Geri Dön
Ekonomi Finansal Hizmetler Güven Endeksi, şubatta 173,4 seviyesine yükseldi

Finansal Hizmetler Güven Endeksi, şubatta 173,4 seviyesine yükseldi

Finansal Hizmetler Güven Endeksi, şubatta bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 173,4 seviyesine yükseldi.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi, şubatta 173,4 seviyesine yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından şubat ayına ilişkin Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) açıklandı. Finansal sektörde faaliyet gösteren 156 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen anket sonuçlarına göre, FHGE, şubatta bir önceki aya kıyasla 1,7 puan artarak 173,4 seviyesine yükseldi. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son 3 aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek 3 aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin FHGE'yi artış yönünde etkilediği, son 3 aydaki iş durumunun ise FHGE'yi azalış yönünde etkilediği görüldü. İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son 3 ayda iş durumunda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya kıyasla zayıfladı. Son 3 ayda hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmeler ile gelecek 3 ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı yönündeki beklentilerin ise güçlendiği gözlemlendi. 

İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son 3 aydaki istihdamda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin azalış bildirenler lehine döndüğü, gelecek 3 ayda istihdamda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise bir miktar güçlendiği görüldü. 

Şubat ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre 'Finans ve Sigorta Faaliyetleri' sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, '64-Finansal Hizmet Faaliyetleri' ve '65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları' sektörlerinde bir önceki aya göre sırasıyla 1,9 ve 0,4 puanlık artış olduğu, '66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler' sektöründe ise 2,2 puanlık azalış görüldü.