Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

ABD'nin Bağımsızlık Günü, Ankara'da kutlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçisi Jeffry Flake, "Türkiye'nin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini güçlü bir şekilde kınadığını düşündüğümüzde, Ukraynalıların, Türk mühendisliğinin kaydettiği olağanüstü ilerlemeye ithafen yazdıkları 'Bayraktar' adlı 'kahramanlık şarkısı' geliyor akıllara. ABD ile Türkiye arasında bir önceki yıla göre yüzde 30 artış göstererek geçen yıl 28 milyar dolara ulaşan ticareti dikkate aldığımızda, ülkelerimizi birbirine bağlayan şeyin sadece güvenlik ilişkileri olmadığını görüyoruz" dedi.

ABONE OL
Şaduman UNUTMAZ- Burak TEKİN/ANKARA, (DHA)

ABD'nin 246'ncı Bağımsızlık Günü, ABD Ankara Büyükelçiliği Konutu'nda düzenlenen resepsiyon ile kutlandı. Resepsiyona ABD Büyükelçisi Jeffry Flake ve eşi Sefire Cheryl Flake, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliğ Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, diplomatlar ve misyon şefleri katıldı. Büyükelçi Flake ve eşi Sefire Cheryl Flake davetlileri girişte karşıladığı resepsiyonda Türkiye ve ABD'nin milli marşları okundu. Büyükelçi Flake, Türkiye'de görev yapmaktan büyük onur duyduğunu belirterek, "Yaşlı bir büyükelçi olarak Türkiye'ye gelirken, çıktığımız bu yolculukta başladığımız noktaya döndüğümüzü hissediyorum. Türkiye gibi önemli bir görev yerinde, gerek siyasi gerekse coğrafi olarak kendisini her zaman olayların merkezinde bulan bir ülkede ülkemi temsil ediyor olmak benim için büyük bir onur. ABD ve Türkiye, Amerikan askerlerinin ve Mehmetçiklerinizin Kore'de bir taarruz harbini geri püskürtmek için omuz omuza savaşmasından bu yana, Kore'den Kuveyt'e ve Kosova'ya kadar başka ülkelerin bağımsızlık ve özgürlüklerini savunmak için birlikte çaba sarf etmiştir" dedi.

'BAYRAKTAR ADLI ŞARKI GELİYOR AKILLARA'

Büyükelçi Flake, Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sözünü örnek vererek, "Bugün burada bağımsızlığı kutlamak için bulunuyoruz. Peki bağımsız olmak ne kadar önemli? Bu ulusun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 'Böyle bir millet esir yaşamaktansa ölsün daha iyidir. O halde ya istiklal ya ölüm' demişti. Bizim kurucu atalarımıza da işte bu dinamik ilke rehberlik etmişti. Amerika'da Patrick Henry'nin şu ünlü sözlerini duymayan okul çocuğu hemen hemen yoktur; 'Hayat o kadar değerli, barışsa o kadar tatlı mıdır ki zincirler ve kölelik pahasına satın alınabilsin? Başkalarının hangi yolu seçtiğini bilmem ama ya özgürlüğü verin ya da ölümü bana.' Türkiye'nin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini güçlü bir şekilde kınadığını düşündüğümüzde, Ukraynalıların, Türk mühendisliğinin kaydettiği olağanüstü ilerlemeye ithafen yazdıkları 'Bayraktar' adlı 'kahramanlık şarkısı' geliyor akıllara. ABD ile Türkiye arasında bir önceki yıla göre yüzde 30 artış göstererek geçen yıl 28 milyar dolara ulaşan ticareti dikkate aldığımızda, ülkelerimizi birbirine bağlayan şeyin sadece güvenlik ilişkileri olmadığını görüyoruz. Kültür ve eğitim alanlarında Türk öğrencilerin yurtdışında eğitim görmek için en fazla tercih ettiği ülke olmanın gururunu yaşıyoruz. ABD'deki Avrupalı öğrenciler arasında en başta gelen öğrenciler Türk öğrencilerdir" diye konuştu.

'BUGÜNKÜ İLİŞKİLERİMİZ MÜTTEFİK İLİŞKİSİ'

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı ise bağımsızlığın Türkiye ve ABD için çok şey ifade ettiğini vurgulayarak, "Bu yüzden Bağımsızlık Gününüzü kutluyorum. Bugünkü ilişkilerimiz müttefik ilişkisi. Biz güçlü NATO ülkeleriyiz. Ticaret ilişkilerimiz hızlı şekilde artıyor. 100 milyar dolarlık ticaret hedefimizden hala uzaktayız ama bundan eminim, Türkiye ve ABD bunu başarabilir" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Suat Kılıç: Ankaralının vereceği karara saygı duyacağız
  2. Saadet Partili Kaya: Gazze'deki soykırımın durdurulması adına iktidar üzerine düşeni yapsın
  3. Bakan Yardımcısı Karaloğlu: Huzur ortamının devamı için pazar günkü seçim bir anahtardır
  4. Tamer Mandalinci: Kadınlara, çocuklara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapacağız
  5. Bakan Uraloğlu: Emeklilerimize trenlerimizde yüzde 10 indirim uygulamasını başlatıyoruz
  6. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
  7. Ahmet Aras: Sosyal belediyecilik anlayışını ve uygulamalarını yaygınlaştıracağız
  8. Bakan Işıkhan: 31 Mart akşamı yeni bir döneme başlayacağız
  9. AK Parti'li Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı bir şekilde alacağız
  10. YSK Başkanı Yener: Oy sayım işlemleri aralıksız devam edecektir

© Copyright 2024

DHA