Geri Dön
Politika Askerlik süresini 6 aya indiren yasa teklifi kabul edildi! İşte detaylar

Askerlik süresini 6 aya indiren yasa teklifi kabul edildi! İşte detaylar

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Askeralma Kanunu' teklifinde askerlik süresini 6 aya indiren madde kabul edildi.

Askerlik süresini 6 aya indiren yasa teklifi kabul edildi! İşte detaylar

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç Başkanlığı’nda toplandı. Genel Kurul'da 'Askeralma Kanunu'nun iki maddesi geçen hafta kabul edilirken, görüşmeler 3'üncü maddeden başladı. Teklifin askerlik süresini 6 aya indiren 5'inci maddesi ise partilerin ortak önergesiyle rötuşlanarak kabul edildi.

Kabul edilen madde ile birlikte; 'Hizmet süresi erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 aydır. Hizmet sürelerini ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilir' şeklindeki fıkrasına 'Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamaz' hükmü eklendi.

BEDELLİ ASKERLİĞE 'KONTENJAN' UYGULAMASI GETİRİLDİ

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 'Askeralma Kanunu' teklifinin 9. maddesinde değişikle gidilerek, bedelli askerlik alımına kontenjan sınırlaması getirildi.

Bedelli askerliği sürekli hale getiren, 'Askeralma Kanunu' teklifinin 9. maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. AK Parti grubunun verdiği önergeyle maddede değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklikle, bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilecek yükümlü sayısının Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı dikkate alınarak Milli Savunma Bakanlığı’nca belirlenmesi amaçlandı.

'TSK'NIN İHTİYACI DİKKATE ALINARAK' İBARESİ EKLENDİ

Söz konusu maddede yer alan, 'İstekli olanlardan Bakanlıkça belirlenecek sayıda yükümlü, 240.000 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedel tutarını silahaltına alınmadan önce Bakanlıkça belirlenecek sürede peşin ödemeleri ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar' şeklindeki fıkraya, 'istekli olanlardan' ibaresinden sonra gelmek üzere 'Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı dikkate alınarak' ibaresi eklendi.

KAPSAM DIŞINA ÇIKARTILANLARA TALEPLERİ HALİNDE GERİ ÖDEME YAPILACAK

Bedelli askerliği sürekli hale getiren düzenleme ile ayrıca şu değişiklikler öngörülüyor; 20 yaşını dolduran her erkek vatandaş bedelli askerlik yapabilecek. Bakaya ve asker kaçakları bedelliden yararlanamayacak. Bedelli ödenmesi ve uygulamaya ilişkin esaslar, Bakanlıkça belirlenecek. Madde kapsamında sevke tabi olanlardan katılmayarak bakaya kalanlar ile aynı celpte sevke tabi tutulan emsallerinin terhise hak kazanacağı tarihe kadar katılmayanlar, kapsam dışına çıkarılarak bu kişilere erbaş ve er statüsünde askerlik hizmetleri tamamlattırılacak. Kapsam dışına çıkartılanlara talepleri halinde geri ödeme yapılacak. Seferberlik ve savaş halinde bu maddenin hükümleri uygulanamayacak.

'ASKERALMA KANUN TEKLİFİ'NİN İLK 30 MADDESİ KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen, Askeralma Kanunu’nun ilk 30 maddesi kabul edildi. Kanun teklifinin görüşmelerine yarın ikinci bölüm üzerinden 31’inci madde ile devam edecek. Görüşmelerinin yarın tamamlanması öngörülüyor.