Geri Dön
Sağlık-Yaşam 'Tüp bebekte yatak istirahati gebelik oranını düşürüyor'

'Tüp bebekte yatak istirahati gebelik oranını düşürüyor'

'Tüp bebekte yatak istirahati gebelik oranını düşürüyor'

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, tüp bebek tedavisiyle ilgili yatak istirahati önermediğini belirterek, tüp bebek transferi sonrası yatak istirahati yapan hastalarda gebelik oranlarının daha düşük söyledi.

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmak için embriyo transferi sonrası yapılması gerekenleri anlattı. Öncelikle stresten uzak durulması gerektiğini belirten Öner, "Özellikle tüp bebekte embriyo transferi sonrası stres nedenlerini hayatınızdan bir süreliğine çıkarın ve hayatı normal akışına bırakın. Eğer stres kaygılara dönüşür ve bu da hayatınızı olumsuz etkilerse tüp bebekte embriyonun tutunması olumsuz etkilenir. Tüp bebek sürecinde pozitif düşünen ve kendisini olumlu motive eden hastalarımızın sonucu da genellikle pozitif olmaktadır. O yüzden stresten uzak duralım ve olumlu düşünelim" dedi.

'BOL SU İÇELİM'

Tüp bebek ilaçlarının da düzenli kullanılması gerektiğini kaydeden Öner, "Transfer sonrası doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmak çok önemli. Özellikle taze veya dondurulmuş embriyo transferlerinde ilaç kullanım şekilleri ve tarifleri kişiye özel olur ve rahmin hazırlanması ve transfer sonrası rahmin bebeği tutması için ilaçların zamanında ve doğru kullanılması gerekir. Bol su içelim. Özellikle transfer sonrası en az 2 litre su içilmesi önerilmektedir, bu şekilde vücuttaki embriyonun tutunmasına engel olabilecek toksin maddeler atılır" diye konuştu.

'YATAK İSTİRAHATİ YAPANLARDA GEBELİK ORANI DAHA AZ'

Ayrıca yatak istirahati yapılmaması gerektiğini vurgulayan Öner, "Özellikle yeni yapılmış bir çalışmaya göre, tüp bebek transferi sonrası yatak istirahati yapan hastalarda gebelik oranları daha az bulunmuştur. Bu yüzden transfer sonrası hastaların aktivite kısaltması önerilmemektedir. Çiftlerin ilk 2 hafta ilişkiye girmeleri önerilmemektedir. Sigara ve alkolden uzak duralım. Sigara içilmesi veya alkol kullanılmasının da tüp bebekte transfer sonrasında gebeliğin oluşumuna negatif etkisi bulunmuştur" dedi.