Geri Dön
Son Dakika Rapor-KOBİ’lere beceri, yenilik ve teknoloji yatırımları gerekli

Rapor-KOBİ’lere beceri, yenilik ve teknoloji yatırımları gerekli

Rapor-KOBİ’lere beceri, yenilik ve teknoloji yatırımları gerekli

Rapor-KOBİ’lere beceri, yenilik ve teknoloji yatırımları gerekli

Deniz Kılınç / İstanbul, 21 Mayıs (DHA) – Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) son raporu, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) son yıllarda istihdam artışında gözle görülür bir etkisinin olduğunu, ancak, üretim ve büyümenin desteklenmesi için KOBİ’lere beceri, yenilik ve teknoloji yatırımı yapılması gerektiğini ortaya koydu.
OECD’nin KOBİ ve Girişim Görünümü (SME and Entrepreneurship Outlook) raporunda, istihdamdaki büyümede, bilişim ve iletişim teknolojileri (ICT) sektörlerindeki artış dahil olmak üzere, yeni şirketlerin oluşumunun etkili olduğu belirtildi. Raporda ayrıca, KOBİ istihdamının genellikle çalışanlarına büyük firmalara göre yüzde 20 daha az ücret ödeyen ve ortalama üretim düzeylerine sahip sektörlerde olduğuna dikkat çekildi.
Rapora göre, KOBİ’ler büyük şirketlere göre yeni örgütsel ve pazarlama eylemlerine daha yatkın ve bazen yeni ürün oluşumunda daha yenilikçi olsalar da, birçok KOBİ yeni teknolojiler ve piyasalardaki artan karışıklık karşısında orantısız olarak güçlük çekiyor.
OECD Forumu’nda raporu açıklayan OECD Direktörü Angel Gurria, raporla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“İş koşullarını ve kaynaklara olan erişimi geliştirmek için KOBİ ve girişimcilik politikalarını temelden yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Böylece, daha küçük şirketlerin işverenleri dijitalleşme gibi küresel eğilimleri takip ederken, çalışanlar da daha yüksek maaş ve verimlilikle çalışabilir.
“Ülkelerin, kentlerin ve bölgelerin kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeye öncülük etmelerinde küçük işletmelerde nasıl sermaye oluşturabileceklerini anlamamız için yeni politikalar ve önlemlere ihtiyacımız var.”
KOBİ performansları ve politikalarına ilişkin elde edilen verilerle bu yıl ilk kez oluşturulan OECD raporu, ulusal KOBİ ve girişimcilik politikalarını oluşturma konusunda yasa yapıcılarına çeşitli görüşler sunuyor.
Yönetimlerin, KOBİ’lere yönelik koşulların geliştirilmesinde oldukça ileriye dönük hareket ettiklerine işaret edilen rapordaki 36 ülkenin, OECD bölgesinde KOBİ’lerin geliştirilmesini yaygınlaştırma, KOBİ’lerin dijital dönüşümü izleyebilmelerini sağlama ve KOBİ’lere beceri kazandırma konularında çalışmalar yaptığı görüldü.