Geri Dön
Ekonomi Bakan Pakdemirli: Yatırımcının peşindeyiz, yatırımcı arıyoruz

Bakan Pakdemirli: Yatırımcının peşindeyiz, yatırımcı arıyoruz

Aydın'a gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 'IPARD II' Destekleme Programı 5'inci çağrı ilanını duyurdu. TKDK ile 250 milyon euro hibe desteği sağlanacağını belirten Bakan Pakdemirli, "Biz kısacası yatırımcının peşindeyiz, yatırımcıyı arıyoruz" dedi.

Bakan Pakdemirli: Yatırımcının peşindeyiz, yatırımcı arıyoruz

TKDK IPARD II 5'inci Çağrı Tanıtım Toplantısı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Konferans Salonu'nda tapıldı. Toplantıya Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Aydın milletvekilleri Mustafa Savaş, Metin Yavuz, Rıza Posacı ve Bekir Kuvvet Erim, TKDK Başkanı Hakan Kalender, AB Türkiye Delegasyonu Ticaret ve AB Politikalar Bölüm Başkanı Bartosz Przywara, TKDK'dan destek alan 47 ilden katılımcı, siyasiler ve daire müdürleri katıldı. Toplantıda konuşma yapan AK Parti Aydın Milletvekili ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Savaş, kendilerini kırmayarak kente gelen Bakan Pakdemirli'ye teşekkür etti.

'KIRSALA YATIRIM YAPANIN YANINDA OLACAĞIZ'

Salondakilere seslenen Bakan Pakdemirli ise kırsala yatırım yapanın her zaman yanında olacaklarını belirtti. Pakdemirli, "IPARD II kapsamında 5'inci başvuru çağrısıyla önemli bir yatırım hibeyi yatırımcılarımıza sunuyoruz. Toplam 250 milyon euro, yani 1,5 milyon TL'lik yatırım paketini üreticimize ve yatırımcımıza sunuyoruz. Kırsala yatırım yapanın her zaman yanında olacağız. Bu desteklemede 1'inci grupta hayvancılık, 2'nci grup ise işleme ve pazarlama yatırımları olacak. Hibe oranları; gerçek ve tüzel kişilerde yüzde 40, kooperatif ve tüzel kişilikte olanlara da ise yüzde 50 hibe vereceğiz. Birliğe ve beraberliğe daha fazla destek veriyoruz. Kooperatiflerde ise vereceğimiz hibe oranı yüzde 60 olacaktır. 250 milyon euro'nun 170 milyon euro'su yani 1 milyon TL'yi, hayvancılık yatırımlarını desteklenmesi için kullanacağız. Hayvancılık yatırımlarında başvuru tarihi 8 Nisan ile 17 Mayıs arasında olacak. Projelerini hazırlayıp sunmak için üreticilerimize de 3 ay süre veriyoruz. İkinci konumda ise işleme ve pazarlama yatırımlarına destek sağlıyoruz. Et ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kesimhane ile süt toplama merkezleri, meyve sebzede soğuk hava deposu ile su ürünleri işleme ve pazarlama yatırımlarına da destek vereceğiz. Biz kısacası yatırımcının peşindeyiz, yatırımcıyı arıyoruz" dedi.

'HEYBEMİZ BOŞ GELMEDİK'

Aydın'a her zaman heybeleri dolu geldiklerini ifade eden Pakdemirli, "Bu çağrıyı Aydın'dan yapmamızın büyük bir önemi var. Çünkü Aydın, ürün potansiyeli yüksek geniş bir coğrafya olup, tarımsal üretiminizin en önemli merkezlerinden biridir. Bir meyvecilik ve sebzecilik üssüdür. Dağlarından yağ, ovalarından bal akar. Aydın'dan yaptığımız bu çağrı, ülkemizin feyzi ve bereketi olacak. 'Aydın'a heybemiz boş gelmedik' demiştik. Bunları şimdi sizlerle paylaşmak istiyorum. Çiftçimize kalan destek ödemelerini şubat ve mart ayı içerisinde ödemeyi planlıyoruz. Ayrıca Kurban Bayramı vadeli, faizsiz, yem ve motorin kredisi verilecek. Orman Genel Müdürlüğümüz de ülkemiz ve Aydın için çalışmaya devam ediyor. Orman arazilerini incir fidanı dikimi için açtık. Bozuk ve açıkta kalan orman arazilerinde vatandaşlarımızın meyvesinden faydalanması maksadıyla incir fidanı dikeceğiz. İlk olarak Germencik ilçesi Dağyeni Mahallesi'nde 20 dekar arazide de bu uygulamayı başlatıyoruz. İlk etapta 5 bin 400 dekar bozuk orman alanda 100 bin incir fidanı dikip, vatandaşlarımıza eşit miktarda dağıtacağız. Kuşadası ve Söke'nin içme suyunu karşılayacak Sarıçay Göleti ve Söke Çayı gibi birçok projenin de ihalesini yaparak, 2019 yılında başlanacağının müjdesini veriyorum. Mustafa Savaş'ın isteği doğrultusunda Aydın'a bir de yem fabrikası kurma çalışmalarına başlayacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından TKDK desteği ile işletme kuran 4 işletmeciye plaket verildi. Ardından TKDK IPARD II 5'inci Çağrı Tanıtım Toplantısı'nın açılışını Bakan Pakdemirli ve protokoldekiler birlikte yaptı.

BABASININ AYDIN MENDERES'İN VELİSİ OLDUĞUNU ANLATTI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Konferans Salonu'ndaki programının ardından Kuşadası ilçesinde Belediye Düğün Salonu'ndaki 'Gönüller Buluşması' adıyla düzenlenen toplantıya katıldı. Cumhur İttifakı'nın Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Savaş, Kuşadası Belediye Başkan adayı Fuat Akdoğan, AK Partili ve MHP'li Aydın milletvekilleri de Pakdemirli'ye eşlik etti. Coşkuyla karşılanan Pakdemirli, 1960'lı yıllarda askeri vesayet döneminde Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in kolejden atılmak istendiğini, babası Ekrem Pakdemirli'nin ona sahip çıktığını anlattı. Pakdemirli, "Aydın'a gelmişken rahmetli Adnan Menderes'i anmamak olmaz. Milletin iradesine kasıt, ilk olarak Adnan Menderes dönemindedir. Adnan Menderes, 1960'larda Yassıada'dayken, Aydın Menderes'i okuldan atmak üzerelerdi. TED Koleji'nin müdürü Berrin Hanım'ı çağırıyor ve 'Biz Aydın'ı koruyamıyoruz, okuldan almanızı istiyoruz' diyor. Berrin Hanım ağlıyor, 'Ben Aydın'ı okuldan alırsam, hiçbir okul almaz, kabul etmez' diyor. Bu duruma üzülen okul müdürü 'Bize geceleri denetmenlik, öğretmenlik yapan Ekrem diye bir arkadaş var, onu çağıralım' diyor, babamı çağırıyorlar. Ona, 'Sen Aydın'ın velisi olur musun?' diye soruyorlar. Babam, tereddütsüz kabul ediyor. Bunu bugün ben söylüyorum, kolay. Siz dinliyorsunuz, kolay. Ama askeri vesayet olduğu zamanda, askerlerin silahlarının gölgesinde demokrasi mücadelesi veren bir genç diyor ki 'Ben Aydın Menderes'in velisi olurum ve dışarıdan sınavlara hazırlar, üniversiteyi kazanacak hale getiririm' diyor. Ben böyle bir ailenin evladı olduğum ve Aydın'da bunu söylediğim için gurur duyuyorum" dedi.

Aydın'da Cumhur İttifakı'na sahip çıkılacağına inandığını söyleyen Bakan Pakdemirli, "Menderes Ailesi'nin bir dostu olarak Aydınlılar, lütfen Adnan Menderes'i düşünün. Lütfen milletin iradesine yapılan kasıtları düşünün. Bu kasıtlar bitmiyor. Menderes'i astılar, Özal'ı bizden aldılar, Recep Tayip Erdoğan'ı teslim edecek miyiz?" diye sordu. Salonu dolduranlardan hep bir ağızdan 'Hayır' yanıtı alan Pakdemirli, "İnşallah 1 Nisan sabahı uyandığımızda 'Yeter söz milletin' diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ BELEDİYELERE ELEŞTİRİ

CHP'li belediyeleri halkın sorunlarına duyarsız kalmakla suçlayan Bakan Pakdemirli, "Sizlerin sorunlarına dertlenen yöneticilere ihtiyacınız var. CHP'nin böyle bir derdi yok. Bunların derdi; paraları kazansınlar, yesinler, içsinler, kendi reklamlarına harcasınlar. Bunların derdi bu. Siz CEO seçiyorsunuz. Efendim bizim borcumuz yok, bizim kasamızda paramız var. Biz, size o paraları niye veriyoruz? Hükümet size o paraları niye veriyor? 'Harca, memleketine, ilçene, iline yatırım yap' diye veriyor. Onlar ise billboard'lara harcamakla övünüyor" dedi.

KUŞADASI TERMAL BÖLGESİ OLACAK

AK Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mustafa Savaş ise Kuşadası'nı termal turizm bölgesi ilan edeceklerini söyledi. CHP'li başkan yöntemindeki Aydın Büyükşehir Belediyesi'ni eleştiren Savaş, "5 yılda 100 milyon lira reklam harcaması yapıldı. Bu para ile Aydın, Kuşadası ve diğer ilçelere neler yapılırdı" ifadelerini kullandı.

Toplantı sonrası ise doğum günü olan Mustafa Savaş için küçük bir pasta getirildi. Sahnede Savaş'ın doğum günü kutlandı.

Ardından Bakan Pakdemirli, İzmir'in Selçuk ilçesine geçerek Ankara'ya hareket etti.

'ÖNÜMÜZDEKİ 20 YILDA TÜRKİYE'NİN DAHA FAZLA GIDA ÜRETMESİ GEREKİYOR'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kırklareli'nin ardından geldiği Edirne'de AK Parti binasının önünde kalabalık parti grubu tarafından karşılandı. Burada konuşan Pakdemirli, Türkiye'de tarım alanlarının sınırlı olduğunu belirterek, "Bu sınırlı alanlarımızın da bir kısmının orman bir kısmının tarım alanları olması lazım. Tarım ve orman arazilerinin bir arada yönetilmesi gerekiyor. Ormanın içerisinde de tarım ve hayvancılık yapmanın yollarını aramak gerekiyor. Bu arazilerin birlikte planlanması gerekiyordu. Bunların hepsi yeniden yapılanan bakanlığımızda sizlere tek elden hizmet etme imkanı veriyor" dedi.

PAKDEMİRLİ: TÜRKİYE YÜZDE 50 DAHA FAZLA GIDA ÜRETMESİ GEREKİYOR

Bakan Pakdemirli, daha sonra tarihi Alipaşa Kapalı Çarşısı'nda esnafı ziyaret edip, sorunlarını dinledi. Seyyar satıcıdan kestane alan Pakdemirli, satın aldığı kestaneleri gazetecilere ikram etti. Daha sonra Edirne Ticaret Borsası'nda düzenlenen, 'Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı'na katılan Pakdemirli şöyle konuştu:

"Bugün mumla arasanız bulamayacağınız kadar çok bürokrat burada. Bakan da karşınızda, hepimiz emre amade sizleri dinlemek için buradayız. Şundan emin olun, devlet sizi, üreticisini, çiftçisini düşünüyor. Bununla yatıyor, bununla kalkıyor. En başta Cumhurbaşkanımız sonra da biz sizin dertlerinizi dert ediniyoruz. Bundan yüzde 100 emin olmanız lazım. Ancak bu işleri birlikte sürdürürsek bir noktaya geleceğiz. Çünkü önümüzdeki 20 yılda dünyanın yüzde 50 daha fazla üretmesi, Türkiye'nin de yüzde 50 daha fazla gıda üretmesi gerekiyor. Bunu üretecek olan da sizlersiniz. Bizim ne yapıp ne edip Türkiye'de 2,5 milyar hektar daha alanı sulamaya açmalıyız. Bunları eğer açabilirsek en başta bahsettiğim gıdayı yüzde 50 arttırmanın yarısını sulamayı çözerek yapabiliyoruz. Bunun Türkiye ekonomisine katkısı senelik 15 milyar dolar. Biz artık yolla ilgili birçok problemimizi çözdük. Bugün artık Türkiye'nin yol ve diğer altyapı dışında yatırımlardan en önceliği mutlaka sulama yatırımları olması gerekiyor. Çünkü tarımsal üretimimize gerçekten katkısı var. Sulama tarımdaki başarımızın mutlak anahtarı."

Edirne'de 130 bin lavanta fidanı dikileceğini söyleyen Pakdemirli, "2019 yılında Edirne'de 4 köyde 900 dekar alana 130 bin adet ceviz, badem, lavanta gibi fidanları dikeceğiz. 3 yıl bakımlarını yapacağız, 3 yıl sonunda ücretsiz orman köylüsüne tam 49 yıllığına tahsisini yapacağız. Lalapaşa Kalkansöğüt köyünde 40 dekar alanda trüf ormanı tesis edeceğiz. Bu trüf çok değerli bir bitki. İnanılmaz derece büyük paralara satılan bir bitki. Orman köylülerimizin bizlere işletme şefliklerine bu konularda başvurmalarını ve bizle üretime geçmelerini istiyorum" dedi.