Geri Dön
Dünya Ada'da KKTC ile Güney Kıbrıs arasında iki sınır kapısı açıldı

Ada'da KKTC ile Güney Kıbrıs arasında iki sınır kapısı açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in kararının ardından, Derinya ve Aplıç sınır kapıları eş zamanlı kullanıma açıldı. İki kapı ile birlikte Ada'da Kuzey ve Güney'de açılan kapı sayısı 9'a çıktı. KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, kapıların açılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, ''İnşallah, kapılara ihtiyaç duymayacağımız bir çözüme ulaşmamızı dilerim'' dedi.

Ada'da KKTC ile Güney Kıbrıs arasında iki sınır kapısı açıldı

Ada'da 1974 Barış Harekâtı'ndan sonra karşılıklı geçişler sınırlı şekilde yapıldı. Dönemin KKTC Bakanlar Kurulu 23 Nisan 2003'te sınır kapılarının tek taraflı açılması kararı aldı. Rumların bir süre devam eden kararsızlığının ardından sınır kapılarının kullanımı sonraki yıllarda yaygınlaştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, 26 Ekim'de yaptıkları görüşmede gündemde olan Derinya ve Aplıç sınır kapılarının açılması yönünde karar aldı. Söz konusu kararda geçen Derinya, Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin çatışma yaşadığı bölge olarak biliniyor.

RUMLAR SINIRI GEÇMEYE ÇALIŞMIŞTI

Rum yönetiminin özel önem verdiği kapının açılışı ile birlikte Mağusa'dan Güney Kıbrıs'a geçişlerde kolaylık sağlanmış olacak. Ada'da 8 Ağustos 1996'da Rum motosikletlilerin oluşturduğu bir grup, Kapalı Maraş'a doğru Derinya'da sınırı delme girişiminde bulunmuştu. Bu sırada çıkan arbedede Tasos İsak adındaki Rum ölmüştü. Olayın ardından 14 Ağustos 1996'da Derinya bölgesinde toplanan Rum fanatikler sınırı yeniden delmeye çalışmıştı.

TÜRK BAYRAĞINI İNDİRMEK İSTEYİNCE VURULMUŞTU

Eylemcilerin arasındaki Rum genç Solomos Solumu, sınıra doğru koşarak uyarılara rağmen telleri geçmiş ve sınırdaki Türk bayrağı direğine tırmanmıştı. Türk bayrağını gönderden indirmeye çalışan Solumu, açılan ateş sonucunda boynundan vurularak ölmüştü.

SPEHAR: YENİ KAPI AÇILMASINI SELAMLIYORUM

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Derinya ve Aplıç sınır kapılarının açılışıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kıbrıs için güzel bir gün. 8 yıl sonra yeni kapı açılmasını selamlıyorum. Kapıların açılması karşılıklı güven yaratmada önemli bir rol üstlenecek" dedi.

KKTC KAPILARIN AÇILMASINDAN MUTLU

Ada'da Derinya ve Aplıç sınır kapılarının açılması olumlu karşılandı. KKTC Başbakanı Tufan Erhürman, "Derinya ve Aplıç kapılarında geçişler başladı. Hepimize hayırlı olsun" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da "Kapıların açılması sadece karşılıklı ekonomik hareketlilik açısından değil, genel anlamda birbirini daha iyi tanıma ve diyaloğun artması açısından da olumlu bir gelişmedir" ifadelerini kullandı. Özersay, "İki kapının birlikte açılabilmiş olması ise bizim için özellikle memnuniyet vericidir. Hükümet kurulduktan sonra geçmişte sözü verilen altyapı, güvenlik, personel ihtiyacı gibi düzenlemelerin yapılmasına ve kapıların açılmasına destek verdik. Zaman zaman seçim yasakları, ihale düzenlemeleri gibi nedenlerle bazı gecikmeler yaşanmışsa da iradenin varlığı olumlu sonuca ulaşılmasını mümkün kıldı. Bu bağlamda çaba ortaya koyan tüm sivil toplum örgütlerine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" diye konuştu.