Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Spitsbergen Anlaşması, Meclis Başkanlığı'na sunuldu

Türk vatandaşlarının Spitsbergen (Svalbard) takımadaları ile kara sularında mülk edinme ve oturma hakkı elde edebilmesi ile balıkçılık yapabilmesine imkan tanıyan Spitsbergen Anlaşması, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

ABONE OL
Besti KARALAR/ ANKARA, (DHA)

Spitsbergen ile ilgili 9 Şubat 1920'de Paris'te imzalanan antlaşmaya dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Meclis Başkanlığı'na gönderildi. Tezkerede Norveç, ABD, Danimarka, Fransa, İtalya, Japonya, Hollanda, Büyük Britanya, İrlanda ile İngiliz Denizaşırı Dominyonları ve İsveç arasında Spitsbergen takımadalarına ilişkin bazı düzenlemeler getiren antlaşmanın, 9 Şubat 1920'de Paris'te imzalandığı hatırlatıldı. Türkiye'nin, anlaşmaya katılması ile Türk vatandaşlarının, Kuzey Kutup Noktası'na yalnızca 1000 kilometre mesafede yer alan ve Norveç egemenliğindeki Spitsbergen takımadaları ile kara sularında mülk edinme ve oturma hakkı elde edebileceği, balıkçılık ve avlanma yapabileceği belirtildi. Tezkerede ayrıca Türk şirketlerinin denizcilik, endüstri, madencilik ve ticaret alanlarında faaliyette bulunabileceği; Türk bilim insanlarının, kurulacak Türk Bilim İstasyonu'nda bilimsel araştırma yapma ve Türk öğrencilerinin Svalbard Üniversitesi'nde eğitim alma imkanına sahip olabileceği kaydedildi.

Meclis Başkanlığı'na sunulan tezkerede; Antarktika gerekse Arktik'e yönelik başarılı bilim seferleri düzenleyen ve Antarktika'da Horseshoe Adası'nda geçici bilim üssü kuran Türkiye Cumhuriyeti'nin, söz konusu anlaşmaya katılarak Kuzey Kutup Bölgesi'ne yönelik ilgisini tüm dünya nezdinde daha da somutlaştırmış olacağına vurgu yapıldı.

Türkiye'nin Spitsbergen Anlaşması'na katılmasını uygun bulan '9 Şubat 1920'de Paris'te İmzalanan Antlaşmaya Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi', TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Kanun teklifi, işleme alındıktan sonra Dışişleri Komisyonu'na havale edildi.

 

Diğer Haberler

  1. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Mardin’de
  2. TBMM Genel Kurulu’nda 'İsrail ile ticaret' tartışmaları devam etti
  3. Dışişleri Bakanlığı'ndan Lübnan için seyahat uyarısı
  4. AK Parti'li Çelik: Hangi siyasetimizi vatandaşımız beğenmişse onu daha da güçlendireceğiz
  5. Dışişleri Bakanlığı’ndan Pakistan’a taziye mesajı
  6. Bakan Yerlikaya: Bayram tatilinde 2 bin 101 düzensiz göçmen yakalandı
  7. Kurtulmuş: Cumhurbaşkanımızın Irak ziyareti, fevkalade önemli bir dönüm noktasını teşkil edecek
  8. Bakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Şefi Haniye ile görüştü
  9. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Turgut Özal'ı andı
  10. YSK, CHP’nin Hadim, Pozantı ve Çıldır başvurularını reddetti

© Copyright 2024

DHA