Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Çanakkale'de 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde dün gece meydana gelen, Türkiye'nin batısındaki birçok merkezden de hissedilen Richter ölçeğine göre 5.0 büyüklüğündeki depremde, 57 konut, 25 boş bina, 5 ahır, 2 cami ve 1 okul olmak üzere toplam 90 binada hasar oluştu. Artçı sarsıntılarla sabaha kadar beşik gibi sallanan ilçede, bugün ilk ve orta dereceli okullar 1 gün süreliğine tatil edildi.

ABONE OL
Burak GEZEN- Mustafa SUİÇMEZ- İpek YAVAŞ/AYVACIK (Çanakkale), (DHA)


Çanakkale, dün saat 21.23'te 5.0 büyüklüğünde depremle sallandı. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı'nın merkez üssünü Ayvalık ilçesi olarak saptadığı deprem, yerin 5,95 kilometre derinliğinde meydana yaşandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü de büyüklüğünü 5.0 olarak belirlediği depremin merkez üssünü, ilçeye bağlı Tartışık köyü olarak açıkladı. Deprem, Çanakkale, İzmir, Manisa, Kütahya, Eskişehir, Balıkesir, Bursa, Yalova, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve Edirne'de hissedildi.

Deprem yüzeye yakın bir noktada yaşandığı için, sarsıntı güçlü hissedildi. Büyük paniğe neden olan sarsıntıyla birlikte yüzlerce kişi sokaklara döküldü.

21 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

Depremde ölen ya da yaralanan olmazken, 21 kişinin korku ve panik nedeniyle hastanelere başvurduğu açıklandı. Depremin merkezine yakın noktalardaki köylerde evlerde çatlaklar oluştu.

Bu depremin ardından bölgede en büyüğü 3.6 olan 50'den fazla deprem meydana geldi.

VATANDAŞLAR GECEYİ SOKAK'TA GEÇİRDİ

Depremin ardından yetkililerin uyarısı doğrultusunda Tartışık, Kayalar, Ahmetçe ve Sazlık köylerinde vatandaşlar, geceyi sokakta geçirdi. Ateş yakıp, üzerlerine battaniye alarak ısınmaya çalışan köylülerin, büyük korku yaşadığı görüldü.

EĞİTİME ARA VERİLDİ

İlçede bugün, ilk ve orta dereceli okullar da tatil edildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Çetin, dün akşam yaptıkları değerlendirme toplantısında tedbir amaçlı ilçe genelinde, ilk ve orta dereceli okulların bugün için 1 gün süreyle tatil edildiğini duyurdu.

VALİLİK: 90 YAPI HASAR GÖRDÜ

Çanakkale Valiliği, deprem sonrası bölgede yapılan saha taramasının ardından açıklama yaptı. Açıklamada, ilçe kaymakamlıkları, AFAD, Emniyet, Jandarma, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kızılay, UMKE ve muhtarlıklarca bölgede yapılan çalışmalarda herhangi bir can kaybının olmadığı, Ayvacık’ta 15, Çanakkale merkez ve diğer ilçelerde ise 6 kişi olmak üzere toplam 21 kişinin korku ve panik nedeniyle hastanelere başvurduğu bildirildi. Hasar tespit çalışmalarına da yer verilen açıklamada, toplam 57 konut, 25 boş bina, 5 ahır, 2 cami ve 1 okulda, hasar meydana geldiği bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Depremin ardından Ayvacık ve köylerinden elde edilen saha tarama bilgilerine göre; Adatepe köyünde 2 konutun; Ahmetçe köyünde 1 cami, 1 okul, 8 boş bina ve 12 konutun; Akçin köyünde 1 ahır ve 3 konutun; Baharlar köyünde 2 konutun; Çaltı köyünde 3 konutun; Dibekli köyünde 1 boş bina ve 8 konutun; Güzelköy köyünde 7 konutun; Kayalar köyünde 7 boş bina ve 6 konutun; Kısacık köyünde 6 konutun; Sazlı köyünde 4 ahır, 1 cami, 9 boş bina ve 5 konutun; Misvak köyünde 1 konutun ve Süleymanköy köyünde 2 konutun; duvarlarında çatlaklıklar, eski ve boş binalarda duvar yıkılmaları ve hasarlar olduğu ön bilgi olarak elde edilmiştir. Ayvacık Kaymakamlığınca tertip edilen ekipler mahallinde çalışmalarına devam etmektedir. Bugün, günün ağırmasıyla birlikte bölgede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik elemanlarından oluşan 8 ekiple ön hasar tespit çalışmalarına başlanılacaktır. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün Psikososyal Destek Ekipleri bugün olay bölgesinde olacaklardır. İl Özel İdaresi ekipleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların ekipleri de mahallinde çalışma yapacaklardır. Yapılan çalışmalar ve ilgili diğer hususlar İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (AADYM) tarafından koordine ve takip edilmektedir."

BİR GÜN ÖNCE BİGA SALLANMIŞTI

​Bir gün önce de saat 22.48'de merkez üssü Çanakkale'nin Biga ilçesinde 3,9 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, bu depremin ardından saat 00.33'te bölge bu kez 4.0 büyüklüğündeki depremle sallanmıştı.

İKİ YIL ÖNCEKİ DEPREM YIKIMA NEDEN OLMUŞTU

Ayvacık ilçesinde 6 Şubat 2017 tarihinde 5.3 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, çok sayıda ev yıkılmıştı.


PROF. DR. ÖZDEN: BU BÜYÜKLÜKTE ARTÇI DEPREMLER YAŞAYACAĞIZ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, "Bu deprem tamamen 2017 yılında gerçekleşen 6 Şubat aktivitesinin bir benzeri olan ve onun daha Kuzeyinde daha önce kırılmamış bir fay üzerinde gelişti. Buradaki fayların uzunluğu 5 büyüklüğündeki deprem üretebiliyor. 4.9 oluyor, 5, 5.1, 5.2 oluyor. Üretebileceği büyüklük bu. Daha üstüne çıkamıyor ama artçılar devam ediyor. 2017'deki 6 Şubat depreminde artçı aktivite devam etti. Bu depremde de olacaktır. Bu kaçınılmaz bir durum. Ama ümit ediyorum ki daha az olsun. Sonuç olarak burada Kuzey-Batı, Güney-Doğu doğrultulu Ayvacık'ın hemen Kuzey Doğusundan geçen, daha önceki depremde kırılmayan bir fay üzerinde meydana gelen bir deprem gibi duruyor. Dolayısıyla burada artçı depremler olacak. Tahminim o ki 5 büyüklüğüne ulaşmayacaktır. Bağımsız bir depremdir. 2017 deprem aktivitesinin devamı değildir. Çünkü o depremler daha güneydeki 3 fay üzerinde gelişmiştir. Oradaki faylar merdivenin basamakları şeklindedir. Yeni bir basamak eklenmiştir. Kuzeye doğru yeni bir basamak var. Bu büyüklükte bir deprem bu uzunlukta bir fay üzerinde ancak bu kadar etki yaratabilir. Bunun ötesinde bir durum yaratmaz. Biga'da dün meydana gelen depremle de alakası yoktur. Bu Ayvacık'taki sistemin içerisinde gelişen bir fay hareketidir. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Artçı depremlerden dolayı tedbirli olunmasında fayda var. Olursa da bu büyükllükte belki bir yada iki tane daha deprem olabilir. Ama bu büyüklüğünde altında artçı depremleri önümüzdeki günlerde yaşacağız görünüyor" dedi.

ÇANAKKALE BELEDİYE BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Depremi hisseden tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” mesajı paylaştı.

Gökhan’ın paylaşımı şöyle;

“Merkez üssü Ayvacık olan 5.3 büyüklüğündeki depremle sallandık. Tüm kentlilerimize ve çevre illerde de depremi hisseden tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

Diğer Haberler

  1. Yunanistan’ın güneyinde, denizde 5.8’lik deprem
  2. OGM'nin yapay zeka destekli 'Karar Destek Sistemi' BM ödülüne aday
  3. Ambulans helikopter, kalp krizi geçiren hasta için havalandı
  4. İzmir'de 112 kilo metamfetamin ele geçirildi; 2'si yabancı uyruklu, 5 gözaltı
  5. Fatih'te iş adamına 110 bin dolarlık gasp
  6. Bakan Yerlikaya: 20 ilde 70 FETÖ şüphelisi yakalandı
  7. 12 yaşındaki kız çocuğuna taciz iddiasına gözaltı
  8. Gaziantep'te yol kenarında tabancayla öldürülmüş kadın cesedi bulundu
  9. THY, Libya seferlerine yeniden başladı
  10. YSK'dan 'iftar saati' kararı; oy sayımı aralıksız yapılacak

© Copyright 2024

DHA