Geri Dön
Politika Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, KKTC Başbakanı Tatar'ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, KKTC Başbakanı Tatar'ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, resmi ziyaret nedeniyle Ankara'da bulunan KKTC Başbakanı Ersin Tatar'ı kabul etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, KKTC Başbakanı Tatar'ı kabul etti

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; görüşmede, KKTC Su Temin Projesi kapsamında Anamur- Geçitköy su altı boru hattı tamir çalışmalarında, denizde hava şartlarının çalışmalar için elverişli hale gelmesiyle su akışının en kısa sürede başlatılması kararı alındı. 2020 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması destekleri kapsamında yapımına başlanan ve yüzde 50'si tamamlanan 100 Yataklı Acil Durum Hastanesi'nin de bir an önce tamamlanarak hizmete açılması kararı alındı.

KKTC'YE 117 MİLYON LİRA ÖDENEK AKTARILACAK

2.3 milyar liralık kaynağın KKTC'ye hibe ve kredi şeklinde verilmesini içeren 2020 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması kapsamında 117 milyon lira ödeneğin daha aktarım kararı alındı. Gerçekleşen bu son aktarımla birlikte toplam 706 milyon liralık ödenek KKTC'ye fiilen gönderilmiş olacak. Acil Durum Hastanesi ile birlikte bu miktar 800 milyon lirayı aşacak.

KKTC EBA KULLANIMA AÇILACAK

Anlaşma çerçevesinde, 117 milyon lira ödeneğin yarın itibariyle KKTC'ye aktarılması, önümüzdeki dönemde de KKTC ekonomisini desteklemeye devam edilmesi ve salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin sıkı işbirlikleri ile bertaraf edilmesi kararları alındı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzaktan eğitim altyapısı Eğitim Bilişim Ağı (EBA) uygulaması dahilinde, KKTC'de 1 Ekim tarihinde başlayacak eğitim dönemi için oluşturulan 'KKTC EBA'nın kademeli olarak öğrencilerin kullanımına açılması ve bu kapsamda 9 milyon lira ödenek aktarılması da karara bağlanırken, Doğu Akdeniz'de gerek Türkiye'nin meşru hak ve çıkarlarına, gerekse de KKTC ve Kıbrıs Türk halkının, başta egemenlik olmak üzere, tüm haklarına sahip çıkılacağı hususlarındaki kararlılık teyit edildi.

GÖRÜŞME SONRASI ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC Başbakanı Ersin Tatar ile görüşmesinin ardından, konuk Başbakan ile ortak basın açıklaması yaptı. KKTC ve Kıbrıs Türklerini ilgilendiren, konular hakkında fikir alışverişinde bulduklarını kaydeden Oktay, "Bunların başında her Kıbrıs Türk'ü kardeşimizi çok yakından ilgilendiren ve bizden de müjdeli haber beklediği su konusu vardı. Sayın Başbakanın bu konunun tamamlanması yönünde haklı olarak acil talepleri var. Zaten birlikte öncesinde fiilen Anamur yakınlarındaki deniz açıklıklarına da beraber gittik ve çalışmaları birlikte yürütmüştük. Sayın Cumhurbaşkanımızın da şahsımın da yakından takip ettiği bir konu" dedi.

'KKTC'YE 117 MİLYON LİRA AKTARIYORUZ'

KKTC'de salgın dolayısıyla yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin imzalanmış bir mali protokol olduğunu belirten Oktay, "Kovid-19 şartlarından kaynaklı içinde bulunduğunuz durum var. Değerlendirdik ve sonuç itibarıyla bugün akşam bunun kararını aldık. KKTC'ye 117 milyon lira aktarıyoruz" diye konuştu.

Fuat Oktay, pandemi nedeniyle sınıfta eğitim almanın mümkün olmadığını, uzaktan eğitimin son derece önemli olduğunu kaydettiği açıklamasında, KKTC'deki çocukların uzaktan eğitimlerine yönelik 9 milyon lira destek aktarılacağını söyledi.