Geri Dön
Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan Atlas 1948 Sinema Müzesi'nin açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atlas 1948 Sinema Müzesi'nin açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Beyoğlu'ndaki tarihi Atlas 1948 Sinema Müzesi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atlas 1948 Sinema Müzesi'nin açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan salona girerken eşi Emine Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve eşi Pervin Ersoy'la fotoğraf çektirdi. Salona girmeden önce vatandaşların sevgi gösterisiyle karşılanan Erdoğan'a çiçek verildi. Erdoğan, salondan ayrılırken de vatandaşların sevgi gösterisi ve alkışlarla aracına bindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmasında, “Beyoğlu Kültür Yolu, sinemanın yanında Galataport, Galata Kulesi, Galata Mevlevihanesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Narmanlı Han, Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, Serkildoryan binası, Taksim Camisi ve AKM'yi de içeren dev bir proje. Ben artık Atatürk Kültür Merkezi demiyorum, bu yer gerçekten opera binası olarak şu anda hazırlanıyor. Bu yılın sonunda açmayı planladığımız Atatürk Kültür Merkezi'mizi salgın sebebiyle inşallah önümüzdeki yılın en geç ortasında, İstanbul halkının hizmetine sunacağız. Taksim Camii'nin de önümüzdeki yıl Ramazan ayında hizmete girecek. Cami ibadet yanında kütüphanesiyle geleneksel sanatlar atölyeleriyle sergileriyle bir kültür sanat merkezi olarak da faaliyet gösterecek" dedi.


“İNŞALLAH MÜZEYİ DE 12 MART'TA YANİ İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜNÜN 100. YILINDA HİZMETE AÇIYORUZö

Erdoğan, “Serkildoryan binası ve bünyesindeki Emek Sineması 1983'te çıkan bir yangında adeta mahvoldu. Biz bu güzel eseri restore ettik ve 2016'da yeniden İstanbul'umuza kazandırdık. Bugün Emek Sineması şehrimizin kültür sanat faaliyetlerinin en önemli adreslerinden biridir. İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy'un hayatının son günlerini yaşadığı Mısır Apartmanı'ndaki evini, müzeye dönüştürüyoruz. Projesi hazır. İnşallah müzeyi de 12 Mart'ta yani İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılında hizmete açıyoruz. Narmanlı Han İstiklal tünelinin girişinde 1831 yılından beri nice ünlü ismi ağırlamış bölgemizin sembol imkanları arasındadır. Burası da özel sektör girişimiyle restore edilerek yeniden hayat buldu. Geçtiğimiz haziran ayında kapılarını tekrar açan Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, bünyesindeki tiyatro salonları ve aynı amaca hizmet eden birimleriyle İstanbul'un sanat damarlarından biridir. Aynı şekilde merkezin sinema salonları sektörün her kesiminden insana destek olan etkinlikleriyle müzik salonları da konserleriyle İstanbul'a nefes vermeyi sürdürüyor" diye konuştu.


“İNŞALLAH NİSAN AYINDAN İTİBAREN GALATAPORT'UN FAALİYETE GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Galataport Projesi çok önemli. Tamamlandığında İstanbul'un hem kültür sanat hayatına hem turizmine çok büyük katkılar sunacak bir atılımdır. Dev turist gemilerinin yanaşacağı bir yer haline gelecek. Sadece turizm sektörüne 5 milyar dolarlık ilave katkı sağlaması beklenen Galataport 25 milyon ziyaretçi, 7 milyon turist ve 1,5 milyon gemi yolcusu potansiyeliyle gerçekten dünya çapında bir projedir. Dünyanın tüm önemli markaları bu mekanda yer almak için şimdiden arayış içindedir. Proje içindeki tarihi Tophane Saat Kulesi yıl boyunca pek çok ulusal ve uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapacaktır. Bunları bu kadar iştahlı anlatırken bir derdim var. Bu mekan benim doğup büyüdüğüm bir mekan. Buranın dili olsa da bize anlatsa veya biz ona anlatsak. Böyle bir durumumuz var. Bir Beyoğlu çocuğu olarak burada doğdum, burada büyüdüm, burada yetiştim. Dolayısıyla da heyecan biraz da buradan geliyor. İstanbul Modern ile İstanbul Resim ve Heykel müzeleri küresel düzeyde ilgi görüyor. İnşallah nisan ayından itibaren Galataport'un faaliyete geçmesini bekliyoruz. Salgın şartlarına rağmen sadece bu yıl 350 bin yolcu taşıyan 200 kurvaziyer gemisi, Galataport'a demirlemek için rezervasyon yaptırmıştır. Önümüzdeki yıl bu ilginin beş katına çıkacağına ben şimdiden inanıyorum ve şimdiden bunu görüyorum" şeklinde konuştu.


“ŞÖYLE BİR ETRAFIMIZA BAKTIĞIMIZDA YAPILACAK DAHA ÇOK İŞİMİZİN OLDUĞUNU GÖRÜYORUM"

Erdoğan, “Beyoğlu Kültür Yolu, Galataport, Tarihi Yarımada'ya çekeceği ilave ilgiyi bölgenin diğer güzellikleriyle buluşturma amacıyla geliştirildi. İnşallah şehrimizin hala geliştirilmeyi bekleyen nice güzelliklerini de yeni projelerle hizmete alarak İstanbul ve Türkiye için belirlediğimiz tüm hedeflere ulaşacağız. Şöyle bir etrafımıza baktığımızda yapılacak daha çok işimizin olduğunu görüyorum. Turizm sektöründe dünyanın lideri olmaya giden bir ülke durumundayız. Bunda da hiç şüphem yok. Öyle mi Mehmet Bey, yapacağız değil mi bunu? Tarihi ve kültürel zenginliklerimizi ne kadar iyi korur ve ne kadar iyi geliştirirsek millet olarak o kadar çok kazanırız. Aynı zamanda bu bizim hem medeniyet birikimimize hem coğrafi mirasımıza sahip çıkma sorumluluğumuzun da gereğidir. İnşallah önümüzdeki dönemde kültür meselesini önceliklerimizin en başına alarak maddi alt yapı atılımlarını güçlü bir içerikle de tahkim edeceğiz" ifadelerini kullandı.


“İNŞALLAH SANAT DÜNYAMIZIN EN ÖZEL GÜNLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, törende yaptığı konuşmasında, “Bakım, onarım ve yenileme çalışmalarıyla modern bir yapıya kavuşturulan Atlas Sineması'nın iklimlendirme sistemi de pandemi koşulları gözetilerek, yüzde yüz temiz havayla çalışacak şekilde uygulandı. Tiyatro ve diğer sahne sanatlarına olanak verecek şekilde hazırlanan 18'e 7 metrelik sahnesi ve fuayesiyle inşallah sanat dünyamızın en özel günlerine ev sahipliği yapacak. Şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki, teknolojisi, koleksiyonu ve kurumsal yapısıyla İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas Sineması, ağırlayan, eğlendiren ve eğiten istisnai bir sanat merkezi olmuştur. İstanbul'a ve İstanbullulara hayırlı olmasını, layıkıyla hizmet etmesini temenni ediyorum. Siyasi hayatı boyunca İstanbul'a büyük bir aşkla hizmet etmiş, bu hizmete ortak olmak isteyen herkese daima ilgi ve desteğini sunmuş olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiye saygılarımı, şükranlarımı hem Bakanlığımız hem de halkımız adına sunuyorum" dedi.


“BU AÇILIŞTA HEP BERABER OLMANIN GURURUNU, ŞEREFİNİ YAŞAYACAĞIZ"

Açılış töreni öncesinde sanatçı Ediz Hun kısa bir açıklama yaparak, “Bu tarz çalışmaların yalnız İstanbul'da değil birçok şehirde kalıcı hale getirilerek yapılmasını temenni ediyorum. Daha henüz görmedim sizler gibi ben de ilk kez göreceğim. Bizzat Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy aradı ve son derece nazik bir şekilde beni davet ettiler" diye konuştu.

Sanatçı Orhan Gencebay da "Atlas Sinemamız müze oldu ve harika bir şey oldu. Bunu yapanları, düşünenleri kutluyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımızı kutluyorum. Biz de bu açılışta hep beraber olmanın gururunu, şerefini yaşayacağız. Hepimize hayırlı ve uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

Sanatçı Hülya Koçyiğit ise, “Türk sineması adına, Türk sinemaseverleri adına, gerçekten çok uzun yıllar hayaldi, bizim için böyle bir müze. Hem başta Cumhurbaşkanımıza hem de Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'a teşekkür ediyoruz. Gerçekten gurur duyuyorum" dedi.


TÜRKİYE'NİN İLK SİNEMA MÜZESİ

Açılışta konuklar, müzik dinletisi ve kırmızı halı ile ağırlanırken, müze binasına video mapping ve ışık gösterisi eşliğinde Türk sinemasının karakterleri yansıtıldı.

Gecede ayrıca Türkiye'nin ilk yerli ve komedi filmi, 1921 yapımı "Bican Efendi Vekilharç" gösterime sunuldu.

Yaklaşık iki yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını açan Türkiye'nin ilk sinema müzesinde özel koleksiyonlara da yer veriliyor.

Törene ayrıca, kültür sanat dünyasından Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Ediz Hun, Oktay Kaynarca, Serkan Çağrı, Engin Altan Düzyatan, Bülent İnal, Serdar Gökhan, İskender Pala ve Antalya'da çekilen "Five Eyes" filminde rol alan Hollywood yıldızı Jason Statham'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.