Geri Dön
Politika Bakan Kurum: 2023 seçimleri kritik bir kavşak noktası

Bakan Kurum: 2023 seçimleri kritik bir kavşak noktası

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2023 seçimlerinin kritik bir kavşak noktası olduğunu belirterek, "Bu aziz millet, liderimizin çabalarıyla son 20 yılda kazandıklarının üstüne çok daha fazlasını koymak için Sayın Cumhurbaşkanı'mızın yanında saf duracaktır" dedi.

Bakan Kurum: 2023 seçimleri kritik bir kavşak noktası

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce İnegöl-Yenişehir ilçeleri arasında Yeniyörük Mahallesi'ne yapılan Doğu Katı Atık Entegre Tesisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katılımı ile hizmete girdi. 25 milyon dolarlık tesis, yüzde 100 tamamlandığında 40 milyon dolarlık yatırım olarak hizmet verecek. Bursa'nın doğusundaki 5 ilçede 583 bin kişiye hitap edecek tesis, tümü ile bitince 8 ilçede 1 milyon 400 bin kişiye fayda sağlayacak. Kentin toplam atığının yüzde 40'ı bu tesiste bertaraf edilecek.


'ATIKLARIMIZI DÖNÜŞTÜREREK EKONOMİMİZE KATKI SAĞLIYORUZ'

Tesisin açılış töreninde konuşan Bakan Kurum, dünyada en büyük çevre sorunlarının başında iklim değişikliğinin geldiğini belirtti. Bakan Kurum, "Bu durum tarımdan sağlığımıza, su kaynaklarımızdan ormanlarımıza kadar tüm canlı hayatını tehdit etmektedir. Bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye, iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında. Ülkemizin kuzeyinde sel ve heyelan felaketleri, güneyinde orman yangınları, İç Anadolu'da yaşadığımız kuraklık bunun göstergeleri. Sayın Cumhurbaşkanı'mız 'Net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma' diyerek 2053 yılı için tarihi bir hedef ortaya koydular. Bizler de valilerimizle, milletvekillerimizle, belediyelerimizle el ele vererek, bu hedeflere ulaşmak için canla başla çalışıyoruz. En özel çalışmalarımızın başında, Türkiye'yi kuşatan Sıfır Atık seferberliğimiz geliyor. Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde yürüttüğümüz, bütün dünyada örnek alınan bu küresel çevre hareketiyle Bursa'nın Gölyazı, Uludağ, İznik Gölü, Longoz Ormanları, İnkaya'da bulunan asırlık çınar gibi birbirinden kıymetli doğal zenginliklerimizi koruyoruz.  Atıklarımızı dönüştürerek ekonomimize katkı sağlıyor, evlatlarımıza yeni istihdam alanları oluşturuyor, güzel bir gelecek sunuyoruz. İşte bugün Bursa Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte çalışmalarını tamamlayarak, açılışını gerçekleştirdiğimiz Doğu Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi'miz bu yatırımlarımızın en başarılı örneklerinden biridir. Bursa Büyükşehir Belediyemizin ve Uludağ Üniversitemizin de büyük katkılar sunduğu İklim Şuramızda, geri dönüşüme dair çok önemli bir hedef ortaya koyduk" dedi.

GERİ KAZANIMDA HEDEF YÜZDE 60

2035 yılına kadar geri kazanım oranını yüzde 60'a çıkaracaklarını belirten Bakan Kurum, "2053 yılı itibarıyla ön işleme tabi olmayan atıkları düzenli depolamaya kabul etmeyeceğiz. Bu kararlılık neden çok önemli? Bugün Sıfır Atık Hareketi ile yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı yüzde 28'ler seviyesine çıkardık. Bu 98 milyar liralık ekonomik kazanç demek. Milyonlarca ağacı kurtarmak demek, temiz hava, su ve denizler demek. Bu bir başarı hikayesi. 2053 yılında katı atıklarını tamamen dönüştüren ve düzenli depolama oranını yüzde 65'lere indiren bir Türkiye hedefliyoruz. Bursalı kardeşlerimizin hizmetine sunduğumuz Doğu Bölgesi Entegre Katı Atık Tesisi'miz hedefimize giden yolun taşlarını döşememize yardımcı olacak. Bursa'nın doğu bölgesinde bulunan 5 ilçesine hizmet veren bu tesisimiz sene sonunda tam kapasiteye ulaşacak, 1,5 milyon Bursalı kardeşimize hizmet verecek. Bursa'nın toplam atığının yüzde 40'ını dönüştürecek, atığı ekonomik değere dönüştürecek. Aynı zamanda buradan elde edilecek enerji üretimi ile 75 bin konutumuzun enerji ihtiyacı karşılanacak. Peki, bu tesisle yetinecek miyiz? Bunun bir kardeşini de hızlıca batı bölgesinde inşa edeceğiz. Belediyemiz, bu noktada hummalı bir şekilde çalışıyor. Şimdi buradan hep birlikte söz veriyoruz. Belediyemizin yanında olmaya devam edeceğiz. Batı tesisimizi 2024 yılında tamamlayacak, Bursa'nın tamamında atıkları ekonomiye kazandıracağız. Bursa'nın ekonomisini, yavrularımızın sağlıklı yarınlarını en güçlü hale getireceğiz" diye konuştu.

'2023 SEÇİMLERİNE SEFERBERLİK ŞUURUYLA ÇALIŞIYORUZ'

2023 seçimlerinin kritik bir kavşak noktası olduğunu belirten Bakan Kurum, şöyle konuştu:

"Allah'a hamdolsun belediyelerimiz, teşkilatlarımız, dava arkadaşlarımız adeta bir seferberlik şuuruyla çalışıyor. Kardeşlerim, öyle gayretli, milletine, ülkesine öylesine sevdalı bir liderimiz var ki; gece dememiş, gündüz dememiş; dünyanın neredeyse her yerine koşmuş. 100 farklı ülkeyle, 500'ün üzerinde ticaret ve stratejik iş birliği anlaşması yapmış. Türkiye'yi adeta dünyanın mihenk taşı, merkezi yapmış. Bu gayretle nerede bir mazlum varsa; o mazlumun hamisi Cumhurbaşkanı'mız olmuş. Onun adı her yerde umut olmuş. O, sessiz yığınların sesi olmuş. O, anaların duası olmuş. Öyle bir Cumhurbaşkanı'mız var ki; uyku nedir bilmemiş, dinlenmek nedir bilmemiş, ülkesinin ve milletinin saygınlığı için; gençlerimizin, yavrularımızın öz güvenli bir nesil olması için türlü engellemelere direnmiş. Her türlü darbe girişimini göğsünde söndürmüş. PKK'sı, FETÖ'sü, terörün her çeşidiyle mücadele etmiş, vesayetçisiyle savaşmış, ihanet şebekeleriyle kavga etmiş. Şöyle bir diyalog vardır; Biliyor musun arkadaş, aslında benim çok dostum var. Biliyorum efendim, hepsinin sırtınızda bıçak izleri var. Evet, yoldan dönenler olmuş, karşıda saf tutanlar olmuş, yılmamış, yıkılmamış dimdik durmuş. Adeta her tarafından saldırılan bir aslan gibi savaşmış, kavgasından bir an bile geri durmamış. Şunu tüm kalbimle, hissiyatımla söylüyorum. Yıllarca örselenmiş bu vatana, on yıllarca devlet kapılarında, hastane sıralarında, yollarda ezilmiş bu aziz millete borcunu ödemek için çırpınan bu lidere, bizim de bir borcumuz var. Bu bizim boynumuzun borcudur. Bunun için durmayacağız, duraksamayacağız, yorulmayacağız; ailelerimizle, çocuklarımızla helalleşeceğiz; o ilk günkü aşkla yeniden Anadolu yollarına revan olacağız, milletimizle kucaklaşacağız. Şundan tüm kalbimle eminim, sizler de emin olun. Bu aziz millet, liderimizin çabalarıyla son 20 yılda kazandıklarının üstüne çok daha fazlasını koymak için Sayın Cumhurbaşkanı'mızın yanında saf duracaktır" ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, konuşmasının ardından tesisi gezerek, incelemelerde bulundu. Kurum'a atıklardan yapılan Seyit Onbaşı ve Yeniçeri heykelleri hediye edildi.

ÇEKİRGE TERAS’IN İLK FİDANINI BAKAN KURUM DİKTİ

Bursa’da Doğu Katı Atık Entegre Tesisi'nin açılışını gerçekleştiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Çekirge Teras Projesi’ni de yerinde inceledi. Daha önce otel olarak planlanan ve yıllardır atıl vaziyette bulunan alan, yüzde 70 yeşil olacak. 41 bin metrekarelik alana 215 araçlık otopark, kütüphane, kıraathane, sosyal faaliyet alanları ve sanat merkezlerinin olacağı projenin 2023'te hizmete açılması planlanıyor.

Çekirge Teras Projesi’ni yerinde gezen ve alanın ilk fidanını toprakla buluşturarak can suyunu veren Bakan Kurum, “Bundan 2 yıl önce geldiğimizde Bursa’da Çekirge Palas Oteli olarak bildiğimiz, ancak tüm vatandaşlarımızın bu noktada Bursa’nın siluetine, doğal dokusuna tarihine zarar verdiği gerekçesiyle bu binayla ilgili eleştirileri yıllardır vardı. Biz de yaptığımız ortak çalışmalar çerçevesinde Cumhurbaşkanımızın takip ve destekleriyle Çelik Palas Otelimizi kaba inşaatı tamamlanan fakat Bursa’nın siluetine zarar veren bu binayı ortadan kaldırmak suretiyle Çekirge’yi Bursalılara açmış olduk. Bu alan içerisinde geldiği zaman huzurla vakit geçirebileceği o yeşil Bursa’mızı, yeniden Bursalılarla buluşturmuş olacağız. Yapmış olduğumuz millet bahçesi ile birlikte aslında Bursa’nın merkezinde ekolojik bir koridoru da hayata geçirmiş olacağız. Bursa merkezdeki millet bahçesi, Kültürpark’la başlayan Çekirge Teras Projesi ile devam eden, Uludağ rüzgarını şehre alabileceğimiz ekolojik koridoru oluşturmuş olacağız" diye konuştu.

BAKAN KURUM, TARİHİ ÇARŞI VE HANLAR BÖLGESİNİN İLK TAŞINI KOYDU

Bir dizi ziyaret ve açılış gerçekleştirmek üzere Bursa’da bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde düzenlenen toplu açılış törenine katıldı. Video konferans yoluyla, Yıldırım ilçesinde bulunan Mevlana 7’nci Etap Kentsel Dönüşüm Projesi ile Osmangazi ilçesinde yapımı tamamlanan Hamitler Macera Parkı’nın açılışını gerçekleştiren Bakan Kurum, Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nin ilk kilit taşını da yerleştirdi.

Tarihi Çarşı ve Hanlar Projesi çerçevesinde, ‘Yeşil Bursa Tarihi Mirasıyla Geleceğe Taşınıyor’ programında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Bursa’nın güzel yarınları için bugün toplam yatırım bedeli 2 milyar lira olan, 3 bin 689 konut ile 541 dükkanın bulunduğu 6 projemizin temelini atıyor, anahtar teslimlerini yapıyor, 15 projemizin de açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede, büyükşehir belediyesi ve TOKİ Başkanlığı'yla birlikte, Yıldırım Mevlana Mahallemizde 7’inci etapta kentsel dönüşüm çerçevesinde inşa edeceğimiz 644 konut ve 177 dükkanın, Kestel’de kent meydanı ve meydan altı kapalı otoparkın, Yenişehir’de Osmangazi Meydanı'nın, Büyükorhan’da atık su arıtma tesisiyle birlikte toplam 1 milyar 43 milyon liralık eserlerimizin temellerini atıyoruz. Durmuyor, Harmancığa uzanıyor, millet bahçemizin ve 22 kilometre uzunluğunda içme suyu hattımızın açılışını gerçekleştiriyoruz. Yine Gemlik’e uzanıyoruz. 432 konut ve 12 dükkanın, Orhangazi’de 292 konut, 2 dükkan ve caminin, Orhaneli’nde 148 konutun anahtarlarını teslim ediyoruz. Osmangazi’yi unutmuyoruz. Tam bin 769 konut ve 202 dükkanı hemşerilerimize teslim ederken, gençlerimize Osmangazi Belediyesi'nin kazandırdığı Hamitler Macera Parkımızı armağan ediyoruz. Bursa’nın gözbebeği Yıldırım ilçemizde yemyeşil Balaban mesire alanını ve Değirmenlikızık Osmanlı Çarşısı'nı ilçemize kazandırıyoruz. Kestel’de cadde ve sokaklarımızı en güzel şekilde dizayn ettik. Keles’in en önemli ihtiyacı olan içme suyu arıtma tesisini hizmete alıyoruz. Büyükorhan’da 41 kilometre uzunluğunda yağmur suyu inşaatını tamamladık. Yine Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafakemalpaşa’nın adını taşıyan ilçemizde güneş enerji santralinden 404 iskan konutuna, 150 adet işletmeden, okul, cami ve altyapı yatırımlarına onlarca projemizi hizmete aldık. Karacabey’de güneş enerjisi santralinden oluşan toplam 628 milyon liralık eserimizin de açılışını gerçekleştiriyoruz. Ağustos ayında inşallah Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini milletimizle paylaşacak” diye konuştu.



Osmangazi Sıcaksu bölgesinde 690 konut ve 92 dükkanın çalışmalarına Eylül itibariyle başlanacağını söyleyen Bakan Kurum, Yıldırım ilçesi Mevlana Mahallesi'nde de vatandaşların yüzde 90’ı ile anlaşma sağlandığını, 8’inci Etapta 601 konutluk projeye başlanacağını belirtti. Kentsel dönüşümde yeni bir döneme girildiğini söyleyen Bakan Kurum, “Belediyelerimizin İller Bankası'ndan aldıkları kredilerin faizinin yarısını biz karşılıyoruz. Bu kararla birlikte artık belediyelerimiz dönüşümü çok daha rahat yapacak, hızlı yapacaklar” dedi.

Bursa’da han, bedesten ve çarşıların yer aldığı Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin tekrar gün yüzüne çıkarılması çerçevesinde 2 yıl önce ilk adımı attıklarını belirten Bakan Kurum, “Sizlere hayalimizi anlattık ve bir söz verdik. Bu tarihi bölgeye zarar veren, başta il müdürlüğümüzün hemen yanındaki 24 katlı Tower Plaza'yla beraber tam 37 binayı tamamen yıktık. Şimdi etrafını tamamen açtığımız bu alanda, tam 500 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdik. Projemiz ile Bursa’mızın tarihi kimliğini ön plana çıkaracak, Pirinç Han ve İpek Han gibi tarihi hanlarımızın görünürlüğünü artıracağız. Proje çerçevesinde toplam 2 bin metrekare büyüklüğünde 3 adet meydan, 19 bin metrekare açık ve yeşil alan, yer altında 12 bin 500 metrekare kapalı otopark yer alacak. Biz taş üstüne taş koyanların yolundayız. Birileri gibi milletin önüne, milletin işlerine, milletin hedeflerine taş koyanlardan olmadık” dedi.

Bünyesinde 14 han, bir bedesten, 13 açık çarşı, 7 üstü örtülü çarşı, 11 kapalı çarşı, 4 pazar alanı, 21 cami, 177 sivil mimarlık örneği yapı, bir okul ve 3 türbenin bulunduğu Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nin kamulaştırma ve uygulama projesi ile birlikte 500 milyon liraya mal olacak.



‘BURSA’DAN HODRİ MEYDAN DİYORUZ’

Konuşmasında 2023 seçimlerinin önemine dikkat çeken Bakan Kurum, şöyle konuştu:

“Bu seçimler; ehliyet ile kifayetsizliğin, nitelik ile yetersizliğin, çalışkan ile tembelin seçimidir. Bu seçimler; güçlü bağımsızlık ile taşeronluğun, söz söyleyen yerine söz dinlemeyi tercih edenlerin, cesurlar ile kaçak güreşenlerin mücadelesidir. Biz buradayız ve diyoruz ki; 'Rüzgar olsanız şu ulu çınarın yaprağını bile sallayamazsınız!' Varsın küresel odaklar size masa açsınlar, varsın Türkiye düşmanları sizinle aynı dili kullansınlar, varsın millete husumetli olanlar sizinle yan yana dursunlar. Bize aziz milletimiz yeter, bize Türkiye yeter, bize Bursa yeter. Bursa’dan hodri meydan diyoruz; Kurduğunuz oyunlar boşa çıkacak, büyükelçilerin masasında yaptığınız hesaplar çarşıda bozulacak, yanlış hesabınız mutlaka sandıktan dönecektir. Aziz milletimiz büyük Türkiye’nin mimarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı'nı rekor bir oyla destekleyerek sizlere gereken cevabı sandıkta verecektir.”