Geri Dön
Kültür&Sanat Kırgız ressamların eserleri Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde sergileniyor

Kırgız ressamların eserleri Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde sergileniyor

Devlet nişanına sahip Kırgızistan sanatçılarının 60 eserinin sergilendiği 'Kırgızistan sanatçıları resim Sergisi' Yakın Doğu Üniversitesi’nde açıldı.

Kırgız ressamların eserleri Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde sergileniyor

Kırgızistan halk ressamlarının 60 eserini Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’ne bağışladığı “Kırgızistan Sanatçıları Resim Sergisi” Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit tarafından açıldı.

Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi fuaye alanında yer alan serginin açılışına Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği Başmüşaviri Kadir Akçeşme, UBP Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, milletvekilleri, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Fahreddin Sadıkoğlu, öğretim elemanları, sergiye katkı koyan Kırgızistan devlet nişanı unvanlı sanatçılar, davetli sanatçılar ve misafirler katıldı.

Sergi açılışından önce Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’ne katkılarından dolayı Kırgızistan Devlet Nişanı unvanlı sanatçılara “Gümüş Anahtar Onur Ödülü” takdim edildi.

“KIRGIZ RESİM SANATININ ESTETİK ANLAYIŞLARINI GÖRECEĞİZ”

Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, bu serginin Kırgız kültürünün sanat ve resim sanatları üzerinden ilişkilerimize değinme fırsatı olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Hassan, “Bugün Kırgız dostlarımızın sanatta üstün plastik değerleri ve estetik anlayışlarının örneklerini göreceğiz. Figüratif unsurların büyük bir ustalıkla resimlere estetik bir şekilde yerleştirilmesi dikkat çekiyor. Renk, çizgi, desen ve bütün denge unsurları, yaratıcılık bakımından folklorik unsurlardan beslenen çok özgün sentezlerin yaratıcılığını izleyeceğiz” dedi.

Kırgız resim sanatının tarihsel sürecinden bahseden ve bu sanatın büyük bir gelişme içerisinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hassan, Kırgız sanatçıların bunu en çağdaş örneklere kadar geliştirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Ümit Hassan, “Kırgız kültürü orta Asya akraba kütler içerisindeki en eski iz bırakan kültürdür. Kırgız resim sanatı büyük bir gelişme içerisinde. Sadece dünya çapındaki çok büyük ressamlar ya da ünü değişik yerlere yayılmış ressamlar bakımından değil, yeni kuşaklar bakımından da böyledir. En önemlisi ise büyük bir eğitim atılımı olmasıdır. Kırgız resim sanatı günümüzde yeni açılımlara doğru ilerliyor. Kırgız sanatının üstün vasıflı çok önemli estetisyenlerini üniversitemizi ve Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’ni onurlandırmalarından büyük bir keyif duyuyoruz. Ayrıca önemli birikimlerinin sonucu olan eserlerini müzemize bağışlamalarından büyük minnettarlık duyuyoruz. Bu durum yeni zihniyet açılımlarına vesile olabilir. Biz de bu kültüre destek sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

SANATIN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜNE VURGU YAPILDI

Sergiye 60 eseriyle hayat veren Kırgızistan devlet nişanı unvanlı sanatçılar Yuristanbek Shygaev, Zhylkychy Zhakypov, Talant Ogobaev ile Rakhat Itıkeev de yaptıkları konuşmalarda sanatın birleştirici gücüne vurgu yaptılar.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin kurmuş olduğu Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ile gelecek nesillerin gelişmesine büyük katkı sağladığını ifade eden ressamlar, kültürel işbirliğinin gelecekte de verimli bir şekilde gelişmesi temennisinde bulundular. Suat Günsel’in sanatın inceliklerinden anlayan birisi olduğunu ifade eden ressamlar, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’ndeki eserlerin resim sanatındaki derinliği çok iyi anlattığını dile getirdiler.

SERGİ 1 MART 2019 TARİHİNE KADAR İZLENEBİLECEK

Konuşmaların ardından sergi salonunun açılış kurdelesi kesilerek sergi gezildi. Dört Kırgız Ressamın yağlı boya tuval çalışmalarından hazırlanan 60 eserinin sergileneceği Kırgızistan Sanatçıları Resim Sergisi, hafta içi 10.00- 12.00 saatleri arasında 1 Mart 2019 tarihine kadar ziyarete açık kalacak.