Geri Dön
Sağlık-Yaşam Ergenlik döneminde psikolojik ve fiziksel değişimler önemli

Ergenlik döneminde psikolojik ve fiziksel değişimler önemli

Ergenlik (Adolesan) polikliniklerinde, 10-21 yaş aralığındaki gençlerin sorunlarına çare bulmak amacıyla psikososyal, cinsel ve fiziksel gelişimleri değerlendiriliyor.

Ergenlik döneminde psikolojik ve fiziksel değişimler önemli

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet binasında, ergenlik dönemindeki gençlere hem psikolojik, hem de fiziksel destek verilerek sorunlarına çare sunmak hedefleniyor. Ergenlik Polikliniği 2019 yılından bu yana, gençlere bu zorlu süreçte hizmet verdiğini duyurdu.

“MİZAÇ DALGALANMALARI YAŞAMALARI NORMALDİR”

Ergenlik çağındaki gençlerin sıkıntılarının birbirinden farklılık gösterebileceğine değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Raziye Dut şu ifadeleri kullandı:

“Ergenlik döneminde kendine has duygu ve fiziksel değişimler gözlemlenir. Tüm adolesanların vücudu farklı hızlarda büyür ve mizaç dalgalanmaları yaşamaları da normaldir. Gençlerin boy ve ağırlık ölçümleri ile ilgili değerlendirmenin yanı sıra, Adolesan polikliniğinde ergenlik çağında sık görülen enfeksiyonlar, yeme bozuklukları (anoreksiye veya bulimia nervozanın), ekzojen obezite, zayıflık gibi başlıklarda da hizmet vermekteyiz. Öte yandan, yorgunluk, ergenlik dönemindeki kızların adet döngü sorunları (ağrılı adet - adet öncesi gerginlik, kronik pelvik ağrı, vajinal akıntılar), erkeklerde görülen testis ve varikosel sorunları, erkek ve kız ergenlerde görülen meme hastalıkları gibi cinsel gelişimlere bağlı psikolojik süreçlerde de gençlere destek olmayı amaçlıyoruz. Sporcu sağlığı, duruş bozuklukları, hormonal bozukluklara bağlı olmayan kıllanma fazlalıkları, psikososyal sorunlar ve gelecekte sağlıklarını olumsuz etkileyebilecek kemik sağlığı ve osteoporozdan korunma, hipertansiyon ve hiperlipidemi açısından risk taramaları da yaparak olası sağlık sorunlarına disiplinler arası bir mantıkla yaklaşımda bulunuyoruz.”

“ERGENLİK DÖNEMİNDE ZIT DUYGULAR YAŞANMASI NORMALDİR”
Ergenin kendini tanıması için büyük bir çaba harcamak zorunda kaldığını belirten Adolesan Polikliniği sorumlu hekimi Dut, “Vücutlarındaki hormonal değişimler sonucu oluşan zıt duyguların ergenlik döneminde tamamen normal olduğunu bilmeyen ergenler için bu süreç korkutucu olmaktadır. Bir an bulutların üzerinde gezerken, bir dakika sonra kendilerini çok sıkkın ve üzgün hissedebilirler. Bu durum gençlerle beraber yaşayan erişkinleri de zorlar. Adolesan polikliniklerinde, ergenlik dönemindeki sporcuların profesyonel spor hayatına hazırlanırken hızla değişen fiziksel ve psikolojik değişikleri ile ilgili profesyonel destek almaları sağlanır. Günümüzde salgınla mücadelede, kısıtlamalar, uzaktan eğitim modeli vb. değişikliklerin ergenlik sağlığına etkisi unutulmamalı, adolesan polikliniklerinden destek alınmalıdır" dedi.