Geri Dön
Politika Bakan Varank: Finansal piyasalardaki dalgalanmalar, Türkiye ekonomisinin üretim gücünden bağımsız

Bakan Varank: Finansal piyasalardaki dalgalanmalar, Türkiye ekonomisinin üretim gücünden bağımsız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Finansal piyasalardaki dalgalanmalar, Türkiye ekonomisinin üretim gücünden ve sanayisinden bağımsız. Bakınız Türkiye, birden çok cephede aynı anda büyük mücadeleler içerisinde" dedi.

Bakan Varank: Finansal piyasalardaki dalgalanmalar, Türkiye ekonomisinin üretim gücünden bağımsız

Bakan Varank, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantısı'na video konferans yöntemi ile katıldı. Dün Hatay'ın İskenderun ilçesinde 2 teröristi etkisiz hale getiren güvenlik güçlerini tebrik eden Varank, "Biliyorsunuz, Amanoslar terör örgütünün üs ve geçiş bölgesi olarak kullandığı bir alandı. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, emniyet ve istihbarat birimlerimizin yoğun çabasıyla o bölge, teröristler için artık güvenli bir alan olmaktan çıktı. Dün etkisiz hale getirilen terörist artıkları, aslında güvenlik güçlerimizin daha önce başlattığı temizlik harekâtının son aşamasıydı. Hem istihbarat hem de güvenlik güçlerimizin dikkatiyle hamdolsun, onlar da imha edildi. Türkiye'yi tekrar terör iklimine döndürmeyi planlayanlara asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

'YENİ YATIRIM YAPMA TALEBİ ARTIYOR'

Küresel dengeler açısından zor bir yıl geçirildiğini ve koronavirüsle birlikte tüm dünyanın yeni bir düzene alışmaya çalıştığını söyleyen Varank, "İlk günden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, oldukça dinamik bir salgın yönetimi gerçekleştiriyoruz. Hazirandan itibaren; sanayi bölgelerindeki elektrik tüketimi ile imalat sanayi siparişleri, kapasite kullanım oranları ve üretimde yukarı yönlü bir hareket görmeye başladık. Ülkemizin dört bir yanında yeni yatırım yapma talebi de artıyor. Salgına rağmen, bu yılın ocak-ağustos döneminde yatırım talebi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 30 daha fazla. İlk 9 ayda 10 bin 802 sanayi işletmesi, sanayi sicil sistemine kaydoldu, üretime geçtiği bakanlık nezdinde tescillendi. Bakın bu rakam geçen seneye göre yüzde 12'lik bir artışa tekabül ediyor. Tabii dış talepteki canlanma da ihracatımızı olumlu yönde etkiliyor. Eylül ayı ihracatımız 16 milyar doların üzerinde gerçekleşerek, tüm zamanların eylül ayı ihracat rekorunu kırdı" diye konuştu.

'YEDİ DÜVELE KARŞI BİR MÜCADELE VERİYORUZ'

"Malumunuz son birkaç gündür finansal piyasalarda oynaklıklar var" diyen Bakan Varank, şöyle konuştu:

"Şundan lütfen emin olun. Bu dalgalanmalar Türkiye ekonomisinin üretim gücünden ve sanayisinden bağımsız. Bakınız Türkiye, birden çok cephede aynı anda büyük mücadeleler içerisinde. Bir taraftan vatandaşımızın sağlığını korumanın derdindeyiz. Diğer yandan, ekonomiyi güçlü ve sağlıklı tutmaya çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dış politikada; ülkemizin ve aslında tüm ümmetin, haklarını koruyan çok boyutlu politikalar izliyoruz. Tabiri caizse, yedi düvele karşı bir mücadele veriyoruz."

'GÜÇLÜ BİR DURUŞ GÖSTERMEMİZ LAZIM'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı ifadelerine tepki gösteren Varank, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız dün önemli bir mesaj verdi. Fransız mallarına karşı, şu dönemde güçlü bir duruş göstermemiz lazım. Bunun sembolik değeri çok yüksek. Göstereceğimiz duruş tüm bu hakaretlere, tüm bu faşist ve İslam düşmanı adımlara çok yerinde bir cevap olacaktır. Sizin de günlük ticaretinizde, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çağrısına uygun bir şekilde hassasiyet göstereceğinize inanıyorum."