Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Hasankeyf'te Artuklu Hamamı taşınıyor

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yapımı süren Ilısu Barajı projesinde sularının altında kalmaması için taşınmasına karar verilen 540 yıllık, 1500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı Hasankeyf'in yeni yerleşim yerine taşınma çalışmaları başladı.

ABONE OL
DHA

Tarihi Hasankeyf ilçesinde yapımı süren Ilısu Barajı ve Hidro Elektrik Santralleri projesi kapsamında tarihi eserlerin sular altında kalmaması için Devlet Su İşleri'nce yapıların taşınması için çalışmalar sürüyor. Yürütülen proje kapsamında 2017 yılının Mayıs ayında ilk kez Zeynel Bey Türbesi yerinden güvenli bir şekilde taşındı. İlçede bulunan tarihi yapıların korunması için yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. 540 yıl geçmişi olan Artuklu Hamamı'nın taşınma çalışmaları bu sabah saat 04.15 itibariyle başlandı. 1500 ton ağırlığındaki yapı, 150 tekerlekli özel platforma yüklenerek 2 bin 950 metre uzaklıktaki Hasankeyf'in yeni yerleşim yerine taşınma çalışmlarında, 2 saat 50 dakikada 2 bin metre yol katedildi. Sorunsuz olarak yapılan taşıma çalışmaları, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımının ardından Artuklu Hamamı 950 metre uzaklıktaki yeni yerleşim yerine taşınacak.

Artuklu Hamamı'nın taşınmasıyla ilgili Devlet Su İşleri'nden yapılan açıklamada, taşınma işleminin dünyaya bir örnek teşkil edildiği belirtildi. Geçtiğimiz yıl Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması Türkiye'de bir ilk olduğu belirtilen açıklamada, "Bu çerçevede ülkemizde bir ilk olan ve 540 yaşında olması itibariyle dünya ölçeğinde bütüncül olarak taşınan en eski tarihi yapı sayılan Zeynel Bey Türbesi'nin yeni yerine taşınması işlemi 12 Mayıs 2017 tarihinde başarıyla gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 1100 tonluk tarihi yapı taşıma işlemi boyunca hassas cihazlarla yapılan gözlemler neticesinde herhangi bir hasar almadan tamamen emniyetli bir şekilde yeni yerine taşınmıştır. Şimdi ise taşıma tertibatı da hesaba katıldığında 1500 ton ağırlığa ulaşan Artuklu Hamamı'nın bütüncül taşıma işlemi gerçekleştirilecektir. Artuklu Hamamı'nın halihazırda bulunduğu Hasankeyf'teki mevcut konumu ile yeni yerleşim alanında düzenlenecek arkeoparktaki yeni konumu arasındaki mesafe 2 bin 950 metre olup hamam 70 metre üst kota taşınacaktır" denildi.

9 SAAT 15 DAKİKADA TAŞINDI

Tarihi Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında, saat 04.15 sıralarında taşınmaya başlanan 540 yıllık tarihi Artuklu Hamamı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla yeni yerleşim yerine getirildi.

'BUNLAR MEGO PROJELER'

Taşınma törenine katılmak üzere Batman'dan helikopterle tarihi Hasankeyf ilçesine gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, burada yapılan çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Bakan Pakdemirli, geçtiğimiz yıl taşınan Zeynel Bey Türbesi'ne de gelerek incelemelerde bulundu. Bakan Pakdemirli, Artuklu Hamamı'nın taşıma töreninde yaptığı konuşmasında, Hasankeyf'in taşınan eserlerinin çalışmalarının mega projeler olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Ilısu Barajı bölgeye çok büyük bir hizmettir. 2023 hedeflerimizden biridir Ilısu Barajı. Vatandaşlarımızla birlikte zorluklar yaşadık. Bu kadar büyük bir projenin zorlukları da olur. Helikopterle buraya geldiğimde, baktığımda burda çok güzel yerler kurulmuş. Eskiye oranla çok daha iyi bir yerleşim yerimiz var. Bundan sonra ekonomiye çok büyük katkılar da sağlayacaktır. Ilısu Barajı, büyüklük itibariyle Türkiye'nin en büyüğü, elektrik üretim alanında ise 4'üncüsüdür. Proje kapsamında tarihi güzelliklerimiz, miraslarımızı taşıyoruz. Tarihini bilmeyen, geleceğini tayin edemez. Önce Zeynel Bey Türbesi'ni taşıdık, bugün de Artuklu Hamamı'nı taşıyoruz. Bu taşımalarda dünyaya örnek bir koruma yapıyoruz. Maliyeti 12 milyar olan bu proje önceliği bölge insanına hizmettir. Yılılk 2 milyar lira elektrikten katkı olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Temmuz ayında barajın bir kapağını kapattık, su tutmaya başladık. İkinci kapağı da taşıma ve yerleşme çalışmaları tamamlandıktan sonra kapatıp, su tutmaya başlayacağız. Bilim insanları burada önemli bir çalışma yaptı. Birinci öncelik tarihin korunması oldu. Biz, inanılmaz bir tarihi zenginliğe sahibiz. Bu tarihi korumak hem devletimizin hem de milletimizin görevidir, şiarıyla hareket edip, buradaki korumaya maksimum seviyede sağlamalıyız. Bu projenin uzamasının nedeni tarihi ve kültürel hassasiyetlerimizden kaynaklanıyor. Burası, yukarı şehir ve aşağı şehir olarak planlandı. Yukarı şehir açıkhava müzesi olarak planlanıyor, aşağı şehir ise ya taşınma ya da yerinden korunma şeklinde planlıyoruz. Bugün, taşıdığımız Artuklu Hamamı 1500 ton ağırlığında. Hani belgesellerde, mega projeler çıkıyor ya. Batı'ya bakmaya gerek yok. Mega projeler buradadır. Bundan sonra da taşınacak olan eserler olacaktır."

TAŞINMA 37 MİLYON LİRAYA MAL OLDU

Bakan Pakdemirli, yaptığı konuşmasının ardından Artuklu Hamamı'nı taşıyan aracın sürücü koltuğuna geçerek, aracı bir süre hareket ettirdi. Sabah 04.15'te başlayan taşıma çalışmaları, verilen aralarla birlikte saat 13.30 sıralarında tamamlandı. 37 milyon liraya mal olduğu belirtilen 1500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı'nı 256 tekerlekli araç, 2 kilometre 950 metre uzaklıktaki yeni yerleşim yerine sorunsuz olarak taşıdı.

Diğer Haberler

  1. Martı TAG davası 19 Temmuz’a ertelendi
  2. Mercimek yüklü TIR'ın dorsesinden 40 kaçak göçmen çıktı
  3. Bakan Işıkhan: Türkiye ekonomisi, AB ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke oldu
  4. Otomobiline binerken tabancayla vuruldu; saldırı kamerada
  5. Husumetlisini çay ocağında otururken vurup öldürdü
  6. Adana’da cuma hutbesinde ‘siber dolandırıcılık’ uyarısı
  7. Fatih'te 'Diyarbakırlı Ramazan Hoca'yı öldüren şüpheli için müebbet hapis cezası istendi
  8. Husumetlisinin minibüsünü kaçıran şüpheli gasptan tutuklandı
  9. Küçükçekmece'de tekstil fabrikasında yangın
  10. 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda seçim hareketliliği

© Copyright 2024

DHA