Geri Dön
Politika Dönmez: Faturaların önemli bir kısmını bütçeden karşılıyoruz

Dönmez: Faturaların önemli bir kısmını bütçeden karşılıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve doğal gaz faturalarındaki artışla ilgili sıkıntının Türkiye'ye özgü değil, küresel bir kriz olduğunu belirterek, "Fiyat konusunda ortaya çıkan artışların doğrudan vatandaşlarımıza yansımasını önlemek adına gerekli her adımı atıyoruz. Faturaların önemli bir kısmını bütçeden karşılıyoruz" dedi.

Dönmez: Faturaların önemli bir kısmını bütçeden karşılıyoruz

Bursa'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Mimar ve Mühendisler Grubu ile istişare toplantısı yaptı. Toplantı sonrası açıklama yapan Bakan Dönmez, elektrik ve doğal gaz faturalarındaki artışa değindi. Sıkıntının Türkiye'ye özgü değil, küresel bir kriz olduğunu söyleyen Dönmez, "Fiyat konusunda ortaya çıkan artışların doğrudan vatandaşlarımıza yansımasını önlemek adına gerekli her adımı atıyoruz. Faturaların önemli bir kısmını bütçeden karşılıyoruz" dedi. Hedeflerinin, enerji alanında 'Milli Bağımsızlık' olduğunu açıklayan Bakan Dönmez, şöyle konuştu:

"Bakanlık olarak yerli ve milli enerji temelinde attığımız adımların yaşanan bu enerji krizinde ne denli doğru hamleler olduğunu gördük. Milli Enerji ve Maden Politikamız çerçevesinde nihai amacımız enerji alanında, 'Milli Bağımsızlık' hedefine ulaşmaktır. Bu politikalar bizim millileşme ve yerlileşme konularında rehberimiz olmuştur. Enerjide kendi kendine yeten ülke olma vizyonuyla çalışmalarımızı planlıyor ve yürütüyoruz. 20 yıl önce hidroelektrik ağırlıklı bir yenilenebilir enerji portföyümüz varken bugün rüzgâr, güneş, biyokütle ve jeotermal kaynakların da ağırlığını artırmasıyla daha dengeli bir yenilenebilir enerji portföyüne ulaştık. 2023 yılı itibariyle ilk ünitesi devreye alınacak Akkuyu Nükleer Santrali ile nükleer enerji de bu çeşitliliğe katkı sağlayacak önemli kaynaklardan biri olacak inşallah. Yaptığımız yoğun çalışmalarla kurulu gücümüz 100 bin megavata yaklaştı. Yenilenebilir enerjideki kurulu gücümüz 52 bin megavatın üzerinde. Bir başka ifadeyle, kurulu gücümüzün yüzde 53'ü yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor."

'JEOTERMAL ENERJİDE AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ'

Enerji konusunda dışa bağımlılığın Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modelleriyle aşıldığını söyleyen Dönmez, "Türkiye'de son 15 yıl ortalamalarına baktığınız zaman her yıl yaklaşık 5 milyar dolarlık elektrik üretimi yapılıyor. Ama kullanılan ekipmanların maalesef yarısından çoğu ithal ediliyor. Bakıyorsunuz çok kritik malzemeler, yatırım tutarının yarısından çoğu ithal ediliyor. Bir yerde doğal, temiz, kendi yerli kaynağımız güneş suya bedel ödemiyorsunuz ama onu elektriğe dönüştüren kaynaklara bedel ödüyorsunuz. YEKA modelleriyle bunu tersine çevirdik. Bugün yüzde 60- 70 yerli programlara sahip ekipmanlarımız var. 20 yıl önce 19 megavat olan rüzgâr enerjisi kurulu gücümüzü 526 kat artırarak 10 bin megavat düzeyine çıkardık. Avrupa'da hidroelektrikte ikinci, jeotermal enerjide birinci sıradayız. Güneş enerjisi özellikle yüzde 92'ye varan lisanssız üretimle tabana en fazla yaydığımız enerji kaynağı oldu. Diyoruz ki kendi elektriğini, kendi enerjini kendin üretebilirsin" diye konuştu.

'540 MİLYAR METREKÜPLÜK DOĞAL GAZ KEŞFİ YAPTIK'

Fatih Sondaj Gemisi'nin çalışmalarına da değinen Dönmez, çalışmaların takvime uygun bir şekilde ilerlediğini, 2023 yılında gazın sisteme bağlanmasını hedeflediklerini söyledi. Dönmez, 2027 yılında ise rezervlerin Türkiye'nin yıllık iç tüketiminin üçte birini karşılar hale geleceğini belirterek, "Ülkemizi dünya enerji liginde birkaç basamak atlatıp üst seviyelere çıkaracak çalışmaların en başında Karadeniz'deki gaz keşfimiz gelmektedir. Fatih Sondaj Gemimizle, 2020 yılı temmuz ayında Karadeniz'deki ilk gaz keşfimiz ve akabinde devam eden çalışmalar sonucu toplam 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfi yaptık. Buradaki çalışmalarımız takvime uygun bir şekilde ilerliyor. Hedefimiz gazın 2023 yılında sisteme bağlanması ve ilk faz gaz akışının sağlanması. Bu rezerv, 2027 yılında en yüksek üretim kapasitesine ulaştığında, Türkiye'nin yıllık iç tüketiminin üçte birini karşılar hale gelecek" dedi.

FATURALARA BÜTÇE DESTEĞİ

Elektrik ve doğal gaz faturalarına da değinen Bakan Dönmez, fiyat artışındaki sıkıntının Türkiye'ye özgü değil, küresel bir kriz olduğunu söyledi. Dönmez, "Enerji sektöründeki bir diğer önemli husus da arz güvenliği ve fiyatlar. Başta da bahsettiğim gibi küresel piyasalarda büyük bir kriz yaşanıyor. Türkiye olarak ihtiyacımız olan gaz temini hususunda sorunumuz olmamakla birlikte, yaptığımız görüşmeler sonucu ilave kaynaklardan temin imkânları da oluşturduk. Diğer taraftan fiyat konusunda ortaya çıkan artışların doğrudan vatandaşlarımıza yansımasını önlemek adına gerekli her adımı atıyoruz. Faturaların önemli bir kısmını bütçeden karşılıyoruz" diye konuştu.

'ÜLKEMİZİN İHTİYACININ ÜÇTE BİRİNİ KARADENİZ'DEN SAĞLAYACAĞIZ'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde (BUÜ), '2023’e Doğru Bağımsız Enerji Güçlü Türkiye' konferansına katıldı. Mete Cengiz Kültür Merkezi’ndeki konferansta konuşan Bakan Dönmez, yerli doğal gazın ilk fazının 2023 yılında sisteme verileceğini söyledi. Dönmez, “İlk faz için açılması planlanan yaklaşık 10 kuyudan, günde yaklaşık 10 milyon metreküp doğal gaz taşımayı hedefliyoruz. İkinci fazda artan kuyu miktarıyla birlikte karaya aktarılan doğal gaz miktarı günde yaklaşık 40 milyon metreküpe kadar çıkacak. Maksimum üretim seviyesine çıktığımızda ülkemizin ihtiyacının üçte birlik kısmını Karadeniz sahasından sağlamış olacağız. Başka bir ifadeyle meskenlerin, konutların doğal gaz ihtiyacının tamamını Sakarya gaz sahasından karşılar hale geleceğiz” dedi.

Deniz tabanını karaya bağlayacak 169 kilometrelik boru hattı kurulacağını söyleyen Bakan Dönmez, şöyle konuştu:

“Deniz tabanında yaklaşık 2 bin 200 kilometrekarelik bir alan içinde yaklaşık 40 adet üretim kuyusundan gelen doğal gazın toplanmasını ve boru hattına aktarılmasını sağlayacak bir şebeke kuracağız. Deniz tabanı üretim tesisini kara tesisine bağlayacak boru hattımız 169 kilometre olacak. Şu ana kadar, gerekli boruların yüzde 50'den fazlasının üretimi tamamlandı ve yüklemeye hazır durumda. İnşallah önümüzdeki yılın ortalarında Karadeniz’in tabanına boruları serip ilk kaynağı vuracağız.”

'YENİLENEBİLİR ENERJİ KURULU GÜCÜYLE AVRUPA’DA BEŞİNCİYİZ'

Bakan Dönmez, yerli ve yenilenebilir enerji yatırımlarının sürdüğüne de dikkat çekti. Türkiye’nin 2020 yılında devreye aldığı yenilenebilir enerji kurulu gücünün 24 Avrupa ülkesinin toplam gücünden fazla olduğunu söyleyen Dönmez, “Yenilenebilir enerji kurulu gücün toplam kurulu gücün yüzde 53’üne ulaştı. 2020 yılı ve 2021 yılı ilk 9 ayında devreye giren elektrik üretim santrallerinin neredeyse tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştu. Türkiye, 2000’li yıllarda küresel yenilenebilir enerji istatistiklerinde 'diğer' başlığı içinde iken, bugün sahip olduğumuz toplam yenilenebilir enerji kurulu gücüyle Avrupa’da beşinci, dünyada on ikinci sırada yer alıyoruz. Sadece 2020 yılında devreye aldığımız yenilenebilir enerji kurulu gücü 24 Avrupa ülkesinin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünden fazladır. Biz 1 yılda bu 24 ülkenin sahip olduğundan daha fazla tesisi kapasite etmişiz” diye konuştu.

'BURSA CİDDİ BİR POTANSİYEL TAŞIYOR'

Temel hedefin, Türkiye’nin enerji ithalatını azaltmak ve enerji teknolojilerini yerlileştirmek olduğunu söyleyen Bakan Dönmez, “Şu an güneş paneli ihracatçısı ülke haline geldik. Rüzgar tribünü kanat imalatçısı ülke haline geldik. Jeneratörle ilgili çalışmalarımız var. İnşallah tribün içerisindeki jeneratörü de Türkiye’de üreteceğiz. Özellikle Bursa sanayisi bu açıdan kapasitesi yüksek illerimizden birisi. Bu rüzgar tribünü sanayisi bir yerde otomotiv sektörüne benziyor. Yan sanayiyle birlikte çalışıyor. Bu açıdan Bursa’nın ciddi bir potansiyel barındırdığını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı. Enerji verimliliğine yapılan yatırımlara dikkat çeken Dönmez, “Son 4 yılda enerji verimliliğine yapılan yatırımlarla 1,2 milyar dolarlık yıllık tasarruf elde ettik. Diğer yan sektörleri de hesaba kattığımızda toplamda 3,6 milyar dolarlık büyük bir katma değer sağlıyor” dedi.

BAKAN DÖNMEZ, ARTAN ENERJİ FİYATLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti Bursa İl Başkanlığında yaptığı konuşmada, artan enerji maliyetlerine dikkat çekerek, “Biz buna rağmen vatandaşımızı, özellikle dar gelirli hane halkını korumak amacıyla bu artan maliyetlerin tamamını yansıtmadık. Önemli olan bu dönemde vatandaşı soğukta ya da karanlıkta bırakmamak. Birçok ülkede bununla alakalı ilave tedbirler alınırken, biz teknik altyapımız itibarıyla bu konularda birçok komşu ve bölge ülkelerine göre daha rahat konumdayız” dedi.

Bir dizi ziyaret için Bursa'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Heykel’deki Valilik binasında Bursa Valisi Yakup Canbolat ile bir araya geldi. Ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı Tarihi Belediye Binası'nda ziyaret eden Dönmez'e, Bursa Valisi Yakup Canbolat ile AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, AK Parti Bursa milletvekilleri ve belediye başkanları eşlik etti.

'ÖNEMLİ OLAN VATANDAŞI SOĞUKTA, KARANLIKTA BIRAKMAMAK'

AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nda partililerle buluşan Dönmez, burada yaptığı konuşmada tüm dünyadaki enerji maliyetlerinin yükselmesine değindi. Pandeminin etkilerinin kalkmaya başlamasıyla birlikte dünyada hızlı bir ekonomik toparlanma yaşandığını söyleyen Bakan Dönmez, bunun neticesi olarak da enerji fiyatlarında ciddi bir yükseliş olduğuna dikkat çekti. Dönmez, artan maliyetlerin tamamını ise vatandaşa yansıtmadıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Gerek emtia fiyatlarında gerekse enerji ham madde fiyatlarında yani petrol, doğalgaz, kömür gibi fiyatlarda bu kuvvetli talep artışından kaynaklı büyük fiyat sıçramaları yaşandı. Bu sadece Avrupa’da da yaşanmadı. Asya Pasifik pazarında da bunlar var. Amerika’da da var, Afrika’da da var. Geçtiğimiz yıl 40 doların altındaki petrol fiyatları, 80 dolarların üstüne çıktı. Geçtiğimiz yıl bin metreküp doğalgazın fiyatı 100-150 dolar arasındaydı. Bu bin doların üstüne çıktı. Elektrik de bu kaynaklara dayalı olarak üretildiği için, fiyatlarına yansımaları oldu. Ama biz buna rağmen vatandaşımızı, özellikle dar gelirli hane halkını korumak amacıyla bu artan maliyetlerin tamamını yansıtmadık. Önemli olan bu dönemde vatandaşı soğukta ya da karanlıkta bırakmamak. Birçok ülkede bununla alakalı ilave tedbirler alınırken, biz teknik altyapımız itibarıyla bu konularda birçok komşu ve bölge ülkelere göre daha rahat konumdayız. Bununla alakalı rakamları da gelecek günlerde paylaşacağız. Ne kadar bir sübvansiyon yapıldığını da sizlerle paylaşmış olacağız. Biz vatandaşımızın bu zorlukları daha fazla yaşamaması adına böyle bir fedakarlık yapmış olduk. Ümit ederim ki önümüzdeki yıl bu enerji fiyatlarındaki gereğinden fazla yüksek seyreden seyir inşallah eski seviyelerine gelir, toparlanır diye ümit ediyorum. Nitekim bir miktar öncü işaretler gelmeye başladı. Bunları tabi izleyeceğiz. Şu anda bugünden bir şey demek erken."

'BURSA'DA HER YERE DOĞALGAZ GÖTÜRÜLECEK'

Bakan Dönmez konuşmasında, Bursa'nın büyük oranda doğalgaz altyapı sorunlarının da tamamlandığını belirterek, “Gaz dağıtım şirketiyle de görüştük, eksik kalan mahalleleri süratle tamamlayacağız. Nasıl Bursa’nın hemen her yerine doğalgazı götürdüysek, merkezde şu anda kullanamayan mahallelerimize de götüreceğiz. Bizim zaten felsefemiz batıda ne varsa doğuda da olsun, kuzeyde ne varsa güneyde de olsun. Bu kapsamda sayın Cumhurbaşkanımız tüm illere doğalgazın götürülmesi talimatı vermiş ve biz 2018 itibarıyla 81 ilin tamamına doğalgaz götürmüştük. Bursa tabi daha önce doğalgaz kullanmaya başlayan bir şehrimiz orada da çok merkezi ilçelerde ve mahalleler de doğalgaz kullanıyordu. Hala birçok semtinde doğalgaz yoktu. Bu son 15-20 yılda burada da eksikliklerimizi tamamladık. Diğer ilçelere götürdük. İnşallah bu eksik kalan yerleri de süratle tamamlayacağız” dedi.