kapılarını açan İzmir Sanat ve Antika Fuarı'nı ziyaret etti. Fuar İzmir A Holü'nde kapılarını açan ve 15 bin metrekarelik alanda kurulan fuarda 125 galeri, bin 500 sanatçı, 100 antikacının yer aldığı fuarda binlerce resim ve obje 5 Mayıs'a kadar İzmirlilerle buluşacak.(DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber