Geri Dön
Ekonomi Erdemir Maden 84’üncü yılını kutluyor

Erdemir Maden 84’üncü yılını kutluyor

Erdemir Maden, kuruluşunun 84’üncü yılını kutluyor. Ermaden, Türkiye’nin demir cevheri üretiminin yüzde 38’ini karşılarken, OYAK Maden Metalürji şirketlerinin yerli ham madde ihtiyacının merkezi olmayı sürdürüyor.

Erdemir Maden 84’üncü yılını kutluyor

 

19 Mayıs 1938’de kurulan Türkiye’nin demir cevheri ihtiyacının yüzde 13’ünü ve pelet ihtiyacının tamamını karşılayan Erdemir Maden, bu yıl 84.’üncü yaşına girdi.  

 Türkiye’de demir cevheri üretiminin yüzde 38’ini karşılan Erdemir Maden, 9 demir, 1 manganez, 1 kömür ve 2 kil sahası olmak üzere toplam 13 adet ruhsat sahasına sahip.  Erdemir’den yapılan açıklamaya göre, şirket, yeni maden sahalarının açılması ve rezerv artırma çalışmalarını sürdürüyor. Açıklamada, Türkiye’nin demir peleti üreten tek tesisi Erdemir Maden’in yıllık pelet üretim kapasitesinin ise bir buçuk milyon ton olduğu belirtildi. 2006’dan bu yana iyileştirme ve modernizasyon yatırımlarına paralel olarak çevre yatırımlarına da ağırlık veren Erdemir Maden, toz tutma ve gaz arıtma, evsel atık arıtma, artık depolama barajı, çevre düzenleme ve ağaçlandırma yatırımlarını tamamladı.  

 YATIRIMLARLA ÜRETİMİNİ ARTIRIYOR 

 Erdemir Maden’in yatırımlarının devam edeceğinin belirtildiği açıklamada, “Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesi sınırları dahilindeki Alacaağzı Kömür İşletmesini 2019 yılında devreye alan Erdemir Maden’in taşkömürü ve kuvars kumu madenleri bulunuyor. 2019 yılında ruhsat alanındaki taşkömürü rezervlerine yönelik yapılan derin sondajlar ile etüt, proje ve fizibilite çalışmaları tamamlanarak 2020 yılında yatırım programı kapsamında hazırlık çalışmalarına başlandı. Ruhsat sahasındaki kuvars kumu madenine yönelik rezerv geliştirme ve kalite belirleme projesi kapsamında 2022 yılında 73 adet sondaj yapılması planlanıyor” ifadesi yer aldı. 

 BÖLGEYE KATKI FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR 

 Erdemir Maden’in kurulu bulunduğu bölgelere katkı sağlamak amacıyla birçok çalışma yürütüldüğünün altı çizilirken, 84 yıldır amatör sporculara ve amatör spor kulüplerine maddi ve manevi destek sağlandığının kaydedildi.  

 Tesislerinin bulunduğu Sivas Divriği ve Malatya Hekimhan bölgelerinde topluma katkı faaliyetlerine devam eden Erdemir Maden, bu yıl UNESCO miras listesinde de yer alan Ulucami Mahallesi sınırları içerisindeki Cam Seyir Terası ve Mesire alanı yapımı projesinin destekçisi oldu. Bölge turizmine ve ekonomisine katkı kapsamında Sivas Valiliği ve Divriği Kaymakamlığı ile ortak olarak yürütülen proje, açıldığı günden bu yana 51.200 kişi tarafından ziyaret edildi. 

 Şirket, 2021 yılı ağustos ayında açılan seyir terasının yanı sıra bölgeye ‘hatıra’ olarak dikilen ‘Cevher Çınarı’nın da destekçisi oldu. 2,5 metre yüksekliğinde, 1,90 metre genişliğinde ve 20 milimetre kalınlığındaki 'Cevher Çınarı' heykelinin yapımında ham madde olarak Erdemir Maden tarafından üretilen çelik ve çeliğin ham maddesi olan cevher kullanıldı. Heykelin tasarımında, Anadolu medeniyetlerinin önemli sembollerinden ‘Çift Başlı Kartal’, ‘Hayat Ağacı’ ve ‘Çınar Ağacı’ yer alıyor.