Geri Dön
Politika Bakan Kurum: Elazığ'da 19 bin 300 bağımsız konut için çalışmaları başlattık

Bakan Kurum: Elazığ'da 19 bin 300 bağımsız konut için çalışmaları başlattık

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 6.8 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Elazığ'da incelemelerde bulundu. Bakan Kurum, deprem sonrası 2 bin 23 binanın yıkımını gerçekleştirdiklerini belirterek, kent genelinde ise 19 bin 300 bağımsız konutun inşası için çalışmaları başlattıklarını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Ocak'ta meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından yapılan çalışmaları incelemek üzere Elazığ'a geldi. Temaslarına Yazıkonak beldesi, Karşıyaka, Mustafapaşa ve Sürsürü mahallelerinde şantiyeleri ziyaret ederek başlayan Bakan Kurum, yapımı süren konutları inceledi.

'250 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜMDE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINI YÜRÜTTÜK'

İncelemelerin ardından gündeme ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Kurum, Elazığ'daki depremin ardından yaraların sarılması için gece gündüz çalıştıklarını söyledi. Vatandaşların bu süreçte etkilenmemesi için gerekli adımların attığını ifade eden Bakan Kurum, "1 Haziran'da normalleşme sürecine gireceğiz. Şehirlerimiz canlı hale gelecek. Biz bu süreçte şehir ziyaretlerini ertelemiştik. Video konferans yönetimiyle 35 ile bağlandık. Pandemi sürecinin bitmesine müteakip ilk ziyaretimizi Elazığ'da yaptık. Elazığ'da 24 Ocak'ta bir deprem meydana gelmişti. Şehrimiz bu depremde ciddi anlamda etkilendi. O gün Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde İçişleri Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, diğer bakanlıklarımız seferber olmak suretiyle Elazığ'ımızın yaralarını sarmak için var gücümüzle gece gündüz çalıştık ve vatandaşlarımızın bu süreçte en az etkilenmemesi adına atılması gereken adımları atmaya gayret gösterdik. Bu çerçevede 2023 binanın yıkımını gerçekleştirdik, 87 bin binada yaklaşık 250 bin bağımsız bölümde de hasar tespit çalışmalarını yürüttük. Bin 500 kişilik ekibimizle hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Elazığ'da 19 bin 300 bağımsız bölümde oluşan konut çalışmalarını başlattık. Bu çalışma yeni Elazığ için, Türkiye'ye ve dünyaya örnek gösterecek depremin hemen ardından başlayan ve bir yıl içerisinde vatandaşlarımıza teslim edilecek, yerel mimariye uygun şekilde, az katlı, bu anlamda Elazığ'ın özgülerini mimari anlamda taşıyan projeler oldu. Bu projeler sadece konut olarak değil bir yaşam alanı, içinde sosyal donatıların, cami, fırın, bisiklet yolunun olduğu çok önemli projeler olarak gerçekleşiyor" dedi.

ELAZIĞ'I CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRECEK PROJELER SÜRÜYOR

Bakan Kurum, depremin ardından başlatılan çalışmalarla Elazığ'ı cazibe merkezi haline getirecek projelerin hayata geçtiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün Elazığ'daki değişik yerlerdeki şantiyelerimi inceleme fırsatı bulduk. Yerinde hem imalatlarımızı gördük, hem vatandaşlarımızla bir araya geldik. Onların dertlerini, sorunlarını dinledik. Onlara söz verdiğimiz gibi konutlarımızı bir yıl içerisinde tamamlayacağız. Bizmişen Mahallesi'ndeki konutlarımızı yıl sonuna kadar teslim edeceğiz. Etaplar halinde diğer konutlarımızı teslim edeceğiz. Elazığ’ımızı 2023'e giden yolda bölgesinde cazibe merkezi haline getirecek, millet bahçeleriyle, yürüyüş yollarıyla, altyapılarıyla birlikte çalışıyoruz. Buna ilişkin yapılması gereken her türlü işe de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde yapmaya gayret gösteriyoruz. Cumhurbaşkanımızın Elazığ'a ayrı bir ilgisi var. Bu çerçevede projelerimizi takip ediyor."

'DEPREM KONUTLARININ MALİYETİ 5 MİLYAR LİRA'

Elazığ ve Malatya'da inşası süren deprem konutlarının maliyetinin 5 milyar lira olduğunu aktaran Bakan Kurum, "Elazığ'da hem finans alanında destek verdiğimizi bir çok projemiz var. Bugüne kadar Alt Yapı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü'nce 22 milyon lira, İl Bank aracılığıyla da 31 milyon lira hibe sağladık. Bu hibelerle, depremin yaralarının sarılması için birçok proje gerçekleştirdik. 560 milyon lira yatırımla Elazığ'a alt yapı hizmetini kazandıracağız. Elazığ ve Malatya'da yaptığımız deprem konutlarının toplam maliyeti ise yaklaşık 5 milyar lira. Elazığ'da millet bahçesinin projesini tamamladık. Açılışını da Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştireceğiz. Yeni Elazığ, alt yapısıyla, sosyal donatısıyla emin adımlarla 2023'e doğru gidecek. Bölgede parlayan bir yıldız haline gelecek. Elazığ'ın çok güzel günleri yakındır. Hak sahibi çalışmaları sona gelindi. Hak sahibi çalışmasıyla birlikte orta hasarlar için yapılması gereken kredi desteğini valilikçe yapacağız. Tarım köy uygulaması sürüyor. Bu uygulamada hem ev hem de ahırlar var. 2 etapta ihalesini yaptık. Yeni bir Elazığ inşası için hep birlikte çalışıyoruz. Elazığ'a verilmesi gereken her türlü desteği veriyoruz. Sonuna kadar da vermeye devam edeceğiz" dedi.

'İŞİNİ DÜZGÜN YAPMAYA NİYETİN YOKSA BIRAK'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Mustafapaşa Mahallesi'nde yapımı süren konutlarda incelemeler yaptığı sırada gördüğü eksiklikler ve hatalar nedeniyle yüklenici firmanın müteahhidine tepki gösterdi. Müteahhide uyarılarda bulunan Kurum, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Net bir şekilde söylüyorum ki, işini düzgün yapmaya niyetin varsa buyur yap ama yapmaya niyetin yoksa şurada bırak."

Bakan Kurum, müteahhide ayrıca inşaatta kot farkı bulunan alanın tekrar yapılması talimatını da verdi. Bir inşaatta sistemi düzgün kurarak işe başlayıp, aynı şekilde devam ettirmek gerektiğini söyleyen Bakan Kurum, Elazığ'daki sürecin takipçisi olacağını belirtti.

SİVRİCE'DE İNCELEME YAPTI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'daki incelemelerinin ardından 24 Ocak'ta 6.8 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Sivrice ilçesine geçti. Burada süren ve yapılacak projeler hakkında bilgi alan Bakan Kurum, vatandaşlara hitap etti. Sivrice'de aktif fay hattı olduğunu hatırlatan Bakan Kurum, şöyle dedi:

"Fay hattı hemen ilçe merkezinin yanından geçiyor. Fay hattını detaylı bir şekilde inceledik. Biliyorsunuz sürekli Sivrice merkezli deprem yaşanıyor ve 'Acaba burada yerleşime uygun alan neresi diye?' bu çalışmayı üniversite ile bilim insanları ile beraber yaptık. Bakın bu Sivrice'nin genel haritası. Burası göl tarafı, bu hasarlı camimizin olduğu alan ve işte okulumuz, Kaymakamlığımız, jandarmamızın bulunduğu alanlar. Bu Elazığ tarafı, bu tarafta kayak merkezinin olduğu alana giden taraf. Fay hattımız bu alandan geçiyor. Şu kısma hiçbir şekilde yapılaşmaya müsaade edemeyiz. Neden? Burası yerleşime uygun alan değil. Buradaki 40- 50 tane vatandaşımızın evini yeni de olsa, sağlam da olsa burada tutamayız. Tutamamamızın nedeni altında aktif fay hattı var. Yani bu depremde yıkılmamış olsa bile bir sonraki depremde yıkılma ihtimali çok yüksek. Gelelim bu kırmızı ile belirlediğimiz alan içerisine. Bu alanlarda hasar tespit çalışması yaptık, yapmış olduğumuz hasar tespit çalışmasında ağır hasarlı 161 bina, orta hasarlı 37 bina, az hasarlı da 195 bina tespiti yaptık. Tüm bu alan içerisinde yaşayan yaklaşık 1200 civarında vatandaşımız var. Biz aktif fay alanının dışındaki bu alanda zemin artı bir, zemin artı iki olmak üzere bir tasarım yaptık. 419 konutluk bu tasarım bölge mimarisine uygun ve burayı sadece Elazığ değil bölgenin cazibe merkezi haline getirecek bir proje ve bu proje içerisinde ihtiyaç duyulan camilerimiz, o gün burada geldiğimizde de sözünü vermiştik. İki tane camimizi, ihtiyaç olan okuldur işte jandarma binasıdır veya resmi kurumlarla ilgili sosyal donatılar ile ilgili her türlü eksiği de yine bu proje kapsamında ilgili bakanlıklarımız ve bizim koordinasyonumuzla birlikte yürütüyoruz. Şimdi bu alan içerisindeki ağır hasarlı ve orta hasarlı binaları yıkmak durumundayız. Yıkıp yerine zemin artı bir, iki katı geçmeyen taş kaplamaların, ahşap kaplamaların olduğu örnek projeyi gerçekleştireceğiz. Bakın bu proje zemin artı bir, cumbalı, altı taş kaplamalı üstünde ahşap kaplaması olan örnek proje. Sivrice için gerçekten çok detaylı bir çalışma yapıyoruz. Çünkü biz istiyoruz ki Allah göstermesin bundan sonraki bir depremde ne Sivrice'de ne Elazığ'da biz enkaz altında kimseyi aramak istemiyoruz ve bu anlayışla, bu titizlikle çalışmamızı yürütüyoruz. Eğer bu alan içerisinde kalıyorsa, bina hasarsızsa, bina yeni ise veya hakikaten bizim incelemelerimizde sağlam çıktıysa, projemizi çok ciddi anlamda etkilemiyorsa biz hiçbir binayı yıkmayız. Ama dediğim çerçeve dışında, eğer bina sağlam değilse, bizim ilk tespitlerimizde az hasarlı bile olsa yerine gidip baktığımızda, deneylerini yaptığımızda bu bina riskli ise o binayı yıkmak durumundayız. Çünkü sizin canınız bizim canımız, sizin çoluğunuz çocuğunuz bize emanet, o yüzden hep birlikte korumak durumundayız. Çerçevemiz budur, bu çerçeve içerisinde ihaleyi Haziran ayı içerisinde yapacağız ve hızlı bir şekilde de inşaatlarımızı bitireceğiz."

'20 YILA YAKIN VADE SUNACAĞIZ'

Bakan Kurum, AFAD'daki hak sahiplerine 2 yıl ödemesiz, 18 yıl ödemeli sıfır faizle ödeme imkanı sunulduğunu ifade ederek, "AFAD dışında ağır hasarlı olmayan, orta hasarlı veya az hasarlı olup da proje içerisine dahil edeceklerimiz, dahil etmek zorunda olduklarımız veya talebi geldi biz de uygun gördük. Bu vatandaşlarımız da bizim kentsel dönüşüm kapsamında genel müdürlüğümüz kapsamında bakanlığımızın belirleyeceği şartlardaki o şartlarda ki o şartları da yine 20 yıla yakın bir vade sunacağız. O vadede de ağır hasarlılarla tabii ki farkı olacak ama sizin kira öder gibi ödeyebileceğiniz şartlarda olacak ve maliyeti de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile en az yüzde 30- 40 maliyetten biz devlet olarak her türlü giderini karşılayacağız. Finansman giderlerini yine devlet olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı karşılamamız yönündedir. Bu çerçevede yapacağız" diye konuştu.

Bakan Kurum, ahırlı evi olan vatandaşlar için de "Ahırlı olanlar içinde Sivrice'nin kenarında talebe göre, o talebi de kaymakamlığımız hemen bu hafta içinde toplayacak. 'Benim evim ahırlıydı, ben ahırlı ev istiyorum' diyenleri Sivrice'nin yanında evi ile ahırını beraber yapacağız. O da bir tarım- köy uygulaması olacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, incelemelerinin ardından kentten ayrıldı.