Geri Dön
Politika Bakan Yanık: Erişilebilirlik, geleceğimize yapılan en kıymetli yatırımlardan birisi

Bakan Yanık: Erişilebilirlik, geleceğimize yapılan en kıymetli yatırımlardan birisi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Erişilebilirlik hem sizlerin, hem toplumumuzun faydasına hizmet eden, gelişmiş bir medeniyet göstergesidir. Erişilebilir yaşam alanları oluşturmak geleceğimize yapılan en kıymetli yatırımlardan birisi. Bu konuda biz bakanlık olarak istediğiniz her an size rehberlik etmek üzere hazırız" dedi.

Bakan Yanık: Erişilebilirlik, geleceğimize yapılan en kıymetli yatırımlardan birisi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakanlık tarafından Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen 'Erişilebilirlik Temalı Yarışmalar Ödül Töreni'ne katıldı. Yarışmada dereceye giren şiirler seslendirilerek, kısa film ve resimler, katılımcıların beğenisine sunuldu.

Bakan Yanık, erişilebilir olmanın sadece engelli bireylerin ihtiyacı olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, "Erişilebilirlik gelişmiş, medeni bir şehrin ve toplumun olmazsa olmazı, bir gösterge aynı zamanda. Yaşlılarımız, hareket kısıtlılığı bulunan hamileler, çocuklar, geçici bedensel rahatsızlık yaşayanlar, hastalar, hatta pazar arabasıyla alışverişten dönen amcalar, teyzeler için bile erişilebilirlik ihtiyacı ortaya çıkar. Erişilebilirliği yüksek alanlar aynı zamanda bir konforun ifadesi. İnsan olarak hepimizin erişilebilirliği yüksek mekanlarda yaşamamız bir konforu da ifade ediyor. Bizler erişilebilirliği tüm hizmetlerin kapısı olarak nitelendiriyoruz. Sunduğumuz tüm hizmetlerden faydalanabilmenin ve toplumsal yaşama katılımın ön şartı erişilebilirliktir. Bu anlamda sık sık tekrarladığımız ve çok önemli gördüğümüz bir sloganımız var; 'Erişilebilirlik herkes içindir' diyoruz. Dolayısıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, en temel insan hakkı olan erişilebilirliği en önemli gündem maddelerimizden birisi haline getirdik" diye konuştu.


'47 BİN 270 DENETİM GERÇEKLEŞTİRDİK'

Bakan Yanık, erişilebilirliği tüm Türkiye'de yaygınlaştırmak için çalışmaları yoğun ve kapsamlı şekilde sürdürdüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Binaların,  açık alanların, toplu taşıma araçlarının ve hizmetlerinin erişilebilir olmasını '5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun' ile zorunlu hale getirdik. İmar yönetmeliklerinde uygulamaya yönelik tüm taraflara yükümlülükler getirdik. İhtiyaç duyulabilecek her konuda bina, açık alan, toplu taşıma sistemleri, hissedilebilir yüzeyler, asansörler, zemin kayganlığının ölçülmesi başlıklarında erişilebilirlik standartlarımızı yayımladık. Yasal zorunlulukların hayata geçirilmesi için çeşitli yaptırımlar düzenleyerek, her ilde valiliklerimizin koordinasyonunda Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarını oluşturduk. 2013’ten bu yana düzenli olarak devam eden denetlemeler sayesinde kamu kurumları ve özel hizmet sunucuları erişilebilir uygulamalarını hızlandırdılar. İnşallah önümüzdeki süreçte daha da yoğun bir çalışmayı hep beraber gerçekleştireceğiz. Bugüne kadar 47 bin 270 denetim gerçekleştirdik. Denetimlerde erişilebilir olduğu tespit edilen 2 bin 599 bina, açık alan ve toplu taşıma aracına da 'Erişilebilirlik Belgesi' verdik."

'ERİŞİLEBİLİRLİK, MEDENİYET GÖSTEGESİDİR'

Yanık, uygulamaların yaygınlaştırılmasının ve olabildiği kadar geniş kitleye ulaşabilmesinin önemine değinerek, sözlerini şöyle noktaladı:

"Bu kapsamda, talepte bulunan tüm kurumlara teknik bilgi desteği sağlıyoruz. Hizmetinin ya da kamusal alanların, binaların erişilebilir olmasını isteyen ama nasıl yapacağını bilemeyen, yol gösterilmesine ihtiyacı olan her kuruma, bunun nasıl olacağının bilgisini iletiyoruz, anlatıyoruz. Buradan tüm kamu ve özel kurumlarımıza bu vesileyle tekrar seslenmek istiyorum. Erişilebilirlik hem sizlerin, hem toplumumuzun faydasına hizmet eden, gelişmiş bir medeniyet göstergesidir. Erişilebilir yaşam alanları oluşturmak geleceğimize yapılan en kıymetli yatırımlardan birisi. Bu konuda biz bakanlık olarak istediğiniz her an size rehberlik etmek üzere hazırız. Tüm imkanlarımızla bunu kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Sizin tek yapacağınız şey bizden bunu talep etmek. Lütfen talep edin. Bütün özel kamu kurum ve kuruluşlarına bu çağrıyı bir kez daha yapmak istiyorum. Erişilebilirlikle ilgili teknik destek, bilgi desteği isteyen bütün kurum ve kuruluşlarımıza bunu sağlamaya hazırız."

Konuşmaların ardından Bakan Yanık, şiir, kısa film ve resim kategorisinde dereceye girenlere sertifika ve çeşitli ödüller verdi.