İSTEK Bilge Kağan İlkokulu öğrencileri alternatif ulaşım araçlarının kullanımını teşvik etmek için bisikletleriyle Florya sahiline çıktı.
31 Ekim 2013 Perşembe günü, iki saat boyunca sahilde bisiklet süren öğrenciler, hazırladıkları pankartlar ile halkın ilgisini çekmeyi başardı.
İSTEK Bilge Kağan İlkokulu’nda geçen yıl uygulanmaya başlanan “Sakin Okul-Scuola Slow” projesi bu yıl da tüm hızıyla devam ediyor. Alternatif ulaşım araçlarının kullanımı, proje kapsamında yer alan konulardan biri.
Öğrenciler, trafik yoğunluğunun getirdiği stres ve zaman kaybını önlemenin yollarını tartıştıkları derste, “trafik yoğunluğunun çözümü bisiklet olmalı” düşüncesini benimsediler. Bu çözümü yaygınlaştırmak; bisikletin alternatif ulaşım aracı olarak görülmesine, bisiklet yollarının yapılmasına, trafikte bisiklet kullanma hakkı ve fırsatı yaratılmasına dikkat çekmek için de bir toplumsal hareket başlattılar.
Öğrenciler 31 Ekim 2013 Perşembe günü bisikletleriyle Florya sahiline çıktılar ve iki saat boyunca bisiklet sürdüler. Bu süre boyunca öğrencilerden bazıları, önceden hazırladıkları pankartları taşıdı.
Öğretmenlerin ve velilerin de destek verdiği etkinlik halkın yoğun ilgisini çekti. Öğrencilerle sohbet eden ve proje hakkında bilgi alan yayalar, trafiğin büyük bir sorun olduğunu, gençlerin alternatif çözümlerini destekleyeceklerini belirttiler.
Sakin Okul-Scuola Slow Projesi Nedir?
İSTEK Bilge Kağan İlkokulu, 2012-2013 öğretim yılı başında daha güler yüzlü ve mutlu çocuklar yetiştirme hedefiyle İtalya’daki okullarda uygulanan “Sakin Okul-Scuola Slow” projesini uygulamaya başladı.
Scuolaslow, küreselleşmenin getirdiği standartlaşmaya, çevreye ve insana verilen zararlara, tek tip insan olmaya karşı; gürültü kirliliğinden ve şiddetten uzak, Slow Food hareketinin ilkelerini okul kültürü haline getiren, 'yavaş' felsefesini kazanmada okulun tüm paydaşlarını etkin kılmaya yönelik, sürdürülebilir bir dünya için ekolojik bilinci geliştirmeyi amaçlayan bir projedir.
Proje ile öğrencilere irdeleme, tartışma, başka fikirleri dinleme, kendi düşüncelerini ve fikirlerini savunma zemini hazırlanıyor ve öğrenciler sonuca değil sürece dayalı, gerçek yaşam deneyimleri ve becerilerini geliştirmeye yönelik bir eğitim anlayışı ile yetiştiriliyor.
Milli Eğitim müfredatı ile ilişkilendirilen proje kapsamında alternatif ulaşım araçlarının kullanımından, GDO’lu yiyeceklerin kullanılmamasına; okul bahçesinin yeniden düzenlenmesinden, çevremizdeki tarihi ağaçların araştırılmasına; sınıf abla-ağabeylik düzenlemelerinden, sivil inisiyatifin geliştirilmesine dek yapılan ve yapılması planlanan pek çok çalışma var. Bu çalışmalar öğrencilerin çok yönlü gelişimlerine katkıda bulunuyor.