Geri Dön
Gündem Isparta'da hayat normale dönüyor

Isparta'da hayat normale dönüyor

Isparta'da 3 Şubat'ta itibaren hayatı olumsuz etkileyen ve kentin genelini elektriksiz bırakan kar yağışı sonrası hayat normale dönüyor. Elektrik abonelerinin tamamına enerji verileceğini açıklayan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, "Mahalleler arasında yoğun kar yağışından dolayı kopan tellerin bakımları, tamiratları yapılıyor. Akşama tamamı tamir edilerek elektrik, her eve verilecek" dedi.

Isparta'da hayat normale dönüyor

Kentte 3 Şubat'ta 9 saat boyunca etkili olan kar, metrekareye 90 kilograma yakın yağış getirdi. Enerji nakil hatlarının kopması nedeniyle kent merkezi ve çevre ilçelerde elektrik kesintisi yaşandı. Yağış sonrası 3 bin 200 cadde ve sokak, belediye ekiplerince temizlendi. Bugün itibarıyla ulaşımla ilgili sorunlar giderildi.

'KOPAN TELLERİN TAMİRATI YAPILIYOR'

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, perşembe günü 9 saatlik yağışta kentin yoğun kar altında kaldığını belirterek "O günden beri elektrik hatlarımızda bazı sıkıntılar yaşadık. Şu anda 4'üncü günündeyiz. Bugün 400 kişilik ekiple tüm sokaklarımızdaki arızalar giderilmek üzere. Tüm şehrimize enerji verildi, enerji verilmede sorunumuz olmadı. Dışardan gelen hatlar tamir edildi, ancak şehir içindeki mahalleler arasında yoğun kar yağışından dolayı kopan tellerin bakımları, tamiratları yapılıyor. Akşama tamamı tamir edilerek elektrik, her eve verilecek. Sokak aralarında trafikle alakalı sıkıntımız yok. 3 bin 200 caddedeki, sokaktaki tüm arterler trafiğe açık" diye konuştu. Başdeğirmen, donarak ölüm iddiaları ile ilgili de "Evinde doğal gazını yakamayan vatandaşlarımızı KYK yurtlarına taşıdık. Böyle bir olay kesinlikle yoktur" dedi.;


'DONARAK ÖLDÜ' HABERLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Yalvaç ilçesinde yalnız yaşayan Ramazan Nazlı'nın (70) dün evinde ölü bulunmasıyla ilgili Isparta Valiliği'nden de açıklama geldi. Açıklamada, şöyle denildi:

"5 Şubat 2022 tarihinde Yalvaç ilçemiz Görgü Cami Mahallesindeki ikametinde ölü bulunan vatandaşımızın çevreden edinilen bilgilere göre tek başına yaşadığı, aklen malul olduğu, komşularının yardımını kabul etmediği öğrenilmiştir. İkamette yapılan incelemede evin elektrik akımının faal olduğu, evde sobanın kurulu olduğu, ancak kullanılmadığı tespit edilmiştir. Bazı basın yayın organlarında belirtilenin aksine ilimizde meydana gelen olumsuz hava koşullarından dolayı Yalvaç ilçemizde uzun süreli elektrik kesintisi yaşanmamış olup şu anda ilçemizin tamamına elektrik enerjisi sağlanmaktadır. Meydana gelen şüpheli ölüm olayı ile adli ve idari inceleme titizlikle devam etmektedir."

'30 SANİYEDE YERLE BİR OLDU'

Kar nedeniyle ilçe merkezinde halı saha ile kapalı pazar yeri de yıkıldı. Çatısı çöken kapalı semt pazarının ağır demir iskeleti altında kalan 20'nin üzerinde otomobil tamamen kullanılamaz hale geldi. Ölen ya da yaralananın olmadığı olayın ardından hasar tespiti sürüyor. Çatının bağlantı yerlerinin zayıf yapıldığı ve zemin desteklerinin olmaması nedeniyle yıkıldığı öne sürüldü. Kent merkezinde yaşayan İsa Apaydın, yoğun kar yağışı yaşandığını ve uzun yıllardır böyle bir karla karşılaşmadıklarını söyledi. Yağışla birlikte yolların kapandığını, ağaçların kar kalınlığına dayanamayarak yıkıldığını gördüğünü belirten Apaydın "Vatandaşlar da kar nedeniyle araçlarını korumak için kapalı çarşamba pazarının içine park etti. Pazarın çatısı da karın ağırlığını kaldıramayınca birden çöktü. 20'nin üzerinde araç var. Çok şükür can kaybı yok" dedi. Pazarın bulunduğu sokakta oturduğunu anlatan ve yıkılma anını gördüğünü belirten Furkan Yıldız ise "Bir anda çatırdama sesi duydum. 30 saniyede yerle bir oldu. 112 Acil Çağrı Merkezi'ni aradık" diye konuştu.

'BU KADAR GELECEĞİNİ TAHMİN ETMEMİŞTİK'

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Mehmet İpekçi de kar nedeniyle mağdur olduklarını anlattı. 5-6 saat süresince yoğun kardan elektriklerin kesildiğini belirten İpekçi "4 gündür gerçek anlamda sıkıntılar yaşadık. Allah’tan kar ve yağmur istemiştik ama bir anda bu kadar geleceğini tahmin etmemiştik. Pazar yerlerimiz çöktü, halı sahalar çöktü. Elektrik verilmeyen iş yerlerimiz var. Sıkıntı çektik ama bunu el birliği ile aşmamız lazım" ifadelerini kullandı.

0-6 YAŞ ÇOCUĞU OLAN KADIN PERSONELE 5 GÜN TATİL

Bu arada Isparta İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 0-6 yaş çocuğu olan kadın personelin 7 Şubat 2022 tarihinden itibaren 5 gün süreyle idari izinli sayılmasına karar verildi. Yapılan açıklamada, "7 Şubat 2022 tarihinden itibaren 5 gün süre ile kreşlerde yüz yüze eğitime ara verilmişti. Bu nedenle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 0-6 yaş çocuğu olan bayan personellerin 7 Şubat 2022 tarihinden itibaren 5 gün süre ile idari izinli sayılmasına karar verilmiştir" denildi.

TBMM BAŞKANVEKİLİ BİLGİÇ: ŞOV AMAÇLI AÇIKLAMALAR GÖRÜYORUZ

TBMM Başkanvekili ve AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, yoğun kar yağışının hayatı olumsuz etkilediği, elektrik kesintilerinin yaşandığı Isparta'da valilik bünyesinde 112 Çağrı Merkezi'nde kurulan kriz merkezinde konuştu. Sahada 614 personelle müdahale verildiğine dikkati çeken Bilgiç, bölgede bulunan muhalefet partilerin temsilcilerinin açıklamalarına tepki gösterdi. Burada afet yaşandığı ve topyekun mücadele verildiğini belirten Bilgiç, "Cuma sabahından bu yana burada çalışmalar yapıyoruz. Başka siyasi partilerden arkadaşlar, dün gece yarısı Isparta'ya gelmişler. Sanki günlerdir Isparta'daymış gibi, vatandaşla veya bu işle meşgullermiş gibi, tamamen kirli siyaset ve şov amaçlı yapılan açıklamaları görüyoruz" dedi.




'BU GECE KESİNTİLERİ ORTADAN KALDIRMIŞ OLACAĞIZ'

Bilgiç, elektrik ve yüksek gerilim hatlarında ağırlıklı olarak buzlanmadan kaynaklanan kesinti sorununun yaşandığını, bir afetle karşı karşıya kalındığını söyledi. Sahada ekiplerin arızaları gidermek için perşembe gecesinden itibaren yoğun şekilde çalıştıklarını aktaran Bilgiç, "Isparta ekipleri yetişmeyeceği için diğer illerden çok ciddi takviyelerle arıza bakımlarına destek veren ekip, 10 katına çıkarıldı. Şu anda sahada 614 personelle müdahaleler devam ediyor" dedi.

Bilgiç, 95 köyde elektrikle ilgili problemin devam ettiğini, merkezde de dün yapılan hasar tespit çalışmaları neticesinde 235 noktada genel hasar oluştuğunun belirlendiğini belirterek "Bu gece saatlerinde Isparta merkezdeki bütün elektrik kesintilerini ortadan kaldırmış olacağız. Köylerdeki çalışmalarımızın bir kısmını bugün, kalanlarını da yarın sonlandırarak bütün elektriklerin verilmesini temin edeceğiz. Bütün köy yollarımız açık" ifadelerini kullandı. 

'KİRLİ SİYASETİ KINIYORUM'

Bilgiç, üzüldükleri şeyler olduğunu da vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Perşembe günü nöbetçiydim. Meclis'te çalışmalarımızı bitirdikten sonra cuma günü sabah erkenden Isparta'ya geldik. O günden beri ilgili bütün arkadaşlarımızla, valimizle, sonrasında İçişleri Bakan Yardımcı'mız burada, Enerji Bakanı'mız burada, AFAD Başkanı burada; bütün bu çalışmaları birlikte sürdürüyoruz. 24 saat buradayız, üzülüyorum. Başka siyasi partilerden arkadaşlar, dün gece yarısı Isparta'ya gelmişler. Sanki günlerdir Isparta'daymış gibi, vatandaşla veya bu işle meşgullermiş gibi, tamamen kirli siyaset ve şov amaçlı yapılan açıklamaları görüyoruz. Böyle durumlarda hep birlikte kenetlenmek ve mücadeleyi yapmak; işin ucundan tutmak gerekirken, yapılan bu kirli siyaseti de buradan kınadığımı belirtmek istiyorum."

'DAVET BEKLEMENİN ANLAMI YOK'

Bir gazetecinin CHP ve İYİ Parti yöneticilerinin Isparta'nın afet bölgesi kapsamına alınmasına yönelik açıklamalarını sorması üzerine Bilgiç, şunları kaydetti:

"Isparta'yı afet bölgesine almak değerlendirmesi başka bir şey, sizin bütün devletin imkanlarıyla burada olmanız başka bir şey. AFAD Başkanı da burada, Deregümü'ne gittik. Yaklaşık 500 dönüm kadar serada problem var. Vatandaşlarımızın bu noktadaki bütün mağduriyetleri giderilecek. O istek ayrıdır. Günlerdir burada sahada işin ucundan tutup da bu işe katkı sağlıyormuş gibi bir görüntü verip, bütün bu mücadeleyi sürdüren kurumların, vatandaşları oradaki hizmet eden çalışan personelin mücadelesi yok sayan anlayışı kabul etmiyoruz. Davetle bu iş olmaz. Eğer davet bekliyorlarsa, kendilerini misafir hissediyorlarsa şundandır; CHP'nin milletvekili yok ama İYİ Parti'nin milletvekili var Isparta'nın. Açıklama yapmak yerine gelip, burada çalışmalara katılabilirdi. Böyle şeylerde davet beklemenin anlamı yok. Burada bir düğün de yok. Burada afet yaşanıyor ve topyekun bir mücadele var. Bu mücadeleye destek olmak lazımken 'Bizi çağırmadılar davet etmediler' demenin bir anlamı yok."

ISPARTA'YA 13 İLDEN DESTEK

Bilgiç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Isparta'ya elektrik ile ilgili 13 ilden destek geldi. Destek için Isparta'ya gelen personel sayısı 513. Bununla birlikte Belediye Başkanı'mızın da komşu belediyelerden talepleriyle gelmiş olan kar kürüme ve tuzlama araçları var. Gelen araç sayısı da 9'dur. Bunlara ilave olarak Kastamonu'dan 2 bin KW'lık bir jeneratör, 1000 KW'lık bir jeneratör, Isparta merkezden temin edilen bir jeneratör geldi."

BAKAN DÖNMEZ: ELEKTRİKLER AKŞAM SAATLERİNDE VERİLECEK

TBMM Başkanvekili Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz ile birlikte Eğirdir'de incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektriklerinin bugün akşam saatlerinde verileceğini müjdeledi. Daha sonra Eğirdir Çay köyüne giden Bakan Dönmez, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Maalesef bölgemiz 2-3 gündür yoğun kar yağışı altındaydı. Hamdolsun ekiplerimiz birçok köyümüze elektriği verdi, ama birkaç gün süreyle sıkıntı yaşandı. Şu anda ekip sayısı da arttı. Araç gereç sayısını da artırdık. Buralarda hizmet vermek için Sivas'tan, Kastamonu'dan, İstanbul'dan, Bursa'dan, İzmir'den eleman transfer ettik ki bir an önce sıkıntıyı çözelim diye. İnşallah en kısa sürede çözeceğiz, zaten burası çözülmüş oldu. Diğer çalışmaların devam ettiği köylerimiz var. Onlara da şu anda sayın vekillerimizle birlikte bakıyoruz. Sahadaki çalışmaları, eksik noksan varsa onları hemen anında talimatlandırarak çözmeye çalışıyoruz. Ben anlayışınız için de sabrınız için teşekkür ediyorum. Hakkınızı helal edin, birkaç gün enerjisiz kaldınız."

Ardından Eyüpler köyünü ziyaret eden Bakan Dönmez, soğuk hava deposunu gezdi. Daha sonra Eğirdir Sorkuncak köyüne giden Bakan Fatih Dönmez ve beraberindeki heyet, burada da köy muhtarı ve vatandaşlarla sohbet ederek ilçeden ayrıldı.

‘ENERJİSİZ ŞEBEKEMİZ KALMAMIŞTIR’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eğirdir ziyaretinin ardından Isparta kent merkezine döndü. Zafer Mahallesinde elektrik arızalarının giderilmesine ilişkin çalışmaları yerinde inceleyen Bakan Dönmez, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Isparta ve çevresinde yoğun kar yağışı olmuş, neredeyse gün boyu devam eden kar yağışına bağlı olarak özellikle şebekemizde buz yüküne dayalı olarak ciddi hasarlar oluşmuştur. Burada şu anda 600’e yakın personel, 200’e yakın iş makinesiyle çalışma devam ediyor. Birçok ilimizden olaya müdahale etmek üzere teknik personel çağrıldı. Onların durmaksızın gece gündüz çalışarak yapmış oldukları mücadele sonunda Isparta il merkezinde ve ilçe merkezlerinde an itibarıyla enerjisiz şebekemiz kalmamıştır. Şu anda son arızanın bulunduğu yerdeyiz. İlk etapta 113 bin abonemiz enerjisiz kalmıştı. Şu anda ekiplerimiz merkezdeki işleri bitirir bitirmez kırsala, köylere doğru yönlendiriyoruz. İnşallah yarın kırsaldaki arızaları da büyük oranda gidermiş olacağız. Bu arada zaman zaman sosyal medyada ciddi bilgi kirliliğiyle de karşılaşıyoruz. Özellikle vatandaşlarımızın sayaçları okunuyor, faturalar gönderiliyor şeklinde. Bunların aslı yok. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil.”

Bakan Dönmez, açıklamanın ardından gazetecilere çay ikram etti.