Geri Dön
Dünya Lübnan’ın başkenti Beyrut limanında patlama

Lübnan’ın başkenti Beyrut limanında patlama

Lübnan'ın başkenti Beyrut’ta büyük bir patlama meydana geldi. Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan Lübnan’ın başkenti Beyrut limanında meydana gelen büyük patlamada, 100 kişinin öldüğünü, 4 bin kişinin ise yaralandığını açıkladı. Patlamanın, limanda depolanan büyük miktarda amonyum nitrattan kaynaklandığı ifade edildi.

Patlamadan önce başlayan yangına müdahale eden itfaiyecilerden haber alınamadığı açıklandı. Olay yerine gelen Beyrut Valisi Marwan Abboud, gazetecilere bilgi verirken gözyaşlarına boğuldu. Abboud, “Yangınla savaşmaya geldiler ve sonra kayboldular. Nerede olduklarını bilmiyoruz. Onları aramak için buradayız” dedi. Vali gözyaşları içinde “Bu bana Japonya'da, Hiroşima ve Nagazaki'ye olanları hatırlatıyor. Bu ulusal bir felaket” ifadelerini kullandı.


İÇİŞLERİ BAKANI FEHMİ: PATLAMANIN SEBEBİ AMONYUM NİTRAT


Lübnan İçişleri ve Belediyeler Bakanı Mohamed Fehmi, yerel televizyon kanallarına verdiği demeçte patlamanın sebebinin limanda depolanan büyük miktarlarda amonyum nitrat olduğunu söyledi.


HASTANELERİN PARK ALANINDA YARALILARA MÜDAHALE EDİLİYOR


Bölgede bulunan Kızıl Haç yetkilileri, yüzlerce yaralı olduğunu ve hastanelerin doluluktan dolayı birçok hastayı hastanelerin bahçesinde veya park alanlarında tedavi edildiğini açıkladı.


TRUMP: KORKUNÇ BİR SALDIRI GİBİ GÖZÜKÜYOR


ABD Başkanı Donald Trump, Lübnan’da meydana gelen patlamaya ilişkin Lübnan’a ve Lübnan halkına baş sağlığı diledi ve destek mesajı verdi. Trump konuşmasında, “ABD, Lübnan’a destek vermek için hazırdır. Lübnan ve Lübnan halkı ile iyi bir ilişkimiz var. Onlara yardım etmek için orada olacağız. Bu korkunç bir saldırı gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.


DÜNYADAN DESTEK MESAJLARI


İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, üzüntülerini belirterek yardıma hazır olduklarını ifade etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise yardım gönderdiklerini kaydetti. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, patlama haberini aldığında şoke olduğunu ve üzüldüğünü belirten bir sosyal medya paylaşımı yaptı.


BAŞBAKAN DİAB AÇIKLAMA YAPTI


Lübnan’ın Başbakanı Hassan Diab televizyon kanallarıyla ülkeye seslendi ve bugünü patlama kurbanları için ulusal yas ilan etti. Limandaki sorunun 2014 yılından beri var olduğunu söyledi.

BEYRUT’TAKİ BÜYÜK PATLAMAYA NEDEN OLAN AMONYUM NİTRAT NEDİR?

Melbourne Üniversitesi Kimya Mühendisliği fakültesinde öğretim görevlisi olarak görev yapan Gabriel da Silva, amonyum nitratın yağ ile kirlenmesi durumunda bir patlayıcı haline geldiğini ve Beyrut’taki patlamanın sebebinin bu olabileceğini ifade etti.


Silva, amonyum nitratın genel olarak gübre için kullanılan yaygın bir endüstriyel kimyasal madde olduğunu çünkü bitkiler için gereken azotu içerdiğini belirtti. Amonyum nitrat, diğer yandan madencilik sektöründe kullanılan patlayıcılarının ana bileşenlerinden biridir. Amonyum nitratın kendi başına patlayıcı olmadığı, aksine bir oksitleyici madde olduğu biliniyor.


PATLAMADAN SONRA ÇIKAN KAN KIRMIZISI DUMAN


Gabriel da Silva, amonyum nitratın tutuşmasının çok zor olduğunu ifade ederek “Bir patlama başlatmak için aşırı koşullara ihtiyacınız var” dedi. Silva, amonyum nitratın yağ ile kirlenmesi durumunda bir patlayıcı haline geldiğini ve Beyrut’taki patlamanın sebebinin bu olabileceğini söyledi. Silva, patlamadan sonra çıkan kırmızı dumanın kan kırmızı rengi olduğunu ifade ederek, bunun sebebinin azot oksit hava kirleticileri olduğunu belirtti.