Geri Dön
Gündem Ergenekon davasına bakan eski hakim ve savcılar hakkındaki iddianame kabul edildi

Ergenekon davasına bakan eski hakim ve savcılar hakkındaki iddianame kabul edildi

Ergenekon davası kapsamında avukat Levent Göktaş'ın bürosunda hukuka aykırı arama yapılmasına, tutuklanmasına ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verilmesine neden oldukları gerekçesiyle 8 eski savcı ve hakim hakkında hazırlanan iddianame kabul edilerek, son soruşturmanın açılmasına karar verildi. Aralarında firari eski savcı Zekeriya Öz'ün de bulunduğu eski savcı ve hakimler, Yargıtay'da yargılanacak.

Ergenekon davasına bakan eski hakim ve savcılar hakkındaki iddianame kabul edildi

Ergenekon davasının eski hakim ve savcıları Ercan Şafak, Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın, Ömer Diken, Sedat Sami Haşıloğlu ve Zekeriya Öz'ün "şüpheli" olarak yer aldığı iddianame, Bakırköy 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılan incelemenin ardından kabul edildi. Mahkeme kararında, "Silahlı terör örgütü üyesi olmak", "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "Görevi kötüye kullanma" suçlarının tüm şüpheliler tarafından kamu görevi yetkisi kötüye kullanılarak, mesleğin sağladığı kolaylıktan yararlanılmak suretiyle işlenildiği kaydedildi. Kararda, tüm delillerin takdir ve değerlendirmesini yapmak üzere son soruşturmanın Yargıtay'ın görevli ceza dairesine açılmasına oy birliğiyle karar verildi. Dosyanın, savcılık kanalıyla Yargıtay Ceza Dairesi'ne gönderilmesine hükmedildi.

İDDİANAME

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, avukat Levent Göktaş "müşteki" olarak yer alıyor. Eski savcı Zekeriya Öz ile eski hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun "firari" olduğu kaydedilen iddianamede, eski savcılar Ercan Şafak ve Mehmet Ali Pekgüzel ile eski hakimler Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk ve Ömer Diken'in tutuklu bulunduğu belirtildi.İddianamede, Ergenekon Davası'nda yargılanan emekli Albay Mustafa Levent Göktaş'ın avukatlık bürosunda hukuka aykırı arama yapıldığı, aramada polis tarafından bir mahkeme dosyası içinden çıktığı iddia edilen 51 nolu DVD'yi esas alan şüphelilerin, haksız yere müşteki Göktaş'ın tutuklanmasına ve 10 yıl hapis cezası almasına sebep oldukları vurgulandı. İddianamede şüphelilerin mesleğin şeref ve onurunu, memuriyet nüfusu ve itibarını bozacak şekilde eylemlerde bulunup pek çok hukuk ihlalleri yaparak Fetullahçı Silahlı Terör Örgütü'nün nihai amacına ulaşması doğrultusunda hareket ettikleri ve böylece yargı yetkisini kötüye kullandıkları vurgulandı. Zekeriya Öz'ün "Görevi kötüye kullanma", "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 12 yıldan 34 yıla kadar hapsi talep edildi. Diğer şüpheliler Ercan Şafak, Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın, Ömer Diken ve Sedat Sami Haşıloğlu'nun da "Görevi kötüye kullanma", "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından 9 yıl ile 26 yıl arasında değişen oranlarda hapisleri istendi.