Geri Dön
Politika KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Mavi vatanda varlığımızı sürdürmekte fayda var

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Mavi vatanda varlığımızı sürdürmekte fayda var

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Türkiye ile aramızdaki anlaşmalarla mavi vatanda her türlü hidrokarbon araştırmasını yapacağımız iş birliği ve diğer stratejik meseleler dahil güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti ile güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bu bölgede varlığını sürdürmekte fayda vardır” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Mavi vatanda varlığımızı sürdürmekte fayda var

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Gaziantep'e gelen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs gazileri ile bir araya geldi. Programa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yanı sıra, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Hacı Halil Osma, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, protokol üyeleri ve Kıbrıs gazileri katıldı.

Türkiye'nin 1974'te başlattığı Kıbrıs Barış Harekatı ile Kıbrıs Türkeri'nin bağımsızlıklarına kavuştuklarını aktaran Tatar, ''Biz aynı soydan gelen insanlar olarak verdiğimiz bütün mücadele var olma mücadelesidir. Biz Kıbrıs Türkleri olarak çok eziyetler gördük. Çok ezildik. Kaç defa göçmen olduk. Şükredelim ki her zaman Türkiye'miz yanımızda oldu. Kıbrıs'ı 13'üncü ada olarak Yunanistan'a bağlama azimlerine karşı duruşumuz ve orada yaşadıklarımız gerçekten Kıbrıs Türk tarihinde önemli bir destandır. Biz orada mücadelemizi bir destan yazma ve kahramanlık öyküsü olarak görüyoruz. Bu mücadelemizde Türkiye'nin bize olan desteklerini hiçbir zaman unutmayacağız. Bizim için en önemli tarih 1974'tür. Sizlerin o sabah oraya ayak basmanız ile Mehmetçiğin oraya ayak basması ile Kıbrıs bağımsızlığına ve özgürlüğüne kavuşmuştur'' dedi.

'DOĞU AKDENİZ’DE BAYRAĞIMIZ DALGALANMAYA DEVAM EDECEK'

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz'de bütün bu bölgedeki bir takım kritik yeni stratejilerin gelişmesi ile Türkiye'nin açık denizlere açılabilmesi için Kıbrıs'ta mutlaka Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olması gerektiğini belirterek, ''Doğu Akdeniz'de Türk ulusunun serhat bekçisi olarak orada bayraklarımızı dalgalandığını görüyoruz. Bunun mutluluğu içerisindeyiz. Kıbrıs Harekatı olmasa orası belki Yunan adası olacaktı. Onların niyetleri uluslararası anlaşmalara rağmen Yunanistan'dan getirdikleri çetelerle Kıbrıs Türk halkını yok etmektir. Sizlerin gelmesi ve haklı mücadelesi ile orada özgürlüğümüze kavuşmuş olduk. Doğu Akdeniz'deki hâkimiyetimizin de kaybolmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Biz aynı milletin evlatları olarak Kıbrıs'ta verdiğimiz mücadele ve daha sonrasında yapılan bu kadar fedakarlığı görmezden gelmemiz mümkün olmayacağına göre artık yeni siyaset Türkiye'nin de tam desteği ile bu yeni coğrafyada Doğu Akdeniz'de bütün bu gölgedeki birtakım kritik yeni stratejilerin gelişmesi ile Türkiye'mizin açık denizlere açılabilmesi için Kıbrıs'ta mutlaka Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmalıdır ve olacaktır'' diye konuştu.

'MAVİ VATANDA ETKİLİ OLMALIYIZ'

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, mavi vatanda Türkiye ile birlikte etkili olmak gerektiğini, ve oradaki bütün gelişmelerde var olmak istediklerini kaydetti. Türkiye'nin vereceği desteklerle etkinliklerinin artacaklarını anlatan Tatar, “Türkiye ile aramızdaki anlaşmalarla mavi vatanda her türlü hidrokarbon araştırmasını yapacağımız iş birliği ve diğer stratejik meseleler dahil güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti ile güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bu bölgede varlığını sürdürmekte fayda vardır” ifadelerini kullandı.

‘KKTC, TÜRKİYE İLE OLAN MÜNASEBET VE BAĞLARINI SÜRDÜRECEKTİR’

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ''KKTC, her zaman Türkiye ile olan münasebet ve bağlarını sürdürecektir. Doğu Akdeniz'de, Mavi Vatan'da bizlerin ulusal menfaatlerini, milli çıkarlarını korumak suretiyle daha güçlü bir Türk ulusu varlığı benim hep özlemim ve temennim olmuştur. Bu konuda vizyonum açık ve nettir” dedi.

Panaroma 25 Aralık Müzesi, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yanı sıra, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ve davetlilerle birlikte ziyaret edildi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar burada yaptığı konuşmada dış güçlerin ve Avrupalıların sürekli KKTC üzerinde oyunlar oynadığını belirterek şunları söyledi:

''KKTC, her zaman Türkiye ile olan münasebet ve bağlarını sürdürecektir. Doğu Akdeniz'de, Mavi Vatan'da bizlerin ulusal menfaatlerini, milli çıkarlarını korumak suretiyle daha güçlü bir Türk ulusu varlığı benim hep özlemim ve temennim olmuştur. Bu konuda vizyonum açık ve nettir. Bunu söyleyerek bir seçim kazandım. İnşallah her zaman KKTC halkı da bu siyaseti destekleyecektir. Amacım siyasetimi sonuna kadar devam ettirmektir. KKTC'de dış güçler ve Avrupalılar tarafından çok oyunlar oynanmaktadır. Türkiye ile münasebetlerimizin en iyi şekilde sürdürülmesi, iyi ilişkilerin geliştirilmesini istiyoruz. Türkiye'nin desteği ile KKTC'nin güçlenerek refahının artması ve ekonomisinin gelişmesini arzuluyoruz. Gaziantep'e baktığımızda gerçekten bir başarı öyküsü var. Hem KKTC'deki milli mücadele hem de Gaziantep'teki kahramanlıklara baktığımızda da birtakım ortam özelliklerimiz ve Türk milletinin soydaşları olarak birlikte var olma hedefleri noktasında tarihi geçmişimiz bulunuyor. Kentteki temaslarımızın fevkalade kıymetli ve değerli olduğunu düşünmekteyim. Gaziantep'te vermek istediğimiz mesaj, KKTC sizin de vatanınızdır. Dolayısıyla turist olarak, öğrenci olarak sizi KKTC'ye bekliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar daha sonra Almacı Pazarı ve Bakırcılar Çarşısı'nı dolaştı. Kendisine hediye edilen kutnu kravatı takan ve bakır işleyen Tatar, esnafla sohbet etti.

TÜRKİYE SU PROJESİ İLE KIBRIS'A YENİDEN HAYAT VERDİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, basın mensupları ile yaptığı toplantıda Türkiye- Kıbrıs ilişkilerini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda gerekli tüm yatırımları yaptığını belirterek, "Türkiye'nin ortaya koyduğu bu irade ve bu su projesi Kıbrıs'a yeniden hayat vermiştir" dedi.

Gaziantep'te bir otelde düzenlenen basın toplantısına KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve basın mensupları katıldı. Tatar, yaptığı açıklamada Türkiye ve Kıbrıs arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin daha çok geliştirilmesi gerektiği üzerinde durdu. Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye'nin hayata geçirdiği su projesi ile Kıbrıs'a yeniden hayat verildiğini söyledi.

'KIBRIS'A TÜRKİYE ÜZERİNDEN SU GÖTÜRÜLMESİ ASRIN PROJESİDİR'

Tatar, Alaköprü Barajı ile Türkiye üzerinden asma borularla Kıbrıs'a götürülen suyun asrın projesi olduğunu ve bu çalışmanın dünyada tek olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Tatar, "Asrın projesinin nasıl hayat bulduğunu hep birlikte gördük. Kıbrıs'a su götürülmesi dünyada bir ilktir. Yine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile o zamanın ilgili bakanı Veysel Eroğlu'nun da büyük destekleri ile Anamur'da üç köyün tahliye edilmesi ile Alaköprü barajı oluşturuluyor. Anamur'un Toros dağlarından süzülen sular Alaköprü barajı ile hem o bölgeye hem de asma borularla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ulaştırılıyor. 5 yıllık bir çalışmanın eseri bu. Kesintisiz olarak yılda 75 milyon metreküp su Kıbrıs'a akıyor ve akmaya da devam edecek. Kıbrıs'ta buralardan daha kurak bir iklim var. Küresel ısınmalarla birlikte daha da yağmurlar azalmıştır. Su kaynaklarımız daha da aşağılara çekilmiştir. Dolayısıyla bu suyun daha akıllıca tüketilmesi gerekmektedir. Türkiye'nin ortaya koyduğu bu irade ve bu su projesi Kıbrıs'a yeniden hayat vermiştir. Turisti ağırlayabilmek için, öğrenciyi orada tutabilmek için, kendi halkımızın menfaati için suya ihtiyaç vardır. Güney Kıbrıs'ta da çeşitli arıtma şekilleri ile denizlerdeki su arıtılmaktadır. Ancak bu arıtmada büyük sıkıntılar vardır ve çevre kirliliği vardır. Anadolu suyunun Kıbrıs'a akması bizim için büyük bir zenginliktir. Önemli olan projenin devamlılığıdır. Bunun için de projeye sahip çıkılması gerekmektedir" ifadelerinde bulundu.

‘KIBRIS'I YEŞİL ADA YAPACAĞIZ’

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kıbrıs'ın yatırım alanı olduğunu ve yapılacak olan çalışmalarla Kıbrıs'ı yeşil ada yapacaklarını söyledi. Kıbrıs'ın yeşil ada yapılması ile birlikte dünyanın merakını uyandıracaklarını ve böylelikle turizmin Kıbrıs'ta daha çok canlanacağını dile getiren Şahin, "Turizmde direk seferlerin başlaması çok önemli. Direk seferlerle buradan Mersin'e gidene kadar Kıbrıs'a gidilebilecek yine Kıbrıs'tan da direk buraya gelinebilecek yeni bir planlama yapıyoruz. Ticarette de şehrimizdeki ticaret oda başkanları ile protokollerin altyapılarını hazırlıyoruz. Gastronomide elimizde büyük fırsatlar var. Kıbrıslı şefleri Gaziantep'e getireceğiz, Gaziantep'ten de şeflerimizi Kıbrıs'a götüreceğiz. Gastronomi ve kültür turizmi üzerinden yapılacak çok işimiz var. Bunların hepsinin sonunda yenidünya yeşil şehirler yeşil dünyadan bahsedilecek. Biz Kıbrıs'ı yeşil ada yapacağız” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, basın mensupları ile gerçekleştirdiği toplantının ardından programını sonlandırarak Kıbrıs'a gitmek üzere havaalanına hareket etti.