• BIST 90121
  • DOLAR 5.4003
  • EURO 6.0961
  • ALTIN 214.52
  • İstanbul

CANLI YAYIN

Karkamış Sınır Kapısı'ndan canlı yayındayız

Sağlık-Yaşam

Midye tava insan sağlığı açısından güvenli bulundu

SİNOP, (DHA) - 28.11.2018 11:24
Midye tava insan sağlığı açısından güvenli bulundu

SİNOP’ta satışa sunulan midye tavaların kalitesi ve güvenliğine yönelik yapılan araştırmada mide tavaların insan sağlığı açısından güvenli olduğu tespit edildi.

 

Yüksek protein oranı ve et değerinin yanı sıra, düşük yağ ve kolesterol içeriğiyle balıktan sonra sıklıkla tercih edilen bir deniz türü olan midyenin, pişirilme ve satışa sunulma şekli üzerine Sinop’ta bir çalışma yapıldı. 

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet Kocatepe öncülüğünde Prof. Dr. Yalçın Kaya, Arş. Gör. İrfan Keskin ile  birlikte yürütülen çalışmada, midye tavalar kalite ve güvenlik yönünden insan sağlığı açısından güvenli bulundu.  

Çalışmada şu sonuçlar dikkat çekti:

"Çalışmanın ilk aşamasında midye tava satışı yapılan restoranlardaki kızartma yağlarının kullanıma uygun olup olmadığının tespiti amacıyla serbest yağ asidi ölçümleri yapılmış ve üreticilerimizin bu konuya dikkat ettikleri, acılaşmış yağları kullanmadıkları belirlenmiştir."

"Midye tavanın kızartmada kullanılan yağ çeşidinin ürünün besin bileşimini değiştirdiği, özellikle hali hazırda sahilde satışı yapılan midye tavaları kızartmada kullanılan sıvı ayçiçek yağı nedeniyle; son ürünün yağ çekmesine neden olduğu gözlenmiştir. Laboratuvar çalışmalarında endüstriyel kızartmalık yağ kullanılmış olup midyeler kaplanarak derin yağda kızartılmış ve tüketime hazır ürünün ayçiçek yağına kıyasla daha az yağ emdiği tespit edilmiştir."

"Ayrıca proje kapsamında midye tavaların özellikle kızartılmış ürünlerde (patates cips, bisküvi, kraker vb.) oluşan ve kanserojen bir madde olan akrilamid içeriği de incelenmiş, hali hazırda ilimizde tüketime sunulan midye tavalarda akrilamid içeriği 10 µg/kg olan sınır değerin altında tespit edilmiştir."

"Midye tavaların gıda güvenliğini ölçmek amacıyla yapılan mikrobiyolojik analiz sonuçları, restorandan alınan midye tava örneğinin bakteri yükünün kabul edilebilir sınır değerleri aşmadığını göstermektedir."


EN ÇOK OKUNANLAR

EGM: Türk bayrağı ve milletine hakaret eden 2'si polis 4 kişi tutuklandı

Bu yıl grip değil, gergedan virüsü salgını var! İşte belirtileri

Ankara'daki tren faciasının güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı

Kanlıca'da hareketli anlar

Köylüler fark etti! Jandarma çalışma başlattı

Talihsizliğin böylesi! Trafik kazası geçiren kızını ziyaretten dönerken...

EN YENİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP'ye sert eleştiri
Malatya'da korkutan deprem
D-100, 17 saat sonra ulaşıma açıldı
Pes dedirten görüntü
Su-27 tipi savaş uçağı düştü: Pilot öldü 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan Antalya'ya yeni millet bahçesi müjdesi
Kafa kafaya çarpıştılar: 6 yaralı
Kebapçıda silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var
FETÖ şüphelisi Eskişehir'de yakalandı
1

EGM: Türk bayrağı ve milletine hakaret eden 2'si polis 4 kişi tutuklandı

2

Bu yıl grip değil, gergedan virüsü salgını var! İşte belirtileri

3

Ankara'daki tren faciasının güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı

4

Kanlıca'da hareketli anlar

5

Köylüler fark etti! Jandarma çalışma başlattı

6

Talihsizliğin böylesi! Trafik kazası geçiren kızını ziyaretten dönerken...

7

Düzce'de feci yangın: 3 çocuk hayatını kaybetti

8

Makas değiştirmeyi unutmuş olabilirim