Geri Dön
Eğitim Anaokulu öğrencilerinden ortak iklim değişikliği kitabı

Anaokulu öğrencilerinden ortak iklim değişikliği kitabı

Strateji ve Bütçe Başkanlığı Anaokulu Müdürü Ayfer Toman'ın başlattığı e-twinning projesi 'Dünyaya el verin' ile farklı ülkelerden anaokulu öğrencilerine iklim değişikliğinin etkileri anlatıldı. Çocuklar, proje kapsamında ortak hikaye kitabı yazdı.

Anaokulu öğrencilerinden ortak iklim değişikliği kitabı

Strateji ve Bütçe Başkanlığı Anaokulu Müdürü Ayfer Toman, pandemi sürecinde geliştirdiği 'Dünyaya el verin' projesi ile Türkiye'den 3, Litvanya ve İspanya'dan birer okul olmak üzere toplam 5 anaokulunda eğitim gören öğrencilere iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin bilgiler verdi. Çocuklar da öğrendikleri bilgilerle hayal güçlerini birleştirip, iklim değişikliği üzerine 4 dilde ortak hikaye kitabı yazdı. 'Kutup ayılarına el verin' adlı kitap, Türkçe, İngilizce, Litvanyaca ve İspanyolca yazılarak 10 sayfadan oluştu.

'HAYAL GÜCÜNE DAYALI YAZILDI'

Toman, çağın en büyük sorununun kuraklık, küresel iklim değişikliği olduğunu belirterek, 3-7 yaş aralığındaki çocuklara online olarak iklim değişikliğinin nedenlerinin uygulamalı olarak anlatıldığını kaydetti. Proje kapsamında 3 ana hedefleri olduğunu söyleyen Ayfer Toman, "İlk hedefimiz 21'inci yüzyıl yeterlilikleri. Bununla ilgili 5 okul farklı dillerde ortak bir hikaye yazdık. Her sayfayı bir okul yazdı ve kalınan yerden diğer okullar takip etti. Çocukların hayal gücüne dayalı yazıldı kitap ve onlar resmetti. Bizler İspanyolca ve İngilizce şarkılar öğrettik. Avrupa'daki okullar Türkçe öğrettiler. Bir müzik albümü oluşturduk. Çocuklar hem 21'inci yüzyıl dil farkındalığını oluşturuyorlar hem kendileri ürün üretiyorlar" dedi.

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETTİLER'

Toman, Avrupa ve Türkiye'deki okulların birbiriyle bağlantı kurabilmesi ve proje ortaklıkları yapabilmeleri amacıyla 2005'te oluşturulan 'e-twinning faaliyeti'nin bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı vasıtasıyla gerekli destek, araçlar ve hizmetleri sağlayarak okulların herhangi bir konuda kısa ve uzun vadeli ortaklıklar kurmasını kolaylaştığını bildirdi. Toman, platform için hazırladığı proje ile çocuklarda küresek iklim değişikliğine ilişkin farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirterek, "Çocuklara önce küresel iklim değişikliğini anlattık ve sonra problemi çözmelerini istedik. Çocuklarımız birer ürün ürettiler ve bu ürünle boya yaptılar. Bir diğerinde buzullar eriyor ve kutuplarda yaşayan hayvanlar evsiz kalacaklar dedim. Bunun nedenlerini anlattım. Kendi yaşlarına uygun olarak hayvanlara ev buldular. Hayvanları dünyanın üzerine yerleştirdiler. Karbon gazının nasıl zarar verdiğine dair deneyler yaptık. Buna çözüm bulmaya çalıştılar ve kendileri bir araba ürettiler. Velilerimiz 'karbon ayak izi nedir' bununla ilgili araştırmalar yaptılar. Çocuklarla birlikte aileler resim yaptılar. Daha sonra bu resimleri herkes yaptı. Her çocuk ailesiyle küresel iklim değişikliğinde neler yapabileceğini anlattı. Tüm dünya çocukları iklim değişikliğinde neler yapabilirizi birbirlerine anlattılar" diye konuştu.