EN ÇOK OKUNANLAR

Fırıncı kardeşini ‘Güzel ekmek pişirmiyorsun' deyip öldüren ağabey 5 yıl sonra yakalandı

Başakşehir'de pompalı tüfekle kağıt toplayıcılarına ateş eden kişi dehşeti yaşattı

 Satılık arsa ilanı üzerinden 'Kapora' tuzağıyla 25 kişiyi dolandırdı

Cep telefonlarına gelen mesajla 77 bin lira dolandırıldılar

Kadir Şeker'in kurtardığı kadına 'uyuşturucu'dan 30 yıla kadar hapis istemi

İstanbul Valiliği'nden okulların açılmasına ilişkin açıklama

Sağlık-Yaşam

Gıdada koronavirüs tehlikesi

Gülşah ÖZGEN/ADANA, (DHA) 20.01.2021 08:34
Gıdada koronavirüs tehlikesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, Çin'de bir fabrikada dondurmalardan alınan numunelerde koronavirüs tespit edilmesinin, Covid-19'un gıdalarda bir süre kalabildiğinin göstergesi olduğunu ve bu gıdalardan insana da bulaşabileceğini söyledi. Prof. Dr. Var, “Eğer dondurulmuşlarda bu çıktıysa büyük bir ihtimalle gıdalarda bir süreliğine kaldığı söz konusudur” dedi.

Çin'de daha önce dondurulmuş tavuklarda ve deniz ürünlerinin ambalajlarında görülün koronavirüs, geçen günlerde de Tianjin kentindeki bir fabrikada üretilen dondurmalardan alınan üç numunede tespit edildi. Daha önce koronavirüsün yeni gelişecek bir mutantla gıdadan da bulaşabilecek duruma gelebileceğine yönelik uyarılarda bulunan ÇÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, "Şimdi de bir dondurma fabrikasındaki üründe koronavirüsün hem de yeni mutantının bulunduğuyla ilgili bir haber geldi. Yani aslında koronavirüs gıdanın etrafında dolaşıyor. Gıdadan bulaşmaz deniyor, neye göre bulaşmaz? Hangi çalışmayı yaptınız da bulaşmadığını söyleyebiliyorsunuz. Bugüne kadar böyle bir veri yok elimizde deniliyor. Bugün veriler gelmeye başladı. Umarım bu veriler korkutucu bir duruma gelmez" dedi.

 

‘DONDURMA STERİL ÜRETİLMİŞSE, BULAŞ PERSONEL KAYNAKLI OLABİLİR’

Dondurma yapımında birçok maddenin kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Işıl Var, "Sadece sütten elde edilen sade bir dondurma mı yoksa içerisine fındık, fıstık, ceviz, meyve ya da aroma konulmuş mu, bununla ilgi bir tanım yapılmamış. Bunların her biri birer kontaminasyon kaynağıdır. Ama dondurma miksi aynı zamanda pastörize ediliyor. Şimdi bu pastörizasyon yapılmış mı, yapıldıktan sonra mı bu çıktı, bir şey bulaştı? Eğer bütün her şey çok steril, dondurma tertemiz üretilmiş, pastorize de edilmiş daha sonra bunla karşılaşıyorsak bulaşın, personel kaynaklı olma ihtimali çok daha yüksek" diye konuştu. 

'VİRÜS KONAKÇISINDA ÇOĞALIR AMA GIDA VE SU TAŞIYICIDIR'

Gıda ve suyun taşıyıcı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Var, şöyle konuştu: 

"Tamam gıdanın üstünde var ve dondurulmuş gıda zaten şaşırtmadı. Dondurulmuş gıdada virüs tahrip olmuyor. Dondurma işlemi dediğimiz o eksi derecelerdeki dondurmada aslında birçok bakteri dahil hiçbirine bir şey olmuyor, sadece çoğalamıyorlar. Zaten virüs gıdada çoğalabilen bir şey değil. Virüs ancak konakçısına girdiği zaman çoğalabiliyor. Ama gıdalar ve su her zaman için taşıyıcı olmuştur. Mesela rotavirüs, nörovirüs, adenovirüs ve hatta sarılık, çocuk felci virüsleri gıda aracılığıyla insanlara bulaşıyor ve onları hasta ediyor." 

GIDADA BULUNDU, İNSANA BULAŞMAMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ

Dondurulmuş gıdalarda çıkan koronavirüsün gıdalarda bir süre kalabildiğinin göstergesi olduğunu belirten Işıl Var, "Covid-19'un gıdada bulunması durumunda; ki bu gösterildi, o zaman bunun insana bulaşmaması diye bir şey söz konusu olamaz diye düşünüyorum. Sadece her virüsün bulunduğu ortamda kalış süresi farklıdır. O da işte onun genetik yapısıyla ilgilidir ve bunun yüksek güvenlikli laboratuvarlarda mutlaka araştırılması gerekiyor. Eğer dondurulmuşlarda bu çıktıysa büyük bir ihtimalle gıdalarda bir süreliğine kaldığı söz konusu. Yapılan çalışmada eğer bunu bulabiliyorlarsa gıdaların taşıyıcı olabileceği ortaya çıktı demektir" ifadelerini kullandı.

EKMEKTE UZUN SÜRE YAŞAYAMIYOR, PİŞMEDEN ETKİLENİYOR  

Gıda tüketiminde koronavirüs riskine karşı dikkat edilmesi gereken noktaları sıralayan Prof. Dr. Işıl Var, şöyle devam etti: 

"Pişmeden etkileniyor. Et ve sebze gibi ürünlerimiz için mutlaka 70-80 derecelik bir pişirme uygulayalım. Sebze-meyveleri çiğ yiyeceksek çok iyi yıkanmasına dikkat edeceğiz. Bakteriyel anlamda baktığımızda ekmekte uzun süre yaşayamıyorlar. Çünkü oradaki su oranı çok yeterli gelmiyor. Virüsle ilgili de ekmeğinize Covid'li biri hapşırır ya da eli kirli, Covid'li bir şekilde ekmeğe dokunduğu zaman elbette orada olacaktır. Ama benim altını çizmek istediğim, ne kadar süre orada kalabiliyor?"

 

1

Fırıncı kardeşini ‘Güzel ekmek pişirmiyorsun' deyip öldüren ağabey 5 yıl sonra yakalandı

2

Başakşehir'de pompalı tüfekle kağıt toplayıcılarına ateş eden kişi dehşeti yaşattı

3

 Satılık arsa ilanı üzerinden 'Kapora' tuzağıyla 25 kişiyi dolandırdı

4

Cep telefonlarına gelen mesajla 77 bin lira dolandırıldılar

5

Kadir Şeker'in kurtardığı kadına 'uyuşturucu'dan 30 yıla kadar hapis istemi

6

İstanbul Valiliği'nden okulların açılmasına ilişkin açıklama

7

MEB'den yüz yüze eğitime 1 gün erteleme

8

Ankara Valiliği'nden 'yüz yüze eğitim' açıklaması

MEB'den yüz yüze eğitime 1 gün erteleme
Diyarbakır'da terör operasyonu; HDP'li vekilin babası dahil 14 kişi gözaltında
Gökçeada'da tekne faciası
Bilim Kurulu Üyesi Akın'dan Kovid-19 aşısı öncesi ağrı kesici uyarısı
Kadir Şeker'in kurtardığı kadına 'uyuşturucu'dan 30 yıla kadar hapis istemi
 Maltepe'de çöp toplama gerginliği
İstanbul Valiliği'nden okulların açılmasına ilişkin açıklama
Başakşehir'de pompalı tüfekle kağıt toplayıcılarına ateş eden kişi dehşeti yaşattı
FETÖ'nün askeri öğrencilerle dünyaca ünlü oyunda kurduğu iletişim iddianamede
 Satılık arsa ilanı üzerinden 'Kapora' tuzağıyla 25 kişiyi dolandırdı
'Ege'nin Maldivleri' 400 milyon liraya satılık;  24 saat geçmeden talip çıktı.
Safranbolu'da 2 bin 500 yıllık gizli geçit keşfedildi 
Emekli Yunan büyükelçisinden Miçokatis'e dış politika dersi: Türkiye Akdeniz ülkesidir, dışlanamaz
Cep telefonlarına gelen mesajla 77 bin lira dolandırıldılar
Oyun hamuru şikayetleri arttı, uzmanlar uyardı