Geri Dön
Politika CHP'li Berberoğlu ile HDP'li Güven ve Farisoğulları'nın vekilliği düşürüldü

CHP'li Berberoğlu ile HDP'li Güven ve Farisoğulları'nın vekilliği düşürüldü

TBMM Genel Kurulu'nda, haklarında kesinleşmiş hapis cezaları olan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları'nın vekilliği düşürüldü.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Bilgiç, Genel Kurul’da gündem dışı konuşmaların ardından başkanlık sunuşu olduğunu duyurdu. Ancak CHP'liler ve HDP'liler 'usul' tartışması başlattı. CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili Meclis Başkanı ile defalarca görüştüğünü ve dönem sonuna kadar gündeme gelmeyeceğini konuştuklarını söyledi. Altay, "Enis Berberoğlu'nun Yargıtay'da onaylanan cezası ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurusu var. AYM daha 3 gün önce Enis Berberoğlu'ndan belge istedi. Daha süreç bitmedi. Geçmişte Sayın Binali Yıldırım meclis başkanıyken bu konuda ülkedeki herkesin üstatlığını kabul ettiği 3 anayasa hukukçusundan mütalaa istemişti. Burada da yargılamanın bitmediği belirtildi. Yapılan şey hukuksuzdur" dedi.

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da yapılan işlemin hukuksuz olduğunu savunarak, itirazlarını dile getirdi.

Meclis Başkan Vekili Bilgiç, konuşmaların ardından CHP'li ve HDP’li milletvekillerinin protestoları eşliğinde, HDP'li vekiller Musa Farisoğulları ve Leyla Güven ile CHP'li Enis Berberoğlu hakkındaki Cumhurbaşkanlığı tezkeresini okudu. Haklarında kesinleşmiş hapis cezası olan 3 milletvekili ile ilgili kararın TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla birlikte vekillikleri düştü.

CEZALARI ONANMIŞTI

CHP'li Enis Berberoğlu, İstanbul'da yargılandığı davada, 'siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak' suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı.

HDP'li Musa Farisoğulları, Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 9 yıl, HDP'li Leyla Güven ise yine aynı mahkemece ve aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Berberoğlu, Farisoğulları ve Güven'in cezaları, Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi'nce onanmıştı.

AK PARTİ VE MHP'DEN, HDP İLE CHP'NİN PROTESTOLARINA, TEPKİ

Meclis Başkan Vekili Bilgiç, konuşmaların ardından CHP'li ve HDP’li milletvekillerinin protestoları eşliğinde, HDP'li vekiller Musa Farisoğulları ve Leyla Güven ile CHP'li Enis Berberoğlu hakkındaki Cumhurbaşkanlığı tezkeresini okudu. Haklarında kesinleşmiş hapis cezası olan 3 milletvekili ile ilgili kararın TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla birlikte vekillikleri düştü. HDP ve CHP sıralarındaki bazı milletvekilleri, karara itiraz ederek protestolarını artırdı. Bunun üzerine AK Parti ve MHP'den bazı milletvekilleri, HDP ve CHP'nin protestolarına tepki gösterdi.

'ANAYASA'NIN 84'ÜNCÜ MADDESİ ÇOK AÇIKTIR'

CHP ve HDP'nin protestolarına tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, "Anayasa'nın 84'üncü maddesi çok açık. Alt mahkemelerce verilen kararlar, Yargıtay'ın kararı sonucu kesinleştiğinde, mahkeme kararının TBMM Genel Kurulu'na bildirilmesiyle ilgili kişinin milletvekilliği düşer. Bunun sadece anayasal usuli bir işlem olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Tüm milletvekilleri için dokunulmazlık dosyalarının karara bağlanması gerektiğine dair muhalefetin de katılımıyla alınan TBMM Genel Kurul kararı neticesinde tarafsız ve bağımsız mahkemelerce yapılan yargılama sonucu verilen kararlar bütün kişi ve kurumları bağlayıcı niteliktedir. Devletimiz aleyhine casusluk yapmak ve terör örgütüne üye olmak suçlarından kesin hüküm giyen milletvekillerinin buna ilişkin mahkeme kararlarının Anayasa'nın 84'üncü maddesine göre genel kurulda okunması gerektiği düzenlemesine istinaden bu usuli işlem gerçekleştirilmiştir" dedi.

'MECLİSİN TAKDİRİNDE DEĞİLDİR'

Öte yandan protestolara tepki gösteren MHP adına söz alan Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Anayasa'nın 84'üncü maddesinin ikinci fıkrası 'Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur.' şeklindedir. Dolayısıyla milletvekilliğinin düşürülmesi Meclis'in takdirinde değildir. CHP Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu 'devletin güvenliği bakımından gizli kalması gereken belgeleri açıklamak' suçundan aldığı 5 yıl 10 ay hapis cezası, Yargıtay tarafından onanmıştır. Yargıtay kararı TBMM Genel Kurulu'nda okunmuş ve Berberoğlu'nun milletvekilliği düşmüştür. HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanmıştır. Yargıtay kararı TBMM Genel Kurulu'nda okunmuş ve Leyla Güven'in milletvekilliği düşmüştür. HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan aldığı 9 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onanmıştır. Yargıtay onama kararı TBMM Genel Kurulu'nda okunmuş ve Musa Farisoğulları'nın milletvekilliği düşmüştür" ifadelerini kullandı.

CHP'LİLER, TBMM BAŞKANI ŞENTOP'UN KAPISINA 'ANAYASA' KİTAPÇIĞI BIRAKTI

Enis Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından çeşitli yollarla kararı protesto eden CHP'li bazı milletvekilleri, Grup Başkanvekilleri Engin Altay ile birlikte TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un makamının kapısına 'Anayasa ve TBMM İçtüzük' kitapçığı bıraktı. Alkışlarla Şentop'u protesto eden milletvekilleri, 'hak hukuk adalet' sloganları attı. CHP'li Engin Altay ise burada yaptığı konuşmada, "Anayasa'yı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı'na hatırlatmaktan utanç duyuyorum. Bugün ayıplı bir gündür. Bu tabloya herkesin düşünmesi ve üzülmesi gereken bir gündür" dedi.