Geri Dön
Politika TBMM'de Bütçe Maratonu başladı

TBMM'de Bütçe Maratonu başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 2022 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri başladı. AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti  temsilcileri bütçe üzerine konuştu.

TBMM'de Bütçe Maratonu başladı

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin tümü üzerinde görüşmek üzere toplandı.

KURTULMUŞ: TÜRKİYE GÜÇLÜ EKONOMİ MÜCADELESİ VERDİ

AK Parti Grubu adına konuşan, Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin, Kovid-19 sürecinde salgınla mücadelesini anlattı. Türkiye'nin bu süreçte güçlü bir ekonomi mücadelesi sergilediğini vurgulayan Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sağlık sistemlerinin çökmesi ve aşıya erişimde, hatta bırakın aşıyı, Kovid'i önlemek için temel ilaç ve malzemeye ulaşmada dünyanın büyük ülkelerinin bile çöktüğünü hepimiz iyi biliyoruz. Aynı şekilde, aşıda yaşanan eşitsizliklerin küresel ölçekte gelir dağılımı adaletsizliğini artıracak yeni bir unsur olduğunun da altını çizmek isterim. Gıda fiyatlarındaki artışların, tedarik zincirlerinin kırılmasının ve özellikle hizmet sektörlerinin çok ciddi zararlar görmesinin de dünya ekonomisine olumsuz etkileri oldu. İşte bu pandemi şartları içerisinde Türkiye, üzerine düşeni maksimum gayretle yerine getirmeye çalıştı. Bu anlamda da Türkiye, hepimizin görmesi gereken bu siyasetin tartışma konusu değil bir başarıya imza attı. Türkiye, pandemi sırasında ortaya koyduğu performansla pozitif anlamda dünya ekonomilerinden ayrıştı, dünyanın gelişmiş ülkelerinden daha iyi bir performans ortaya koydu."

Türkiye ekonomisinde fevkalade önemli, olumlu gelişimlerin olduğunu da söyleyen Kurtulmuş, "Bunlardan en başta geleni güçlü büyüme performansıdır. 2021'de; Türkiye ekonomisi yüzde 10 büyüyecek ve dünyanın en büyük büyümesine sahip ülkelerinden birisi olacak" değerlendirmesinde bulundu.

'ÇOK YAKINDA TÜRKİYE ÜRETMEYE BAŞLAYACAK'

Çok yakın bir tarihte Türkiye'nin kendi uçak motorunu yapacağını aktaran Kurtulmuş, 'Güçlü Türkiye' yolunda ilerleyeceklerini söyledi. Bu süreçte, vatandaşların nelerden etkilendiğini çok iyi bildiklerini kaydeden Kurtulmuş, "Ama önceliğimiz enflasyonu düşürmek, bütçe ve cari açığını düşürmek olarak yola devam ederken vatandaşlarımızın artan fiyatlar altında ezilmemesi için elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz" dedi.

MEMUR VE EMEKLİYE ZAM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, toplumun bütün kesimlerinin beklediği konularda önemli kararları açıkladığını hatırlatan Numan Kurtulmuş konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tüm memur ve emeklilere yüzde 30-35 seviyelerinde maaşlarını artırma kararı aldık. Ayrıca sadece zammı doktorlara değil, sağlık çalışanlarımıza da bunu teşmil ederek yolumuza devam ediyoruz. Sadece çalışanlara değil, emeklilere de bunu vererek yolumuza devam ediyoruz. Nihayetinde bütçe konuşuyoruz, babamızın malını vermiyoruz, cebimizdeki şahsi paramızı vermiyoruz. Bu milletin imkanlarını, bu milletin insanlarına, bu helal bütçe oluşan payların bir kısmından ayırarak milletimize veriyoruz. Memurlara verilen bu zamlara ilave olarak Türkiye'de devam eden asgari ücret görüşmelerinin sonunda bu anlamda milletimizin asgari ücretlerini de hakkaniyet seviyesinde bir asgari ücret olarak belirleyecek ve bunu kamuoyu ile paylaşacağız."

DÜZGÜN DİL UYARISI

Bütçe görüşmeleri sırasında zaman zaman yükselen tansiyona da dikkat çeken Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

"Bütün milletvekili arkadaşlarımızın temiz dil kullanmasının kendi şahsiyetlerinin göstergesi olduğuna inanıyoruz. AK Parti grubu için şunu söylemek istiyorum; Bu grupta oturan bütün arkadaşlarım onurlu, şahsiyetli, milletin içinde olan insanlardır. Meclis'imizi hep beraber daha itibarlı hale getirelim. Vatandaşlarımız bu görüşmeleri izliyor. Bu Meclis itibarsız derseniz, önce her birimizi kendimize hakaret etmiş oluruz, kendimizi itibarsız ve önemsiz insanlar görmüş oluruz."

AK parti Grubu adına ikinci sözü alan Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yaşanan yolsuzluk iddialarını gündeme getirerek, "Bunun hesabını soracağız" dedi. Canikli'nin 'yolsuzluk' sözleri Genel Kurul'da CHP'lilerin tepki göstermesine neden oldu.